Search
Close this search box.

Genelge 2010/3 – Yolcu Beraberi Nakit Kontrolleri

Kaydet
Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.10.00-010.06.02
Konu: Yolcu beraberi nakit kontrolleri

22.01.2010
GENELGE
(2010/3)

Yolcu beraberi nakit kontrolleri ile ihracata ilişkin mal bedellerinin gerçek kişiler tarafından ve yolcu beraberinde efektif olarak getirilmesi durumunda aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

YOLCU BERABERİ NAKİT KONTROLLERİ

Bilindiği üzere 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un “Gümrük İdaresine Yapılacak Açıklama” başlıklı 16 ncı maddesi;

“1) Türk parası, döviz veya bunlarla ödemeyi sağlayan belgeleri yurt dışına çıkaran veya yurda getiren yolcular, gümrük idaresinin talebi üzerine bunlarla ilgili olarak tam ve doğru açıklama yapmakla mükelleftir.

2) Yetkililerce talep edildiği halde herhangi bir açıklama yapılmaması veya yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapılması halinde, yolcu beraberindeki değerler gümrük idaresi tarafından muhafaza altına alınır. Gümrük idaresince, açıklamada bulunmayan yolculara taşıdıkları değerin, tutar konusunda gerçeğe aykırı açıklamada bulunan yolculara ise taşıdıkları değer ile açıkladıkları değer arasındaki farkın onda biri kadar idarî para cezası kesilir. Ayrıca durum şüpheli sayılarak Başkanlığa bildirilmekle birlikte ilgili diğer mercilere de intikal ettirilir. Binbeşyüz Türk Lirasına kadar olan farklar için bu fıkra hükmü uygulanmaz.”

hükümlerini amirdir.

09.01.2008 tarihli, 26571 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmeliğin “Gümrük İdaresine Yapılacak Açıklama” başlıklı yedinci bölümünde açıklama usul ve esasları, tutanak düzenlenmesi, açıklama yapılmaması veya gerçeğe aykırı açıklama yapılması, arama ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına (MASAK) yapılacak bildirimlere ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Yönetmeliğe konu bildirim mecburiyeti Türk parasının kıymetini koruma hakkındaki mevzuatla getirilen bildirim mecburiyetini ortadan kaldırmamaktadır.

Yönetmelik hükümleri doğrultusunda gümrük idaresince aşağıda belirtilen şekilde işlem tesis edilecektir:

1) Yurt dışına çıkış ve yurda giriş noktalarında gümrük ve gümrük muhafaza müdürlüklerince belirlenecek risk kriterlerine göre; yolculardan üzerlerinde, çantalarında veya bagajlarında bulunan Türk parası, döviz, bono, poliçe ve çekler ile seyahat çekleri, posta çekleri, yurt içinde veya yurt dışında yerleşik kuruluşlarca verilen ödeme emri mahiyetindeki belgeler ile ilgili olarak tam ve doğru açıklama yapmaları istenilecektir.

2) Yolcu beraberindeki değerler yolcu tarafından açıklama yapılmış olsun veya olmasın gümrük idaresinin yetkili personeli tarafından tespit edilecektir. Bunun için önce yolcunun ilişikteki formu doldurması istenilecek, akabinde görevlilerce tespit edilen tutarlar forma kaydedilecek ve beyan ile tespit edilen tutar arasında fark olması halinde gereğine tevessül edilecektir.

3) Kendisinden açıklama talep edilen yolcu ile ilgili tespitler de mezkur form üzerinde tutanağa bağlanacak ve bu formlar ilgili merci ve taraflara verilecek örnekler de dikkate alınarak yeterli sayıda düzenlenecektir.

4) Yetkililerce talep edildiği halde herhangi bir açıklama yapılmaması veya yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapılması halinde, yolcu beraberindeki değerlerin nakli durdurulacak ve bu değerler gümrük idaresi tarafından muhafaza altına alınacaktır.

5) Gümrük idaresince, beraberindeki değerler hakkında açıklama yapmayan yolcuya beraberindeki değerin, tutar konusunda gerçeğe aykırı açıklamada bulunan yolcuya 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 16 ncı maddesi hükmü çerçevesinde beyan ettiği değer ile gerçek değer arasındaki farkın onda biri kadar idari para cezası verilecektir.

6) Binbeşyüz Türk Lirasına kadar olan farklar için dördüncü ve besinci madde hükümleri uygulanmayacaktır.

7) Beraberindeki değerlerin tespiti için görevlilere gerekli kolaylığı sağlamayan yolcuların üst, eşya ve araçları Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği kapsamında gümrük muhafaza görevlilerince aranacaktır.

