Search
Close this search box.

Ürün Güvenliği ve Denetimi 2024/21

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

31.12.2023 Tarihli 32416 Sayılı (4. Mükerrer) Resmi Gazete

TEBLİĞ

Ticaret Bakanlığından:

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN İHRACATINDA VE İTHALATINDA
TİCARİ KALİTE DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2024/21)

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; Ek-1 ve Ek-2’de belirtilen ihracata ve ithalata konu ürünlerden gerekli görülenlerin ticari kalite yönünden uygunluğunun gerektiğinde risk analizi esaslı olarak denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, Ek-1 ve Ek-2’de yer alan;

a) İhracat Rejimi ile Dahilde İşleme Rejimine tâbi tutulmak istenen ürünlerin ihracatında,

b) Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi ile Dahilde İşleme Rejimine tâbi tutulmak istenen ürünlerin ithalatında,

Denetim Birimlerince yapılacak ticari kalite denetimlerini kapsar.

(2) Bu Tebliğ gıda güvenliği kontrollerini kapsamaz.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 455 inci maddesine, 14/9/2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararına ve 16/8/2023 tarihli ve 32281 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,

b) Bakanlık laboratuvarı: Bakanlığın Bölge Müdürlüklerine bağlı laboratuvarları,

c) Bölge Müdürlüğü: Bakanlığın Bölge Müdürlükleri arasından Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS)’nde ilan edilenleri,

ç) Denetim Birimi: Bakanlığın Bölge Müdürlüklerine bağlı ticari kalite denetimlerinden sorumlu Ürün Güvenliği Denetimleri Müdürlüklerini ve Ürün Güvenliği Denetimleri Servislerini,

d) Fiili denetim: Fiziki muayene ve/veya laboratuvar analizini,

e) Firma: Bu Tebliğ kapsamındaki faaliyetlere konu olan, kamu kurumları dâhil, tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların temsilcilerini,

f) Genel Müdür: Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürünü,

g) Genel Müdürlük: Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünü,

ğ) Kapsam dışı: Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu olarak Ek-1 ve Ek-2’de belirtilmekle birlikte söz konusu eklerde yer alan teknik düzenlemeler kapsamına girmeyen ürünleri,

h) TAREKS: Ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler mevzuatı uyarınca yürütülen denetim, uygunluk ve izin işlemlerinin elektronik ortamda ve risk analizi esaslı olarak yapılması amacıyla kurulan internet tabanlı uygulamayı,

ı ) Teknik düzenleme: Ticari kalite denetimine tabi ürünlerin uygun olması gereken ve Ek-1 ile Ek-2’de yer alan düzenlemeleri,

i) Ticari kalite denetimi: İhracat ve ithalata konu ürünlerin ilgili teknik düzenlemelere uygunluğunun risk analizine göre seçici ve yeterli düzeyde olacak biçimde yapılan denetimini,

j) TÜRKAK: Türk Akreditasyon Kurumunu,

k) Ticaret Denetmeni: İhracatta ve ithalatta ticari kalite denetimlerini yürütme yetkisini haiz, denetime konu ürünlerin ilgili teknik düzenlemelerine ilişkin bilgiye sahip denetmen ve denetmen yardımcılarından oluşan personeli,

l) Yetkilendirilmiş laboratuvar: Genel Müdürlük tarafından, ürünün ilgili teknik düzenlemesinde öngörülen fiziksel ve kimyasal analizleri yapmak üzere yetkilendirilen Bakanlık laboratuvarları dışındaki kamu veya özel sektör laboratuvarlarını,

ifade eder.

Firma veri tabanı

MADDE 5- (1) Firma bilgilerini kayda alarak güncel tutmak üzere Genel Müdürlük tarafından bir veri tabanı oluşturulur.

(2) Veri tabanında kayıtlı tüm bilgiler ticari kalite denetimleri ile ilgili işlemlerde değerlendirilir.

(3) Firmalar veri tabanının oluşturulması ve güncellenmesi amacıyla gerekli tüm bilgileri Bakanlığa sağlamakla yükümlüdür.

Firma tanımlaması

MADDE 6- (1) Bu Tebliğ kapsamında faaliyet göstermek isteyen firmaların, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53) çerçevesinde TAREKS’te tanımlanması ve firma adına işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekir.

(2) Ticari kalite denetimlerine ilişkin başvuru, denetim ve bildirimlere ilişkin işlemler TAREKS üzerinden yapılır.

Ticari kalite denetimleri

MADDE 7- (1) İhracata veya ithalata konu Ek-1 ve Ek-2’de yer alan ürünlerden gerekli görülenlerin ticari kalite denetimleri, ürünlerin ilgili teknik düzenlemelere uygunluğunun tespiti amacıyla, risk analizine göre seçici ve yeterli düzeyde olacak biçimde Ticaret Denetmenleri tarafından yapılır.

(2) Risk analizi için;

a) Ticari kalite denetimine tâbi ürünlerin risk analizi esaslı olarak hangi sıklıkta denetime tâbi tutulacağının belirlenmesi amacıyla, bu ürünleri ihraç eden firmaların ilgili mevzuat uyarınca Genel Müdürlük tarafından belirlenen sınıfları,

b) Ürünün niteliği, üretim dönemi, fiyatı, hava şartları, işleme ve paketleme işlemleri, saklama şartları, taşıma aracı ve ticareti yapılan partinin miktarı, ihraç, ithal veya menşe ülkesi,

c) Firmanın büyüklüğü ve ticaretteki payı, üretim yelpazesi, saklama, paketleme, işleme gibi üretim tesisinin altyapısı ve taşıma şartları ile ilgili gümrük mevzuatı uyarınca yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olması,

ç) Önceki denetimlerden elde edilen uygunsuzluklar (geri çevirme ve ret işlemleri, geri gelen ürün bildirimleri ve benzeri), diğer Bakanlıklardan alınan bilgiler, yurt dışından alınan geri bildirimler, denetimin yapıldığı yerin özellikleri ve firma tarafından beyan edilen bilgiler,

d) Ürünün uygunsuzluğunu gösterebilecek diğer tüm bilgiler,

kullanılabilir.

Özel ve zorunlu durumlar

MADDE 8- (1) Genel Müdürlük, Ek-1 ve Ek-2’de yer alan teknik düzenlemelere uymayan ürünlerin ihracatına, ithalatçının talebinin tevsiki halinde, gerekli incelemeyi yaparak izin verebilir veya gerektiğinde bu teknik düzenlemelerin uygulanmasına istisna getirebilir.

(2) Ülke ekonomisinin ve ihtiyaçlarının gerektirdiği özel ve zorunlu durumları inceleyerek, ilgili teknik düzenlemelere uygun olmayan ürünlerin ithalatına izin vermeye Genel Müdürlük yetkilidir.

(3) Birinci fıkra kapsamında ihraç edilen ürünlerin geri gelmesi durumunda, aynı firma tarafından ilgili takvim yılı içerisinde yeni izin başvurusu yapılamaz.

Risk Komisyonu

MADDE 9- (1) Risk analizine esas olacak kuralları belirlemek üzere, en az 3 kişiden müteşekkil Risk Komisyonu oluşturulur. Başkanı Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısı olan Komisyona gerekli durumlarda Bakanlığın ilgili birimlerinden ve diğer kamu kurumlarından katılım istenebilir.

(2) Komisyon, dörder aylık dönemler itibarıyla yılda 3 kez olağan toplanarak risk kurallarını gözden geçirir ve gerekli değişiklikleri yapar. Komisyon ihtiyaç duyulan durumlarda Genel Müdürlüğün çağrısı üzerine ayrıca toplanabilir.

(3) Komisyon kararları gizli ve üyelerin imzalarını içerecek şekilde yazılı olarak saklanır.

İhracatta parti numarası

MADDE 10- (1) Aynı araç içine konulan veya aynı başvuru kapsamında kontrole sunulan tüm ürünler için ürün sayısına bakılmaksızın tek parti numarası kullanılır.

(2) İhracatta parti numarası, TAREKS’te her bir işletme için belirlenen numara ve denetimi yapan Denetim Biriminin kod numarasının ardından 1’den başlayarak verilir ve aynı yıl içinde sadece bir kez kullanılır (örneğin; TAREKS tarafından belirlenen numarası 012345678 olan işletmenin 68 kod numaralı Denetim Birimine yıl içerisinde denetime sunduğu ilk parti için 012345678-68-1 ve sonrakiler için sırasıyla 012345678-68-2, 012345678-68-3, …).

(3) TAREKS referans numarası ile bu numaranın temsil ettiği ihracata konu ürün arasında gerekli bağlantıyı sağlamak için, parti numarası ve ilgili diğer mevzuat uyarınca öngörülen diğer resmî işaretler ambalajın üzerinde yer alır.

(4) Ambalajları üzerinde gereken parti numarası ve diğer resmî işaretleme bilgileri bulunmayan ürünler ihraç edilemez.

(5) Denetim sonrasında kapatılmış ambalajların sonradan açılmaları veya üzerlerindeki resmî işaretlerin değiştirilmesi, ancak Ticaret Denetmeninin gözetiminde yapılabilir.

Denetim başvurusu

MADDE 11- (1) Bu Tebliğ kapsamında bulunan ürünlerin ihracatında ve ithalatında, Denetim Birimlerine yapılacak başvurular, firma adına yetkilendirilen kullanıcılar tarafından Bakanlık internet sayfasındaki “E-İmza Uygulamaları” bölümünde yer alan “E-İmza Uygulamalarına Giriş” uygulamasını veya e-Devlet kapısını kullanarak TAREKS üzerinden gerçekleştirilir.

Fiili denetim

MADDE 12- (1) Başvuru üzerine, TAREKS aracılığıyla gerçekleştirilecek risk analizi sonucunda fiili denetime tâbi tutulmasına karar verilen ürünler, Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler Yönetmeliği, 7/2/1967 tarihli ve 6/7677 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Standartlarının Uygulanması Hakkında Tüzük veya ilgili teknik düzenlemeler çerçevesinde denetime tâbi tutulur.

(2) Fiili denetim; duyusal inceleme, tartma veya ölçme yoluyla muayene ve gerektiğinde fiziksel ve/veya kimyasal analizler yapmak veya yaptırmak suretiyle yerine getirilir.

(3) Denetimlerde firma hazır bulunur. Ticaret Denetmenleri, ürünleri denetime konu olan firmaya, istenmesini beklemeksizin, kimlik kartlarını gösterir. Firma, denetim hizmetlerinin en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için görevlilere gerekli kolaylığı göstermekle ve istenen tüm bilgi ve belgeleri sunmakla yükümlüdür.

(4) Denetimler, denetlemeye elverişli yere en yakın Denetim Birimine TAREKS ile yapılan başvuru üzerine gerçekleştirilir.

Numune alımı

MADDE 13- (1) Ürünün fiziksel ve/veya kimyasal analizinin gerektiği durumlarda, denetime tâbi ürünler için ilgili teknik düzenlemelerde belirtilen miktarlarda numune alınır.

(2) Numuneler Ticaret Denetmeni ile firma tarafından birlikte mühürlenir ve üzerlerine aynı şahısların imzalarını taşıyan Ek-3’te yer alan Numune Kartı konulur. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir numune firmaya teslim edilir.

(3) Numune alımı sonrasında, firmanın Denetim Biriminde kalan numuneyi geri alma hakkı olduğu ve söz konusu numuneyi geri alabileceği süre Ticaret Denetmenlerince firmaya bildirilir.

(4) Denetim sonunda alınan numuneler, altmış günden fazla olmamak üzere, ürünün çeşidine göre tespit olunacak süreye veya alıcı ile satıcı arasında anlaşmazlık çıktığında bunun giderilmesine kadar saklanır. Bu sürenin sonundan itibaren on beş gün içinde firma numuneleri geri alabilir.

(5) İthalatta ve geri gelen üründe numune alımı sonrasında 2 nüsha tutanak düzenlenir. Düzenlenen tutanakların bir nüshası firmaya teslim edilir, bir nüshası Denetim Biriminde saklanır.

Laboratuvar analizi

MADDE 14- (1) Alınan numuneler, Bakanlık laboratuvarlarında ya da yetkilendirilmiş laboratuvarlarda analiz edilir. Ancak firmanın tercihi doğrultusunda TÜRKAK tarafından TS-EN-ISO 17025 standardı kapsamında akredite edilmiş laboratuvarlarda da gerekli analizler yaptırılabilir.

(2) Laboratuvar, muayene ve deneyleri en kısa zamanda yaparak analiz sonucunu bir raporla tespit eder.

(3) Analizin TÜRKAK tarafından akredite edilmiş laboratuvarlarda yapılması halinde, Ek-4’te yer alan Laboratuvar Taahhütname Formu ve ekli analiz belgeleri firma tarafından TAREKS’e elektronik ortamda yüklenir. Birden fazla analizin yapıldığı durumda Bakanlık laboratuvarları referans laboratuvar olarak kabul edilir.

(4) Bakanlık, gerekli görülmesi halinde, bu Tebliğ kapsamı ürün ve ürün grupları için öngörülen kimyasal ve/veya fiziksel analizleri yapmak üzere birinci fıkra kapsamında Bakanlık laboratuvarları dışında laboratuvar yetkilendirebilir. Yetkilendirilmiş laboratuvarlar için akreditasyon şartı aranmaz.

(5) Bu Tebliğin yayımı tarihinde yetkilendirilmiş olan laboratuvarların yetkileri Genel Müdürlük tarafından iptal edilmedikçe devam eder.

İhracatta denetim

MADDE 15- (1) İhracatta denetim, TAREKS’te belirlenen denetim tarihi ve saatinden itibaren en geç yirmi dört saat içerisinde depo, antrepo, liman veya işleme yerinden denetlemeye en elverişli olanında yapılır. Nakil vasıtası üzerinde denetim yapılmaz.

(2) Üretim yerinden ihracat merkezlerine gelen ürünlerin, denetim yapmaya elverişli ve olumsuz dış etkenlerden etkilenmeyecek bir depoya indirilmiş ve uygun olarak işlenip, etiket ve işaretlemelerinin yapılmış olması halinde denetimi gerçekleştirilir.

(3) Fiili denetim sonucunda ürünün ilgili teknik düzenlemelere uygun olduğunun belirlenmesi durumunda, TAREKS referans numarası oluşturulur.

(4) Risk analizi sonucunda fiili denetime tâbi tutulmasına gerek görülmeyen ürünlerin ihraç edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.

(5) Aşağıdaki durumlarda, Bakanlık tarafından belirlenen ve aşağıda yer alan 23 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine ihracatçı tarafından kaydedilir:

a) İlgili merci tarafından tevsik edilmek kaydıyla, müteahhitler tarafından yurt dışında alınan inşaat, tesisat ve montaj projeleri kapsamında işçilerin ihtiyacı olan ürünler için 18210099162013012727484.

b) Hariçte İşleme Rejimi ve Bedelsiz İhracat kapsamı ürünler için 18210099172013012727484.

c) Kapsam dışı ürünler için 18210099182013012727484.

(6) Beşinci fıkra kapsamında ihraç edilmek istenen ürünlerin ilgili gümrük idaresince denetime yönlendirilmesi halinde, 11 inci madde çerçevesinde denetim başvurusu yapılır.

İhraç partisinin geri çevrilmesi

MADDE 16- (1) Yapılan ihracat denetimi sonucunda, ürünün kontrole hazır olmaması, ilgili teknik düzenlemelerde yer alan toleransları aşması ve/veya mevzuatın diğer hükümlerine aykırı olduğunun tespit edilmesi veya denetim için firmanın hazır bulunmaması durumlarında ürün geri çevrilir.

(2) Geri çevrilen ürünün bir kısmı veya tamamı firma tarafından ilgili teknik düzenlemelere uygun hale getirilebilir. Uygun hale getirilen ürünler için yeniden denetim başvurusunun geri çevirme işleminden en az on iki saat sonra yapılması gerekir.

İthalatta denetim

MADDE 17- (1) Bu Tebliğ kapsamındaki denetimler 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde yapılır.

(2) TAREKS üzerinden gerçekleştirilen başvuru sonrasında, Ek-5’te yer alan Başvuru Formu ve eki belgeler firma adına yetkilendirilen kullanıcı tarafından başvuru tarihini takip eden en geç bir iş günü içinde TAREKS’e elektronik ortamda yüklenir. TAREKS’e elektronik olarak yüklenen bilgi ve belgeler, talep edilmesi halinde ilgili Denetim Birimine sunulur. Firmanın önceden yazılı bildirimde bulunması durumunda, Denetim Birimince ilave süre verilebilir.

(3) Firmaya tanınan süre içerisinde istenilen belgelerin TAREKS’e elektronik ortamda yüklenmemesi ya da Denetim Birimine iletilmemesi durumunda, denetim başvurusu iptal edilir.

(4) İthalat denetimine, TAREKS’te belirlenen denetim tarihi ve saatinden itibaren en geç yirmi dört saat içerisinde ilgili gümrük idaresinde başlanır.

(5) Fiili denetim sonucunda ürünlerin ilgili teknik düzenlemelere uygun olduğunun belirlenmesi durumunda TAREKS referans numarası oluşturulur.

(6) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılacak ithalatının fiili denetiminde ürünün Dahilde İşleme İzin Belgesinde belirtilen vasıfları esas alınır.

(7) İhraç edildikten sonra geri gelen ürünün ihraç edilen ürün olduğunun tespiti yeterlidir. Söz konusu tespit için, fiziksel ve/veya kimyasal analiz gerektiren ürünlerden, ilgili teknik düzenlemelerde belirtilen miktarda numune alınır.

(8) Risk analizi sonucunda fiili denetime tâbi tutulmasına gerek görülmeyen ürünlerin ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.

(9) Gümrük idarelerine kapsam dışı olarak beyan edilen ürünlerin ithalatında, 18210099192013012727484 olarak belirlenen 23 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine ithalatçı tarafından kaydedilir. Kapsam dışı olarak beyan edilen ürünlerin ilgili gümrük idaresince denetime yönlendirilmesi halinde, 11 inci madde çerçevesinde denetim başvurusu yapılır.

İthal ürünün reddedilmesi

MADDE 18- (1) Yapılan ithalat denetimi sonucunda, ürünün ilgili teknik düzenlemelere ya da mevzuatın diğer hükümlerine aykırı olduğunun tespit edilmesi durumlarında ürün reddedilir. Bu durum, ilgili gümrük idaresine yazıyla ayrıca bildirilir.

(2) Reddedilen ürünün bir kısmı veya tamamı ret tarihinden itibaren otuz günü geçmemek üzere firma tarafından talep edilen süre içinde ilgili teknik düzenlemeye uygun hale getirilebilir. Uygun hale getirilen ürünler için yeniden denetim başvurusu yapılması gerekir.

Etiket ve işaretleme

MADDE 19- (1) Etiketleme ve/veya işaretlemede, ürünün ilgili teknik düzenlemesinde belirtilen hükümler uygulanır. Söz konusu mevzuatta düzenleme bulunmaması halinde etiketleme ve/veya işaretleme işlemi, ürün ambalajı üzerinde olması gereken bilgilerin silinmeyecek ve yeknesak biçimde ambalaj üzerine basılması veya ambalajın ayrılmaz bir parçası halinde etiketlenmesi, ayrıca ambalajın bir kenarında okunaklı ve açık bir şekilde görünmesi; bunun mümkün olmaması halinde ambalajların paletlenmesi ve söz konusu bilgilerin paletin ayrılmaz bir parçası halinde etiketle, açık ve okunur şekilde iliştirilmesi şeklinde yapılır.

(2) Etiket ve/veya işaretlemede yer alan bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. İngilizce dışındaki yabancı dillerde etiketleme ve/veya işaretleme yapılması halinde, etiket ve/veya işaretlemede yer alan bilgilerin Türkçe tercümesi firma tarafından beyan edilir.

(3) İthalat denetiminde, etiketleme ve/veya işaretlemeye ilişkin olarak ürünlerin ilgili standardına karşılık gelen uluslararası standart hükümleri uygulanabilir.

(4) İthalata konu ürünler için parti numarası ve Türk standardı numarası aranmaz.

İkinci denetim

MADDE 20- (1) Denetim sonucu uygun olanlar dâhil, denetlenmiş ürünler gerektiği takdirde ikinci kez denetlenebilir.

Denetim sonucuna itiraz

MADDE 21- (1) Firma, denetim sonucuna sebepleriyle birlikte en geç iki iş günü içinde itiraz edebilir. İtiraz, denetimi gerçekleştiren Denetim Biriminin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğüne yapılır.

Bilirkişi Heyeti

MADDE 22- (1) İtiraz üzerine, başvuruyu incelemek ve düşüncesini bildirmek üzere üç kişilik Bilirkişi Heyeti Bölge Müdürlüğünce teşkil edilir. Bölge Müdürü veya yardımcısının başkanlık edeceği Heyetin üyeleri, itiraz konusu üründe yetkili Ticaret Denetmenlerinden oluşur.

(2) Bölge Müdürlüğünce gerekli görülmesi halinde, itiraza konu ürünün ihracatını yapan İhracatçı Birlikleri üyesi bir ihracatçı Bilirkişi Heyetine çağrılabilir.

(3) Başkan veya üyelerden biri, denetimin sonucuna itiraz eden firmanın üst soy veya alt soy hısımlarından, karı veya kocasından, dördüncü dereceye kadar civar veya sıhrî hısımlarından olduğu veya ortağı veya beraber iş gördüğü kişi veya çalışanı bulunduğu takdirde, Heyete katılamaz ve yeni üye seçilir.

(4) İtiraz konusu ürünün denetimini yapan görevliler Heyette yer alamaz.

İtirazın değerlendirilmesi

MADDE 23- (1) Bilirkişi Heyeti, firmanın itiraz başvurusu üzerine derhal toplanır ve anlaşmazlık konusunu ilgili teknik düzenlemede yer alan hükümlere göre inceleyerek, gerekçeli raporunu en kısa sürede ilgili Bölge Müdürlüğüne iletir.

