Search
Close this search box.

2008/9 Sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Dış Ticaret Müsteşarlığı

Sayı: B.02.1.DTM.0.07.05.02-010.05
Konu: 2008/9 Sayılı DTS Tebliği

22.01.2008/03444

İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ
Kemeraltı Caddesi Kalaycıoğlu İşhanı No:97 K-1-2-3 34425
Tophane – İSTANBUL

İlgi: 09.01.2008 tarihli yazınız.

İlgi’de kayıtlı yazınızda özetle; derneğiniz üyelerinin müracaatlarından, 2008/9 sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği kapsamında ithalat denetimine tabi tutulacak ürünleri içeren listelerde olmayan ve henüz Müsteşarlığımızca yayımlanmayan risk grubu oluşturan bazı maddelere ilişkin G.T.İ.P. numaralı eşyalara ait ithalat beyannamelerinin veri girişlerinde “CE” işareti denetiminin yapılacağının görüldüğü, üyelerinizin beyan yaparken zorlandıklarının anlaşıldığı; bu nedenle henüz yayımlanmamış olan ve BİLGE sisteminde “CE” işareti yönünden denetleneceği öngörülen, 2008/9 sayılı DTS Tebliği listeleri ekinde olmayan G.T.I.P’lerle ilgili muhtemel hataların önlenmesi açısından ithalat beyanlarına esas olacak ek listelerin derneğinize bildirilmesi hususları ifade edilmektedir.

Bilindiği üzere, 31.12.2007 tarihli ve 26743 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “CE” İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimlerine Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği (DTS 2008/9) hükümleri gereğince, ithal edilecek ekli tabloda (Ek-1) belirtilen Yönetmelikler kapsamına giren ürünlerin tabi bulundukları Yönetmelik hükümlerine uygun olması zorunludur. Anılan Tebliğ, söz konusu Yönetmelikler kapsamındaki ürünlerden yalnızca riskli ürünlerin ithalat aşamasında denetlenmesini öngörmektedir. Yetkili kuruluşlar tarafından ilgili Yönetmelik kapsamına girdiği tespit edilen ürünlerden, ithalat denetimlerinin yapılmasını teminen riskli ürün listeleri yetkili kuruluş ile Müsteşarlığımızca belirlenmektedir. Bahse konu Tebliğ kapsamında ürün listeleri risk unsurlarındaki değişikliğe bağlı olarak belli periyotlarla değişen dinamik listeler olup, bugün için geçerli olan listeler bir gün, bir hafta, bir ay sonra değişebileceğinden geçerliliğini kaybedebilecektir. Bugün itibariyle uygulamada olan riskli ürün listeleri bahse konu Tebliğ gereği Gümrük Müsteşarlığına iletilmiş olup, anılan Müsteşarlık tarafından BİLGE sistemine işlenmiş bulunmaktadır.

Bu itibarla, anılan yönetmelikler kapsamında yer alan ürünlerin, mezkur Tebliğ çerçevesinde denetlenmesine bağlı olmaksızın CE işareti ve ilgili düzenleme çerçevesinde taşıması gereken işaretleri taşıması ve ilgili teknik mevzuatına uygun olması zorunlu olup, bu durumun yerine getirilmesi ithalatçının sorumluluğunda bulunmaktadır. Diğer taraftan, söz konusu Yönetmelikler kapsamında yer alan tüm ürünler, ithalatta denetlensin veya denetlenmesin, yetkili kuruluş tarafından piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında iç piyasada denetime tabi tutulabilecektir. Bu çerçevede derneğinize ve derneğiniz üyesi olan gümrük müşavirlerine de, sahip oldukları görev ve sosyal sorumluluk gereği, yönetmelikler kapsamı tüm ürünlerin uygun olarak ithalini sağlamak gibi önemli bir misyon düşmektedir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Yavuz MOLLASALİHOĞLU
Dış Ticaret Standardizasyon
Genel Müdürü

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top