İHRACAT BEDELLERİNİN NAKİT GETİRİLMESİ

Bilindiği üzere, Türkiye’den yapılmış veya yapılacak ihracata ilişkin mal bedellerinin, ithalatçı, ihracatçı veya bunlar adına hareket eden üçüncü şahıslar tarafından döviz cinsinden efektif olarak yurda getirilmesi veya 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176 ncı maddesine göre ihracat hükmünde sayılan yakıt ve yağlar ile kumanyaların teslimlerine ilişkin bedellerin efektif olarak getirilmesi halinde, bankalarca döviz alışının yapılabilmesini teminen, bu durumun gümrük idarelerinden alınacak bir belge ile kambiyo mercilerine tevsik edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’da belirtilen tutarların yurtdışına çıkarılması ve yurda girişi serbesttir.

Bu çerçevede, Türkiye’ye giriş yapan şahısların yanlarında bulundurdukları dövizleri beyan etmek istemeleri halinde, ekte yer alan nakit beyan formu düzenlenecektir. İhracat karşılığı getirilen dövizlere ilişkin düzenlenecek nakit beyan tutanaklarının “III. KISIM” da belirtilen “geliş sebebi” bölümüne dövizin kaynağının ihracat olduğu açıkça belirtilecektir.

GENEL HÜKÜMLER

1. Nakit beyan tutanakları 3 (üç) nüsha olarak düzenlenecek, yolcunun imzası dışında kontrolü yapan 2 gümrük personeli tarafından da imzalanacak ve bir örneği yolcuya verilecektir. Nakit beyan kontrolleri kapsamında ve Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği çerçevesinde gümrük muhafaza görevlilerince arama yapılması durumunda, tutanak gümrük muhafaza personeli tarafından da imzalanacaktır.

2. Nakit beyan formları tarih ve sayı verilerek bir deftere kaydedilecek; söz konusu defterin sayfaları numaralandırılıp mühürlendikten sonra, her bir sayfa gümrük idare amirince onaylanacaktır.

3. Nakit beyan formlarında yer alan yolcunun kimlik bilgilerine ilişkin bölüm doldurulurken tutanağı düzenleyen kişi tarafından yolcunun kimlik belgesinin aslının ibraz edilmesi istenecektir.

4. Yolcu beraberi nakit kontrollerine ilişkin düzenlenen formlarda şüpheli olduğu değerlendirilen durumlar (yolcu beraberi nakdin beyan edilememesi veya eksik/fazla beyan edilmesi gibi) ilgili gümrük idaresince düzenlenecek tutanakla ve yedi gün içinde doğrudan MASAK’a bildirilir. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Kambiyo Mevzuatı açısından varsa gerekli işlemlerin yapılmasını teminen 5549 sayılı Kanunun 16 ncı maddesine göre ilgili mercilere intikal ettirilecektir.

5.Nakit beyan formlarına ilişkin genel bilgiler, bir örneği ekli forma uygun olarak ve Excel formatında üçer aylık dönemler halinde toplanarak 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihleri ve Başmüdürlükler itibariyle ithalat@gumruk.gov.tr e-posta adresine iletilecektir.

6. İhracat karşılığı getirilen dövizlere ilişkin bankalar tarafından, kendilerine ibraz edilen nakit beyan tutanaklarının doğruluğunun ilgili gümrük müdürlüğünden sorulmasına ilişkin talepler gecikmeksizin karşılanacaktır.

11.06.2004 tarihli, 2004/15 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Maksut METE
Müsteşar

EKLER:
1 adet form örn.(3 sayfa)
1 adet form örn. (1 sayfa).

DAĞITIM:
Tüm merkez ve taşra teşkilatına

T.C. BAŞBAKANLIK GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI/TURKISH CUSTOMS AUTHORITY

NAKİT BEYAN FORMU/DECLARATION FORM OF CASH& MONETARY INSTRUMENTS

Beyan tarihi
Date of declaration
Beyanın tipi
Type of declaration
Gelen Yolcu 
Entering person
Giden Yolcu 
Leaving person
I. KISIM/PART I 
Kişiye ait bilgiler
Details of declarant:
Beyan başkası adına yapılıyor ise nakit/bunları sağlayan belgelerin sahibine ait bilgiler
Details of owner of cash if different than the declarant:
Kişi Adı-Soyadı
Name of person
Kişi Adı-Soyadı/Şirketin adı
Name of person/Company
Uyruğu
Nationaliy
Uyruğu
Nationaliy
Cinsiyeti
Gender
  Cinsiyeti
Gender
TC Kimlik No
TR ID no
(for Turkish citizens)
TC Kimlik No
TR ID no
(for Turkish citizens)
Doğum Tarihi
Date of birth
Doğum Tarihi
Date of birth
Doğum Yeri
Place of birth
Doğum Yeri
Place of birth
Ana Adı
Mother’s name
Ana Adı
Mother’s name
Baba Adı
Father’s name
Baba Adı
Father’s name
Kimlik No
Serial number of ID
Kimlik No
Serial number of ID
Adres
Adress
Adres
Adress
Varış yerinin adresi
Adress of destination
Varış yerinin adresi
Adress of destination
Şehir
City
Şehir
City
Posta kodu
Postal code
  Posta kodu
Postal code
Ülke
Country
  Ülke
Country
Telefon No.
Telephone Nr.
Telefon No.
Telephone Nr.
E-Posta
e-mail
  E-Posta
e-mail
Meslek
Occupation
Meslek
Occupation
Pasaport bilgileri/Passport Details