(2) İtiraz konusu ürünlerden fiziksel ve/veya kimyasal analiz gerektirenler için Bakanlık laboratuvarlarında ya da Genel Müdürlüğün uygun göreceği laboratuvarlarda ikinci bir analiz yapılır. Söz konusu analiz, varsa Denetim Biriminde bulunan şahit numune, Denetim Biriminde şahit numune bulunmaması halinde ilk analizi yapan laboratuvardaki şahit numune kullanılarak yapılır.

(3) İkinci analizin neticesi nihai karar olarak kabul edilir ve Bilirkişi Heyeti raporunda bu analizin sonucu dikkate alınır.

(4) Heyet raporu, denetim sonucunu doğrularsa ürün geri çevrilir veya reddedilir, farklı sonuç olduğu takdirde, Heyetin kararı esas alınır.

Denetim bilgilerinin gümrüklere beyanı

MADDE 24- (1) Ürünlerin ihraç veya ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarasının gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine firma tarafından geçerlik süresi içinde kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde, ürünlerin ihracatına veya ithalatına izin verilmez.

(2) Ek-1/C kapsamı ürünler için TAREKS referans numarasının yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Bitki Sağlık Sertifikasının tarihi ve seri numarasının da gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde, ürünlerin ihracatına izin verilmez.

(3) TAREKS referans numarası kapsamı ürüne ilişkin Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu, firma ünvanı, vergi numarası ve miktarı gibi bilgilerin söz konusu ürünlere ilişkin firma tarafından gümrük beyannamesine kaydedilen bilgilerle aynı olması gerekir.

İhracatta Uygunluk Belgesi

MADDE 25- (1) Varış ülkesinde kullanılacak olması ve/veya ihracatçının yazılı talepte bulunması halinde, ürünün ilgili teknik düzenlemelere uygunluğunu belirten Ek-6’da yer alan Uygunluk Belgesi kâğıt ortamında ilgili Denetim Birimince düzenlenir.

(2) Bu Tebliğ kapsamında ilgili teknik düzenlemelere uygun olmadan (kapsam dışı, hariçte işleme rejimi, bedelsiz ihracat ve benzeri) ihracına izin verilen ürünler için kâğıt ortamında Uygunluk Belgesi düzenlenmez.

(3) Uygunluk Belgesinin süre uzatımı başvurusu, ihraç partisi için düzenlenen TAREKS referans numarasının geçerlik süresi dolmadan veya dolduktan sonra, TAREKS aracılığıyla gerçekleştirilir.

(4) Süre uzatımı öncesinde kâğıt ortamında düzenlenen Uygunluk Belgesi ilgili Denetim Birimine derhal iade edilir ve ihracat işlemlerinde ya da başka amaçlarla kullanılamaz.

TAREKS referans numarası kapsamındaki bilgilerde değişiklik yapılması

MADDE 26- (1) İhraç partisi için düzenlenen TAREKS referans numarasına ilişkin geçerlik süresi içinde olmak üzere, devir ve ifraz ile gideceği ülke, alıcı firma, taşıma şekli ve çıkış gümrüğüne dair değişiklik işlemleri TAREKS aracılığıyla firma tarafından yapılabilir.

(2) Söz konusu devir, ifraz ve ülke değişikliği gibi işlemler öncesinde kâğıt ortamında düzenlenen Uygunluk Belgesi ilgili Denetim Birimine derhal iade edilir ve ihracat işlemlerinde ya da başka amaçlarla kullanılamaz.

(3) İthalata konu ürünler için düzenlenmiş TAREKS referans numarası kapsamına yönelik değişiklik yapılamaz.

Kullanıcıya yapılan bildirimler

MADDE 27- (1) Kullanıcı, denetim süreci ve sonucuna ilişkin sorgulamaları TAREKS üzerinden yapar.

(2) Denetim sürecine ve sonuçlarına ilişkin kullanıcıya yapılan bildirimler, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53)’nin 6 ncı maddesi uyarınca yapılan “Yetkilendirme Başvuruları” uygulamasında beyan edilen elektronik posta adresine iletilir. Kullanıcıya ulaşmayan bildirimlerden Bakanlık sorumlu değildir.

Bilgilerin gizliliği

MADDE 28- (1) Bu Tebliğ kapsamında elde edilen denetim işlemleri ile ilgili olanlar da dâhil, tüm bilgi ve belgelerin üçüncü taraflarla paylaşımı Genel Müdürlüğün iznine tâbidir.

Sorumluluk

MADDE 29- (1) Firma, bu Tebliğ kapsamında denetlensin veya denetlenmesin, ihraç veya ithal ettiği ürünlerin ilgili teknik düzenlemelere uygun olmasından sorumludur.

(2) Firma, TAREKS’e beyan edilen bilgi ve belgelerin doğru ve eksiksiz olmasından sorumludur.

Yaptırımlar

MADDE 30- (1) Bu Tebliğe aykırı hareket edenler ile yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı ve Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53)’nin ilgili hükümleri ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yetki

MADDE 31- (1) Bu Tebliğde yer alan hususlarla ilgili olarak uygulamaya yönelik önlemleri almaya ve gerekli düzenlemeleri yapmaya Genel Müdürlük yetkilidir.

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 32- (1) 31/12/2022 tarihli ve 32060 dördüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2023/21) yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 33- (1) Bu Tebliğ 1/1/2024 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 34- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

EKLER

Ek-1/A

TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER

Bitkisel Yemeklik Yağlar

No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi
1 1507.90.90.00.00 Diğerleri (Soya yağı-yemeklik) TS/890 Yemeklik Soya Yağı – Nisan 2016 4.1.2 Kimyasal Özellikler

Çizelge 2 – Soya yağının kimyasal özellikleri tablosunda; “Kurşun miktarı, mg/kg, en çok” ve “Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)” değerleri aranmaz.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan soya yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan soya yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Soya yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

 

 

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

2 1508.90.90.00.00 Diğerleri (Yer fıstığı yağı-yemeklik) TS/891 Yemeklik Yerfıstığı Yağı – Şubat 2016 4.1.2. Kimyasal Özellikler

Çizelge 2 – Yerfıstığı yağının kimyasal özellikleri tablosunda; “Kurşun miktarı, mg/kg, en çok” ve “Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)” değerleri aranmaz.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan yer fıstığı yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan yer fıstığı yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001ve yukarısı

2

3

5

8

13

Yer fıstığı yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1509.20.00.00.11 Net ağırlığı 5 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TS/341 Yemeklik Zeytinyağı – Ocak 2011 (T1: Nisan 2012 ve T3: Ocak 2018 dahil)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Kapsam

Bu standart yemeklik zeytinyağını kapsar. Ham zeytinyağını kapsamaz.

Standardın 4.3.1 Duyusal ve Fiziksel Özellikler ve 4.3.2 Kimyasal Özellikler maddeleri uyarınca yapılan analizlere göre yemeklik zeytinyağı olmadığı tespit edilen yağlar kapsam dışı olarak değerlendirilir.

Not -Bu standart metninde bundan sonra “yemeklik zeytinyağı” terimi yerine “zeytinyağı” terimi kullanılmıştır.

3 Terimler ve tarifler

“3.6 Ham zeytinyağı” tanımı uygulanmaz.

4.2 Naturel Zeytinyağı türleri

Naturel zeytinyağı, duyusal, fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre;

Naturel sızma zeytinyağı (Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağ.),

Naturel birinci zeytinyağı (Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla ve 2,0 gramdan az olan yağ.),

olmak üzere iki türe ayrılır.

4.3.2 Kimyasal Özellikler

– Çizelge 2 – Zeytinyağının Kimyasal Özellikleri tablosunda; çeşnili zeytinyağlar için “Rutubet ve uçucu madde, % (m/m), en çok” değeri % 1 ve “Çözünmeyen safsızlıklar, %(m/m), en çok” değeri % 1 olacak şekilde uygulanmalıdır.

– Aynı tabloda; “Halojene çözücü, mg/kg, en çok” ile “Halojene çözücülerin toplam konsantrasyonu, mg/kg, en çok”, “Sterol bileşimi (Toplam sterol cinsinden), % (m/m)”, “Toplam sterol, mg/kg, en az”, “Mumsu maddeler, mg/kg”, “Stigmastadienler, mg/kg, en çok”, “Sabunlaşmayan madde, g/kg, en çok” değerleri aranmaz.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan zeytinyağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan zeytinyağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Zeytinyağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 5.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.2.2.Ambalaj Muayenesi

Ambalaj muayenesi, TS 11359’a göre yapılır ve sonucun Madde 6.1’e uygun olup olmadığına bakılır.

Ambalajların içinde bulunan yağ miktarı kontrolü net kütle üzerinden yapılır. Bazı ambalajlarda noksanlık görülmesi halinde gelişigüzel ayrılan 10 adet ambalajın net kütlelerinin ortalamasına göre işlem yapılır.

6.2 İşaretleme

Yemeklik zeytinyağların piyasaya arz edildiği ambalajların üzerine en az aşağıdaki bilgiler, okunabilecek, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde etiket halinde veya baskı (litograf) olarak bulunmalı, ayrıca bu kapların içinde bulunduğu büyük ambalajların üzerine okunabilecek ve silinmeyecek şekilde aynı bilgiler yazılmalıdır:

–   İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–   Bu standardın işaret ve numarası (TS/341 şeklinde) (isteğe bağlı),

–   Mamulün adı, sınıfı ve türü (sınıf ve tür adları aynı ise biri yeterlidir),

–   Parti kod numarası ile seri veya kod numaralarından en az biri (5 L’den büyük ve dış ambalajlarda parti numarası zorunludur ve 5 L dahil iç ambalajlarda isteğe bağlıdır.),

–   Net dolum hacmi ve/veya net kütlesi (en az ml, L, gr veya kg olarak) (ihracatta sadece o ülkede geçerli ölçü birimi yazılabilir),

–   Varsa katkı maddelerinin adı ve içeriği (isteğe bağlı),

–   Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

–   Çeşni maddesi eklenmişse, çeşni maddesinin adı (örneğin, kekikli natürel sızma zeytinyağı).

Natürel zeytinyağları hariç zeytinyağı ambalajlarına yöresel menşei adı yazılmamalıdır.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

Not: Zeytinyağı türlerinin bazı yabancı dillerdeki karşılıkları ekte verilmiştir.

1509.20.00.00.12 Net ağırlığı 5 kg.ı geçen 18 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1509.20.00.00.19 Diğerleri
1509.30.00.00.15 Net ağırlığı 5 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1509.30.00.00.16 Net ağırlığı 5 kg.ı geçen 18 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1509.30.00.00.19 Diğerleri
1509.40.00.00.00  

Diğer natürel birinci zeytinyağı

1509.90.00.00.21  

Net ağırlığı 5 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar

1509.90.00.00.22 Net ağırlığı 5 kg.ı geçen 18 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1509.90.00.00.29 Diğerleri
1509.90.00.00.31  

Net ağırlığı 5 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar

1509.90.00.00.32 Net ağırlığı 5 kg.ı geçen 18 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1509.90.00.00.39 Diğerleri
1509.90.00.00.49 Diğerleri
1516.20.91.00.14 Zeytinyağı
4 1510.90.00.00.11 Net ağırlığı 5 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar  

TS/5269 Prina Yağı-Nisan 2015

1 Kapsam

Bu standart, prina yağını kapsar. Ham prina yağını kapsamaz.

3 Terimler ve Tarifler

3.2 Prina Yağı

Doğrudan gıda olarak tüketilebilecek natürel zeytinyağları ile rafine pirina yağı karışımından oluşan, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1 gramdan fazla olmayan, yemeklik olarak kullanılabilen yağ.

“3.5 Karma Pirina Yağı” tanımı “Prina Yağı” olarak uygulanmalıdır.

4 Sınıflandırma ve Özellikler

Prina yağları bileşimine göre;

Sınıf 1- Prina Yağı                                                                                                                                                                            Sınıf 2- Rafine Prina Yağı olmak üzere iki sınıfa ayrılır.

4.2.2. Fiziksel ve kimyasal özellikler

– Çizelge 2- Prina Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri adlı çizelgede yer alan “Sterol bileşimi (Toplam sterolün kütlece yüzdesi)” ifadesi “3Sterol bileşimi (Toplam sterolün kütlece yüzdesi)” şeklinde; “Toplam sterol, mg/kg, en az” ifadesi, “3Toplam sterol, mg/kg, en az” şeklinde uygulanır.

– Aynı çizelgedeki, “3Bilgi için verilmiştir. İhracatta aranmaz.” ifadesi 3İhracatta ve ithalatta aranmaz.” şeklinde uygulanmalıdır.

– Aynı çizelgedeki, “Sabunlaşmayan madde (petrol eterinde), g/kg, en çok” değeri aranmaz.

– Aynı çizelgedeki, “Miristik asit (C14:0), en çok” değeri 0,03, “Heptadekanoik asit (Margarik asit) (C17:0), en çok” değeri 0,4, “Heptadesanoik asit (Margoleik) (C17:1), en çok”  değeri 0,6, “Linoleik asit (18:2)” değeri (2,5-21,0), “Gadoleik asit (Eikosenoik asit) (20:1), en çok” değeri 0,5 şeklinde uygulanmalıdır.

– Aynı çizelgedeki, “Delta-7-stigmastenol, en çok” değeri Ham ve Rafine Prina yağlarında aşağıdaki şekilde uygulanmalıdır:
%0,5 < Delta -7 Stigmastenol ≤ 0,7 ise, Gerçek ve teorik ECN 42 içeriği arasındaki maksimum fark ≤ 0,40,

Stigmasterol ≤ %1,4 ve diğer tüm parametreler limitlere uygunsa, Ham ve Rafine prina yağlarında Delta-7-Stigmastenol limiti en çok % 0,7 olarak uygulanabilir.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan prina yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan prina yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Prina yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6. Piyasaya arz

6.1 Ambalajlama

Prina yağı, mevzuatına uygun ambalajlarda veya dökme olarak piyasaya arz edilir.

 

1510.90.00.00.12 Net ağırlığı 5 kg.ı geçen 18 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1510.90.00.00.19 Diğerleri
1510.90.00.00.21 Net ağırlığı 5 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1510.90.00.00.22 Net ağırlığı 5 kg.ı geçen 18 kg.ı geçmeyen hazır ambalajlarda olanlar
1510.90.00.00.29 Diğerleri
1510.90.00.00.39 Diğerleri
 

 

 

 

 

 

 

5

1512.19.90.00.11 Ayçiçeği tohumu yağı (Yemeklik)  

 

 

 

 

 

 

TS/886 Yemeklik Ayçiçek Yağı – Şubat 2016

4.2.2 Kimyasal Özellikler

– Çizelge 2- Ayçiçek yağının kimyasal özellikleri tablosuna aşağıdaki satır eklenmiştir.

 

Özellik Değer
Tip 1 Tip 2
Toplam Sterol (mg/kg) 2400-5000 1700-5200

 

– Aynı tabloda; “Kurşun (mg/kg), en çok” ve “Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)” değerleri aranmaz.

 

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan ayçiçeği yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan ayçiçeği yağları bir parti sayılır.  Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Ayçiçeği yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 5.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6. Piyasaya arz

6.1 Ambalajlama

Yemeklik ayçiçeği yağı, mevzuatına uygun ambalajlarda veya dökme olarak piyasaya arz edilir.

6.2 İşaretleme

Yemeklik ayçiçeği yağının piyasaya arz edildiği ambalajların üzerine en az aşağıdaki bilgiler, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde etiket halinde veya baskı (litograf) olarak bulunmalı, ayrıca bu kapların içinde bulunduğu büyük ambalajların üzerine okunabilecek ve silinmeyecek şekilde aynı bilgiler yazılmalıdır:

–   İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–   Bu standardın işaret ve numarası (TS/886 şeklinde) (isteğe bağlı),

–   Mamulün adı,

–   Tipi,

–   Parti kod numarası ile seri veya kod numaralarından en az biri (5 L’den büyük ve dış ambalajlarda parti numarası zorunludur ve 5 L dahil iç ambalajlarda isteğe bağlıdır.),

–   Net dolum hacmi ve/veya net kütlesi (en az ml, L, gr veya kg olarak) (ihracatta sadece o ülkede geçerli ölçü birimi yazılabilir),

–   Varsa katkı maddelerinin adı ve içeriği,

–   Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

 

 

 

1516.20.96.00.14

 

 

 

 

 

 

 

Ayçiçeği tohumu yağı (Yemeklik)

 

 

 

 

 

1516.20.91.00.16

 

Ayçiçeği tohumu yağı (Yemeklik)

6 1512.29.90.00.00 Diğerleri (Pamuk tohumu yağı-yemeklik) TS/887 Yemeklik Pamuk Yağı – Nisan 2016 (T1: Temmuz 2020 Dahil) 4.1.2 Kimyasal özellikler

– Çizelge 2- Pamuk yağının kimyasal özellikleri tablosunda; “Kurşun (mg/kg), en çok” ve “Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)” değerleri aranmaz.

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan pamuk yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap sayısı bir adet ise hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan pamuk yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Pamuk yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

 

 

 

 

 

7

1513.19.91.00.00 Diğerleri (Net ağırlığı 1 kg veya daha az olan hazır ambalajlarda bulunanlar)  

 

 

 

 

 

 

TS/12303 Yemeklik Hindistan Cevizi Yağı – Nisan 1997 (T1: Nisan 2013 dahil)

 

1.2.1- Fiziksel Özellikler

– Çizelge 1- Hindistan Cevizi Yağının Fiziksel Özellikleri tablosunda; “Eterde çözünmeyen yabancı madde, % (m/m) en çok” değeri, Naturel Hindistan Cevizi Yağı için “0,10”, Rafine Hindistan Cevizi Yağı için “0,05” olarak uygulanmalıdır.

1.2.2- Kimyasal Özellikler

Çizelge 2 – Yemeklik hindistan cevizi yağının kimyasal özellikleri

Özellik Natürel Hindistan Cevizi Yağı Rafine Hindistan Cevizi Yağı
Sabunlaşmayan madde, g/kg, en çok 15
Sabunlaşma sayısı, mg KOH/g yağ 248-265
Peroksit sayısı milieşdeğer O2/kg, en çok 15,0 10,0
Yağ asitleri bileşimi (toplam metil esterleri cinsinden), % (m/m)
-Kaproik asit (C6:0), en çok 0,7
-Kaprilik asit (C8:0) 4,6-10
-Kaprik asit (C10:0) 5,0-8,0
-Laurik asit (C12:0) 45,1-53,2
-Miristik asit (C14:0) 16,8-21,0
-Palmitik asit (C16:0) 7,5-10,2
-Palmitoleik asit (C16:1) , en çok 0,05
-Margarik asit (C17:0), en çok 0,05
-Heptadesenoik asit (C17:1), en çok 0,05
-Stearik asit (C18:0) 2,0-4,0
-Oleik asit (C18:1) 5,0-10,0
-Linoleik asit (C18:2) 1,0-2,5
-Linolenik asit (C18:3), en çok 0,2
-Araşidik asit (C20:0), en 0,2
-Gadoleik asit (C20:1), en 0,2
-Eikosadienoik (C20:2), en çok 0,05
-Behenik asit (C22:0), en çok 0,05
-Erusik asit (C22:1), en çok 0,05
-Dokosadienoik asit (C22:2), en çok 0,05
-Lignoserik asit (C24:0), en çok 0,05
-Nevronik asit (C24:1), en çok 0,05
Sabun içeriği % (m/m), en çok Bulunmamalıdır 0,005
Serbest Yağ Asitleri, laurik asit cinsinden, % (m/m), en çok 2,0 0,30
İyot değeri (Wijs) 6,3-10,6
Mineral yağ, mg/kg, en çok Bulunmamalıdır
Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)*
Kolesterol, en çok 3
Brassikasterol, en çok 0,3
Kampasterol 6,0-11,2
Stigmasterol 11,4-15,6
Beta – sitosterol 32,6-50,7
Delta – 5 – Avanesterol 20-40,7
Delta – 7 – Stigmastenol, en çok 3,0
Delta – 7 – Avenasterol, en çok 3,0
Toplam sterol içeriği (mg/kg) 400-1200

* İhracat ve ithalatta aranmaz.

1.3 – Sınıf Özellikleri

– Bu madde hükümleri uygulanmaz.

2.1 Numune Alma

2.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

2.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan Hindistan cevizi yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap sayısı bir adet ise hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

2.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan Hindistan cevizi yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Hindistan cevizi yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

2.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

3. Piyasaya arz

3.1 Ambalajlama

Yemeklik Hindistan cevizi yağı, mevzuatına uygun ambalajlarda veya dökme olarak piyasaya arz edilir.

3.2 İşaretleme

Hindistan cevizi yağlarının piyasaya arz edildiği ambalajların üzerine en az aşağıdaki bilgiler, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde etiket halinde veya baskı (litograf) olarak bulunmalı, ayrıca bu kapların içinde bulunduğu büyük ambalajların üzerine okunabilecek ve silinmeyecek şekilde aynı bilgiler yazılmalıdır:

–   İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–   Bu standardın işaret ve numarası (TS/12303 şeklinde) (isteğe bağlı),

–   Mamulün adı ,

–   Parti kod numarası ile seri veya kod numaralarından en az biri (5 L’den büyük ve dış ambalajlarda parti numarası zorunludur ve 5 L dahil iç ambalajlarda isteğe bağlıdır.),

–   Net dolum hacmi ve/veya net kütlesi (en az ml, L, gr veya kg olarak) (ihracatta sadece o ülkede geçerli ölçü birimi yazılabilir),

–   Varsa katkı maddelerinin adı ve içeriği,

–   Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

1513.19.99.00.11 Diğerleri (Net ağırlığı 25.000 kg’ye kadar olan ambalaj veya konteynerlerde bulunanlar)
1513.19.99.00.19 Diğerleri
8 1514.19.90.00.00 Diğerleri (Yemeklik rep, kolza [kanola] ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları) TS/892 Yemeklik Kanola Yağı – Temmuz 2011 4.2 Kimyasal Özellikler

– Çizelge 2Kanola Yağının Kimyasal Özellikleri tablosunda; “Kurşun muhtevası, mg/kg, en çok” değeri aranmaz.

