Search
Close this search box.

Genelge 2021/9 – 2020/29 Sayılı Genelge

Kaydet
Kapat

T.C.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

Sayı: 18330076/010.06/954169                                                                    18/05/2021
Konu: 2020/29 sayılı Genelge

GENELGE
(2021/9)

Bu genelge, plastik atık ithalatı yapan tesislerin bu genelgede belirtilen teknik şartları sağlaması ve bu kapsamda atık ithalatçısı kayıt belgelerinin yenilenmesi amacıyla, 18.05.2021 tarih ve 31485 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/33) istinaden, 31.12.2020 tarih ve 2020/29 sayılı Atık İthalatı Genelgesine ek olarak çıkarılmıştır.

Plastik atık ithalatı yapacak Geçici Faaliyet Belgesi ve/veya Çevre İzin ve Lisans Belgesine sahip tesisler 2020/29 Sayılı Atık İthalatı Genelgesinde belirtilen şartların yanı sıra aşağıdaki şartları sağlayarak 2021 yılı belgelerini yenilemekle yükümlüdürler:

(1) 2021 yılında plastik atık ithalatı yapmak üzere Bakanlıktan Atık İthalatçısı Kayıt Belgesi alan firmaların, belgelerini 45 gün içinde Bakanlığa iade ederek, yeni belge başvurusunda bulunmaları zorunludur. Yeni belge başvurusunda bulunulmaması veya iade edilmemesi durumunda Atık İthalatçısı Kayıt Belgeleri iptal edilecektir.

(2) Yeni belge başvurularında bu genelge Ek-1’inde yer alan bilgi ve belgelerin Bakanlığa sunulması zorunludur. Ek-l’de yer alan belgelerden banka teminat mektubu, yıllık üretim kapasitesi dikkate alınarak ton başına 100 TL olmak üzere 3 yıl süreli kesin banka teminat mektubu olarak alınır.

Yıllık Üretim Kapasitesi x 100 TL= Banka Teminat Mektubu olarak belirlenir. Örneğin toplam üretim kapasitesi 1.000 ton olan bir tesisin banka teminat mektubu tutarı 1.000×100= 100.000 TL olarak hesaplanır.

Banka teminat mektubunda aşağıdaki hususlara uyulur:

a) Türkiye’deki bankalardan alınmış en az 2 banka yetkili personeli tarafından imzalanmış, kesin ve 3 yıl süreli olmalıdır.
b) Teminat mektuplarında firma adı, atığın işleneceği ve belge alınacak olan tesisin adı, açık adresleri ile atık ithalatı kapsamında düzenlendiği belirtilir ve “her ne suretle olursa olsun Bakanlıkça alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyatı tedbir konulamaz” ibaresine yer verilir. Verilen banka teminat mektubu alacaklar karşılığı gösterilemez.

(3) İthal edilecek plastik atıklara ilişkin bilgilerin, gümrük işlemlerinin tamamlanmasına müteakip, Mobil Atık Takip Sistemi-MoTAT’a girişi yapılmadan, atıkların gümrüklü sahadan çıkışına izin verilmez.

(a) Plastik atıkların taşınmasında; çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde (sızma, dökülme, saçılmalara vb) önlem alınmış, mobil cihaz takılmış ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince kayıt altına alınmış araçların kullanılması esastır. Bu araçlara Bakanlıkça yetkilendirilmiş Araç Takip Servis Sağlayıcılarınca (ATSS) mobil cihaz takılmasının ardından il müdürlüklerince MoTAT kullanılarak kayıt altına alınır.
(b) Atığın gümrük sahasından çıkış yapabilmesi için Geçici Faaliyet Belgesi ve/veya Çevre İzin ve Lisans Belgesine sahip tesisler tarafından MoTAT kullanılarak atık taşıma işleminin başlatılması gerekir.
(c) Bu atıklar lisanslı tehlikeli ve tıbbi atık taşıma araçlarıyla taşınamaz.

(4) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesi düzenlenmiş veya gümrük mevzuatı uyarınca gümrük idarelerine sunulmuş atıkların
ithalinde eski belgelerin geçerliliği 45 gün boyunca devam eder.

(5) İthal edilen plastik atıkların ithalata konu edilen geri kazanım tesisinde işlenmeden başka bir tesise gönderilmesi ve/veya başka bir gerçek yâda tüzel kişiye devredilmesi yasaktır.

Tespiti durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca cezai müeyyideler uygulanır.

