Search
Close this search box.

3065 Sayılı Kanunun 17/g Maddesi

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.0.GÜM.13.415.1134
Konu: 3065 sayılı Kanunun 17/g maddesi

28.11.2005/030229
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

İLGİ: 16/06/2005 tarihli ve 15127 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda özetle, 3065 sayılı KDV Kanununun 17/g maddesinden bahisle, istisna kapsamına giren eşyanın yer aldığı GTİP`lerin. BİLGE sistemine girildiği; KD17G muafiyetinin sadece bu GTİP’ lerde yer alan eşyaya tanınmış olduğu, ancak belirtileri GTİP`ler içerisinde istisna kapsamına girmeyen eşyanın da yer alabilmesi nedeniyle BİLGE sistemi üzerinde muayene memuruna eşyanın bu istisna kapsamında yer alıp almadığının kontrol edilmesi için bir uyarı mesajı konulduğa belirtilmiştir. Ancak, istisna kapsamında yer alan metal hurda ve atıkları ile bunlardan imal edilen külçelerin ithalatında sorunlar yaşandığı anlaşılmış olup; metal hurda ve; atıkları ile hurda ve atıklardan elde edilen metal külçelerinin yurtiçi teslimi ve ithalinde katma değer vergisi uygulanmaması gerekmektedir.

Öte yandan:, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan 14/10/2005 tarihli 53576 sayılı yazıda, hurda metallerin kapsam ve mahiyeti ile ilgili olarak yayımlanmış olan 86 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (B/1) bölümünde hurda kavramının, tanımının yapıldığı ve hangi tür maddelerin hurda metal olarak kabul edileceğine ilişkin açıklamalara yer verildiği belirtilmektedir.

Bu itibarla, BİLGE sistemi üzerinde anılan muafiyet kodu kullanılarak yapılan ithalatların 3065 sayılı KDV Kanununun 17/g maddesi kapsamında sayılan eşyadan olup olmadığının muayene memurlarınca titizlikle kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Mustafa YAŞAR
Daire Başkanı

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top