– Aynı çizelgedeki Mineral yağ (ppb), en çok” değeri “Bulunmamalıdır” şeklinde uygulanmalıdır.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kanola yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap sayısı bir adet ise hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kanola yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Kanola yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 5.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6. Piyasaya arz

6.1 Ambalajlama

Yemeklik kanola yağı, mevzuatına uygun ambalajlarda veya dökme olarak piyasaya arz edilir.

6.2 İşaretleme

Yemeklik kanola yağının piyasaya arz edildiği ambalajların üzerine en az aşağıdaki bilgiler, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde etiket halinde veya baskı (litograf) olarak bulunmalı, ayrıca bu kapların içinde bulunduğu büyük ambalajların üzerine okunabilecek ve silinmeyecek şekilde aynı bilgiler yazılmalıdır:

–    İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–   Bu standardın işaret ve numarası (TS/892 şeklinde) (isteğe bağlı),

–   Mamulün adı,

–   Parti kod numarası ile seri veya kod numaralarından en az biri (5 L’den büyük ve dış ambalajlarda parti numarası zorunludur ve 5 L dahil iç ambalajlarda isteğe bağlıdır.),

–   Net dolum hacmi ve/veya net kütlesi (en az ml, L, gr veya kg olarak) (ihracatta sadece o ülkede geçerli ölçü birimi yazılabilir),

–   Varsa katkı maddelerinin adı ve içeriği,

–   Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

9 1515.29.90.00.00 Diğerleri (Mısır yağı-yemeklik ) TS/888 Yemeklik Mısır Yağı – Nisan 2016 4.1.2 Kimyasal özellikler

– Çizelge 2 – Mısır yağının kimyasal özellikleri tablosunda; “Kurşun, mg/kg, en çok” ve “Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)” değerleri aranmaz.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan mısır yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap sayısı bir adet ise hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan mısır yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Mısır yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

 

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

10 1515.50.99.00.00 Diğerleri (Susam yağı-yemeklik) TS/889 Yemeklik Susam Yağı – Mart 2016 4.2.2 Kimyasal özellikler

Çizelge 2 – Susam yağının kimyasal özellikleri tablosunda; “Kurşun, mg/kg, en çok” ve “Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)” değerleri aranmaz.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan susam yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap sayısı bir adet ise hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan susam yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Susam yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

 

 

 

 

 

11

 

1515.60.91.00.00

 

Diğerleri

(Katı, net ağırlığı 1 kg geçmeyen hazır ambalajlarda bulunanlar)

(yalnız rafine fındık yağı)

 

 

 

 

TS/6581 Rafine Fındık Yağı – Yemeklik – Mart 2017 (T1: Temmuz 2020 Dahil)

4.2.2 Kimyasal Özelikler

Çizelge 2 – Rafine fındık yağının kimyasal özellikleri tablosunda; “Kurşun, mg/kg, en çok” ve “Sterol bileşimi (toplam sterol yüzdesi olarak)” değerleri aranmaz.

5.1 Numune Alma

5.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

5.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan fındık yağları bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap sayısı bir adet ise hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan fındık yağları bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Fındık yağı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

5.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

1515.60.99.00.00  

Diğerleri

(Katı, diğerleri; sıvı)

(yalnız rafine fındık yağı)

 

1515.90.91.00.00

 

 

Diğerleri (Katı halde net ağırlığı 1 kg. veya daha az olan hazır ambalajlarda olanlar) (yalnız rafine fındık yağı)

1515.90.99.00.00  

Diğerleri (Katı halde, diğer şekillerde ambalajlanmış olanlar; akışkan) (yalnız rafine fındık yağı)

 

12

 

1513.29.50.00.00  

Net ağırlığı 1 kg. veya daha az olan hazır ambalajlarda bulunanlar (Yemeklik palm çekirdeği veya babassu yağları ve bunların fraksiyonları)

 

 

 

 

TS/893 Bitkisel Yemeklik Yağlar (Özel Standardı Olmayan) Nisan 2013

 

 

 

 

1.2.1 Fiziksel Özellikler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 12/04/2012 tarihli ve 28262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği (2012/29)”nde belirtilen kıstaslar (Ek 4 ihtiyari) uygulanır. 2012/29 sayılı Tebliğin “EK 3 Bitkisel Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri” tablosunda yer alan “Kırılma İndisi” değeri “Palm Süperolein” için “1,463 – 1,465 25ᵒ C’de” olarak uygulanır.

1.2.2 Kimyasal Özellikler

– Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 12/04/2012 tarihli ve 28262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği (2012/29)”nde belirtilen kıstaslar (Ek 4 ihtiyari) uygulanır.

2.1 Numune Alma

2.1.1 Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

2.1.2 Stok Depoları, Tanklar, Gemi Lancaları, Sarnıç Vagonu ve Benzeri Büyük Kaplardan Numune Alma

Sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan özel standardı olmayan yağlar bir parti sayılır. Büyük kaplardan numune alınmasında uygun bir numune alma aleti kullanılır. Numune alma aleti ile kabın en üst kısmından başlayarak aşağıya doğru eşit aralıklar ile en az üç düzeyden ayrı ayrı numune alınır ve paçal numune hazırlanır. Partiyi oluşturan büyük kap sayısı bir adet ise hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Partiyi oluşturan büyük kap veya kaplardan hazırlanan paçal numuneden üç takım birer litrelik numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

2.1.3 18 Litreden Daha Büyük Varil ve Benzeri Kaplar ile 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Ambalajı, ambalaj ağırlığı, sınıfı, türü ve parti numarası aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan özel standardı olmayan yağlar bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır.

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

Özel standardı olmayan yağ numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen, partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda olmak üzere partiden sistematik olarak ayrılacak birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir.

Ayrılan kaplar iyice karıştırılır ve uygun bir numune alma aleti ile her birinden uygun miktarlarda numune alınır.

Ayrılan numunelerden Madde 2.1.4’e göre deney numunesi hazırlanır ve deneyler bu numune üzerinde yürütülür. Ancak 1 litreye (1 litre dahil) kadar olan küçük ambalajlardan deney numunesi kapalı ambalaj olarak alınır.

2.1.4 Deney Numunesi

Numune olarak ayrılan her kaptan aynı miktarda (en az yaklaşık 50 ml) üçer adet asit numunesi alınır. Yine numune olarak ayrılan her kaptan ayrı ayrı ancak aynı miktarda (yaklaşık 500 ml) alınan numuneler temiz bir kap içinde birleştirilerek 1000 ml’lik üç adet birleşik numune hazırlanır. Daha sonra her bir kaptan alınan birer adet asit numuneleri ile bir adet birleşik numune bir araya getirilerek üç takım numune oluşturulur ve mühürlenir. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir, bir takımı ise şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

3.1 İşaretleme

Özel standardı olmayan yağların piyasaya arz edildiği ambalajların üzerine en az aşağıdaki bilgiler, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde etiket halinde veya baskı (litograf) olarak bulunmalı, ayrıca bu kapların içinde bulunduğu büyük ambalajların üzerine okunabilecek ve silinmeyecek şekilde aynı bilgiler yazılmalıdır:

–   İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–   Bu standardın işaret ve numarası (TS/893 şeklinde) (isteğe bağlı),

–   Mamulün adı,

–   Parti kod numarası ile seri veya kod numaralarından en az biri (5 L’den büyük ve dış ambalajlarda parti numarası zorunludur ve 5 L dahil iç ambalajlarda isteğe bağlıdır.),

–   Net dolum hacmi ve/veya net kütlesi (en az ml, L, gr veya kg olarak) (ihracatta sadece o ülkede geçerli ölçü birimi yazılabilir),

–   Varsa katkı maddelerinin adı ve içeriği,

–   Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

1513.29.90.00.11

 

 

Palm çekirdeği yağı
1513.29.90.00.19 Babassu yağı
 

1511.90.99.00.11

 

Süper olein (palm yağı- yemeklik)

1511.90.99.00.19

 

Diğerleri (palm yağı- yemeklik)

 

 

1512.19.90.00.19

 

Aspir yağı


Ek –1/B

TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER

Kuru ve Kurutulmuş Ürünler

 No                                                                               GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi
1 0802.31.00.00.00 Kabuklu cevizler TS/1275 Ceviz (Juglans regia L.) – Kabuklu – Ağustos 2015  4.2.1.2 Ceviz İçinin Özellikleri

Ceviz içi;

− Sağlam olmalı (çürüyerek, kötüleşerek tüketime uygunsuz hale gelenler ürünü etkilememeli),

− Sert olmalı,

− Temiz olmalı, gözle görülebilir yabancı maddeler bulunmamalı,

− Herhangi bir gelişme aşamasındaki böcekleri ve akarları bulundurmamalı,

− Böcek, akar ya da diğer parazitlerin gözle görülebilir hasarlarından arî olmalı,

− Tatta acılaşma olmamalı,

− Yağlı görünüm göstermemeli,

− Küf bulunmamalı,

− Anormal dış rutubet (dış yüzeyde gözle görülebilir ıslaklık) ihtiva etmemeli,

− Yabancı tat ve koku olmamalı,

− Yeterince gelişmiş olmalı (kuruyup, büzüşmüş olanlar hariç)dır.

Kabuklu cevizin hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı 1 gr/kg’ı aşmamalıdır. Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kabuklu ceviz partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz, kabuklu cevizin anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

5.1 Numune Alma

Sınıfı, tipi ve ambalâjları aynı olup bir defada muayeneye sunulan kabuklu cevizler bir parti sayılır. Kabuklu ceviz denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kabuklu Ceviz numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda kabuklu ceviz alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere, her takımda 100 adet kabuklu ceviz olmak üzere üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kabuklu ceviz numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere, her takımda 100 adet kabuklu ceviz olmak üzere üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

2 0802.32.00.00.00 Kabuksuz cevizler (iç) TS/1276 Ceviz (Juglans regia L.) – İç – Şubat 2021 1 Kapsam

Bu standart, kuru ceviz içini kapsar. Fırınlanmış, kavrulmuş veya tuz, baharat, şeker, pekmez, bal, çikolata gibi çeşnili maddeler ile kaplanarak çeşnilendirilmiş ceviz içlerini kapsamaz.

3.Terimler ve tanımlar

3.1 Ceviz içi

Juglans regia L. türlerine giren ağaçların, sert kabuğu çıkarılmış kuru meyveleri.

3.2 Bütün

Kabuğundan olduğu gibi bütün olarak çıkarılmış ceviz içi (1/8’e kadar kısmı kopmuş içler bütün sayılır).

3.3 Yarım (çenet)

Bütün ceviz içinin yaklaşık olarak eşit bir şekilde ikiye ayrılmış parçası (parçalar bütün halinde).

3.4 Çeyrek

Bütün ceviz içinin uzunluğuna yaklaşık olarak eşit bir şekilde dörde ayrılmış parçası.

3.5 Büyük

Bütün ceviz içinin yarısının ¾’ünden daha küçük ama kırık parçadan daha büyük olan parçası.

3.6 Parça

Bütün ceviz içinin yarısının ¾’ünden daha büyük ama yarımdan küçük olan parçası.

3.7 Ufak (yağlık)

Ufak, bütün ceviz içinin ¼’den küçük olan ama göz açıklığı 8 mm olan elekten geçemeyen parçası.

3.8 Kırık (pirinç)

Bütün ceviz içinin göz açıklığı 8 mm olan elekten geçen ancak göz açıklığı 3 mm olan elekten geçemeyen parçası.

3.9 Yarım ve büyük

Bütün ceviz içinin yukarıda tanımlanan yarım ve büyük parçalarının karışımı (yarım parçaların oranı işaretlemede belirtilebilir).

3.10 Yabancı madde

Ceviz içleri arasında ve içerisinde bulunan kum, taş, toprak, kabuk, yaprak, bitkisel parçalar, yabancı tohumlar gibi kendinden başka gözle görülebilen her türlü madde.

3.11 Küçük

3 mm’lik elekten geçmeyen ve çeyrekten küçük olan iç ceviz taneleri.

4.1.2 Tipler

Ceviz içi;

– Yarım,

– Çeyrek,

– Büyük,

– Kırık,

– Yarım ve büyük

– Küçük

olmak üzere altı tipe ayrılır.

4.1.3 Çeşitler

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

4.2.1 Genel Özellikler

Bütün sınıflara giren ceviz içleri izin verilen toleransları dahil olmak üzere aşağıdaki özelliklerde olmalıdır;

− Kalitesini korumasını sağlamak için yeterince kuru olmalı,

− Sağlam olmalı (çürüyerek, kötüleşerek tüketime uygunsuz hale gelenler ürünü etkilememeli),

− Sert olmalı,

− Yeterince gelişmiş (büzülmüş, buruşmuş olmayan) olmalı,

− Temiz, gözle görülebilir yabancı maddeden arî olmalı,

− Herhangi bir gelişme aşamasındaki böcekleri ve akarları bulundurmamalı,

− Böcek zararlarından arî olmalı,

− Tadında acılaşma olmamalı,

− Yağlı görünüm göstermemeli,

− Küf bulunmamalı,

− Anormal dış rutubet (dış yüzeyde gözle görülebilir ıslaklık) ihtiva etmemeli,

− Yabancı tat ve koku olmamalıdır.

Ceviz içinin rutubet muhtevası kütlece % 5’i geçmemelidir.

Kabuksuz (iç) cevizin hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevası 1 gr/ kg’dan fazla olmamalıdır. Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kabuksuz ceviz partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz, kabuksuz cevizin anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

Ayrıca ceviz içinin şartları aşağıdaki özelliklere de imkan verecek durumda olmalıdır;

− Elle toplamaya ve taşınmaya dayanıklı olmalı ve

− Gideceği yere ulaştığında tatmin edici durum göstermelidir.

4.3.2 Tip toleransları

Tiplere göre toleranslar Çizelge 2’de verilmiştir.

 

Çizelge 2 – Tiplere göre toleranslar

Tipler Toleranslar, Kütlece % olarak

 

Yarım Parça Çeyrek Büyük Kırık Küçük
Yarım 85a) 15b) 5c) 1c) 1c)
Çeyrek 85a) 15b) 5c) 1c)
Büyük 85b) 15a) 1c)
Kırık 10b) 90a) 1d)
Yarım ve büyük 20b) 65a) 15b) 1c)
Küçük 85a)
a) en az

b) izin verilen en çok tolerans

c) % 15 tolerans içindeki değeri

d) % 10 tolerans içindeki değeri

5.1 Numune Alma

Sınıfı, tipi ve ambalâjları aynı olup bir defada muayeneye sunulan ceviz içleri bir parti sayılır. Ceviz içi denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge –  Numune Alma Çizelgesi

Partideki benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Ceviz içi numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda ceviz içi alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Ceviz içi numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.2.3 Çeşni özellikleri

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

5.3.3 Aflatoksin tayini

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.3 İşaretleme

Ceviz içleri ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır:

−İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1276 şeklinde),

− Malın adı (Ceviz – iç),

− Sınıfı,

− Tipi,

− Üretim yılı (isteğe bağlı),

− Üretim bölgesi veya yerel ismi,

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

− Net kütlesi (en az kg veya g olarak),

− Kilogramdaki parça sayısı (isteğe bağlı),

− Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

− Büyük ambalâjlardaki küçük tüketici ambalâjların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

 

3

 

0802.21.00.00.00

 

Kabuklu fındıklar veya filbert (Corylus spp.)

 

TS/3074 Kabuklu Fındık – Temmuz 2023

4.2.2 Kimyasal ve fiziksel özellikler

Kabuklu fındığın kimyasal ve fiziksel özellikleri Çizelge 1’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

Çizelge 1 – Kimyasal ve fiziksel özellikler

Özellikler Sınırlar
Kabuklu fındıkların kabuk ve içi ile birlikte rutubet muhtevası, % (m/m), en çok 12,0
Fındık içinin rutubet muhtevası, % (m/m) en çok 7,0
Kabuklu fındığın tüketilebilen kısmında hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı(mineral saflık), g/kg en çok 1,0

 

5.1 Numune alma

Grubu, sınıfı, boyu, ürün yılı ve ambalâjları aynı olan ve bir defada muayeneye sunulan kabuklu fındıklar bir parti sayılır. Kabuklu fındık denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge  –  Numune Alma Çizelgesi

Partideki  benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kabuklu fındık numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda kabuklu fındık alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kabuklu fındık numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.3.2 Mineral Saflık Tayini

Kabuklu fındığın tüketilebilen kısmında hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı 1 gr/kg’dan fazla olmamalıdır.  Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kabuklu fındık partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz,  kabuklu fındığın anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

5.3.3 Aflatoksin tayini

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.2 İşaretleme

Kabuklu fındıkların her ambalaj üzerine ambalajın aynı tarafına, okunaklı ve silinmeyecek şekilde, dışarıdan görülebilecek durumda, aşağıdaki bilgiler yazılmalıdır:

−İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS 3074 şeklinde),

− Ürünün adı (Kabuklu fındık),

− Sınıfı,

− Grubu,

− Boyu (Sınıf II için isteğe bağlı),

− Üretim bölgesi veya yerel ismi,

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

− Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

− Ürün yılı,

− Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

− Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

Ürünün adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi veya raf ömrü

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

 

4

 

0802.22.00.00.00

 

Kabuksuz fındıklar veya filbert (Corylus spp.) (iç)

 

TS/3075 İç Fındık – Haziran 2012 (T1: Aralık 2014, T2: Nisan 2021 ve T3: Mart 2022 dahil)

4.2.1 Genel Özellikler

İç fındıklar aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

– Bütün olmalıdır.

– Rutubet muhtevası % 6’dan fazla olmamalıdır.

– Temiz ve sağlam olmalıdır.

– Yeterince gelişmiş olmalıdır.

Kabuksuz (iç) fındıklarda, hidroklorik asitte çözünmeyen kül 1 gr/kg’dan fazla olmamalıdır. Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kabuksuz (iç) fındık partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz,  kabuksuz (iç) fındığın anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

4.2.5 Kimyasal özellikler

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

4.3.2 Grup Toleransı

Ekstra ve Sınıf I fındıklarda, iç fındıklar içinde diğer gruplardan bulunabilecek iç fındık oranı kütlece en çok % 10 olarak uygulanmalıdır.

6.1 Numune alma

Grubu, sınıfı, boyu, ürün yılı ve ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan iç (kabuksuz) fındıklar bir parti sayılır. Muayenede birim dış ambalajdır. Kabuksuz (iç) fındık denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kabuksuz (iç) fındık numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda Kabuksuz (iç) fındık alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kabuksuz (iç) fındık numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6.3.4 Aflatoksin tayini

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

7.2 İşaretleme

Kabuksuz (iç) fındıkların piyasaya arz edildiği ambalajların üzerine en az aşağıdaki bilgiler, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde etiket hâlinde veya baskı olarak bulunmalı. Ambalâjın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olmalıdır;

−İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işareti ve numarası (TS 3075 şeklinde),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az birisi,

– Ürünün adı (İç fındık),

– Üretim bölgesi,

– Grubu,

– Sınıfı,

– Boyu (Ekstra Sınıf için zorunlu),

– Ürün yılı,

– Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

– Kütlesi**) (brüt veya net). Brüt kütle gösteriliyorsa, ambalaj malzemesinin kütlesi; 50 kg’dan büyük çuvallar için % 2,5, 50 kg’dan az çuvallar için % 3’ü geçmemelidir. Ancak ambalaj malzemesi kâğıt veya polietilen gibi hafif malzemeden yapılmış ve jüt çuval veya torbada ise net kütlenin yazılması gerekir.

Yukarıdaki bilgiler, çuvalların ağzını makine ile dikilmesi durumunda, yırtılmayacak sağlamlıkta en az 10 cm x 14 cm ebatında kağıt veya bez etiketlere basılarak çuval ağzına dikilebilir.

Dış ambalajlar için net kütle ya da net kütleyi takiben iç ambalaj sayısı belirtilmeli, işaretleme bilgileri üzerine yazılmalıdır.

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net/Brüt) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

**) İthalatçı ya da ithalâtçı ülkenin isteği doğrultusunda net kütle belirtilmelidir.

5  

0802.51.00.00.00

 

Kabuklu Antepfıstığı TS/1279 Kabuklu Antepfıstığı –Eylül 2019

1 Kapsam

Bu standard, kabuklu antepfıstığını kapsar. Tuzlanmış, kavrulmuş veya diğer herhangi bir şekilde işlenmiş antepfıstıklarını kapsamaz.

3.1 Kabuklu antepfıstığı

Pistacia vera L. türüne giren ağaçların, derimsi dış kabukları alınmış (kavlatılmış), kreme yakın tipik beyaz renkteki sert yapılı iç kabukları sivri uçlarından kendi kendine çatlamış veya işlenerek çıtlatılmış meyveleri.

4.2.1.2 Antepfıstığı İçinin Özellikleri

Antepfıstığı içi;

− Sağlam olmalı (çürüyerek, kötüleşerek tüketime uygunsuz hale gelenler ürünü etkilememeli),

− Sert olmalı,

− Bütün olmalı (çok hafif yüzeysel kusurlar hariç),

− Temiz olmalı, gözle görülebilir yabancı madde bulunmamalı,

− Herhangi bir gelişme aşamasındaki böceklerden ve akarlardan arî olmalı ve bunların gözle görülebilir hasarları bulunmamalı

− Böcek, akar ya da diğer parazitlerin gözle görülebilir hasarları bulunmamalı,

− Tatta acılaşma olmamalı,

− Yağlı görünüm göstermemeli,

− Küflenme olmamalı,

− Anormal dış rutubet ihtiva etmemeli,

− Yabancı tat ve koku olmamalı,

− Yeterince gelişmiş olmalıdır.

Kabuklu antepfıstıklarının içleri boş olmamalı, içler normal gelişmiş ve sağlam olmalıdır.

– İçlerde rutubet miktarı % 6,5’i geçmemelidir.

– İçlerin hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevası 1 gr/kg’dan fazla olmamalıdır.  Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kabuklu antepfıstığı partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz, kabuklu antepfıstığının anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

Ayrıca, kabuklu antepfıstığının şartları aşağıdaki özelliklere imkan verecek durumda olmalıdır;

− Elden geçirmeye ve taşınmaya dayanıklı olmalı,

− Gideceği yere ulaştığında tatmin edici durum göstermelidir.

