Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu
Örnek : Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Çalışması
GTİP : 6105.10.00.00.00
Tarife Lisanı : Örme giyim eşyası ve aksesuarı, Erkekler ve erkek çocuklar için gömlekler (örme) – Pamuktan
Gümrük Vergisi AB/EFTA %0
Gümrük Vergisi Diğer Ülkeler %12,0
Gümrük Vergisi G.Y.Ü. %9,6
Özel Tüketim Vergisi (Ö.T.V.) %0
Katma Değer Vergisi (K.D.V.) %8,0
Ek Yükümlülükler (Gümrük Vergileri)
E.A.G.Ü. (En Az Gelişmiş Ülkeler)
%17 (MİN 3,5.-USD/KG MAK 16.-USD/KG)
G.Y.Ü. (Gelişme Yolundaki Ülkeler)
%27, (MİN 4,5.-USD/KG MAK 18.-USD/KG)
D.Ü. (Diğer Ülkeler)
%30, (MİN 5,5.-USD/KG MAK 20.- USD/KG)
Gümrük Tarifesi ile ilgili çalışmalar, Uluslararası ticaretin yükselişe geçtiği 18 yüzyılda önem kazanmaya başlamıştır.
Eşya sınıflandırmasının gerekçeleri aşağıda kısaca sıralanmıştır.
1- Eşya cinsine göre, koruma ihtiyacının farklılık arz etmesi. Hemen her eşyanın gümrük vergisi ülkenin koruma ihtiyacına göre farklılık arz ettiğinden, sınıflandırma bir zorunluluk olarak kendini göstermektedir.
2- Yasaklama ve kısıtlama koymayı gerektiren haller, eşya sınıflandırmasına duyulan ihtiyacın bir başka nedenini teşkil etmektedir.
3- Uluslararası ikili veya çok taraflı müzakere ve anlaşmalarda, aynı tarife lisanının kullanılması bakımından eşyanın sınıflandırılması büyük önem arz etmektedir. Bu sayede ülkeler, ithal ettikleri ve dışarıya gönderdikleri eşya hakkında detay bilgisine sahip olma imkanına kavuşmuştur.
Eşya sınıflandırmaları 1990 yıllarının ortasından itibaren “Dünya Gümrük Örgütü” nün çalışmaları sonucunda tek bir sınıflandırmaya yönlendirilmiştir.
Armonize sistem olarak adlandırılan bu sistemle, eşya sınıflandırılmasının bir çatı altında toplanması şu faydaları sağlamaktadır;
Uluslar arası ticaret görüşmeleri ve müzakerelerin sonuca bağlanması kolaylaşmıştır.
Dış ticaret istatistiklerinin toplanması, mukayesesi ve yorumu kolaylaşmıştır.
Bir ülkenin ihracatı diğer ülkenin ithalatını teşkil ettiğinden, veri değişimi sayesinde zaman kaybı ortadan kalkmaktadır.
Veri tabanında standardizasyon sağladığı için,
Elektronik veri değişimi kolaylaşmıştır.
İthalat ve ihracatla ilgili bütün süreçler, maliyetlerinin azalması sağlanmıştır.
Armonize Sistem (Harmonised System)
Uyumu sağlanmış mal tanımı ve kodlama sistemi hakkındaki uluslar arası sözleşme ile oluşturulmuştur.
Armonize Sistem, Dünya ticaretinin %95 inden fazlasını gerçekleştiren yaklaşık 200 ülkenin uyguladığı bir sistemdir. Bunların büyük kısmı sözleşmeye taraftır. Bir kısmı da sözleşmeye dahil olmadan de facto olarak bunu uygulamaktadır.
Bu sistemde, eşya sınıflandırması, altı rakamlı olarak yapılmıştır. Sözleşmeye taraf ülkeler, Tarife Cetvellerini altı rakamlı oluşturabilecekleri gibi, bu altı rakama sadık kalarak daha ayrıntılı sınıflandırma yapmaları da mümkündür.
Türkiye, Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında 474 Sayılı Kanunda gerekli değişiklikleri yaparak söz konusu sözleşme eki tarife Cetvelini 01/01/1989 yılından itibaren uygulamaya geçirmiştir.
Böylece, Gümrük Giriş Tarife Cetveli Armonize Sistem Nomanklatürü esas alınarak yeniden düzenlenmiştir.
Bu cetvelde yer alan eşyaların pozisyonlarını, alt pozisyonlarını, bunlara ait sayısal kodları, bölüm, fasıl ve alt tarife pozisyon notlarını, Armonize Sistemin yorumuna ait genel kuralları genişletmeye, açmaya ve değiştirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.
Bu yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu, her yılın sonunda yıl başından geçerli olmak üzere, uluslar arası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerimizi de dikkate alarak Türk Gümrük Tarife Cetvelini yayınlamaktadır.
