Search
Close this search box.

Katma Değer Vergisi Kanunu Değişiklik Karar 3297

Kaydet
Kapat

20.06.1986 Tarihli 19140 Sayılı Resmi Gazete

KANUN

Kanun No. 3297                                                                Kabul Tarihi : 3.6.1986

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun, 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununun, 1606 Sayılı Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumunun Bazı Vergilerden, Bütün Harç ve Resimlerden Muaf Tutulmasına Dair Kanunun, 2767 Sayılı Sıtma ve Frengi İlaçlan İçin Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması ile 1118 Sayılı Oyun Kâğıtları İnhisarı Hakkında Kanunun Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun

BİRİNCİ BÖLÜM
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile ilgili değişiklikler

MADDE 1.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin 4 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

4. Kap ve ambalajlar ile döküntü ve tali maddelerin geri verilmesinin mutat olduğu hallerde teslim bunlar dışında kalan maddeler itibariyle yapılmış sayılır. Bunların yerine aynı cins ve mahiyette kap ve ambalajlar ile döküntü tali maddelerin geri verilmesinde de aynı hüküm uygulanır.

MADDE 2.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin 2 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2. Vergiye tabi bir işlem sözkonusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazla ödedikleri vergilerin, indirim hakkına sahip olmayanlara iadesi konusunda Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.

MADDE 3.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin 1 inci fıkrasına aşağıdaki (c) bendi eklenmiş ve 2 nci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

c) İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.

Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur.

İhracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammının % 50 fazlası ile birlikte tahsil olunur. Ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilmemesi halinde, tecil edilen vergi tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edilir.

Tecil veya terkin edilen bu vergiler hakkında ihracatçılar bakımından bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uygulanmaz.

İhracatçılara mal teslim eden imalatçılara iade edilecek Katma Değer Vergisi, ihraç edilen mala ilişkin imalatçı satış bedeline göre hesaplanan miktardan fazla olamaz.

İhracatçılara mal teslim eden imalatçılara iade edilmesi gereken Katma Değer Vergisi, ihracat işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılır. İade veya tecil olunacak vergi miktarı, mükellefin ilgili dönem beyannamesinde yer alan bilgiler mukayese edilmek suretiyle hesaplanır.

2. Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Katma Değer Vergisi tahsil edilmeden teslim edilecek mal miktarını; ihracatçı ve ihracatçıya mal teslim edenlerin her biri için, bir önceki yıl iş hacmi, cari yıldaki işlemler ve vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla gerekli görülen hallerde sınırlamaya ve bu istisnaların uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ile istisnanın uygulanacağı asgarî miktarları tespite yetkilidir.

MADDE 4.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 3174 sayılı Kanunla değişik 13 üncü maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

a) Mükelleflere işletmelerinde kullanacakları deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların teslimleri ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan teslim ve hizmetler

MADDE 53065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 16 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

b) Gümrük Kanununun 7 nci maddesinin 3, 4, 5, 6, 7 numaralı bentleri ile 8, 9, 10, 12, 13, 119 ve 132 nci maddelerinde yazılı olup, Gümrük Vergisinden muaf ve müstesna olarak ithal edilen eşyanın mezkûr maddelerindeki kayıt ve şartlarla ithali, (Bu Kanunun 11 inci maddesinde düzenlenen ihracat istisnasından yararlanarak ihraç olunan ancak, Gümrük Kanununun 132 nci maddesinde belirtildiği şekilde geri gelen eşyanın, ithalat istisnasından faydalanabilmesi için, bu eşya ile ilgili olarak ihracat istisnasından faydalanılan miktarın gümrük idarelerine ödenmesi veya bu miktar kadar teminat gösterilmesi şarttır.)

MADDE 6.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi, 4 üncü fıkrasının (b), (e) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya (j) bendi eklenmiştir.

b) Kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları ile yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları.

b) Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olan küçük çiftçiler ile kazançları götürü gider usulüne göre tespit edilen çiftçiler tarafından yapılan teslim ve hizmetler,

e) Banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ile sigorta acente ve prodüktörlerinin sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri,

g) Külçe altın, döviz, para, damga pulu, harç pulu, değerli kâğıtlar, taşıt pulu, hisse senedi ve tahvil teslimleri,

j) Boru hattı ile yapılan yabancı ham petrol, gaz ve bunların ürünlerinin taşınması hizmetleri.