5.1 Numune alma

Grubu, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olup bir defada muayeneye sunulan kabuklu antepfıstıkları bir parti sayılır. Kabuklu antepfıstığı denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kabuklu antepfıstığı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda kabuklu antepfıstığı alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kabuklu antepfıstığı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.3.3 Aflatoksin tayini

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.3 İşaretleme

Kabuklu antepfıstığı ambalâjları üzerine aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır: Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalıdır.

−İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS 1279 şeklinde),

− Malın adı (Antepfıstığı – kabuklu),

− Grubu,

− Sınıfı,

− Boyu (boylanmışsa),

− Üretim yılı (isteğe bağlı),

− Üretim bölgesi veya yerel ismi,

− Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

− Net kütlesi (en az, kg veya g olarak),

− Mekanik çıtlatıldığı (yapılmışsa cihaz) (isteğe bağlı),

− Büyük ambalâjlardaki küçük tüketici ambalâjların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

6  

0802.52.00.00.00

 

Kabuksuz

Antepfıstığı (iç)

TS/1280 İç Antepfıstığı – Nisan 2018 1 Kapsam

Bu standard, iç zarlı veya zarsız antepfıstığı içini kapsar. Tuzlanmış, kavrulmuş veya diğer herhangi bir şekilde işlenmiş antepfıstığı içlerini kapsamaz.

4.1.3 Türler

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

4.2.1 Genel Özellikler

İç antepfıstıkları, normal gelişmiş, sağlam olmalı; küflenmiş, çürümüş, acımış, yabancı tat ve kokulu, böcek yenikli olmamalı; bunlarda canlı, cansız böcekler ve artıkları ile kabuk dahil, zar parçaları ve kendi tozu hariç, hiçbir yabancı madde bulunmamalıdır.

Antepfıstığının içleri;

− Bütün, tam olmalı (dış derimsi kabuğun ve endospermin küçük kısımlarının olmaması kusur olarak kabul edilmez),

− Hafif yüzeysel hasarlar bulunabilir,

− Sağlam olmalı (çürüyerek, kötüleşerek tüketime uygunsuz hale gelenler ürünü etkilememeli),

− Yeterince gelişmiş olmalı (büzüşmüş ve kurumuş olmamalı),

− Meyvenin doğal kalitesini etkileyecek kusurlar bulunmamalı,

− Böcek zararları olmamalı,

− Temiz, gözle görülebilir yabancı madde bulunmamalı,

− Kuru olmalı, anormal dış rutubet (gözle görülebilir ıslaklık) ihtiva etmemeli,

− Küf, tatta acılaşma olmamalı,

− Yabancı tat ve koku bulunmamalıdır.

− İçlerde rutubet muhtevası kütlece % 6,5’i geçmemelidir.

− İçlerin hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevası 1 gr/kg’dan fazla olmamalıdır.  Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kabuksuz antepfıstığı partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz, kabuksuz antepfıstığının anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

Ayrıca, antepfıstığı içlerinin şartları aşağıdaki özelliklere imkan verecek durumda olmalıdır;

− Elle geçirmeye ve taşınmaya dayanıklı olmalı,

− Gideceği yere ulaştığında tatmin edici durum göstermelidir.

4.2.5 Tür Özellikleri

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

5.1 Numune alma

Grubu, sınıfı ve ambalâjları aynı olup bir defada muayeneye sunulan kabuksuz (iç) antepfıstıkları bir parti sayılır. Kabuksuz (iç) antepfıstığı denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki  benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kabuksuz (iç) antepfıstığı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda kabuksuz (iç)  antepfıstığı alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kabuksuz (iç) antepfıstığı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.3.3 Tuz Tayini

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

5.3.4 Aflatoksin Tayini

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.1 Bir örneklik

Her ambalâjdaki antepfıstığı içleri, sınıf, grup, alt grup (soyulmuşlarda) ve ürün yılı bakımından birörnek olmalıdır. Her ambalâjdaki antepfıstığı içi aynı gruba ait olmalıdır. Ambalâjın görülebilir kısmındaki ürünler bütün ürünü temsil etmelidir.

6.3 İşaretleme

Antepfıstığı ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

– Üretici, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine,

“Türk Malı” anlamına gelen bir ibarenin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1280 şeklinde),

– Ürünün adı (“Antepfıstığı – İç” şeklinde),

– Sınıfı,

– Grubu,

– Alt grubu (isteğe bağlı),

– Üretim yılı (isteğe bağlı),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi,

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi veya raf ömrü

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

 

7

 

0804.20.90.00.19

 

 

Diğerleri (Kurutulmuş incir)

 

TS/541 Kuru İncir – Aralık 2006 (T1: Haziran 2007, T2: Kasım 2010 ve T3: Ocak 2012 dahil)

 

4.2.1 Genel Özellikler

Kuru incirler aşağıda bildirilen özellikleri taşımalıdır;

–  Bütün olmalıdır (kuru incirin sap ve göz (ostiolum) uçları kesilmiş olabilir). Ayrıca, kuru incir pazarlama ve işleme özelliklerine uygun şekilde yarılmış olabilir (örneğin layer),

–  Sağlam olmalı, çürüyerek, kötüleşerek tüketime uygunsuz hale gelenler ürünü etkilememeli,

–  Anormal dış rutubet ihtiva etmemeli,

–  Yabancı tat ve koku olmamalı1,

–  Gelişmenin hangi safhasında olursa olsun, ayrıca fümige edilsin veya başka yöntemlerle dezenfekte edilmiş olsun, canlı veya ölü böcek, kemiriciler ile diğer parazitler olmamalı,

–  Bozulmuş, yırtık, yarık olmamalı,

–  Aşırı kuru özellik göstermemeli,

–  Temiz, gözle görülebilir yabancı maddeden arî olmalı2,

–  Küf ve fermente belirtisi bulunmamalıdır.

–  Rutubet muhtevası %26’dan fazla olmamalıdır3. (Su vermek suretiyle yeniden yumuşatılmış kuru incirlerde % 37’den fazla rutubet olmamalıdır. Ancak ürünün yeniden yumuşatıldığı hususu işaretlemede belirtilmelidir.)

Kuru incirlerin taşıdıkları özellikler ve gelişme durumları ayrıca aşağıdaki şartlara uygun olmalıdır;

–  Taşıma ve işleme şartlarına dayanıklı olmalıdır.

–  Gideceği yere ulaştığında tatmin edici durum (Pazar isteklerini karşılamaya elverişli durum) göstermelidir.

– Kuru incirler, dezenfeksiyon veya koruyucu maddelerle muamele edilirse, bu işlem imalatçı ve ithalatçı ülkenin yönetmeliklerine uygun şekilde yapılmalıdır.

Kuru incirde döllenmeyi sağlayan ve nadiren meyve içinde kalmış, ölmüş incir arıcığı (Blastophaga psenes L.) bir kusur olarak kabul edilmez.

Kuru incirlerin hidroklorik asitte çözünmeyen kül içeriği 1 gr/kg’dan fazla olmamalıdır.  Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kuru incir partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz, kuru incirin anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

 

1) Hafif kükürt dioksit (SO2) kokusu anormal koku olarak değerlendirilmez.

2) Şeker ve un gibi katkı maddeleri yabancı madde sayılmaz. Bu maddeler ithalatçı ve imalatçı ülkenin yönetmeliklerine uygun olarak kullanılabilir.

3) Ancak ithalatçı ülkenin yönetmeliklerine uygun ise gerekli koruyucu maddelerle muamele edilmiş olan kuru incirlerde rutubet muhtevası % 30’a kadar olabilir.

4.2.3.6 Lerida

Kuru incirler sap ve göz kısmı üst üste gelecek şekilde yuvarlatılmış olmalıdır.

4.2.4 Sınıf özellikleri

4.2.4.4 Endüstriyel sınıf

Bu sınıfa diğer sınıflara giremeyen özürlü incirler girer. Ancak içinde en çok % 10 oranında doğrudan tüketime elverişli incir bulunabilir.

4.3.1 Sınıf Toleransları

Sınıflara göre izin verilen özürlü kuru incirin kütlece yüzdesi Çizelge 2’ye uygun olmalıdır.

 

Çizelge 2 – Kuru İncirin Sınıf Toleransları

 

Kabul edilebilir kusurlar Tolerans Değerleri

(1000 gr’lık bir birimde bulunmasına izin verilen özürlü kuru incirin kütlece yüzdesi)

Ekstra Sınıf I Sınıf II Endüstriyel
Böcek hasarlı, en çok 9 12 16 Serbest
Yırtık, yarık, veya çatlak, aşırı kuru ve diğer benzer kusurlar, en çok  

8

10 25 Serbest
Küflü ve/ veya fermente olmuş, en çok 3 4 5 Serbest
Yabancı madde, en çok 0,5 0,5 0,5 2
Toplam tolerans, en çok 10 15 30 Serbest
Canlı böcek, kurt ve diğer hayvansal parazitler 0 0 0 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1 Numune Alma

Numune partiden alınır. Grubu, tipi, sınıfı, boyu, ürün yılı ve ambalâj kütlesi aynı olan ve bir defada muayeneye sunulan kuru incirler bir parti sayılır. Kuru incir denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki  benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kuru incir numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda kuru incir alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

Yabancı madde ve birörneklik tayini ilk numune alınmak üzere ayrılan birim ambalajların herbiri üzerinden; boy toleransı tayini ise paçal numune üzerinden yapılır.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kuru incir numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

Birörneklik tayini ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalajlar üzerinden; yabancı madde ve boy toleransı tayini paçal numune üzerinden yapılır.

6.2 Ambalajlama

Kuru incirler piyasaya ambalajlı olarak arz edilir.

Kuru incirler, yeni, temiz, kuru, kokusuz, içindeki malın özelliklerini bozmayan ve sağlığa zararsız her türlü uygun malzemeden yapılmış değişik boy ve şekillerdeki ambalâjlara konulur.

Küçük tüketici ambalâjları taşımada bunları koruyacak yukarıdaki şartlara uygun daha büyük dış ambalâjlara konulur.

İşlenmiş ve işlenmemiş (naturel) kuru incirlerde ambalâjlar 25 kg’ı geçemez.

Endüstriyel kuru incirler, alıcı isteğinin belgelenmesi durumunda, 100 kg’dan fazla olmamak üzere değişik kütle ve ambalâjlarda hazırlanabilir.

İşlenmiş ve işlenmemiş kuru incirler torba ambalâjlara konulduklarında bunların içerisine kağıt ve plastik gibi maddelerden yapılmış koruyucu bir kılıf geçirilmelidir (15 kg’a kadar torba ambalâjlar ile endüstriyel kuru incir ambalâjlarında aranmaz).

Ahşap ambalâj malzemesinin kullanıldığı partilerde, taşıma sırasında ambalâjların açılmasını önleyecek tel, plâstik bant, vb. maddeler kullanılabilir.

Baskılı ambalâj malzemesi kullanıldığında yazılı kısmı dışarı gelmeli ve ürünle temas etmemelidir.

Ambalâjlar içinde kuru incirden ve yukarıda açıklananlardan başka madde bulunmamalıdır. Ancak ticarî amaçlı olmak üzere, incirlerin arasına ve üzerine defneyaprağı ve ayrıca alıcı talebine bağlı olarak raf ömrünü uzatmak amacıyla uygun koruyucular konulabilir.

 

İhracatına izin verilmeyen kuru incir tipleri Çizelge 8’de verilen tablo ile belirlenmektedir.

 

Çizelge 8 – İhracatına izin verilmeyen kuru incir tipleri

 

İhracatına İzin Verilmeyen Kuru İncir Tipleri
No Adet
Layer incirler (Kartonsuz selofanlı) 10 101/120
  11 120 ve üzeri
Lokum incirler (Kartonsuz selofanlı) 7 66/70
  8 71/80
  9 81/100
  10 101/120
  11 121 ve üzeri
Protoben incirler (Dökme, kartosuz selofanlı, düz kartosuz selofanlı) 7 66/70
  8 71/80
  9 81/100
  10 101/120
  11 121 ve üzeri
Pulled incirler (Dökme, kartonlu selofanlı) 7 66/70
  8 71/80
  9 81/100
  10 101/120
  11 121 ve üzeri
Lerida incirler (Dökme, kartonsuz selofanlı, düz kartonlu selofanlı) 10 101/120
  11 121 ve üzeri
Garland incirler (Kartonsuz selofanlı) 10 101/120
  11 121 ve üzeri
Makaroni incirler 6 61/65
  7 66/70
8 71/80
  9 81/100
  10 101/120
  11 121 ve üzeri
Bağlama incirler 6 61/65
  7 66/70
  8 71/80
  9 81/100
  10 101/120
  11 121 ve üzeri
Çukulat incirler 4 51/55
  5 56/60
  6 61/65
  7 66/70
  8 71/80
  9 81/100
  10 101/120
  11 121 ve üzeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.3 İşaretleme

Kuru incir ambalâjları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek, bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

−İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS 541 şeklinde),

− Malın adı (kuru incir),

− Grubu (Endüstriyelde ve işlenmişlerde aranmaz),

− Sınıfı (Sınıf I Fancy, Sınıf II Choice olarak yazılabilir),

− Tipi (Endüstriyelde aranmaz),

− Boyu (Endüstriyelde aranmaz),

− Net kütlesi (g veya kg olarak),

− Ürün yılı,

− Üretildiği yer (isteğe bağlı),

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

− Katkı maddesi (kullanıldıysa),

− Doğal olarak (tabiî) kurutulduğu (isteğe bağlı),

− Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi,

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.                                       

8 0806.20.30.00.00 Kurutulmuş Sultani üzümü TS/3411 Çekirdeksiz Kuru Üzüm – Ocak 2011) (T2:Mart 2020 dahil)

 

Başlık

İngilizce başlık “Seedless Dried Grape” şeklinde kullanılır.

3.5 Küflü Tane

Çıplak göz ile görülebilir derecede küf ihtiva eden üzüm tanesi.

3.12 Bandırma Çözeltisi

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

3.14 Ürün Yılı

Üzümün hasat edildiği yıl.

4.1.1 Gruplar

Üzümler hazırlanma şekillerine göre;

–  Ağartılmış,

–  Ağartılmamış (Naturel) bandırmasız,

–  Ağartılmamış (Naturel) bandırmalı

olmak üzere üç gruba ayrılır.

4.2 Özellikler ve Toleranslar

4.2.1 Genel Özellikler

Üzümlerin genel özellikleri Çizelge 1’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

 

 

 

Çizelge 1 – Üzümlerin Genel Özellikleri

Özellik Değer
Renk, koku, tat ve görünüm

 

 

Kendine özgü renk, koku ve tatta olmalı, yabancı koku ve tat ihtiva etmemeli, sağlam, bütün ve temiz olmalı (hafif yağ tadı ve kokusu; ağartılmış grup üzümlerde hafif kükürt kokusu yabancı koku ve tat sayılmaz).
Böcek Canlı böcek, ölü böcek, kurt ve bunların kalıntıları bulunmamalı.
Yemeklik bitkisel sıvı yağ, % (m/m), en çok 1,0(a)
Kükürtdioksit miktarı % (m/m), en çok Ağartılmış üzümlerde % 0,20 (2000 mg/kg)
 

Rutubet miktarı % (m/m), en çok

Ekstra Sınıf I Sınıf II Endüstriyel
% 16 % 20
a) Alıcı talep ettiğinde bu miktar % 2’ye kadar çıkarılabilir.

 

4.2.2 Grup ve Tip Özellikleri

Ağartılmış üzümler, kurutulmadan önce veya kurutulduktan sonra kükürt dioksitle ağartma işleminden geçirilmiş olmalıdır.

Üzümlerin tip özellikleri değerleri Çizelge 2’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

Çizelge 2 – Ağartılmamış ve Ağartılmış Kuru Üzümlerin Tip Özellikleri

Tip Renk Grubu Kütlece Puanlama
Ağartılmamış Tip No I1 II2 III3 IV4 Standart puan + /- % 10 toleranslı puan (Ürün Yılı 2022 Olanlar) +%10/- %15 toleranslı puan

(Ürün Yılı 2023 Olanlar)

7 5 15 65 15 950 855 1045 855 1093
8 20 30 40 10 700 630 770 630 805
9 40 44 14 2 470 423 517 423 541
10 56 38 6 336 302 370 302 386
11 70 30 220 198 242 198 253
Ağartılmış Tip No        
7 10 20 55 15 875 788 963 788 1006
8 26 34 32 8 610 549 671 549 702
9 45 41 12 2 425 383 468 383 489
10 64 30 6 304 274 334 274 350
11 75 25 200 180 220 180 230
(1)     Açık sarı veya buna yakın renkteki taneler

(2)     Açık kahverengi veya buna yakın renkteki taneler

(3)     Koyu kahverengi veya buna yakın renkteki taneler

(4)     Siyah renkli taneler

Not a) – Standart puanlar ve toleranslar arasında kalmak kaydıyla her tipteki renk yüzdeleri değişebilir.

Not b) – Standart puanın hesaplanması için:

–  7 ve 8 numaralı tiplerin renk gruplarında verilen değerlerle sırasıyla 0, 5, 10 ve 15 değerleriyle çarpılarak

– 9 numaralı tipin renk katsayıları, sırasıyla 0, 5, 15, 20 değerleriyle çarpılarak,

– 10 ve 11 numaralı tipin renk katsayıları da sırasıyla 1, 5, 15, 30 değerleriyle çarpılarak standart puan bulunur.

4.2.3 Sınıf Özellikleri ve Toleransları

Üzümlerin sınıf özellikleri kabul edilebilir kusurlar ve yabancı madde muhtevası yönünden Çizelge 3 ve Çizelge 4’te verilen değerlere uygun olmalıdır.

Çizelge 3 – Üzümlerin Kütlece ve Sayıca Kabul Edilen Tolerans Değerleri

Kabul edilebilir kusurlar

 

Tolerans Değerleri (kütlece veya sayıca, en çok %)
Ekstra Sınıf I Sınıf II
Tane sapı, sayıca en çok, % 1 2 3
Gelişmemiş tane kütlece en çok, % 1 2 3
Kusurlu tane kütlece, en çok, % 1 2 3
Şekerlenmiş tane kütlece, en çok, % 8 12 15
Küflü tane kütlece, en çok, % 0,5 1 1,5
Çekirdekli tane sayıca, en çok, % 2 2 2
Not Endüstriyel sınıfta kabul edilebilir kusur aranmaz. Endüstriyel sınıf,  kalbur altı ile diğer sınıflara giremeyecek kadar özürlü olan kuru üzümlerden oluşur (Bu sınıfta diğer sınıflardan % 10 oranında bulunabilir).

 

Çizelge 4 – Üzümlerin Kütlece ve Sayıca Yabancı Madde Tolerans Değerleri

Yabancı madde Ekstra Sınıf I Sınıf II Endüstriyel
İstenmeyen bitkisel yabancı maddeler (adet), en çok 1 2 4 Toplam

(Kütlece % 2)

 

Üzüme ait yabancı maddeler (adet), en çok 6(b)

 

12 24
Bitkisel kökenli olmayan yabancı maddeler (kütlece, %), en çok 0,5

 

1 2
(b) Ekstra sınıfta, çekirdeksiz kuru üzüme ait 10 mm’den büyük yabancı maddeler birden fazla olamaz.

 

4.2.4 Boy Özellikleri

Her kalite sınıf için uygun olan boylama, 100 gr’daki azami tane sayısına göre yapılır. Bu boylar, Çizelge 5’te verilen değerlere uygun olmalıdır.

Çizelge 5 – Tane Sayısına Göre Üzüm Boyları

Çok iri

(Jumbo)

İri

(Standart) (c)

Orta

(Medium)

Küçük

(Small)

Çok küçük (Small – Small)
100 gr’daki tane adedi
Ürün Yılı 2022 Olanlar 240’a kadar 241-300 301-400 401-550 551 ve üzeri
Ürün Yılı 2023 Olanlar 240’a kadar 241-300 301-400 401-550 551 ve üzeri
(c) Standart boyda çekirdeksiz kuru üzümlerin en az % 98’i, 7 mm’lik kalburun üzerinde kalacak irilikte olmalıdır.

 

 

 

5.1 Numune Alma

Numune partiden alınır. Grubu, tipi, sınıfı, boyu, ürün yılı ve ambalajları aynı olan ve bir defada muayeneye sevk edilen üzümler bir parti sayılır. Çekirdeksiz kuru üzüm denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki  benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Çekirdeksiz kuru üzüm numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda çekirdeksiz kuru üzüm alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

Birörneklik tayini ilk numune alınmak üzere ayrılan birim ambalajların her biri üzerinden yapılır.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Çekirdeksiz kuru üzüm numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir. Birörneklik tayini ilk numune alınmak üzere ayrılan birim ambalajların her biri üzerinden yapılır.

5.3.1 Yabancı Madde Tayini

12,5 kg’lık ambalajlarda kütlece ve sayıca yabancı madde tayini, Madde 5.1’e göre ayrılan numune ambalajlar üzerinde, dökme endüstriyel ve küçük tüketici ambalaj partilerinde paçal numune üzerinde yapılır. Bu muayene için üzümler temiz ve açık renkli bir yüzeye serilir, yabancı maddeleri dikkatle ayrılarak tartılır ve numune miktarına göre kütlece ve sayıca oranı bulunur ve sonuçların Madde 4.2.3’e uygun olup olmadığına bakılır.

5.3.6 Potasyum Karbonat Tespiti

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

5.3.7 Okratoksin A tayini

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.2 Ambalajlama

Üzüm ambalajları yeni, temiz, kuru, kokusuz, içindeki malın özelliklerini bozmayan ve mevzuatına uygun malzemeden yapılmalıdır. Ambalajların net kütlesi 15 kg’ı geçmemelidir. İsteğe uygun çeşitli boyutlardaki küçük ambalajlar, bunları koruyacak, yukarıdaki şartlara uygun daha büyük dış ambalajlara konulabilir. Ekstra, I. Sınıf ve II. Sınıf üzümler çuval veya torba ambalajlara konulmaz. Endüstriyel sınıf üzümler çuval veya torba ambalajlara konulur. Endüstriyel sınıf üzüm ambalajlarının kütleleri 15 kg’dan az olamaz. Küçük tüketici ambalajlarında 1000 gr’a kadar olanlarda ± % 2, kütle toleransı istenir.