 

Pasaport bilgileri (Beyan sahibince biliniyor ise)
Passport Details(if known by declarant)
Numarası number   Numarası Number
Veriliş yeri
Place of ıssue
  Veriliş yeri
Place of ıssue
Pasaport tarihi
Date of issue
  Pasaport tarihi
Date of issue

 

II. KISIM/PART II: YOLCULUK BİLGİLERİ/TRANSPORT INFORMATION

Yolculuk Şekli
Means of transport
       Hava
Air
      Deniz
Sea
   Tren
Rail
      Kara
Road
       Diğer
Other
Yolculuk detayları-Transport route
Geliş ülkesi
Country of departure
Ayrılış tarihi
Date of departure
Varış ülkesi
Country of destination
Varış tarihi
Date of destination
Taşıyıcı firmanın adı
Transport company
Taşıyıcı araç no.su (Uçuş no.su vb.)
Transport ref.Nr(e.g.flight number)
Nakit/Ödemeyi sağlayan belgeler/The Cash/Monetary instruments
Miktar /Amount Para Birimi/ Currency
Nakit/Cash
Bono, çek, seyahat çeki, posta çeki, ödeme emri vs.
Cheques, travellers’ cheques, bonds, money order etc.
Diğer/other

III. KISIM/PART III: BEYAN KONUSU NAKİT /ÖDEMEYİ SAĞLAYAN BELGELERİN KAYNAĞI, KULLANIM YERİ VE AMACI/PROVENANCE & DESTINATION OF CASH/MONETARY INSTRUMENTS

Geliş Sebebi/Provenance Ticari/Trade related Gayri-ticari*
İhracat geliri
Revenue of exportation
Diğer*
Other
Alıcısı (sizden başkası ise)
Intended recipient( if other than you)
Adı-Soyadı/Name:
Adres/Adress:
Kullanım amacı/
Intended use
*Beyan edilen nakdin kaynağına ilişkin (tasarruf, miras, banka hesabı, satıştan elde edilen gelir vs. gibi) kısa bilgi veriniz. Please indicate whether the sum(s) declared concern inheritance, savings, from sale, bank account, etc.

IV. KISIM/PART IV: İDARE TARAFINDAN DOLDURULACAK KISIM/THE SECTION TO BE COMPLETED BY CUSTOMS AUTHORITY

Gümrük görevlilerince tespit edilen nakit/ bunlarla ödemeyi sağlayan belgeler/ The Cash/Monetary Instruments detected by customs officials

Miktar /Amount Para Birimi/ Currency
Nakit/Banknotes
Bono, çek, seyahat çeki, posta çeki, ödeme emri vs.
Cheques, travellers’ cheques, bonds, money order etc.
Diğer/other
Yukarıdaki bilgilerin döğruluğunu onaylıyorum./The undersigned declares that all above details are correct.
Yolcunun imzası
Signature of declarant
Tutanağı düzenleyen görevlinin kaşesi ve imzası/
Signature & stamp of officer
Tutanağı düzenleyen görevlinin kaşesi ve imzası/
Signature & stamp of officer

GENEL BİLGİ-GENERAL INFORMATION

– 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 16. Maddesine göre Türk parası, döviz veya bunlarla ödemeyi sağlayan belgeleri yurt dışına çıkaran veya yurda getiren yolcular, gümrük idaresinin talebi üzerine bunlarla ilgili olarak tam ve doğru açıklama yapmakla mükelleftir.

Any natural person entering or leaving Turkey and carrying cash/bearer negotiable instruments (BNI) shall fully and accurately disclose that sum upon the request of customs administration in accordance with the Article 16 of the Anti-Money Laundering Law No. 5549

– Gümrük idaresince, beraberindeki değerler hakkında açıklama yapmayan yolcuya beraberindeki değerin, tutar konusunda gerçeğe aykırı açıklamada bulunan yolcuya beyan ettiği değer ile gerçek değer arasındaki farkın onda biri kadar idari para cezası verilecektir. Binbeşyüz Yeni Türk Lirasına kadar olan farklar için bu madde hükümleri uygulanmayacaktır.

In the event of false, inaccurate or incomplete information, the signatory will be considered not to have fulfilled the above obligation and may be liable to penalties or have cash detained by Customs authorities under the existing national legislation. The penalties or sanctions do apply to cash or BNI with travelers above 1500 Turkish Lira.

……….. Dönemine Ait Yolcu Beraberi Nakit Kontrolüne İlişkin Veriler

Başmüdürlüğün adı İlgili Gümrük Müdürlüğü Kişi Sayısı Beyan Edilen Tutar (USD/
AVRO)
Beyan Edilen Tutar (USD/
AVRO)
Tespit Edilen Tutar (USD/
AVRO)
Faizsiz Tutar (USD/
AVRO)
Fark Tutar
(USD/
AVRO)
İhracat Karşılığı Getirilen Tutar (USD/
AVRO)
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

 

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top