MADDE 7.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 18 inci maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1. Vergiden istisna edilen işlemleri yapanlar diledikleri takdirde ilgili vergi dairesine yazılı olarak müracaatta bulunarak bu işlemleri dolayısıyla vergiye tabi tutulmalarını talep edebilirler. Bu talebin mükellefin istisnaya dahil olan işlemlerinin tamamını kapsaması şarttır. Şu kadar ki; mükellefiyetin devam edilmekte olan işlemlere şümulü yoktur.

MADDE 8.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 28. — Katma Değer Vergisinin nispeti vergiye tabi her işlem için % 10’dur. Bakanlar Kurulu bu nisbeti temel gıda maddeleri ile tarım ürünlerinin her biri için “0 ” (sıfır)’a kadar indirmeye yetkilidir. Bakanlar Kurulu gazete, dergi, kitap ve benzeri yayınların (6.3.1986 tarihli ve 3266 sayılı Kanun hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilenler hariç) her biri için ayrı ayrı veya bir arada olmak üzere kanunî vergi nispetini yarısına kadar indirmeye, bu indirimin sınırlarını, usul ve esaslarını belirlemeye ve indirilen bu oranları kanunî seviyelerine kadar yükseltmeye yetkilidir. Bakanlar Kurulu 10.6.1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre finansal kiralamaya konu olan malların ithali ile bu malların yurt dışından kiralanması işlemlerinde kanunî vergi nispetini ayrı ayrı “0 ” (sıfır)’a kadar indirmeye, indirilen nispetleri kanunî seviyesine kadar yükseltmeye yetkilidir.

MADDE 9.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin 1 inci fıkrasına aşağıdaki (c) bendi ile maddeye aşağıdaki 3 üncü fıkra eklenmiş, aynı maddenin 3099 sayılı Kanunla değişik 2 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin 3 üncü fıkrası 4 üncü fıkra olarak değiştirilmiştir. c) Götürü veya telafi edici usulde vergiye tabi mükelleflerden gerçek usulde vergilendirmeye geçenlerin, çıkarılan envantere göre hesap dönemi başındaki mallara ait fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi, 2. Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez. Şu kadar ki 28 inci madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen sadece temel gıda maddeleri ile ilgili olup indirilemeyen vergi iade olunur. 3. İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanunî defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

MADDE 10.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

b) Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi.

MADDE 11.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 31. — 1. Amortismana tabi iktisadî kıymetlerin katma değer vergisi, bunların aktife girdiği veya kullanılmaya başlandığı vergilendirme döneminden itibaren 3 yıl içinde ve üç eşit miktarda bu bölümdeki esaslar dairesinde indirim konusu yapılır.

2. Yatırımların teşviki amacıyla sektör veya mal grupları itibariyle Bakanlar Kurulu, bu süreleri azaltmaya yetkilidir. Ancak, bu iktisadî kıymetlerin en az üç yıl işletmede kullanılması şarttır. Bu iktisadî kıymetlerin üç yıldan daha kısa bir süre içinde satılması, işletmeden çe kümesi, işletme dışı amaçlarla kullanılmaya başlanılması halinde indirim konusu yapılan vergi düzeltilir.

MADDE 12.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 38. — 1. Gelir Vergisi Kanununa göre kazançları götürü usulde tespit edilen ticaret ve serbest meslek erbabı götürü usulde vergilendirilirler.

2. Gelir Vergisi Kanununa göre kazançları götürü usulde tespit edilen ticaret ve serbest meslek erbabının Katma Değer Vergisi; bu mükelleflerin her türlü mal ve hizmet alışları ile giderleri toplamına, kanunî vergi nispetinin % 20 fazla uygulanması ile bulunacak miktardan, alış ve giderlerine ait belgelerde gösterilen Katma Değer Vergisinin indirilmesi suretiyle hesaplanır.