6.3 İşaretleme

Üzüm ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–  Bu standardın işaret ve numarası (TS/3411 şeklinde),

–  Ürünün adı (Çekirdeksiz kuru üzüm),

–  Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

–  Grubu (Ağartılmışlarda, üzümün ağartıldığına ait işaret),

–  Tip numarası (Tip 9 gibi) (Ağartılmamış bandırmasız üzümlerde aranmaz),

–  Sınıfı (Ekstra, Sınıf I, Sınıf II ve Endüstriyel şeklinde) veya (İhraç mallarında Ekstra için Grade A, Sınıf I için Grade B, Sınıf II için Grade C şeklinde yazılabilir),

–  Boyu (Çok iri, iri, orta, küçük, çok küçük şeklinde) veya (İhraç mallarında Jumbo, standart, medium, small, small – small şeklinde yazılabilir),

–  Net kütlesi (gr veya kg),

–  Ürün yılı,

Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

–  Endüstriyel sınıfta grup, boy ve tip numarası aranmaz.

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

9 0806.20.90.00.00 Diğerleri -Kurutulmuş Üzüm TS/3410 Çekirdekli Kuru Üzüm – Nisan 1979 (T1: Mayıs 1989 ve T2: Temmuz 2010 dahil) 0.2.8 Ürün Yılı

Çekirdekli kuru üzümlerin hasat edildiği yıl.

2.2 İşaretleme

Çekirdekli kuru üzüm ambalajları üzerine aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS 3410 şeklinde),

− Malın adı (Çekirdekli kuru üzüm),

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

− Çeşidi,

− Sınıfı,

− Ürün yılı,

− Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

− Net kütlesi (en az gr veya kg),

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.                                       

3.1 Numune Alma

Numune partiden alınır. Çeşidi, sınıfı, ürün yılı ve ambalajları aynı olan ve bir defada muayeneye sevk edilen ürünler bir parti sayılır. Çekirdekli kuru üzüm denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

 

 

 

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki  benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Çekirdekli kuru üzüm numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda çekirdekli kuru üzüm alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Çekirdekli kuru üzüm numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

10 0813.10.00.00.00 Kurutulmuş Kayısı (zerdali dahil) TS/485 Kuru Kayısı-Eylül 2013 3.13 Güneş Yanığı

Meyvenin görünüşüne, lezzet ve kokusuna, tüketimine etki yapan ve kurutma esnasında meydana gelen aşırı derecede sıcağa maruz kalma veya güneş yanığının sebep olduğu zarar.

4.2.1 Genel Özellikler

Kuru kayısılar;

–   bütün olmalı (çekirdeğin çıkartılması ve kurutulmadan önce uzunlamasına iki parçaya bölünmüş olması bütünlüğü bozmaz),

–   sağlam olmalı,

–   sınıf toleransları dahilinde böcek zararına uğramamış olmalı ve her türlü canlı kurt ve böcekten ari olmalı,

–   yeterli olgunluğa sahip meyvelerden hazırlanmış olmalı,

–   yabancı tat ve/veya kokudan ari olmalı1,

–   sınıf toleransları dahilinde fermantasyona uğramamış olmalı,

–   sınıf toleransları dahilinde küflenme belirtisi göstermemeli,

–   etli olmalı, ürün elastiki veya yumuşak etli ve çekirdek evi çok az rutubetli olmalı,

–   anormal dış nem (dış yüzeyde ıslaklık) ihtiva etmemelidir.

–   Haşere, kurt ve diğer zararlıların bıraktığı gözle görülür izlerden ve her türlü canlı kurt ve böcekten arı olmalı,

Su vermek suretiyle yeniden yumuşatılmış kuru kayısılarda % 37’den fazla rutubet olmamalıdır. Ancak ürünün yeniden yumuşatıldığı hususu işaretlemede belirtilmelidir.

Kuru kayısıların rutubet muhtevası, yeniden yumuşatılmış kuru kayısılar hariç, % 25’ten fazla olmamalıdır.

Kuru kayısıların hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevası, 1 gr/kg’dan fazla olmamalıdır. Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her kuru kayısı partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz, kuru kayısının anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

Koruyucu maddeler ithalatçı ülkenin yönetmeliklerine göre kullanılabilir. Yeniden yumuşatılmış olan kuru kayısılar, normal olarak koruyucu madde ihtiva edebilir.

Kuru kayısılar; taşınmaya ve teknolojik işlemeye dayanıklı ve taşınma sonucunda istenilen özelliklere sahip olmalıdır.

1) Hafif kükürt dioksit kokusu yabancı koku sayılmaz.

4.2.2.2 Kükürtlenmiş Kuru Kayısılar

Bu kuru kayısılar, kurutmadan önce veya kurutmadan sonra kükürtlenmiş olmalı, bunlarda kükürt dioksit oranı 2500 ppm’i geçmemelidir2) 3).

2) İhracatta alıcı ülke mevzuatına göre bu oran değişebilir. Kükürtdioksit oranı azami 2500 ppm değerinden yüksek olan kuru kayısıların ihracı alıcının isteğinin belgelendirilmesi ve bu belgenin TAREKS’e kaydıyla mümkündür.

3) Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ve Birleşik Krallığa ihraç edilecek kuru kayısı ürününün içermesi gereken azami kükürt dioksit miktarı 2000 ppm olarak belirlenmiş olup, laboratuvar analizi sonucunda 2000 ppm’in üzerinde çıkan kuru kayısı partilerinin AB ülkelerine ihracatına izin verilmemektedir.

4.2.4.1 Ekstra

Bu sınıfa giren kuru kayısılar en iyi kalitede olmalı, bunlar ticari tipinin bütün özelliklerini taşımalıdır. Ekstra sınıf kuru kayısılar renk bakımından yeterince birörnek olmalıdır3). Bu sınıfa giren kuru kayısılar, ürünün genel görünümünü, kalitesini, muhafaza kalitesini, ambalaj içindeki sunumunu etkilemeyecek çok hafif yüzeysel kusurlar hariç, her türlü kusurdan arî olmalıdır. Uzunlamasına iki parçaya ayrılmış (yarım) tipindeki kuru kayısılar ekstra sınıf olarak hazırlanamaz.

3) Kükürt dioksit ile muamele edilmemiş kuru kayısılarda koyu kahverengiye dönüşen siyahımsı lekeler kusur olarak kabul edilemez.

4.2.5 Boy Özellikleri

Kuru kayısıların, 1 kg’daki meyve sayısına göre belirlenmiş olan boy özellikleri Çizelge 1’de verilmiştir.

Çizelge 1 – Kuru Kayısıların Boy Özellikleri

Boy Çekirdekli (bütün) adet/kg Çekirdeksiz (bütün) adet/kg Uzunlamasına iki parçaya ayrılmış (yarım) adet/kg
0 (Jumbo)

1

2

3

4

5

6

7

8

60’a kadar

61-80

81 – 100

101 – 120

121 – 140

141 – 160

161 – 180

181 – 200

201 ve daha çok

80’e kadar

81-100

101 – 120

121 – 140

141 – 160

161 – 180

181 – 200

201 – 220

221 ve daha çok

160’a kadar

161-200

201 – 240

241 – 280

281 – 320

321 – 360

361 – 400

401 – 440

441 ve daha çok

7.ve 8. boydaki kuru kayısılar ekstra sınıf olarak hazırlanamaz.

Boylarına göre ayırma endüstriyel sınıf dışındaki kuru kayısılar için zorunludur.

4.3.2 Sınıf Toleransları

Belirli sınıfın özelliklerini karşılamayan ürünün her ambalajı için kalite ve boy toleranslarına müsaade edilir. 1000 g’lık asgari bir numune biriminde kütlece kabul edilebilir sınıf toleransları kütlece % olarak Çizelge 2’de verilmiştir. Çizelge 2’deki toleransların tayini büyük ambalajlı partilerde numune olarak ayrılan ambalajlar üzerinden, küçük ambalajlı partilerde ise paçal numune üzerinden yapılır. Endüstriyel sınıftaki kuru kayısılara diğer sınıf kuru kayısılardan karışma toleransı toplam %20’dir.

 

Çizelge 2 – Kuru Kayısıların Sınıf Toleransları

 

 

Kabul edilebilir kusurlar Kabul edilen toleranslar

(kusurlu numunenin kütlece %’si olarak, en çok)

Ekstra Sınıf I Sınıf II Endüstriyel
Toplam tolerans 9 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 12) 15 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 18) 20 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 25) Aranmaz
a) Bireysel kusurlar – toplam tolerans sınırı içinde
Renkte ve yapıda önemli kusurlar (güneş yanığı, vuruk) 5 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 7) 8 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 10) 10 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 12) Aranmaz
Çilli meyve 3 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 6) 5 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 9) 10 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 15) Aranmaz
Lezyonlar ve kalluslar (yara, bere, kesik) 1 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 3) 3 (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 5) (Ürün Yılı 2023 Olanlarda 7) Aranmaz
Bozuk 1 1 2 Aranmaz
Böcek zararı 1 2 4 Aranmaz
Küflü meyve 1 1 1 Aranmaz
Kirli meyve 2 5 8 Aranmaz
Fermantasyon 1 3 5 Aranmaz
Canlı böcek, kurt ve diğer hayvansal parazitler (en çok) 0 0 0 0
Yabancı madde (çekirdekleri çıkarılmış meyvelerde çekirdek bulunması hariç) a) 0,5 0,75 1 2
b) Toplam toleransa dahil olmayan azami kusurlar
Çekirdekleri çıkarılmış meyvelerde bulunan çekirdek 1 1 2 3
Bütünde ve yarımda parça meyve bulunuşu 1 2 5 Aranmaz
a) Yabancı madde toleransı içinde metal, cam ve benzeri sert madde parçalarına müsaade edilmez.

 

5.1 Numune Alma

Numune partiden alınır. Grubu, tipi, sınıfı, boyu, ürün yılı, menşei ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kuru kayısılar bir parti sayılır. Kuru kayısı denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge – Numune Alma Çizelgesi

Partideki  benzer

ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kuru kayısı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda kuru kayısı alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kuru kayısı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.2.2 Kuru Kayısının Muayenesi

Kuru kayısıların muayenesi, bakılarak (gerektiğinde açılarak), ellenerek, koklanarak, tadılarak, sayılarak, tartılarak ve gerektiğinde Madde 5.3’teki deneyler uygulanarak yapılır ve sonucun Madde 4.2 ve Madde 4.3’e uygun olup olmadığına bakılır.

5.3.4 Yabancı Madde Tayini

Büyük ambalajlı partilerde yabancı madde tayini Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılan ambalajlar üzerinde, küçük tüketici ambalajlar üzerinde ise paçal numune üzerinden yapılır.

6.1 Birörneklik

Bir ambalaj içerisindeki kuru kayısılar menşe, kalite ve boy (endüstriyel sınıf hariç) bakımından birörnek olmalıdır. Ekstra sınıftaki meyveler renk bakımından da birörnek olmalıdır.

Her ambalajda görünen kuru kayısılar o ambalajdaki meyvelerin tamamını temsil etmelidir.

6.3 İşaretleme

Kuru kayısı ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması,

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/485 şeklinde),

–  Ürünün adı (Kuru kayısı),

–  Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

–  Grubu,

–  Tipi (Endüstriyel sınıfta aranmaz) (bütün çekirdeği çıkarılmışlarda “whole pitted”, bütün çekirdeği çıkarılmamışlarda “whole unpitted”, uzunlamasına iki parçaya ayrılmış (yarım) kuru kayısılarda “halves” yazılabilir),

–  Sınıfı (Sınıf I Fancy, Sınıf II Choice olarak yazılabilir),

–  Boyu (Endüstriyel sınıfta aranmaz),

–  Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

–  Net kütlesi (gr veya kg olarak),

–  Yeniden yumuşatılmış kuru kayısılarda “Rehidratasyon” (RTE, SOFT vs.) (uygulanmışsa),

–  Koruyucu madde adı (kullanılmışsa),

– AB ülkelerine kükürtlü kuru kayısı ihraç edilmesi durumunda ürününün etiket bilgisinde “kükürtlü” yazılması zorunludur.

–  Menşei,

–  Ürün yılı,

–  Küçük ambalaj adedi,

− Son tüketim tarihi veya raf ömrü (10 kg üzeri ambalajlarda isteğe bağlı),

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.                                       

6.4 Muhafaza ve Taşıma

–    Kuru kayısı ve içinde kuru kayısı bulunan ambalajlar işleme yerlerinde, depolarda ve taşıtlarda kötü koku yayan ve bunları kirleten maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır.

–    İçinde kuru kayısı bulunan ambalajlar gölgede tutulmalı çiğ, yağmur ve güneş altında veya dondurucu soğuklarda bırakılmamalı ve bu şartlarda yüklenip boşaltılmamalıdır.

–    Kuru kayısılar, taşıtlara yükletilinceye kadar iyi havalandırılmış gölge yerlerde bekletilmelidir.

–    Kuru kayısılar, işleme yerlerinde, depolarda ve taşıtlarda fena koku yayan veya bunları kirleten maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır.

–    İçlerinde kuru kayısı bulunan ambalajlar yağmur, kar, güneş ve rüzgâr altında tutulmamalı; bu şartlarda taşıtlara yükletilip boşaltılmamalıdır.

–    Kuru kayısı taşıyan araçlar açıkta fazla bekletilmemeli, gölge bir yerde tutulmalıdır.

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1202.41.00.00.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabuklu yer fıstığı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TS/310 Yer Fıstığı (Kabuklu ve İç) – Şubat 2016 (T1: Mayıs 2022 dahil)

1 Kapsam

Bu standart kabuklu ve iç yer fıstıklarını kapsar. Tohumluk olduğu belgelenen yerfıstıkları ile kavurma, tuzlama, kabuğunun soyulması veya beyazlatılması gibi işlem görmüş yerfıstıklarını kapsamaz.

5.1 Numune Alma

Numune partiden alınır. Tipi, sınıfı, ürün yılı, ambalajları ve ambalaj ağırlıkları aynı olan ve bir seferde muayeneye sevk edilen kabuklu ve iç yerfıstıkları bir parti sayılır. Yer fıstığı denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge  – Numune Alma Çizelgesi

Parti yer alan

benzer ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Yer fıstığı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda yer fıstığı alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Yer fıstığı numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir.  Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6.2 İşaretleme

Yerfıstığı ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır. Yerfıstıkları dökme olarak piyasaya arz edilecekse aşağıdaki bilgiler ile fatura, sevk irsaliyesi veya firma tarafından düzenlenmiş bir belge ürünün yanında bulunmalıdır.

– Üretici, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlarüzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması).

– Bu standardın işaret ve numarası ( TS 310 şeklinde),

– Ürünün adı (Yerfıstığı),

– Sınıfı,

– Grubu,

– Tipi (iç yerfıstığında),

– Boyu,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Net kütlesi ( g veya kg olarak),

– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (ay ve yıl olarak),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı),

– Ürün yılı (beyan esasına göre).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.

Küçük tüketici ambalajlarında işaretleme bilgilerinden malın adı, son tüketim tarihi ve net kütlesinin bulunması yeterlidir. Bu bilgiler bir etikete yazılarak ambalaj üzerine yapıştırılmalıdır.

1202.42.00.00.00 Kabuksuz yerfıstığı (kırılmış olsun olmasın)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0802.22.00.00.00 Kabuksuz fındıklar veya filbert (Corylus spp.)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TS/1917 İşlenmiş İç Fındık – Mayıs 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2.2 Kimyasal Özellikler

İşlenmiş iç fındığın kimyasal özellikleri Çizelge 2’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

Çizelge 2 – İşlenmiş İç Fındığın Kimyasal Özellikleri

Özellikler Özellik değeri
Rutubet, % m/m ençok

-Beyazlatılmış ve bunlardan yapılmış diğer tiplerde

– Kavrulmuş ve bunlardan yapılmış diğer tiplerde

 

5

3

4.2.3 Mikrobiyolojik özellikler

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

4.2.4.1 Sınıf I işlenmiş iç fındıklar

Sınıf I işlenmiş iç fındıklar, sağlam iç fındıklardan hazırlanmış olmalıdır.

4.2.4.5 Sınıf II işlenmiş iç fındıklar

Sınıf II işlenmiş iç fındıklar, haşlak, buruşuk, urlu, vurgun, kırık, ezik ve ikiz olarak tarif edilen kusurlu iç fındıklardan biri veya bir kaçının karışımından hazırlanmış olmalıdır.

5.1.1 Büyük ambalajlardan numune alma

Ambalaj büyüklüğü 2 kg ve daha ağır ambalajlar büyük ambalaj sayılırlar. İşlenmiş iç fındık numunesi Çizelge-8’ de belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda işlenmiş iç fındık alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel ve/veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

5.1.2 Küçük ambalajlardan numune alma

Ambalaj büyüklüğü 2 kg (hariç)’dan hafif ambalajlar küçük ambalaj sayılırlar. İşlenmiş iç fındık numunesi Çizelge-8’de belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel ve/veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6.2 İşaretleme

İşlenmiş iç fındık ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı, Türkiye’de üretilmiştir, Türkiye’de işlenmiştir vb.” ibarelerinden birinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1917 şeklinde),

– Malın adı (İşlenmiş İç Fındık),

– Grubu,

– Sınıfı,

– Tipi

– Boyu (Ekstra Sınıf için zorunlu),

– Üretim yılı (Ekstra sınıfta zorunlu, diğer sınıflarda isteğe bağlı),

– Menşei ülke,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Ürün yılı

– Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

− Firmaca tavsiye edilen tüketim tarihi veya raf ömrü,

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Net kütlesi (en az g veya kg olarak) veya adedi,

– Firmaca tavsiye edilen tüketim tarihi veya raf ömrü

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.          

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

2008.19.19.00.13

 

Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık
2008.19.19.00.15

 

Yağda kavrulmuş tuzlu kabuksuz fındık
2008.19.19.00.16

 

Beyazlatılmış kabuksuz fındık
2008.19.19.00.17 Diğer kavrulmuş kabuksuz fındık
2008.19.19.00.18

 

Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık (çıkıntısı ayrılmamış)
2008.19.95.00.13

 

Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık
2008.19.95.00.15

 

Yağda kavrulmuş tuzlu kabuksuz fındık
2008.19.95.00.16 Beyazlatılmış kabuksuz fındık
2008.19.95.00.17 Diğer kavrulmuş kabuksuz fındık
2008.19.95.00.18

 

Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık (çıkıntısı ayrılmamış)
 
13 0802.11.10.00.00

 

 

 

 

Kabuklu acı bademler

 

 

 

TS/1277 Tatlı Badem -Kabuklu – Kasım 2006 5.1 Numune Alma

Sınıfı ve ambalâjları aynı olup bir defada muayeneye sunulan tatlı bademler bir parti sayılır. Kabuklu badem denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

Çizelge  – Numune Alma Çizelgesi

Parti yer alan

benzer ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Kabuklu badem numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda kabuklu badem alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Kabuklu badem numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 1000’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir.  Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6.3 İşaretleme

Kabuklu tatlı badem ambalâjları üzerine aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır:

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1277),

− Malın adı ( Tatlı badem – kabuklu),

− Sınıfı,

− Üretim yılı (isteğe bağlı),

− Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

− Net kütlesi (en az kg veya g olarak),

− Kilogramdaki badem sayısı (isteğe bağlı),

− Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

− Büyük ambalâjlardaki küçük tüketici ambalâjlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.          

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

0802.11.90.00.00

 

Diğerleri (Kabuklu bademler)
14

 

0802.12.10.00.00 Kabuksuz acı bademler TS/1278 Tatlı Badem – İç – Aralık 2006 1 Kapsam

Bu standard, tatlı badem içini kapsar. Tuzlanmış, kavrulmuş veya herhangi bir şekilde işlem görmüş kabuksuz bademleri kapsamaz.

4.2.1 Genel Özellikler

Bütün sınıflara giren tatlı badem içleri izin verilen toleransları dahil olmak üzere aşağıdaki özelliklerde olmalıdır;

– Yeterince kuru ve kalitesini korur nitelikte olmalı,

– Sağlam olmalı (çürüyerek, kötüleşerek tüketime uygunsuz hale gelenler ürünü etkilememeli),

– Sert olmalı,

– Bütün olmalı (küçük kabuk parçaları ve çok hafif iç zar kısmının noksanlığı kusur olarak kabul edilmez),

– Yeterince gelişmiş, olgun (büzülmüş, buruşmuş olmayan) olmalı,

– Temiz, gözle görülebilir yabancı maddeden arî olmalı,

– Herhangi bir gelişme aşamasındaki böceklerden ve akarlardan arî olmalı,

– Böcek zararlarından arî olmalı,

– Acılaşma olmamalı,

– Yağlı görünüm olmamalı,

– Küften arî olmalı,

– Sıcaklık hasarından arî olmalı (ağartılmış bademler hariç),

– Anormal dış rutubet (dış yüzeyde ıslaklık) ihtiva etmemeli,

– Yabancı tat ve koku olmamalıdır.

Tatlı badem içinin rutubet muhtevası % 7’yi (ağartılmış badem içlerinde % 6,5) geçmemelidir.

Tatlı badem içinin hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevası 1 gr/kg’dan fazla olmamalıdır.  Mineral saflık (hidroklorik asitte çözünmeyen kül miktarı) analizi her tatlı badem içi partisi ihracat ve ithalatında uygulanmaz, tatlı badem içi anılan özelliğinin tespiti amacıyla sezon başında değişik üretim bölgelerinden gelen partilerden sınırlı sayıda alınacak numuneler ile bu analizin yapılıp durum tespiti yapılması gerekir. (Bu analiz gerekli görülmesi halinde yapılır.)

Ayrıca:

Çeşidine has olarak;

– Çift badem oranı düşük,

– İç randımanı yüksek olmalıdır.

