Search
Close this search box.

3065 Sayılı Kanunun 17/4-m Maddesi Hakkında Yazı

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.13.405-257
Konu :

TELEFAKS

02.11.2007/31107
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “17/4-m” maddesi ile Bankalar Kanunu uyarınca; mal ve hakların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na teslimi ile bunların Tasavvuf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından (müzayede mahallinde satış dahil) teslimi, bu fonun devraldığı alacakların tahsili amacıyla, bunların teminatını oluşturan mal ve hakların (müzayede mahallinde satış dahil) teslimi, temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri devralınan şirketlerin aktiflerinin fon alacaklarının tahsili amacıyla (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) teslimi KDV’den istisna olmuştur.

Bununla birlikte, aynı Kanunun 16 ncı maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendine göre bu Kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithali de katma değer vergisinden müstesnadır.

Söz konusu istisnanın uygulanmasına yönelik olarak BİLGE sisteminde; “KD17M” isimli muafiyet kodu oluşturulmuştur. Sözkonusu kodun seçilmesi durumunda sistem tarafından KDV hesaplanmaması, ayrıca bu kod kullanıldığında Muayene Memuruna “Dikkat! Yükümlü eşyanın 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasının (m) bendi kapsamında mal ve hakların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na teslimi ile bunların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından (müzayede mahallinde satış dahil) teslimi, bu fonun devraldığı alacakların tahsili amacıyla, bunların teminatını oluşturan mal ve hakların (müzayede mahallinde satış dahil)teslimi, temettü hariç ortaklık hakları yönetim ve denetimleri devralınan şirketlerin aktiflerinin fon alacaklarının tahsili amacıyla (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) teslim olduğu beyan edilmektedir. İlgili mevzuat çerçevesinde gerekli kontrolleri yapınız” uyarı mesajının konulması için sistemde gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Remzi AKÇİN
Genel Müdür Yardımcısı

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top