3. Mükelleflerin yıllık Katma Değer Vergisi, Gelir Vergisi Kanununa göre götürü olarak belirlenen safî kazançlarının % 10’undan az olamaz. Ancak, safî kazançları vergiye tabi olmayan, vergiden istisna edilmiş bulunan veya özel matrah şekli uygulanmak suretiyle vergilendirilen işlemlerin payı düşülür. İndirimli nispete tabi işlemlerin payına ait vergi ise indirimli nispet üzerinden hesaplanır.

MADDE 13.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 41 inci maddesine aşağıdaki 4 üncü fıkra eklenmiştir.

4. İşi bırakan mükelleflerin katma değer vergisi beyannamesi, işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın 25 inci günü akşamına kadar verilir.

MADDE 14.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 48 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. İthal edilen eşya ile ilgili olarak; katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur.

MADDE 15.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 60 ıncı maddesinin 1 inci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, fıkraya aşağıdaki (e), (f) ve (g) bentleri ile maddeye aşağıdaki 8 inci fıkra eklenmiştir.

d) Her türlü alkolsüz içkiler (sade gazoz, meyvalı gazoz ve meyva suları hariç) % 10

e) Her türlü ispirtolar ve füzel yağı % 50

f) Oyun kâğıtları (çocuklara mahsus oyuncak kâğıtlar hariç) % 60

g) Röntgen filmleri % 60

8. Bu maddenin 1 numaralı fıkrasının (f) ve (g) bentleri gereğince bir ay içerisinde tahsil edilen ek verginin % 75’i ertesi ayın sonuna kadar Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğüne aktarılır. Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü vergi hâsılatını kayıtlarında ve netice hesaplarında göstermek zorundadır.

İKİNCİ BÖLÜM
6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu ile İlgili Değişiklikler

MADDE 16. — 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.

MADDE 17. — 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 29 uncu maddesinin (e) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

e) Bankaların, bankerlerin ve sigorta şirketlerinin sermayelerinin tamamı kendilerine ait veya iştirakleri bulunan sınaî işletmelerden sağladıkları kârlar,

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

MADDE 18. — a) 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (b) bendi hükmü, 1.1.1987 tarihinden geçerli olmak üzere,

b) 20 Mayıs 1955 târih ve 6600 sayılı Kanunla değişik 1118 sayılı Oyun Kâğıtları İnhisarı Hakkında Kanun,

c) 25 Ağustos 1977 tarih ve 2104 sayılı Kanunla değişik 1606 sayılı Kanunun 1 ve 3 üncü maddeleri ile Türkiye Kızılay Derneğine tanınan muafiyet ve kolaylıklar oyun kâğıtları ve röntgen filmlerine ilişkin işlemler yönünden,

d) 7 Şubat 1958 tarih ve 7075 sayılı Kanunla değişik 2767 sayılı Kanunun 1, 2 ve 3 üncü maddelerinde, Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğüne röntgen filmleri yönünden tanınan tekel hakkı ile bu Kanunun röntgen filmlerine ilişkin bütün hükümleri, Yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 19.Katma Değer Vergisi Kanununun geçici 5 inci maddesinde yer alan fondan veya Vergi Usul Kanununun Mükerrer 415 inci maddesindeki Vergi İdaresini Geliştirme Fonundan; Maliye ve Gümrük Bakanlığı personelini etkin ve verimli çalıştırmak amacıyla yapılacak ödemelerin yıllık tutarı en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) yıllık tutarının % 75’ini-aşmamak üzere Maliye ve Gümrük Bakanınca tespit olunur.

GEÇİCİ MADDE 1. — 1.1.1985 tarihinden sonra iktisap edilen amortismana tabi iktisadî kıymetlere ait katma değer vergisinden, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar indirilemeyen kısım hakkında bu Kanuna göre işlem yapılacaktır.

GEÇİCİ MADDE 2.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 3099 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişik 17 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (b) bendine göre başlanmış olup, 1.1.1987 tarihinden sonra da devam etmekte olan işlemler sonuçlanıncaya kadar bu işlemler hakkında eski hükümler uygulanır.

MADDE 20. — Bu Kanunun 6 nci maddesi ile değiştirilen 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasının (b) bendi hükmü 1.1.1986 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 21. — Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top