Tatlı badem içinin şartları aşağıdaki özelliklere imkan verecek durumda olmalıdır;

− Elden geçirmeye ve taşınmaya dayanıklı olmalı ve

− Gideceği yere ulaştığında tatmin edici durum göstermelidir.

5.1 Numune Alma

Çeşidi, sınıfı ve ambalâjları aynı olup bir defada muayeneye sunulan tatlı badem içleri bir parti sayılır. Tatlı badem içi denetiminde alınacak numuneler için Numune Alma Çizelgesi kullanılır.

İlk numuneler aşağıdaki Numune Alma Çizelgesine göre partinin değişik sıralarından ve çeşitli yerlerinden rastgele alınır.

 

 

 

Çizelge  – Numune Alma Çizelgesi

Parti yer alan

benzer ambalaj sayısı

İçinden ilk numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı
100’e kadar

101 – 300

301 – 500

501 – 1000

            1001 ve yukarısı

5

7

9

10

                       15

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

a) Büyük Ambalajlardan numune alma:

Tatlı badem içi numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalajdan eşit miktarda tatlı badem içi alınarak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

b) Küçük Tüketici Ambalajlarından numune alma:

Tatlı badem içi numunesi Numune Alma Çizelgesi’nde belirtilen partiyi oluşturan birimlerin miktarlarına göre karşılarında gösterilen sayıda birim ambalajlardan gelişigüzel ayrılarak seçilmelidir. Her ambalaj içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarından eşit miktarda küçük tüketici ambalajı alınarak açılır. Açılan bu ambalajlardan alınacak numune miktarının en az bir katı fazlası kadar paçal numune oluşturulur.

Muayeneler bu paçal numune üzerinden yapılır. Ayrıca fiziksel veya kimyasal analiz yapılmak üzere 500’er gramlık üç takım numune alınır ve mühürlenir. Alınan numunelerden bir takımı Denetim Biriminde analiz edilmek üzere açılır. Ürünlerin laboratuvar analizinin gerekli görülmesi halinde, kalan iki takım numune açılmaksızın analiz numunesi ve şahit numunesi olarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizine gerek görülmemesi halinde, kalan numuneler Denetim Biriminde şahit numuneler olarak muhafaza edilir. Firmanın talebi halinde fazladan alınan bir takım numune firmaya teslim edilir.

6.3 İşaretleme

Tatlı badem içleri ambalajları üzerine aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır:

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurtdışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1278 şeklinde),

– Malın adı (Tatlı badem – iç ),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu,

– Üretim yılı,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi,

– Parti, seri, kod numarasından en az biri,

– Net kütlesi (en az kg veya g olarak),

− Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

– Kilogramdaki parça sayısı (isteğe bağlı),

– Büyük ambalâjlardaki küçük tüketici ambalâjların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajlarının üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde de yazılabilir.          

Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

6.2 Ambalâjlama

Ambalâjlar taşıma sırasında tatlı badem içlerinin korunmasını sağlayacak, insan sağlığına zarar vermeyecek malzemelerden yapılmış olmalıdır. Ambalaj olarak kullanılacak malzeme; yeni, temiz, ürünün harici ve dahili zarar görmesini önleyecek kalitede olmalıdır. Tatlı badem içleri ile dolu ambalâj kaplarının üst kısmı, meyveleri muhafaza edecek şekilde tasarımlanmalıdır.

Tatlı badem içleri, vakumda veya inert gaz içerisinde hava geçirmeyen ambalajlar içerisine konulabilir.

Ambalâjların yapımında kullanılan her çeşit malzeme insan sağlığına zararsız, yeni, temiz ve kuru olmalıdır.

Kullanılan kağıt, pul gibi malzemelerin baskısı, etiketlenmesi toksik olmayan mürekkeple yazılmalı ve tutkalla yapıştırılmalıdır.

Ambalâjlar her türlü yabancı maddeden arınmış olmalı, rutubet ve koku çeken malzemeden yapılmamalıdır.

Tatlı Badem içinin ambalajlanması TS 9855’e uygun olarak yapılmalıdır.

 

 

0802.12.90.00.00

 

Diğerleri (Kabuksuz bademler)


Ek – 1/C

TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER

Yaş Meyve ve Sebzeler1

No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi
1 0701.90.50.00.00 Taze patates (1 Ocak’tan 30 Haziran’a kadar olanlar) TS/1223 Turfanda Patates – Nisan 1985 (T1: Temmuz 2011 dahil) 2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Et rengi, boyu, ambalajları ve belirtilmiş ise çeşidi, yumru şekli, üretim yeri aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan turfanda patatesler bir parti sayılır. Turfanda patates denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

 

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

 

 

 

 

 

 

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

3.2 Ambalaj

Ambalajlar, taşıma, saklama ve pazarlama süresince turfanda patatesleri iyi bir durumda tutacak ve sağlığa zarar vermeyecek şekilde, temiz, yeni, kokusuz uygun materyalden yapılmış çuval, torba, kasa, kutu vb. şekillerde olmalıdır. Ambalajların üzerine yazılacak yazılarda kullanılacak mürekkep ve boya ile etiketlerin yapıştırılmasında kullanılan zamk toksik veya diğer şekillerde insan sağlığına zararlı olmamalı ve yazılı taraf ürün ile temas etmemelidir. Kağıt veya plastik torba kullanıldığında, aksine bir istek olmadıkça, bunlar yeterince havalanmayı sağlayacak şekilde delikli olmalıdır.

İstek halinde ve uzak pazarlara yapılan sevkiyatta ambalajların içerisine, turfanda patateslerin daha iyi korunmasını sağlamak amacıyla kuru yosun, turba vb. materyal konulabilir. Ambalaj boyutları serbesttir.

Ambalaj içinde hiçbir yabancı madde bulunmamalıdır.

3.3 İşaretleme

Turfanda patates ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1223 şeklinde),

– Ürünün adı (Turfanda patates),

– Çeşidi (isteğe bağlı),

– Et rengi (sarı veya beyaz),

– Yumru şekli (yuvarlak veya uzun ve isteğe bağlı),

– Boyu (büyük veya küçük),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (kg) (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

2 0701.90.90.00.00 Diğerleri (Patates [taze veya soğutulmuş])

TS/1222 Patates -Aralık 2008 (T1: Mayıs 2009 ve T2: Kasım 2010 dahil)

 

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, boyu, ambalajları ve belirtilmiş ise üretim bölgesi aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan patatesler bir parti sayılır. Patates denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

 

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

 

 

 

 

 

 

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.1 Ambalaj

Ambalajlar; taşıma, muhafaza ve piyasaya arz süresince patatesleri iyi bir durumda tutacak ve sağlığa zarar vermeyecek şekilde temiz, sağlam, kokusuz uygun malzemeden yapılmış file, jüt çuval, torba, kasa, kutu, tabla ve benzeri şekillerde olmalıdır. Ambalajların üzerine yazılacak yazılarda kullanılacak mürekkep ve boya ile etiketlerin yapıştırılmasında kullanılan zamk, insan sağlığına zararlı olmamalı ve yazılı taraf ürün ile temas etmemelidir. Ambalaj boyutları serbesttir.

6.2 İşaretleme

Patates ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1222 şeklinde),

– Ürünün adı (Patates),

– Çeşidi,

– Boyu (mm),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (kg veya g) (isteğe bağlı),

– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

3 0702.00.00.00.00 Domates (Taze veya soğutulmuş) TS/794 Domates – Aralık 2014 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, tipi, sınıfı, boyu ve ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan domatesler bir parti sayılır. Domates denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

6.3. İşaretleme

Domates ambalajları üzerine veya etiketlere, en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı, açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 794 şeklinde),

– Ürünün adı (Domates),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Sınıfı,

– Tipi (isteğe bağlı),

– Grubu (isteğe bağlı),

– Boyu (Boylama yapılmışsa), en küçük ve en büyük çap,

– Üretim yeri veya bölgesi (isteğe bağlı),

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Menşei (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlar içerisindeki küçük ambalajların sayısı ve kütlesi,

– Tavsiye edilen raf ömrü veya son tüketim tarihi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

 

4 0703.10.19.00.11 Kuru soğan TS/796 Kuru Soğan – Kasım 1980 (T1: Haziran 1984, T2: Kasım 2011 ve T3: Haziran 2013 dahil) 1.2.1 Genel özellikler

Soğanlar bütün, sağlam, temiz, don vurmamış, en azından iki dış kabuğu ve sapı kuru olmalıdır. Ayrıca, tüketimlerini engelleyecek çürüklük ve bozukluklar, gözle görülebilir yabancı madde, anormal dış nem, yabancı tat ve koku bulunmamalıdır. Soğanların sapları, hevenk şeklinde piyasaya arz edilenler hariç, düzgün şekilde kesilmiş veya burulmuş olmalı 4 cm’den fazla bir uzunlukta bulunmamalıdır.

 

2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan soğanlar bir parti sayılır. Soğan denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

2.2.2 Soğanların Muayenesi

“Çizelge 2- Muayene İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” tablosu hükümleri uygulanmaz.

3.3 İşaretleme

Soğan ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 796 şeklinde),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Ürünün adı (Kuru Soğan),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Üretim yeri veya bölgesi (isteğe bağlı),

– Boyu (en büyük en küçük çap),

Brüt veya net kütlesi (kg olarak) (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

 

 

5

0703.20.00.00.11 Taze (yeşil) sarımsak TS/1131 Sarımsak – Şubat 2008 (T1: Nisan 2008, T2: Nisan 2009 ve T3: Kasım 2010 dahil) 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan sarımsaklar bir parti sayılır. Sarımsak denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

4.2.4.2 Sınıf I ve Sınıf II

Bu sınıflara giren sarımsakların en küçük çapı 30 mm olmalıdır.

(Not: Taze sarımsaklarda sınıflara göre asgari boy şartı aranmaz.)

6.3 İşaretleme

Sarımsak ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1131 şeklinde),

– Ürünün adı (Sarımsak) ve durumu (taze, yarıçap, mm olarak),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu (Boylanmışsa, en büyük ve en küçük çap, mm olarak),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (kg veya g sapları koparılmış dağınık haldekiler için) (isteğe bağlı),

– Demet veya hevenk sayısı (Demet veya ahenk halindekiler için),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0703.20.00.00.12 Kuru sarımsak
6 0703.90.00.00.11 Pırasa  

TS/795 Pırasa – Kasım 2018

 

 

1 Kapsam

Bu standart, tüketiciye taze olarak arz olunan pırasayı kapsar. İşlenmiş pırasayı kapsamaz. Kökleri tıraşlanmış, yeşil yaprak kısımları kısmen veya tamamen kesilmiş pırasalar işlenmiş pırasa sayılmazlar.

 

 

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Pırasa denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Pırasa ambalajları üzerine aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır:

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS/795 şeklinde),

− Malın adı (Pırasa),

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

− Sınıfı,

− Boyu (boylanmış ise),

− Demet adedi (demet halinde ise),

Brüt veya net kütlesi en az (g, kg) (isteğe bağlı),

− Ürünün üretildiği bölge ya da yöre ismi (isteğe bağlı),

− Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalajın içindekilere aykırı, yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

7 0704.10.10.00.11 Karnabahar TS/1074 Karnabahar – Mayıs 2007 (T1: Haziran 2012 dahil) 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan karnabaharlar bir parti sayılır. Karnabahar denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

8 0704.20.00.00.00 Brüksel lahanası TS/13169 Brüksel Lahanası – Aralık 2005 (T1: Nisan 2011 dahil) 2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Sınıfı ve ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan Brüksel lahanaları bir parti sayılır. Brüksel lahanası denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Brüksel lahanası ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/13169 şeklinde),

– Ürünün adı (Brüksel lahanası),

– Sınıfı,

– Boyu (isteğe bağlı),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

9 0704.90.10.00.11 Beyaz lahana TS/1075 Baş lahana – Nisan 2019 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan baş lahanalar bir parti sayılır. Baş lahana denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Baş lahana ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1075 şeklinde),

– Ürünün adı (Baş lahana),

– Grubu (isteğe bağlı),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu,

– Üretim yeri veya bölgesi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0704.90.10.00.12 Kırmızı lahana
0704.90.90.00.00 Diğerleri
10 0705.11.00.00.00 Baş marul  

TS/1194 Yeşil Salata ve Marul – Mart 2008 (T1: Kasım 2010 ve T2: Nisan 2012 dahil)

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Tipi, sınıfı, boyu, menşei ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan yeşil salata ve marullar bir parti sayılır. Yeşil salata ve marul denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Yeşil salata, marul ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1194 şeklinde),

– Ürünün adı (Yeşil salata, marul),

– Sınıfı,

– Tipi,

– Boyu,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0705.19.00.00.00 Diğerleri
11 0705.21.00.00.00 Başlı Hindiba (Cichoriumintybusvar. folioeum) TS/13151 Acı Marul – Nisan 2005 (T1: Mart 2011 dahil) 2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Sınıfı ve ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan acı marullar bir parti sayılır. Acı marul denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

3.3 İşaretleme

Acı marul ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/13151 şeklinde),

– Ürünün adı (Acı marul),

– Sınıfı,

– Boyu (cm olarak en az, en çok uzunluğu),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),  

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Küçük tüketici ambalajlarında bu bilgiler bir etikete yazılarak ambalaj içine bırakılabilir.

 

0705.29.00.00.00 Diğerleri
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0706.10.00.00.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Havuçlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TS/1193 Havuç – Aralık 2007 (T1: Kasım 2010 dahil)

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan havuçlar bir parti sayılır. Havuç denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Havuç ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1193 şeklinde),

– Ürünün adı (Havuç),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu (En küçük ve en büyük çap veya kütle olarak) (isteğe bağlı),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Demet sayısı (Demetlenmişse),

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

13 0706.90.10.00.00 Kök kerevizi TS/1206 Kereviz(Sap ve Kök) – Şubat 2008 (T1: Kasım 2010 ve T2: Ekim 2015 dahil) 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Tipi, sınıfı, boyu ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kerevizler bir parti sayılır. Kereviz denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Kereviz (sap ve kök) ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1206 şeklinde),

– Ürünün adı (Kereviz),

– Tipi

– Sınıfı,

– Boyu (yapılmışsa – büyük, orta, küçük şeklinde)

– Beyazlaştırılmış olup olmadığı veya rengi (ürünler ambalajlı halde dışardan görünmüyorsa)

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (kg veya g) (isteğe bağlı),

– Adedi veya demet sayısı (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0709.40.00.00.00 Yaprak kerevizleri (kök kerevizleri hariç)
 

 

 

 

 

14

0707.00.05.00.00

 

Hıyarlar

 

 

 

 

 

 

 

TS/1253 Hıyar – Mart 2006 (T1: Kasım 2011 dahil)

 

4.2.3 Boylama

Hıyarlar kütlelerine göre boylara ayrılır.

Boylama, Ekstra ve Sınıf I için zorunlu olup, aynı ambalâj içindeki en ağır ve en hafif hıyarlar arasındaki kütle farkı 130 g’ı geçmemelidir.

Tarlada açıkta, seralarda ve plastik örtüler altında yetiştirilen hıyarlar en az 30 g olmalıdır.

“Kısa hıyar” ve “Kornişon” adı altında pazarlanan hıyarlara boylama yapılmaz.

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, tipi, çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan hıyarlar bir parti sayılır. Hıyar denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.2 Ambalajlama

Tüm sınıflar için ambalajlama zorunludur. Kornişon adı altında pazarlananlar plastik veya karton ambalajlarla piyasaya arz edilir. Ambalajlar taşıma sırasında hıyarların korunmasını sağlayacak, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde plastik, ahşap, mukavva veya diğer uygun malzemelerden yapılmış olmalıdır. Ambalaj olarak kullanılacak malzeme; yeni, temiz, ürünün harici ve dahili zarar görmesini önleyecek kalitede olmalıdır. Hıyar dolu ambalaj kaplarının üst kısmı, hıyarları muhafaza edecek, hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde tasarımlanmalıdır.

Ambalaj boyutları 80 cm x 120 cm veya 100 cm x 120 cm boyutlarındaki paletlere uyacak ölçülerde yapılmalıdır. Ambalajların yapımında kullanılan her çeşit malzeme insan sağlığına zararsız, yeni, temiz ve kuru olmalıdır. İhracatta kullanılan kağıt, pul gibi malzemelerin baskısı, etiketlenmesi zehirli olmayan mürekkeple yazılmalı ve tutkalla yapıştırılmalıdır.

Meyve yüzeyine etiket uygulandığında, etiket çıkarıldığında meyve yüzeyinde iz, leke ve kabuk zararı oluşturmamalıdır.

Ekstra sınıf ürünler diğerlerinden ayrı olarak ve bir kat olarak düzenlenmiş ambalajlar içerisinde sunulmalıdır.

Ambalajlar her türlü yabancı maddeden arınmış olmalı, rutubet ve koku çeken malzemeden yapılmamalıdır.

6.3 İşaretleme

Hıyar ambalajı üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır:

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS/1253 şeklinde),

− Malın adı (Hıyar),

− Grubu (isteğe bağlı),

− Tipi (isteğe bağlı),

− Çeşidi,

− Sınıfı,

− Boyu,

− Eğri hıyar olup olmadığı (Sınıf II için),

− Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az kg veya g olarak) (isteğe bağlı),

− Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalajın içindekilere aykırı, yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.

Küçük tüketici ambalajlarında bu bilgiler bir etikete yazılarak ambalaj içine bırakılabilir.

Kornişon hıyarların işaretlemesinde paletlerde tek bir etiketleme yapılması yeterlidir.

0707.00.90.00.00 Kornişonlar
15 0708.10.00.00.11 Kabuklu bezelye

(Pisum sativum)

TS/798 Taze Bezelye – Ekim 2015 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, tipi, çeşidi, sınıfı ve ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan bezelyeler bir parti sayılır. Bezelye denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Taze bezelye ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalaj, ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya kapatılmışsa, tekrar kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/798 şeklinde),

– Ürünün adı (Taze bezelye),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Sınıfı,

– Tipi,

– Grubu,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

16

0708.20.00.00.11 Fasulye  

 

 

 

 

 

 

 

 

TS/797 Taze Fasulye – Mart 2006 (T1: Mart 2008 ve T2: Haziran 2010 dahil)

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, çeşidi, sınıfı, boyu (boylanmışsa) ve ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan fasulyeler bir parti sayılır. Fasulye denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.                       

6.3 İşaretleme

Taze fasulye ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalaj, ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya kapatılmışsa, tekrar kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/797 şeklinde),

– Ürünün adı (Taze Fasulye),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Grubu (isteğe bağlı),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu (isteğe bağlı),

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0708.20.00.00.12 Kabuklu barbunya
17 0708.90.00.00.11 Kabuklu baklagiller TS/2123 Taze Bakla – Kasım 1975 (T1: Haziran 2012 dahil) 3.1 Numune Alma

“3.1 Numune Alma” maddesi “3.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

3.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan taze baklalar bir parti sayılır. Taze bakla denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

3.2.1 – Ambalaj ve Ambalaj Gereçlerinin Muayenesi

Ambalaj ve ambalaj gereçlerinin muayenesi gözle ve elle incelenerek, gerekirse ölçülerek yapılır. Sonucun, Madde 2’ye uygun olup olmadığına bakılır.

3.2.2 – Taze Baklaların Muayenesi

Taze baklaların muayenesi bakılarak, ellenerek, koklanarak, kırılarak ve tadılarak yapılır. Sonucun, Madde 1.2 ve Madde 1.3’e uygun olup olmadığına bakılır.

18  

0709.20.00.00.00

 

 

Kuşkonmazlar

 

TS/1254 Kuşkonmaz (Asparagusofficinalis L.) – Kasım 2005 (T1: Haziran 2012 dahil) 2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, sınıfı, boyu ve ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kuşkonmazlar bir parti sayılır. Kuşkonmaz denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

19 0709.91.00.00.00 Enginarlar TS/1133 Enginar – Nisan 2016 4.3.2 Boy ve kütle toleransları

Bütün sınıflar için boylama aralıkları dışında kalan enginarlara kütlece veya sayıca % 10’a kadar tolerans tanınabilir. Ancak çapı 5 cm’den küçük olan enginarlar ve turfandalık enginarlar için tolerans tanınmaz. (sakız ve benzeri turfanda enginarlar hariç).

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan enginarlar bir parti sayılır. Enginar denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Enginar ambalajları üzerine veya etiketlere, en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı, açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde olmalıdır.

-Üretici, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1133 şeklinde),

-Ürünün adı (Enginar),

-Sınıfı,

-Boyu (boylama yapılmışsa), (en küçük ve en büyük çap),

-Üretim yeri veya bölgesi (isteğe bağlı),

-Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az, g veya kg olarak), (isteğe bağlı),

-Menşei,

-Büyük ambalajlar içerisindeki küçük ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı),

-Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dillerde de yazılabilir.

20 0709.30.00.00.00 Patlıcanlar TS/1255 Patlıcan – Aralık 2007 (T1: Haziran 2010 dahil) 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

 

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu, orijini ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan patlıcanlar bir parti sayılır. Patlıcan denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Patlıcan ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1255 şeklinde),

– Ürünün adı (Patlıcan),

– Çeşidi ve/veya ticari tipi,

– Sınıfı,

– Boyu (boylanmış ise),

– Boylama çapa göre yapılmışsa en küçük ve en büyük çaplar,

– Boylama kütleye göre yapılmışsa en küçük ve en büyük kütle,

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

21 0709.51.00.00.00 Agaricus cinsi mantarlar TS/2410 Kültür Mantarları – Taze – Kasım 2005 (T1: Haziran 2012 dahil) 2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, türü, tipi, sınıfı, boyu, çeşidi ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kültür mantarları bir parti sayılır. Kültür mantarı denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

0709.60.10.00.11 Sivri biber  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TS/1205 Taze Biber – Ağustos 2015

 

4.2.4 Boy Özellikleri

Boy Özellikleri bölümünde yer alan “NOT”; “Boylara ayrılmış biberlerde aynı ambalâj içerisindeki biberlerin çapları arasındaki fark 20 mm’yi geçemez.” şeklinde uygulanmalıdır.

