Search
Close this search box.

İthalat Denetimleri – Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü

Kaydet
Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü

Sayı : E-24545304-554.01.01-00084205121
Konu : İthalat Denetimi

06.04.2023 / 82652974
İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLER DERNEĞİ

İlgi : 14.03.2023 tarihli ve 1317 sayılı yazısı.

İlgi’de kayıtlı yazınız incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu‘nun 4 üncü maddesi “Ürünlerin, teknik düzenlemesine uygun olması zorunludur.” hükmünü ve 5 inci maddesi “Ürünün güvenli olması zorunludur.” hükmünü amirdir. Bu çerçevede, ülkemiz piyasasına arz edilecekler ürünün güvenli ve ilgili mevzuatına uygun olması gerekmektedir. Mezkûr Kanun’un Geçici Maddesi inin ikinci fıkrası kapsamında dış ticarete konu ürünlerin uygunluk denetimlerine yönelik yönelik 14/9/2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı hükümleri uygulanmaktadır.

Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının a) bendi kapsamında “ürünlere ilişkin teknik mevzuatı dış ticarete uyarlamaya, diğer yetkili kuruluşlarla işbirliği halinde dış ticarette uygulamaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye” mezkûr fıkranın, b) bendi kapsamında “dış ticarete konu ürünlerin teknik düzenlemesine veya genel ürün güvenliği mevzuatına uygun olup olmadığına ilişkin denetim yapmaya ve yaptırmaya” Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

Bu çerçevede her sene güncellenerek yayımlanan ürün güvenliği ve denetimi tebliğleri çerçevesinde ithal edilmek istenen ürünlere yönelik ürün güvenliği denetimleri Bakanlığımızca icra edilmektedir. Söz konusu denetimler kapsamında ithal edilmek istenen ürünlerin ülkemizdeki mer’i mevzuat hükümlerine uygunluğu denetlenmektedir.

İthalatta ürün güvenliği denetimleri; vatandaşlarımızın ve sanayicilerimizin güvenli ve mevzuata uygun ürün kullanabilmesini sağlamak, haksız rekabeti önlemek, güvenli ve mevzuata uygun ürün üreten ve ithal eden firmalarımızı korumak, insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin korunmasını sağlamak amaçlarıyla icra edilmektedir. Bahse konu denetimler, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden tamamen elektronik ortamda yapılan başvurular aracılığıyla yürütülmektedir. Söz konusu başvurular risk değerlendirmesine tabi olarak denetime yönlendirilebilmektedir.

Bahse konu GTİP mevzuat çalışmalarında değerlendirilmiş olup “motorlu kara taşıtları hariç” ifadesi çıkartılmıştır. İlgili GTİP’ler Tebliğ’de de belirtildiği gibi, Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik (LVD) ve Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (EMC) kapsamı ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulmaktadır.

Bilgilerini rica ederim.

Hakkı KARABÖRKLÜ
Bakan a.
Genel Müdür

Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü için tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top