8 rakamlı olarak başlayan uygulamada 1996 yılı itibariyle 12 rakamlıya geçilmiştir.
Armonize Sistem Nomanklatüründen uyarlanan Türk Gümrük Tarife Cetvelinde toplam 21 bölüm altında 99 fasıl bulunmaktadır.
Tarife Cetvelinin 77. faslı ileride kullanılmak, 98 ve 99. fasılları özel amaçlı kullanılmak üzere boş bırakılmıştır.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Temel Kavramlar
Gümrük Yönetmeliği Madde:32
Bölüm
Yekdiğerine benzeyen aynı nitelikteki veya çoğunlukla aynı hammaddeden yapılan eşyayı içine alacak şekilde oluşturulan guruplardır.
Bölüm Başlığı
Her bölümün başında yer alan ve tarifenin yorumu bakımından bağlayıcı nitelikte olmayan yol gösterici ibarelerdir.
Bölüm Notu
Bölüm başlıklarından sonra yer alan açıklamalardır. Bölümde geçen bazı tabirlerin ne anlama geldiği, ilgili bölümde bir eşyaya yapılan bir atfın hangi tür eşyayı kapsadığı, hangi eşyanın sadece ilgili bölümde yer alabileceği, bu eşyanın bu bölümde yer alabilmesi için hangi şartların gerektiği, hangi eşyanın o bölüme dahil olmadığı hakkında bilgi verir.
Fasıl
Bölümlerden daha alt düzeyde ve bölümlere nazaran daha çok birbirine benzeyen aynı nitelikteki eşyayı içine alır ve armonize sistem kodunun ilk iki rakamıyla ifade edilir.
Fasıl Başlığı
Fasılların başında olan ve bağlayıcılığı olmayan ibarelerdir.
Fasıl Notu
Fasıl başlıklarından sonra gelmek üzere fasıllarla ilgili yapılan açıklamaların yer aldığı kayıtlardır.
Tarife Pozisyonu
Fasıla ilişkin ilk iki rakamdan sonra gelen iki rakamla birlikte dörtlü rakamlarla ifade edilen gruplardır. İlk iki rakamdan sonra gelen iki rakam pozisyon numarasıdır. Fasıl numarası ile birlikte bir bütün olarak pozisyon diye adlandırılır.
Tarife Alt Pozisyonu
Pozisyon numarasını izleyen iki rakam alt pozisyon numarasıdır. Ancak iki rakam tek başına değil, kendinden önceki dört rakamla birlikte altılı olarak alt pozisyon numarasını oluşturur.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun Açılımı
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu , Türk Gümrük Tarife Cetvelinde on iki rakamdan oluşan pozisyondur.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu (12 34 56 78 90 XY şeklinde yazarsak)
İlk iki rakam yani 12 eşyanın ait olduğu faslı
İlk dört rakam yani 1234 eşyanın tarife pozisyonunu,
İlk altı rakam yani 1234 56 (AS Nomanklatör kodunu ) (Tarife Alt Pozisyonu)
İlk sekiz rakam yani 1234 56 78 (AB Kombine Nomanklatör Kodunu)
İlk on rakam yani 1234 56 78 90 (Milli Alt Açılımı)
On iki rakam yani 1234 56 78 90 XY (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu, ifade etmektedir.)
GTİP çalışmasına örnekleme
Canlı ağaçlar 0602 pozisyonunda yer almaktadır.
Halbuki canlı ağaçların kesilmesinden elde edilen yuvarlak ağaçlar 4403 pozisyonundadır.
Şayet ağaç uzunlamasına testere ile biçilir veya yontulursa 4407 pozisyonuna girmektedir.
Uzunlamasına testere ile biçilen ağaç daha fazla işlem görerek, kenarında, ucunda veya yüzeyinde şekil verilirse 44.09 pozisyonuna girmektedir.
Nihai ürün halini alan ağaçtan yapılmış ahşap mutfak ve sofra eşyası 4419, ahşap büro mobilyaları ise 94.03 pozisyonundadır.
Verilen örneklemede görüldüğü gibi, işleme düzeyi arttıkça eşyanın tarife cetvelindeki pozisyon numarası da artmaktadır.
Gümrük Giriş Tarife Cetvelini inceleyecek olursak, eşyanın yapıldığı materyale göre sınıflandırmanın şu bölümler için geçerli olduğunu görmekteyiz.
Bölüm I Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünler
Bölüm II Bitkisel Ürünler
Bölüm III Hayvansal ve Bitkisel Katı Yağlar ve Bunların Parçalanma Ürünleri.
Bölüm V Mineral Maddeler
Bölüm VI Kimya Sanayi ve Buna Bağlı Sanayi Ürünleri
Bölüm VII Plastikler ve Mamulleri.