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu, orijini ve ambalâj büyüklüğü aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan taze biberler bir parti sayılır. Taze biber denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.1 Bir Örneklik

Her ambalâj içindeki biberler sınıf, tip, boy (boylama yapılmışsa) ve orijin bakımından bir örnek olmalıdır. Ekstra ve Sınıf I’de olgunluk ve renk bakımından da bir örneklik aranır.

Standardın diğer hükümlerine uymak şartıyla taze biberler renk ve çeşit bakımından karışık (mix) hazırlanabilir.

Boylara ayrılmış uzun biberler uzunluk yönünde de olabildiğince bir örnek olmalıdır.

Ambalâjın görünen kısmındaki durum, tüm ambalâj için geçerli olmalı; ambalâjın üstünde ve alt kısmında aynı görünüm ve kaliteye sahip olmalı, her ambalâjda görünen taze biberler o ambalâjdaki tüm ürünü temsil etmelidir.

Minyatür biberler orijin ve tip olarak diğer minyatür biber çeşitleri ile karışık olabilir. Ancak, boy açısından olabildiğince bir örnek olmalıdır.

6.2 Ambalajlama

Ambalajlar, küçük tüketici ambalajı ve büyük dış ambalaj şeklinde olabilir. Ambalajlar taşıma sırasında taze biberlerin korunmasını sağlayacak, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde ahşap, mukavva ve plastik malzemeden yapılmış kasa veya kutu biçiminde olmalıdır. Ambalaj olarak kullanılacak malzeme; yeni, temiz, ürünün harici ve dahili zarar görmesini önleyecek özellikte olmalıdır. Taze biber dolu ambalajlar ürünü tam olarak muhafaza edecek şekilde tasarımlanmalıdır.

Ambalajların yapımında kullanılan her çeşit malzeme ile içlerine konulacak kağıt ve benzeri madde insan sağlığına zararsız, yeni, temiz, kuru ve kokusuz olmalıdır. Ambalajlamada kullanılan kağıt, pul gibi malzemelerin baskısı, etiketlenmesi zehirli veya insan sağlığına zararlı olmayan mürekkeple ve tutkalla yapılmalıdır. Basılı kağıt kullanıldığında yazılı yüzün dışa gelmesine ve ürüne değmemesine dikkat edilmelidir. Sebze yüzeyine etiket uygulandığında, etiket çıkarıldığında meyve yüzeyinde iz, leke ve kabuk zararı oluşturmamalıdır.

Ambalajlar her türlü yabancı maddeden arî olmalı, rutubet ve koku çeken malzemeden yapılmamalıdır.

Ekstra ve Sınıf I biberler ambalaj içine sıralar halinde dizilebilir.

Açık tarlada yetiştirilen Ekstra ve Sınıf I kapya biberlerin tüm ambalaj çeşitleri için 7 kg’ın üzerindeki ambalajlar kullanılamaz.

1 Aralık – 30 Haziran tarihlerinde örtü altında yetiştirilen Sınıf II konik biberler file torbalarda ihraç edilebilir.

6.3 İşaretleme

Taze biber ambalâjları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalâjın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1205 şeklinde),

– Ürünün adı (Taze biber),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Sınıfı,

– Tipi

– Boyu (Boylama yapılmışsa – en küçük ve en büyük çap olarak ifade edilir.)

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

Brüt veya net kütlesi (kg veya g) (isteğe bağlı),

– Menşei (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı),

Tavsiye edilen raf ömrü veya son tüketim tarihi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0709.60.10.00.12 Dolmalık biber
0709.60.10.00.13  

Çarliston biber

 

0709.60.10.00.14 Kırmızı biber (paprika)
0709.60.10.00.19 Diğerleri
23 0709.70.00.00.11 Ispanak TS/1130 Ispanak – Şubat 2008 (T1: Kasım 2010,

T2: Ağustos 2015 dahil)

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı ve ambalajı aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan ıspanaklar bir parti sayılır. Ispanak denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Ispanak ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1130 şeklinde),

– Ürünün adı (Ispanak),

– Yaprak halinde veya köklü olduğu,

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (kg veya g), (sapları koparılmış dağınık haldekiler için), (isteğe bağlı),

– Demet sayısı (demet halindekiler için),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

24  

0709.93.10.00.00

 

Dolmalık kabak (Balkabağı hariç)

 

TS/1898 Yazlık Kabak -Ocak 2019

 

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan yazlık kabaklar bir parti sayılır. Yazlık kabak denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

 

 

 

6.3 İşaretleme

Yazlık kabak ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

– Üretici, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1898 şeklinde),

– Ürün adı (Yazlık kabak),

– Sınıfı,

– Boyu (minyatür ve çiçekli yazlık kabaklarda aranmaz),

– Üretim bölgesi veya yeri (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0709.93.90.00.00 Diğerleri

(Sakız kabağı) (Balkabağı hariç)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0709.99.90.00.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bamya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TS/2122 Taze Bamya – Kasım 1975 (T1: Temmuz 2011 dahil)

2.3 İşaretleme

Taze bamya ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 2122 şeklinde),

– Ürünün adı (Taze Bamya),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

3.1 Numune Alma

“3.1 Numune Alma” maddesi “3.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

 

3.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan taze bamyalar bir parti sayılır. Taze bamya denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

3.2.1 – Ambalaj ve Ambalaj Gereçlerinin Muayenesi

Ambalaj ve ambalaj gereçlerinin muayenesi gözle ve elle incelenerek, gerekirse boyutları ölçülerek yapılır. Sonucun, Madde 2’ye uygun olup olmadığına bakılır.

3.2.2 – Taze Bamyaların Muayenesi

Taze bamyaların muayenesi bakılarak, ellenerek, koklanarak ve kırılarak yapılır. Sonucun, Madde 1.2 ve Madde 1.3’e uygun olup olmadığına bakılır.

26 0709.99.90.00.13 Maydanoz TS/1816 Maydanoz – Nisan 2015  5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan maydanozlar bir parti sayılır. Maydanoz denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

27 0804.20.10.00.00 Taze incir  

 

 

TS/1813 Taze İncir –

Nisan 2017

 

 

 

 2.1 Numune Alma

 “2.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

 

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan taze incirler bir parti sayılır. Taze incir denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Taze incir ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt  dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1813 şeklinde),

– Ürünün adı (Taze incir),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu (en büyük ve en küçük çap mm olarak, isteğe bağlı),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi,(isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı, net ağırlıkları veya her birinde bulunan meyva adedi kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

Küçük tüketici ambalajlarında bu bilgiler bir etikete yazılarak ambalaj içine bırakılabilir.

 

28 0804.40.00.00.00 Avokado Armudu TS/11305 Avokado – Aralık 2005 (T1: Haziran 2012 dahil)  2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu, ambalajları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan avokadolar bir parti sayılır. Avokado denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

29 0805.10.22.00.00 Navel (göbekli) portakallar  

 

TS/34 Turunçgil Meyveleri – Şubat 2007 (T1: Haziran 2012)

 

 

 

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Türü, çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan turunçgil meyveleri bir parti sayılır. Turunçgil meyveleri denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6 Piyasaya arz

Turunçgil meyveleri piyasaya ambalâjlı olarak aşağıdaki şekilde arz edilirler:

 

a) Katlar halinde dizilmiş olarak: Açık ve kapalı ambalâjlar içine boylama çizelgesine uygun olarak boylandıktan sonra diyagonal şeklinde dizilmelidir. Bu Ekstra sınıf için zorunlu olup, Sınıf I ve Sınıf II için ihtiyaridir.

 

b) Ambalâja dökme olarak: Açık ve kapalı ambalâjlar içine boylama çizelgesine uygun olarak boylandıktan sonra, dizilmeden dökme olarak konulur. Bu sadece Sınıf I ve Sınıf II için uygulanabilir.

 

c) Tüketici ambalâjları şeklinde.

 

Tüketici ambalâjları meyve sayısına göre hazırlanıyorsa, boylama bütün sınıflar için zorunludur.

Tüketici ambalâjları meyve kütlesine göre hazırlanıyorsa, boylama art arda üç boy esasına göre yapılmalıdır.

6.3 İşaretleme

Turunçgil meyveleri ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

–  İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–  Bu standardın işaret ve numarası (TS/34 şeklinde),

–  Mamul adı (Turunçgil meyveleri),

–  Türü,

–  Çeşidi,

–  Sınıfı,

–  Boyu;

a)       Katlar halinde dizilmişlerde meyve adedi zorunlu, boy numarası isteğe bağlı,

b)       Ambalajlara dökme olarak konulmuş meyvelerde boy numarası zorunlu,

c)        Ambalajlara dökme olarak konulmuş ürünlerde boylama çizelgesine uygun olarak arka arkaya alınan üç boy sırasına göre boylama yapılmış ise üst ve alt boy numaraları,

–  Difenilli veya benzeri bir kimyevi maddeli malzeme kullanılmış ise bunun belirtilmesi,

–  Üretim yeri veya bölgesi (isteğe bağlı),

–  Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

–  Brüt veya net kütlesi (en az kg veya g olarak) (isteğe bağlı),

–  Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0805.10.24.00.00 Beyaz portakallar
0805.10.28.00.00 Diğerleri
0805.21.10.00.00 Satsuma
0805.21.90.00.00 Diğerleri (Mandarinler [Tanjerin ve Satsumalar dahil])
0805.22.00.00.00 Klemantin
 

0805.29.00.00.00

Diğerleri (Mandarin [tanjerin ve satsuma dahil]; klemantin, vilking ve benzeri turunçgil melezleri)
0805.40.00.00.00 Greyfurt ve pomelolar
0805.50.10.00.00 Limon (Citrus limon, Citrus limonum)
0805.50.90.00.00 Tatlı limonlar (Citrusaurantifolia, Citruslatifolia)
0805.90.00.00.11 Diğer taze turunçgiller
30 0806.10.10.00.00 Sofralık, taze üzüm  

TS/101 Sofralık Üzüm – Haziran 2012 (T1: Ekim 2015 dahil)

 

4.1.2 Boylar

Sofralık üzümler salkım kütlesine göre boylanır. 

4.2.3 Boy Özellikleri

Sofralık üzümlerde boy özellikleri Çizelge 1’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

Çizelge 1Sofralık Üzümlerde Boy Özellikleri

 

 

Sınıflar Boylar
Ekstra 150 g
Sınıf I 100 g
 Sınıf II                    ≥75 g

 

 

 

 

 

 

4.3 Boy toleransları

Boy toleransı; ürünün etiketinde belirtilen boy dışında ürün ambalajının kütlece en çok Ekstra sınıf için %10’unu, Sınıf I için %20’sini geçmemelidir.

4.4 Sınıf Toleransı

4.4.1 Ekstra

Bu sınıfın özelliklerine uymayan, fakat Sınıf I’e giren sofralık üzümlerde kütlece en çok % 5 oranına kadar tolerans tanınır.

4.4.2 Sınıf I

Bu sınıfın özelliklerine uymayan, fakat Sınıf II’ye giren sofralık üzümlerde kütlece en çok % 10 oranına kadar tolerans tanınır.

4.4.3 Sınıf II

Bu sınıfın özelliklerine uymayan, fakat tüketime elverişli bulunan sofralık üzümlerde kütlece en çok % 10 oranına kadar tolerans tanınır.

6.1 Numune Alma

“6.1 Numune Alma” maddesi “6.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

6.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan sofralık üzümler bir parti sayılır. Sofralık üzüm denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

7.2 İşaretleme

Sofralık üzümlerin piyasaya arz edildiği ambalajların üzerinde en az aşağıdaki bilgiler, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde etiket halinde veya baskı olarak bulunmalı. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

–  İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–  Bu standardın işareti ve numarası (TS/101 şeklinde),

–  Parti, seri veya kod numaralarından en az birisi,

–  Ürünün adı (sofralık üzüm),

–  Üretim bölgesi, yerel ismi veya çeşidi (isteğe bağlı),

–  Sınıfı,

–  Boyu (Sınıf 2 için aranmaz),

–  Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi (isteğe bağlı),

–  Brüt veya net kütlesi (en az kg) (isteğe bağlı),

–  Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Küçük tüketici ambalajlarında bu bilgilerden malın adı ve ambalaj ağırlığının bulunması yeterlidir.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

31 0807.11.00.00.00 Karpuzlar TS/1132 Karpuz – Ocak 2019 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan karpuzlar bir parti sayılır. Karpuz denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Karpuz ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/1132 şeklinde),

– Ürünün adı (Karpuz),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu (Boylanmış ise en büyük ve en küçük kütlesi “kg” olarak),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az, g veya kg) ve/veya karpuz sayısı (isteğe bağlı).

Dökme partilerde bu bilgiler bir etikete yazılarak partinin görünür bir yerine konulur. Ancak bunlarda boy, kütle veya sayının yazılması zorunlu değildir.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

Bu standardın hükümleri Karpuz Erik, Fare Karpuzu veya Meksika Karpuzu vb. isimle anılan ürünler için uygulanmaz.

32 0807.19.00.00.00 Diğerleri (Kavunlar) TS/1073 Kavun – Şubat 2007 (T1: Haziran 2010 ve T2: Ekim 2015 dahil) 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kavunlar bir parti sayılır. Kavun denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

 

 

 

33

0808.10.80.00.11 Golden cinsi elma  

 

 

 

 

TS/100 Elma – Ocak 2007 (T1: Haziran 2010 ve T2: Mayıs 2018 dahil)

 

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Grubu, çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan elmalar bir parti sayılır. Elma denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Elma ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/100 şeklinde),

– Ürünün adı (Elma),

– Grubu,

– Çeşidi (Ekstra, Sınıf I’de zorunlu),

– Sınıfı,

– Boyu, istifli yerleştirilenlerde ayrıca meyve sayısı (boy, en küçük ve en büyük çap belirtilerek veya kütle verilerek gösterilir),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0808.10.80.00.13 Starking elma
0808.10.80.00.14 Starkrimson elma
0808.10.80.00.19 Diğerleri (Elma)
34 0808.30.90.00.00 Diğerleri (Armut) TS/184 Armut – Mart 2007 (T1: Haziran 2012 dahil) 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

 

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu (boylanmış ise) ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan armutlar bir parti sayılır. Armut denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

35 0808.40.00.00.00 Ayva TS/1817 Ayva – Nisan 2015  5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan ayvalar bir parti sayılır. Ayva denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Ayva ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı ve adresi, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalaj üzerine “Türk Malı” ibaresi eklenmelidir),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1817 şeklinde),

– Ürünün adı (Ayva),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Sınıfı,

– Boyu (Boylama yapılmışsa toleransa uygun olarak ambalajda bulunan ayvaların en küçük ve en büyük ağırlığı veya en küçük ve en büyük çapı),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) veya adedi (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

36 0809.10.00.00.00 Kayısı (Zerdali dahil) TS/791 Kayısı – Haziran 2010 4.2.3 Boy Özellikleri

Kayısılarda boy, sap çukuru ile meyvenin uç kısmı arasındaki uzunluk eksenine dikey olan en geniş ekvatoral çaplarına göre (mm olarak) olmalıdır.

Ekstra ve Sınıf I kayısılarda boylama zorunludur.

Kayısıların boy özellikleri

En küçük çap; Ekstra sınıflama 35 mm’den, Sınıf I ve Sınıf II’de ise 30 mm’den az olamaz.

Bir ambalaj içerisinde bulunan aynı boy kayısılar arasında kabul edilen çap farkı Ekstra sınıf için en çok 5 mm, Sınıf I ve Sınıf II (boylama yapılmış ise)’de ise en çok 10 mm’dir.

Boylama yapılmamış Sınıf II için bir ambalaj içerisinde bulunan aynı boy kayısılar arasında kabul edilen çap farkı aranmaz.

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Sınıfı, boyu (Sınıf II için boylanmış ise) ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kayısılar bir parti sayılır. Kayısı denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.2 İşaretleme

Kayısı ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/791 şeklinde),

– Ürünün adı (Kayısı),

– Sınıfı,

– Boyu,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

 

 

37

0809.21.00.00.00 Vişne (Prunus cerasus) TS/793 Kiraz ve Vişne – Mart 2008 (T1: Temmuz 2011, T2: Aralık 2015 dahil) 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kiraz ve vişneler bir parti sayılır. Kiraz ve vişne denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Kiraz ve vişne ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası ( TS 793 şeklinde),

– Ürünün adı (Kiraz veya vişne),

– Türü (isteğe bağlı),

– Çeşidi (isteğe bağlı),

– Sınıfı,

– Boyu,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak), (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0809.29.00.00.00 Diğerleri (Kiraz)
38

(Değişik: RG-15.05.2024-32547)

Eski hali için tıklayınız.”

0809.30.80.00.00 Diğerleri (Şeftali) TS/42 Şeftali – Mart 2007 (T1: Kasım 2011 ve T2 Mart 2024 dahil) 5.1 Numune Alma
“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;
5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı
Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan şeftaliler/nektarinler bir parti sayılır. Şeftali/Nektarin denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.
Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü
(N)
Ayrılacak Ambalaj Sayısı
(n)
25’e kadar
26 – 150
151 – 1200
1201 – 35000
35001 ve yukarısı
2
3
5
8
13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.
6.3 İşaretleme
Şeftali/Nektarin ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.
– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),
– Bu standardın işaret ve numarası (TS/42 şeklinde),
– Ürünün adı (Şeftali/Nektarin),
– Çeşidi,
– Sınıfı,
– Boyu,
– Üretim yeri veya bölgesi (isteğe bağlı),
– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,
– Brüt veya net kütlesi (kg olarak) (isteğe bağlı),
– Meyve eti rengi (isteğe bağlı),
– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).
Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.
*İlgili standartta geçen şeftali veya şeftaliler ibareleri şeftali/nektarin veya şeftaliler/nektarinler olarak değerlendirilir.

 

 

 

39

0809.40.05.00.11 Can eriği  

 

 

TS/792 Erik – Kasım 2018

4.2.3 Boy özellikleri

Çizelge 1 — Eriklerin sınıflara göre boy özellikleri

Boylar Ekstra

mm (en az)

Sınıf I

mm (en az)

Sınıf II

mm (en az)

İri 40 35 30
Orta 35 32 28
Küçük 30 25 17
Can eriği 30 25 20

 

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Türü, çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan erikler bir parti sayılır. Erik denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Erik ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/792 şeklinde),

– Ürünün adı (Erik),

– Türü,

– Çeşidi (isteğe bağlı),

– Sınıfı,

– Boyu (isteğe bağlı),

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0809.40.05.00.13 Mürdüm eriği
0809.40.05.00.19 Diğer erikler
40 0810.10.00.00.00 Çilek TS/185 Çilek – Mart 2008 (T2: Aralık 2015 dahil)

 

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan çilekler bir parti sayılır. Çilek denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

 

6.2 Ambalajlama

Ambalajlar taşıma sırasında meyvelerin korunmasını sağlayacak, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde ahşap, mukavva, plastik vb. malzemelerden yapılmış olmalıdır. Ambalaj olarak kullanılacak malzeme; yeni, temiz, ürünün harici ve dahîlî zarar görmesini önleyecek kalitede olmalıdır. Çilek dolu ambalajlar ürünü tam olarak muhafaza edecek şekilde tasarımlanmalıdır.

Ambalajlamada kullanılan kâğıt, pul gibi malzemelerin baskısı, etiketlenmesi zehirli veya insan sağlığına zararlı olmayan mürekkeple ve tutkalla yapılmalıdır. Basılı kağıt kullanıldığında yazılı yüzün dışa gelmesine ve ürüne değmemesine dikkat edilmelidir.

Ambalajların içerisinde yaprak, kabuk, sap, taş, toprak ve benzeri hiç bir yabancı madde bulunmamalıdır.

Büyük ambalajlara dökme olarak hazırlanan çileklerde ambalajlar en çok net 5 kg, büyük ambalajlar içerisine küçük tüketici ambalajları konulması halinde büyük ambalaj toplam en çok net 10 kg meyve alacak büyüklükte

olmalıdır.

Ekstra sınıfta meyveler, gösterişli şekilde ambalajlanmalıdır.

6.3 İşaretleme

Çilek ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır.

–   İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı”  ibaresinin yazılması),

–     –  Bu standardın işaret ve numarası (TS/185 şeklinde),

–   Ürün adı (Çilek),

–   Çeşidi,

–   Sınıfı,

–   Boyu,

–   Üretim bölgesi veya yeri (isteğe bağlı),

–   Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

–   Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg), (isteğe bağlı),

–   Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

41 0810.50.00.00.00 Kivi TS/11306 Kivi-Aralık 2005 (T1:Kasım 2010 dahil) 2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan kiviler bir parti sayılır. Kivi denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

3.3 İşaretleme

Kivi ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS/11306 şeklinde),

– Ürünün adı (Kivi),

– Çeşidi,

– Sınıfı,

– Boyu,

– Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (kg veya g) (isteğe bağlı),

– Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

42 0810.90.75.00.11 Nar TS/4953 Nar – Kasım 1986 (T1: Ocak 2003 ve T2: Haziran 2012)  2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan narlar bir parti sayılır. Nar denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

43 0803.90.11.00.00 Plátano de Canarias TS/1802 Muz – Mart 2007 (T1: Mart 2008 ve T2: Aralık 2013 dahil) 4.2.2 Grup Özellikleri

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı, boyu ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan muzlar bir parti sayılır. Muz denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Muz ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

− İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS 1802 şeklinde),

− Malın adı (Muz),

− Grubu (isteğe bağlı),

− Çeşidi,

− Sınıfı,

− Boyu (isteğe bağlı),

− Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az g veya kg olarak) (isteğe bağlı),

− Büyük ambalâjlardaki küçük tüketici ambalâjların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir.

