T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
SAYI :B.02.1.GÜM.0.06.00.44-1417-1/
KONU:
TELEFAKS
01.08.2002/17341
GÜMRÜKLER BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE
Bilindiği gibi 12.06.2002 tarihli ve 24738 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve buna ilişkin 30.07.2002 tarihli, 24831 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) 01.08.2002 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Anılan Kanun ekindeki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı listelerde Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları belirtilen eşya için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları ve oranları yer almıştır. Buna göre, 01.08.2002 tarihinden itibaren ekli listelerdeki eşya için BİLGE programında aşağıda ifade edildiği şekilde işlem yapılacaktır.
1. (I) sayılı listede yer alan eşya için ÖTV tutarı kilogram veya litre birim fiyatı olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilmektedir. Buna göre BİLGE programında ÖTV hesabını yaptırmak için, yükümlüce “kalem” ekranındaki “algılama birimi 1″in birinci alanına ölçü birimi (kilogram veya litre), ikinci alanına ise toplam kilogram veya litreyi; “algılama birimi 2″nin birinci alanına Özel Tüketim Vergisi ölçü biriminin kodu olan “OTB”yi, ikinci alanına ise BKK ile tespit edilen kilogram veya litre başı ÖTV tutarının yazılması gerekmektedir.
Öte yandan, (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki eşyanın (I) sayılı listeye dahil olmayan eşyanın imalinde kullanılmak üzere ithalinde ise yukarıda belirtildiği gibi işlem yürütülecek ve BKK ile belirlenen ÖTV tutarının “algılama birimi 2″nin ikinci alanına yazılarak işlem yapılması gerekecektir. (örn.30.07.2002 tarihli 24831 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2002/4482 sayılı BKK’nın ikinci maddesine göre bu tutar 50.000 Türk Lirası olarak belirlenmiştir) Bu durumda, (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki eşyanın ithalini doğrudan yapan imalatçı, bu eşyayı (I) sayılı listenin dışındaki eşyanın imalinde kullanacağını gümrük idaresine yazılı olarak beyan edecektir.
2. (II) sayılı listedeki eşya için karşılarında belirtilen oran kadar sistem tarafından ÖTV hesaplanır. Bu listede yer alan eşya için sistem tarafından tamamlayıcı bilgi istenmesi halinde “DEMC” verisi tanımlanmamış, tamamlayıcı bilgi girin” şeklinde bir uyarı gelecektir. Bu durumda, yükümlü tarafından ithal edilen eşyaya tekabül eden ÖTV oranı tamamlayıcı bilgi olarak girilecek ve sistem tarafından hesaplama buna göre yapılacaktır.
3. (III) sayılı listede yer alan eşya için karşılarında belirtilen oran kadar sistem tarafından ÖTV hesaplanır. Öte yandan, ÖTV Kanununun 11 inci maddesinin 3 üncü bendine göre 24.02 ve 24.03 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarında yer alan tütün mamullerinde matrah; bu mamullerin nihai tüketicilere perakende satış fiyatıdır. BİLGE programında doğru matrah üzerinden hesaplama yapılabilmesi için yükümlü tarafından “algılama birimi 3” alanının doldurulması gerekmektedir. Buna göre “algılama birimi 3″ün birinci alanına Özel Tüketim Vergisi ölçü biriminin kodu olan “OTB”; ikinci alanına ise ithal edilen eşyanın perakende satış fiyatının toplamı ile
CIF, yurtdışı harcamalar, gümrük vergisi ve yurtiçi harcamalarının toplamı arasındaki fark Türk Lirası olarak beyan edilecektir.
4. (IV) sayılı listede yer alan eşya için karşılarında belirtilen oran kadar sistem tarafından ÖTV hesaplanır.
5. ÖTV Kanununun 5,6 ve 7 nci maddelerine istinaden Özel Tüketim Vergisinden istisna olan eşyada “kalem” ekranının “muafiyetler” alanına muafiyet kodu olarak “ÖTV1” (ÖTV Kanunu 5,6,7. madde muafiyeti); ÖTV Kanunu eki listelerde hariç tutulan eşyada muafiyet kodu olarak “ÖTV2” (ÖTV Kanunu ek listelerde hariç tutulan eşya) girilecektir. Kanun eki listelerde yer alan eşyanın ÖTV Kanunu haricinde başka bir mevzuattan kaynaklanan muafiyeti varsa, “kalem” ekranındaki birinci muafiyet alanına o mevzuata ilişkin muafiyet kodu; ikinci muafiyet alanına ise ÖTV’ye ilişkin muafiyet kodu girilecektir.
6. ÖTV’ye ilişkin algılama birimleri ile seçilen muafiyetlerin kontrolü ilgili muayene memuru tarafından kontrol edilecektir.
Bilgileri ile konunun idarelerde yükümlülere de duyurularak yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda gereğini rica ederim.
H. Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü
Müsteşar a.
DAĞITIM :
Tüm Gümrükler Başmüdürlüklerine
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.