Bölüm VIII Deriler, Köseleler, Postlar, Kürkler ve Bu Maddelerden Mamul Eşya
Bölüm IX Ağaç ve Ahşap Eşya
Bölüm XIII Taş, Alçı, Çimento, Amyant, Mika ve Benzeri Maddelerden Eşya
Bölüm XIV Tabii veya Kültürel İnciler, Kıymetli veya Yarı Kıymetli Taşlar
Gümrük Giriş Tarife Cetvelinin Yorumu
“Genel Kurallar”
Armonize Sistem Eşya Sınıflandırmasında, eşyanın sınıflandırmasını kolaylaştırmak üzere ortaya konulan, Tarifenin Yorumu İle İlgili Genel Kurallar, Türk Gümrük Tarife Cetveline de aynen aktarılmıştır.
1. (A) Bölüm, fasıl, tali fasıl başlıkları sadece gösterici niteliktedir. Eşyanın tarifedeki yerinin saptanması, pozisyon metinlerine, ilgili herhangi bir bölüm veya fasıl notuna veya aksi belirtilmedikçe aşağıdaki kurallara göre yapılır.
2. (A) Tarifenin belirli bir pozisyonunda bir eşyaya yapılan herhangi bir atıf: bu eşyanın imali bitirilmemiş veya aksamı tamamlanmamış olanlarını da kapsar.
2. (B) Tarifenin belirli bir pozisyonunda herhangi bir maddeye yapılan atıf: bu maddenin karışımlarını, bileşimlerini ve diğer maddelerle birleştirilmiş veya karıştırılmış hallerini de içine alır. Aynı şekilde, belirli bir maddeden mamul bir eşyaya yapılan herhangi bir atıf, tamamen ve kısmen bu maddeden mamul eşyayı da içine alır.
Birden fazla maddeden meydana gelen eşyanın tarifedeki yeri: bir sonraki sayfada 3 numaralı kuralda belirtilen prensiplere göre saptanır.
3. Bir önceki sayfada belirtilen 2. (B) numaralı kuralın uygulanması nedeniyle veya başka bir nedenle eşyanın, ilk bakışta, iki veya daha fazla pozisyonda sınıflandırılabilmesi halinde o eşyanın tarifedeki yerinin belirlenmesi aşağıdaki şekilde yapılır.
3. (A) Eşyayı en özel şekilde tanımlayan pozisyon, daha genel şekilde tanımlayan pozisyona göre öncelik alır.
3. (B) Yukarıdaki 3.(A) kuralının uygulanmasıyla tarifedeki yeri tayin edilemeyen bileşik ürünlerin ve çeşitli maddelerden oluşan veya çeşitli eşyanın birleşmesiyle meydana gelen mamuller ile perakende satılacak hale getirilmiş takım halinde bulunan eşyanın tarifedeki yeri: bunlara esas niteliğini veren madde veya eşya saptanabildiği takdirde buna göre bulunur.
3. (C) 3.(A) ve 3.(B) kuralları uyarınca tarifedeki yeri saptanamayan eşya, her biri geçerli olabilecek pozisyonların numara sırasına göre, sonuncusunda mütalaa edilecektir.
4. Yukarıdaki kurallara uygun olarak sınıflandırılmayan eşya: bu eşyaya en çok benzeyen eşyanın bulunduğu pozisyonda sınıflandırılır.
5. Yukarıda belirtilen hükümlere ilaveten, aşağıdaki eşya konusunda şu kurallar uygulanır.
5. (A) Fotoğraf makinası mahfazası, müzik aleti mahfazası, çizim aleti kutuları, kolye kutuları ve takım halindeki eşyaya göre şekil verilmiş veya bu eşyaya uygun olarak yapılmış olup uzun süre kullanılmaya uygun ve ait oldukları eşya ile eşya ile birlikte satılan türde iseler, beraber satıldıkları eşya ile birlikte sınıflandırılırlar. Ancak bu kural, bir bütün olarak esas niteliği mahfaza olan eşyaya uygulanmaz.
5. (B) İçindeki eşya ile birlikte sunulan ambalaj maddeleri veya ambalaj mahfazaları, bu eşyanın ambalajında normal olarak kullanılan türden ambalaj maddeleri olmaları kaydıyla bu eşya ile beraber sınıflandırılırlar. Bunların sürekli kullanıma elverişli olduklarının açıkça belli olması halinde bu hüküm uygulanmaz.
6. Yasal amaçlar için, eşyanın bir pozisyonun alt pozisyonlarında sınıflandırılması: sadece aynı seviyedeki alt pozisyonların mukayese edilebilirliği dikkate alınarak, bu alt pozisyonlardaki şartlar ile pozisyonla ilgili alt pozisyon notlara göre saptanacaktır.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.