0803.90.19.00.00 Diğerleri (Taze muz)
44 0810.70.00.00.00 Persimmon (Trabzon hurması) TS/5919 Trabzon Hurması – Ağustos 1988 2.1 Numune Alma

“2.1 Numune Alma” maddesi “2.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

2.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Çeşidi, sınıfı ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan Trabzon hurmaları bir parti sayılır. Trabzon hurması denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

2.4 – Muayene Raporu

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

3.4 – İşaretleme

Trabzon hurması ambalajları üzerine aşağıdaki bilgiler, ambalajın bir yüzünde toplanacak durumda, okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak bir şekilde yazılmalı, basılmalı veya bir etikete yazılıp yapıştırılmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 5919 şeklinde),

Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Malın adı (Trabzon hurması),

– Çeşidi (İhtiyari ),

– Sınıfı,

– Boyu,

– Üretim yeri (isteğe bağlı).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bunların dışında reklam olarak, ambalaj içindekilere aykırı ve alıcıya yanıltıcı olmamak şartıyla başka yazı ve resimler de konulabilir.

45 0802.41.00.00.00 Kabuklu kestane (Castaneaspp.) TS/1072 Kestane – Nisan 2014 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Kestane denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

5.5 – Muayene ve deney Raporu

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.2 Ambalajlama

Ambalajlar, taşıma, muhafaza ve pazarlama süresince ürünü iyi bir şekilde tutacak ve sağlığa zarar vermeyecek nitelikte yeni, temiz, kuru, kokusuz malzemeden hazırlanmış, ürünü iç ve dış zararlardan koruyabilecek özelliklerde olmalıdır. Ambalaj üzerine gerekli bilgilerin yazımında kullanılacak mürekkep, boya ve etiketlerin yapıştırılmasında kullanılan zamk, toksik veya diğer şekillerde insan sağlığına zararlı olmamalıdır. Ambalâjda yazılar basılı ise, baskı dış yüzeyde olmalı, ürünle temas etmemelidir. Ambalaj boyutları serbesttir.

Torba ve çuval şeklindeki büyük ambalâjların ağızları açılmayacak ve dağılmayacak şekilde uygun eksiz ve sağlam sicim veya iplerle el veya makine ile dikilir ve gerekirse yanlarından kulak yapılır. Küçük tüketici ambalâjları, taşımada bunları koruyacak ve yukarıdaki şartlara uygun daha büyük dış ambalajlara konulabilir.

6.3 İşaretleme

Kestane ambalajları üzerine aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak bir şekilde yazılmalı veya bir etikete yazılıp yapıştırılmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–     –  Bu standardın işaret ve numarası (TS/1072 şeklinde),

–   Ürün adı (Kestane),

–   Tipi,

–   Sınıfı,

–   Boyu (1 kg daki en az ve en çok tane adedi olarak),

–   Üretim bölgesi veya yeri (isteğe bağlı),

–   Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

–   Brüt veya net kütlesi (g veya kg) (isteğe bağlı),

–   Son tüketim tarihi veya raf ömrü,

–   Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Büyük ambalajlar içerisinde bulunan küçük tüketici ambalajları üzerine, yukarıdaki işaretleme bilgilerinden en az;

– Malın adı,

– Kütlesi (Net/Brüt) veya adedi,

– Son tüketim tarihi

bilgileri okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bunlardan başka reklam olarak, ambalajın içindekilere aykırı ve alıcıyı yanıltıcı olmamak üzere, başka yazı ve resimler ile işaretler de konulabilir.

46 0804.30.00.00.00 Ananas TS/13256 Ananas – Kasım 2018 5.1 Numune Alma

“5.1 Numune Alma” maddesi “5.1 Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Sayısı” olarak uygulanmalıdır. Buna göre;

5.1 Denetim için Ayrılacak Ambalaj Sayısı

Sınıfı, tipi, boyu (boylanmış ise) ve ambalâjları aynı olan ve bir seferde muayeneye sunulan ananaslar bir parti sayılır. Ananas denetimi için, Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi kullanılır.

 

Denetim İçin Ayrılacak Ambalaj Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

6.3 İşaretleme

Ananas ambalâjları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır:

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

− Bu standardın işaret ve numarası (TS 13256 şeklinde),

− Malın adı (Ananas),

− Sınıfı,

− Tipi (isteğe bağlı),

− Boyu (boylanmışsa),

− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

Brüt veya net kütlesi (en az kg veya g olarak) (isteğe bağlı),

− Büyük ambalâjlardaki küçük tüketici ambalâjlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir. Küçük tüketici ambalâjlarında bu bilgiler bir etikete yazılarak ambalâj içine bırakılabilir.

47 7. Fasıl Yalnızca 7. Fasıldaki karışık olarak 3 kg’a kadar ambalajlanmış yaş sebzeler TS/13286 Yaş Meyve ve Sebze – Karışık Ambalajlama Kuralları – Mayıs 2007

 

TS/13286 Yaş Meyve ve Sebze – Karışık Ambalajlama Kurallarına göre hazırlanmış ihracat partilerinde, ambalaj içerisinde bulunan ürünlerin tamamı bu listede sayılan ürünlerden ise ürünün özel standardına göre denetimi yapılmalı, ambalaj içerisindeki ürünlerden biri veya birkaçı bu listede sayılan ürünler arasında değilse, TS/13286’ya göre denetimi yapılmalıdır.

 

8. Fasıl Yalnızca 8. Fasıldaki karışık olarak 3 kg’a kadar ambalajlanmış yaş meyveler


Ek-1/D

TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER

Diğer Ürünler

                                                                                                                         

No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi
1 0407.21.00.00.00 Tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü) TS/1068 Tavuk Yumurtası – Kabuklu –Ekim 2015 3 Terimler ve Tarifler

“3.2 A sınıfı yumurta”, “3.3 Ekstra taze yumurta” ve “3.4 B sınıfı yumurta” tarifleri uygulanmaz.

4.2.2 Duyusal Özellikler

A ve B sınıfı yumurtaların duyusal özellikleri Çizelge 1’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

Çizelge 1- Yumurtanın duyusal özellikleri

Özellik A sınıfı B sınıfı
Görünüş ve renk

 

– Yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, hafif pütürler içerebilir, normal renk ve şekilde olmalı, çok hafif şekil bozukluğu olabilir. Çatlaklar sayıca % 5’i geçmemeli ancak kırık olmamalıdır.

– Yumurta akı berrak, saydam ve jel kıvamında olmalıdır.

– Yumurta sarısı normal yapıda, kendine has renkte olmalıdır.

 

– Yumurta kabuğu kırık olmamalıdır.

– Kabuğun yüzeyinde çatlaklar ve lekeler olabilir, ancak çatlaklar sayıca % 5’i geçmemeli, lekeler yüzeyin yarısından fazla olmamalıdır.

– Yumurta akı kendine özgü kıvamda olmalıdır.

– Yumurta sarısı normal yapıda olmalı, ancak çevresi genişlemiş ve yassılaşmış olabilir.

Tat ve koku

 

Yumurta akı ve sarısı kendine has tat ve kokuda olmalıdır. Çürümüş, kokuşmuş olmamalı ve yabancı koku içermemelidir.

 

Yumurta akı ve sarısı kendine has tat ve kokuda olmalıdır. Çürümüş ve kokuşmuş olmamalıdır.

Yabancı koku içermemelidir.

Yabancı madde

 

Gözle görülebilir yabancı madde ve embriyo bulunmamalıdır. Ancak yumurtaların sayıca % 1’den fazla olmamak üzere çok küçük kan ve et lekeleri bulunabilir.

 

Küçük et veya kan lekeleri dışında gözle görülebilir yabancı madde bulunmamalıdır. Ancak yumurtaların sayıca % 3’ten fazla olmamak üzere çok küçük kan ve et lekeleri bulunabilir.

4.2.3 Fiziksel Özellikler

A ve B sınıfı yumurtaların fiziksel özellikleri Çizelge 2’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

Çizelge 2 – Yumurtanın fiziksel özellikleri

Özellik A sınıfı B sınıfı
Hava boşluğu ≤ 6 mm

Sabit olmalı

 

 

6 mm – 12 mm

Hareketli veya tamamen serbest kabarcıklı olmalı

4.3 Toleranslar

4.3.1 Boy toleransı

Yumurta ambalajlarında diğer alt boylardan karışma oranı sayıca % 6’yı, bir alt veya bir üst boy ile diğer alt boylardan karışma oranı ise sayıca toplam % 10’u geçemez.

 

4.3.2 Sınıf Toleransı

Her sınıfta bir alt ve bir üst sınıftan yumurtalara sayıca toplam % 10 tolerans tanınır. Ancak alt sınıftan karışma oranı sayıca % 6’yı geçemez. 

5.1 Numune alma

Numune partiden alınır. Sınıfı, boyu, ambalajları aynı olan ve bir defada muayeneye sunulan yumurtalar bir parti sayılır.

5.1.1 Büyük ambalajlardan numune alma

Yumurta numunesi almak için, Çizelge 5’te belirtilen partiyi oluşturan ambalaj birimlerinin miktarına göre karşılarında gösterilen (n) sayıda ambalaj ayrılır. Bu ambalajlar parti içerisinden tesadüfi olarak seçilmeli ve bunu yapmak için TS 2756-1’e göre aşağıdaki sistematik yöntem uygulanmalıdır.

Partiyi oluşturan birim ambalajlar birden başlayarak 1,2,3,4,……N şeklinde numaralanır. Herhangi bir ambalajdan başlanarak ambalajlar 1,2,3,4,…..N şeklinde ( N/n=r ) kadar sayılır. (N/n) bir tam sayı değilse ( r ) tam sayıya tamamlanır ve ( r )’inci ambalaj, numune alınmak üzere sayılır. Sayma ve ayırma işlemi Çizelge 5 ‘e göre ayrılması gereken ambalaj sayısına erişilinceye kadar sürdürülür.

Burada;

N= Parti içerisindeki ambalaj sayısı,

n= Numune alınmak için ayrılacak ambalaj sayısıdır.

 

Çizelge 5 – Numune almak için ayrılacak ambalaj sayısı

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Numune almak üzere ayrılan bu ambalajların içerisindeki yumurtalar alınır ve muayeneler bu yumurtalar üzerinden yapılır. Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

5.2.3.2 Haugh birimi muayenesi

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.2 İşaretleme

Yumurtaların dağıtım ambalajlarının üzerinde aşağıdaki bilgiler bozulmayacak ve silinmeyecek şekilde damga vurularak veya ambalajların üst yüzüne etiketle eklenerek yer alır.

– İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

– Malın adı,

– Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

– Bu standardın işaret ve numarası (TS 1068 şeklinde),

– Sınıfı,

– Boyu,

– Firmaca belirtilen son tüketim tarihi (gün ve ay olarak) (isteğe bağlı),

– Ambalajdaki yumurtaların sayısı.

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bunlardan başka reklam olarak ambalajın içindekilere aykırı veya alıcıyı yanıltıcı olmamak üzere, başka yazı, resim veya işaretler de konulabilir.

6.3 Taşıma ve muhafaza

Yumurtalar üretildikleri işletmelerde, toplanma işleminden hemen sonra depolarda violler içinde temiz, kuru şartlar altında ve yabancı kokulardan uzak bir şekilde muhafaza edilmelidir. Nakil esnasında (nakil araçlarında) yumurtalar, temiz, kuru, serin ve yabancı kokulardan uzak tutulmalı ve şoklardan, hava şartlarının ve ışığın etkisinden etkili bir şekilde korunmalıdır. 


Ek – 2

TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER

No GTİP Madde İsmi Ürün Adı Ürün Özellikleri
 

1

1515.60.11.00.00

 

Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan

ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı)

 

Defne Yağı Defne Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi

Sıra No Özellikler Değerler
1 İyot sayısı 73-83
2 Sabunlaşma sayısı 198-206
3 Pamuk yağı ve diğer bitkisel yağ testleri Negatif
4 Kırılma indisi (20 °C) 1,4710-1,4730
5 Çözünmeyen safsızlıklar En çok % 2
6 Yağ asitleri bileşimi % m/m (toplam metil esteri olarak) En az En çok
C6:0 1,2
C8:0 0,1
C10:0 1
C12:0 12,5
C14:0 0,5 0,9
C16:0 14 20
C16:1 0,3 1
C17:0 0,1
C17:1 0,1
C18:0 0,9 1,9
C18:1 32 42
C18:2 18 27
C18:3 0,9 1,3
C20:0 Ted 0,2
C20:1 Ted 0,6
C22:0 Ted 0,1
C22:1 Ted 0,1
C24:0 Ted 0,1

Numune Alma

Genel Esaslar

Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır:

– Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır.

– Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.

 

18 Litre ve 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma

Cinsi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune, partiyi oluşturan birimlerden Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır. Ayrılan numunelerden 1000’er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

 (n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

 

18 Litreden Daha Büyük Ambalajlardan Numune Alma

Cinsi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune alımında, her ambalajdan tek tek örnek alınır. Alınan bu örnekler bir kapta paçal haline getirilir. Ayrılan numunelerden 1000’er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.

 

1515.60.60.00.00

 

Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı)
1515.90.40.00.00 Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı)
1515.90.60.00.00

 

Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı)
2 0409.00.00.00.11 Petek bal  

Bal

Numune Alma

Grubu, tipi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan ballar bir parti sayılır. 5 kg ve altındaki ambalajlarda tüketiciye sunulmak üzere hazırlanan aynı cins süzme ve petekli ballar ambalajları farklı olsa da tek bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune, Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır. Ayrılan petekli bal numunelerinden 1000’er gramlık, süzme bal numunelerinden 500’er gramlık 4 takım numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan bal partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.

 

Numune Alma Çizelgesi

Net ağırlık 1 kg veya daha az
Parti Büyüklüğü (N) Numune Büyüklüğü (n)
4.800 veya daha az 6
4.801 – 24.000 13
24.001 – 48.000 21
48.001 – 84.000 29
84.001 – 144.000 48
144.001 – 240.000 84
240.000 den fazla 126
Net ağırlık 1 kg’ dan büyük fakat 4,5 kg’dan küçük
Parti Büyüklüğü (N) Numune Büyüklüğü (n)
2.400 veya daha az 6
2.401 – 15.000 13
15.001 – 24.000 21
24.001 – 42.000 29
42.001 – 72.000 48
72.001 – 120.000 84
120.000 den fazla 126
Net ağırlık 4,5 kg’dan fazla
Parti Büyüklüğü (N) Numune Büyüklüğü (n)
600 veya daha az 6
601 – 2.000 13
2.001 – 7.200 21
7.201 – 15.000 29
15.001 – 24.000 48
24.001 – 42.000 84
42.000 den fazla 126

 

İşaretleme

Bal ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır.

–                      – İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

–                      – Ürünün adı,

–                      – Grubu,

–                      – Tipi,

–                      – Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

–                      – Net kütlesi (kg veya g olarak) (çerçevenin muhafaza edildiği petek ballarda çerçeve ağırlığı hariç).

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. 5 kg ve daha küçük ambalajlarda ürünün tipi ve parti numarası aranmaz. Bu durumda, ürünün tipi ve parti numarası küçük ambalajların paketlenmek üzere konulduğu büyük ambalajlar üzerine yazılır.

0409.00.00.00.12 Süzme bal
3 0709.92.10.00.00 Yağ üretiminde kullanılmayan zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)  

 

 

 

 

Sofralık Zeytin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net 20 kg ve üzerindeki büyük ambalajlarda hazırlanan sofralık zeytinler fermantasyonunu tamamlamış olmalıdır. TS/774 Sofralık Zeytin –Aralık 2015 Standardına göre alınan numunelerde;

       – Analizler net 20 kg. ve üzerindeki ambalajlarda sadece bütün halde olan zeytinler için (kırma, çizik, dolgulu ve ikiye bölünmüş vb. zeytinler hariç) 1 Eylül – 29 Şubat tarihleri arasında yapılmalı;

– Luff metodu ile şeker analizinde şeker miktarı % 1,5’tan küçük,

– Ph analizinde Ph’ı 5’ten küçük,

– Oleurupein miktarı maksimum 1 (absorbans) ve zeytin etindeki tuz miktarı en az  % 4 olmalıdır.

 

 

0709.92.90.00.00 Diğerleri (Zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
0710.80.10.00.00 Zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
0711.20.10.00.00 Zeytinyağı imalinde kullanılmayan zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
0711.20.90.00.00 Diğerleri (Zeytinler) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
2001.90.65.00.19 Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
2004.90.30.00.19 Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
2004.90.30.00.29 Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
2005.70.00.00.19 Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)
2005.70.00.00.29 Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar)

 


Ek-3

Numune Kartı Örneği

—————————– 10 cm —————————                                                     —————————-10 cm ————————-

 

O

YEMEKLİK BİTKİSEL YAĞLAR

NUMUNE KARTI

O

KURU VE KURUTULMUŞ ÜRÜNLER

NUMUNE KARTI

Firma Ünvanı : Firma Ünvanı :
Parti No : Parti No :
Tareks Başvuru No : Tareks Başvuru No :
Ürün Adı : Ürün Adı :
Türü : Grubu :
Sınıfı veya Tipi : Tipi veya Çeşidi :
Ambalaj Nevi : Sınıfı :
Ambalaj Ağırlığı (Net) : Boyu :
Ambalaj Adedi : Mahsul Yılı :
Parti Ağırlığı (Net) : Ambalaj Nevi :
İhraç/İthal Ülkesi : Ambalaj Ağırlığı  (Brüt veya Net) :
Tarih : Ambalaj Adedi :
Parti Ağırlığı (Brüt veya Net) :
İhraç/İthal Ülkesi :
Tarih :
Ticaret Denetmeni                       (Mühür – İmza) Firma Yetkilisi

 

Kaşe – Adı Soyadı –  İmza

Ticaret Denetmeni                       (Mühür – İmza) Firma Yetkilisi

 

Kaşe – Adı Soyadı –  İmza

 

 

GENİŞLİK: 10 cm

YÜKSEKLİK: 15 cm


Ek – 4

Laboratuvar Taahhütname Formu Örneği

…/…/20..

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

…………………………… GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

 

……………………………….. firmasının talebi üzerine, 2024/21 sayılı Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği kapsamında yer alan ………….. GTİP’li ……………….. ürünü için, Ticaret Bakanlığı web sitesinde yer alan “Ticari Kalite Denetimi Laboratuvar Analiz Listesi”nde belirtilen ve aşağıda yer alan analizler laboratuvarımızca gerçekleştirilmiştir.

 

GTİP Ürün Analiz Deney Metodu
1)…

2)…

1)…

2)…

 

Yapılan analizlerin;

  • Ticaret Denetmeni ve firma tarafından birlikte mühürlenen ve üzerlerinde imzalarını taşıyan ……..…….… Parti No.lu ve ……………. TAREKS Başvuru No.lu Numune Kartı bulunan numuneler üzerinde yapıldığını,
  • TÜRKAK’tan alınan ISO/IEC 17025 akreditasyon belgemiz kapsamında olduğunu beyan eder, ilgili mevzuat çerçevesinde bütün hüküm ve şartları kabul ettiğimizi belirtir, gereğini arz ederiz.

Firma/Laboratuvar Yetkilisi

Adı Soyadı

İmza

Firma Kaşesi

EKLER:

– Analiz Raporu (… sayfa)


Ek- 5

 Başvuru Formu Örneği

 

                                                                                                                                  …/…/ 20..

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

……………………. GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ……………….

 

İthal etmek istediğimiz ekli belgelerde tanımlanan ürünler için TAREKS referans numarası almak istiyoruz. İlgili mevzuat çerçevesinde bütün hüküm ve şartları kabul ettiğimizi belirtir, gereğini arz ederiz.

 

                 Firma Yetkilisi

   Adı Soyadı

  İmza

     Firma Kaşesi

 

EKLER [1]:

1 – Fatura veya proforma fatura fotokopisi

2 – Antrepo Beyannamesi veya Özet Beyan veya Taşıma Belgesi (Konşimento, CMR Belgesi, TIR Karnesi vb.)

3 – Dahilde İşleme İzin Belgesi örneği (Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan ithalatta)

4- İthalatçı firmanın ürünün geri gönderilme sebebini açıklayan yazılı beyanı (Yalnız geri gelen ürünler için)

 

 

[1] Ekler için sayfa sayısı belirtilecektir.


Ek-6

Uygunluk Belgesi Örneği

 

 
OECD Şeması

OECD Scheme

UYGUNLUK BELGESİ*

CERTIFICATE OF CONFORMITY*

Referans No.

(Reference no.)

Parti No.

(Lot no.)

1. İhracatçının Ünvanı ve Vergi No’su

(Exporter’s name & tax identification no.)

 

 

 

 

 

2. İmalatçı veya Paketleyici Firma

(Eğer ihracatçıdan farklı ise)

 (Producer or packer as indicated on packing)

(if other than exporter)

 

3.T.C. Ticaret Bakanlığı

(Republic of Turkey – Ministry of Trade)

 

…………Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü

(Regional Directorate of .………)

 

Ürün Güvenliği Denetimleri ….

(………… Product Safety Inspections)

6. Taşıma Aracı

(Identification of means of transport)

 

4. Menşe Ülke

(Country of origin)

 

5. Gideceği Ülke

(Country of destination)

 

7. Ulusal Mevzuat

(National regulation)

 

8. Ambalaj Sayısı ve Çeşidi

(Number and kind of packages)

 

 

9. Ürünün Türü ve Çeşidi

(Nature and variety of product)

 

10. Kalite Sınıfı

(Quality class)

 

11. Net/Brüt Ağırlık (kg.)

(Total net/gross weight in kg.)

 

12. Yukarıda vasıfları yazılı ürünün, işbu belgenin düzenlendiği tarihte yürürlükte olan mevzuata uygun olduğu tasdik olunur.

(The consignment referred to above conforms with the legislation in force on the issue date of this certificate.)

13. Çıkış Gümrüğü

(Customs office of departure)

 

14. Bu Belge GG/AA/YYYY tarihine kadar geçerlidir.

(This Certificate is valid until DD/MM/YYYY)

 

15. Denetim Tarihi   : GG/AA/YYYY

  (Date of Inspection      :  DD/MM/YYYY)                                                                                     Mühür ve İmza

(Seal and signature)

16. Ticaret Denetmeni        : Adı, SOYADI

 (Trade Inspector           :  Name, SURNAME)

 

*İşbu belge sadece Denetim Birimlerinin kullanımı içindir.

*(This certificate is for use of Inspection Services only.)

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top