Search
Close this search box.

Mal Mukabili Ödeme Şekli İle Gerçekleştirilen Altın İthalatı

Kaydet
Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı   : E-20117910-143.01.02-
Konu : Mal Mukabili Ödeme Şekli İle
Gerçekleştirilen Altın İthalatı İlgili olarak bakınız; Mal Mukabili Ödeme Şekli İle Gerçekleştirilen Altın İthalatı

28.02.2023 / 82892943
DAĞITIM YERLERİNE

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan 14.02.2023 tarihli ve 1926228 sayılı yazı ilişikte gönderilmekte olup konu hakkında BİLGE Sisteminde gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Kadir TURSUN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı

EK: 1 adet yazı


T.C.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
FİNANSAL PİYASALAR VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 
Sayı : E-12327942-045.99-1926228
Konu : Mal Mukabili Ödeme Şekli İle
Gerçekleştirilen Altın İthalatı Hakkında
 
DAĞITIM YERLERİNE
 
Bilindiği üzere, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın “Kıymetli madenler, taşlar ve eşyalar” başlıklı 7 nci maddesinin (a) bendinin birinci paragrafında Bakanlığımızın işlenmemiş kıymetli madenlerin farklı ödeme şekillerine göre ithalatını düzenlemeye yetkili olduğu düzenlenmektedir.
 
Anılan Karar’ın “Yetki” başlıklı 20 nci maddesinin birinci fıkrası “Bakanlık bu Kararın tatbikatını temin etmek ve Türk parasının kıymetini korumak maksadıyla lüzumlu göreceği her türlü tedbiri almaya, Kararda öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya, haklı ve mücbir sebeplerin varlığı halinde döviz getirme sürelerini uzatmaya ve döviz getirme zorunluluğunu kısmen veya tamamen kaldırmaya, bu Kararda öngörülen miktarları değiştirmeye ve miktar belirlemeye yetkilidir.” hükmünü amirdir.
 
Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kuramlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik’in 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında “Bakanlık bu Yönetmeliğin tatbikatını temin etmek ve tereddütlü durumları gidermek amacıyla gerekli göreceği her türlü tedbiri almaya, mücbir sebep hallerini veya zorunlu halleri değerlendirmeye, tereddütlü hususları gidermeye, kıymetli madenler aracı kuruluşlarının uygulayacakları her türlü ücret, masraf ve komisyona ilişkin azami limitleri belirlemeye, kıymetli madenler aracı kuruluşlarınca gerçekleştirilecek işlenmemiş kıymetli maden ithalatını süre, miktar, kişi ve işlem bazında kısıtlamaya ve Yönetmelikte öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
 
Diğer taraftan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 6 ncı maddesinin beşinci fıkrasında işlenmemiş kıymetli madenlerin yalnızca “peşin”, “mal mukabili” ve “bedelsiz” ödeme şekilleri ile ithalatının mümkün olduğu hükme bağlanmış olup onuncu fıkrası “Hazine ve Maliye Bakanlığı işlenmemiş kıymetli maden ithalatını süre, miktar, kişi, işlem ve menşe bazında kısıtlamaya; ithalat yapacakların sağlaması gereken şartları, kayıt düzenlerine ilişkin uymakla yükümlü olacakları esasları, Bakanlığa yapacakları bildirimleri, bu bildirimlerin şekil ve sürelerini belirlemeye yetkilidir.” hükmünü amirdir.
 
Son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerinde olumsuz etkileri olduğu mülahaza edilmektedir. Bu sebeple altın ithalatının artış hızını azaltmaya yönelik tedbirlerin alınmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
 
Bu kapsamda; 15.02.2023 tarihi ve sonrasında (Gümrük Beyannamesi tescil tarihi esas alınacak şekilde) Bakanlığımızın ikinci bir kararına kadar mal mukabili ödeme şekli ile işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirilmemesi uygun bulunmuştur.
 
Bu itibarla, 15.02.2023 tarihi ve sonrasında “mal mukabili” ödeme şekli ile işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirilmemesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması hususunda bilgilerini ve gereğini arz ederim.
 
Onur GÖK
Bakan a.
Genel Müdür V.
Dağıtım:
Gereği: Bilgi:
Ticaret Bakanlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü)
İthalat Genel Müdürlüğüne
İhracat Genel Müdürlüğüne
 
 

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top