(6) Kota aşımı yapan firmaların, ithali yasak atıkları gümrüklü sahaya getiren firmaların, Geçici Faaliyet Belgesi olup, süresinde çevre izin ve lisansa başvurmadığı tespit edilen firmaların, ithal edilen atıkların içeriğinde ağırlıkça %1’den fazla yabancı madde olduğu tespit edilen atıkları ithal eden firmaların, atık ithalatçısı kayıt belgeleri iptal edilir ve 5 yıl boyunca yeniden atık ithalatçısı kayıt belge talepleri değerlendirilmez, ayrıca banka teminatı Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi hesabına gelir olarak kaydedilir.

Bu genelgenin 1., 2., 4., 5. ve 6. maddeleri ile belirlenen hususlar yayımı tarihinde 3.madde ile belirlenen hususlar ise 01.06.2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girer.

Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.

Murat KURUM
Bakan

Ekler:
EK-1: Atık İthalatçısı Kayıt Belgesi Başvurularında Aranan Belgeler
(Plastik Atık İthalatı Yapan Tesisler)
EK-2: Banka teminat mektubu örneği
DAĞITIM:

Gereği
– 81 İl Valiliğine
(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)
Bilgi
-Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
-Ticaret Bakanlığı

Ek-1

ATIK İTHALATÇISI KAYIT BELGESİ BAŞVURULARINDA ARANAN BELGELER (PLASTİK ATIK İTHALATI YAPAN TESİSLER)

ORTAK BELGELER

1- Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Alınmış Geçici Faaliyet Belgesi/Çevre İzin ve Lisans Belgesi
2- Tesise Ait Kapasite Raporu
3- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
4- Bakiye atık yönetim planı
5- Döner Sermaye İşletmesi Hesabına yatırılan Atık İthalatçısı Kayıt Belgesi Bedeline ait Banka Dekontu ( 2021 yılında Atık İthalatçısı Kayıt Belgesi bedeli ödeyen firmalardan, yeni belge düzenlenirken yeniden ücret alınmaz)
6- Banka Teminat Mektubu
GTİP MADDE İSMİ ÖZEL ŞARTLAR-BELGELER TESİS TEKNİK KRİTERLERİ
3915.20.00.00.00 Stiren polimerlerinden olanlar PS GRANÜL TSE BELGESİ Isıl İşlem yapan tesisler
3915.30.00.00.00 Vinil klorür polimerlerinden olanlar PVC GRANÜL TSE BELGESİ Isıl İşlem yapan tesisler
3915.90.11.10.00 Katılma polimerizasyonu ürünleri KATILMA POLİMERİZASYONU ÜRÜN TSE BELGESİ Isıl İşlem yapan tesisler
3915.90.80.00.11  Polietilen tereftalattan (PET) olanlar PET ÇAPAK, PET FLEK, PET GRANÜL TSE BELGESİ Arıtma tesisi

 

EK-2 TEMİNAT MEKTUBU ÖRNEĞİ

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Plastik atık ithalatı talebinde bulunan ……………….. (Firma ismi/Tesis İsmi)………………..‘nin mevzuat hükümlerini yerine getirmek üzere vermek zorunda olduğu kesin teminat tutarı olan………….. TL (……… Türk Lirası) ……………..(Banka İsmi) …………… garanti ettiğinden, verilen atık ithalatçısı kayıt belgesi kapsamında ortaya çıkabilecek çevresel kirliliğin önlenmesi ve/veya giderilmesi, kota aşımı yapılması, ithali yasak atıkların gümrüklü sahaya getirilmesi, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Aykırı faaliyette bulunulması ve gerekliliklerinin yerine getirilmemesi, ithal edilen atıkların içeriğinde ağırlıkça %1’den fazla yabancı madde olması durumunda Bakanlık tarafından bildirildiği takdirde,

Protesto çekmeye, hüküm ve adı geçenin iznini almaya gerek kalmaksızın ve …………..(Firma ismi/Tesis ismi) ……………. ile Bakanlığınız arasında ortaya çıkacak herhangi bir uyuşmazlık ve bunun akıbet ve kanuni sonuçları dikkate alınmaksızın, yukarıda yazılı tutarı ilk yazılı talebiniz üzerine derhal ve gecikmeksizin Bakanlığınıza nakden ve tamamen, talep tarihinden ödeme tarihine kadar geçen günlere ait kanuni faiziyle birlikte ödeyeceğimizi ……….. (Banka İsmi)………….. ‘nin imza atmaya yetkili temsilcisi ve sorumlusu sıfatıyla ve ………(Banka İsmi) ………….. ad ve hesabına taahhüt ve beyan ederiz.

Bu teminat mektubu her ne suretle olursa olsun haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve alacaklar karşılığı gösterilemez.

İş bu teminat mektubu kesin ve 3 yıl sürelidir.

Firma ve belge alman tesis açık adresi, iletişim bilgileri

Banka Yetkilisi
İmza

Banka Yetkilisi
İmza

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top