Search
Close this search box.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik 14.01.2023

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

14.01.2023 Tarihli 32073 Sayılı Resmi Gazete

YÖNETMELİK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 8/1/2018 tarihli ve 30295 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“cccc) Teknik şartlar: Bu Yönetmelik kapsamında kullanılacak taşıtların, geçerli araç muayenesini veya ilgili mevzuatta belirtilen diğer teknik koşullarını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi ile aynı maddenin dördüncü fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) B3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak;

1) Kendi personelinin,

2) Kendi diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların,

3) Kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireylerin ve bunların velisinin/vasisinin,

taşımasını yapacaklara,”

“c) D3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak;

1) Kendi personelinin,

2) Kendi diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların,

3) Kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireylerin ve bunların velisinin/vasisinin,

taşımasını yapacaklara,”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“b) Yüz kilometreye kadar şehirlerarası taşımalarda; ilgili illerden alınacak, D4 yetki belgesi düzenlenmesinin o illerdeki mevcut arz/talep dengesi ve taşıma düzeni bakımından bir sakıncası olmadığına dair ilgili İl Trafik Komisyonu veya UKOME kararlarını (bu illerden birinin veya her ikisinin il sınırları ile belediye sınırları aynı/çakışık olan bir il veya iller olması halinde ise ilgili büyükşehir belediyesi/belediyeleri UKOME kararlarını) Bakanlığa sunmaları,”

“c) (a) ve (b) bentlerine göre Bakanlığa sunulacak kararlarda, düzenlenecek D4 yetki belgesi için kullandırılacak taşıma hatları ve taşıma güzergahları ile taşıt belgesine kaydedilecek taşıtların sayısı ve koltuk kapasitelerinin belirtilmesi,”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “yetki belgeleri iptal edilir” ibaresi “durumun tespit edildiği tarihten itibaren yetki belgesi kapsamındaki faaliyetleri geçici olarak durdurulur” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu şekilde faaliyeti geçici olarak durdurulan yetki belgesi sahiplerinin yeniden mesleki saygınlıklarını kazanmaları halinde faaliyetlerine izin verilir.”

MADDE 5– Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

a) Beşinci fıkrasının (a) bendinin ikinci ve üçüncü cümleleri ile aynı fıkranın (b) bendinin ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“e) F1 veya F2 yetki belgesi sahipleri, en fazla 20 adet firmayla sınırlı olmak üzere B1, B2, D1, D2, D4 ve/veya tarifeli olarak faaliyet gösteren A1 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir. D4 yetki belgesi sahipleriyle yapılan sözleşmeler bu sayıya dahil edilmez. Ancak, F1 yetki belgesi sahipleri B1 veya B2 yetki belgesi sahiplerinin uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetlerine aracılık edemez. Bu bendin üçüncü cümlesine aykırı hareket edenlere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır.”

b) Dokuzuncu fıkrasının (a) bendinin (2) ve (3) numaralı alt bentleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) L2 yetki belgesi için başvuranların en az;

1) 5 adet özmal birim taşıt ve 200 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları,

2) 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları,

3) 3 yıl geçerliliği devam eden ve halen geçerli bulunan C3, K1, K3, L1, M2, N2 veya P2 yetki belgelerinden herhangi birisine sahip olmaları,

şarttır.”

c) On dördüncü fıkrasının (c) ve (d) bentlerinde yer alan “güvenli olması” ibareleri “güvenli olan bir terminalin kullanım hakkına sahip olmaları” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (f) bendinde yer alan “terminalleri kiralayarak” ibaresi “terminallerin kullanım hakkına sahip olarak” şeklinde değiştirilmiştir.

“ç) Yolcu terminali işletmecilerinin, terminallerinde kullanacakları ücretsiz hizmetlerin de belirtildiği ücret tarifelerini Bakanlığa bildirmeleri/iletmeleri şarttır.”

ç) On beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(15) A, B, C, D, L, M, N ve P türü yetki belgelerinden birini almak için başvuranların; faaliyetleri sırasında kullanacakları/kullandıkları kısa unvanları Bakanlığa bildirmeleri ve bildirilenlerin dışında herhangi bir kısa unvanı kullanmamaları şarttır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma verilir.”

d) On altıncı fıkrasında yer alan “Ayrıca,” ibaresinden sonra gelmek üzere “belediyeler haricindeki gerçek veya tüzel kişiler adına düzenlenecek” ibaresi eklenmiştir.

e) Yirminci fıkrasında yer alan “belirlenen alan şartı” ibaresi “on dördüncü fıkranın (c) veya (d) bendinde belirlenen şartlar” şeklinde değiştirilmiştir.

f) Aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(25) L2 yetki belgesi sahipleri, bu maddeyle belirlenen asgari kapasite şartının en az %60’ını kaybetmesi halinde, yetki belgesi sahibinin, ilgili yetki belgesi kapsamındaki faaliyeti geçici olarak durdurulur. Bu şekilde faaliyeti geçici olarak durdurulan yetki belgesi sahibi, asgari kapasite şartının %60’ını ve fazlasını yeniden tamamlaması halinde faaliyetine yeniden izin verilir. Bu fıkranın uygulanması, yirmi birinci fıkranın uygulanmasına engel teşkil etmez.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “ayrıca” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkrada yer alan “sadece şube için” ibaresinden sonra gelmek üzere “H türü” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 7Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Bu madde kapsamında düzenlenecek yetki belgesi ve taşıt kartları için ücret alınmaz.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi ile aynı fıkranın (ç) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “12” ibareleri “15” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı fıkrada yer alan “(d) veya (e) bendine” ibaresi “(d), (e) veya (f) bendine” şeklinde değiştirilmiştir.

“f) Adlarına L türü yetki belgesi düzenlenmiş firmalar, geçerli bir taşıma işleri organizatörü yetki belgesine sahip olmaları halinde, yalnızca depoları arasında yapacakları parça başına taşımalarda, başka firmalar adına düzenlenen K1 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları,”

MADDE 11Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “26” ibaresi “24” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (ç) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “, (ç)” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin altıncı fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, görme engelli yolcuların sertifikalandırılmış rehber köpeği, köpeğin ağızlığı ve gerekli sağlık belgeleri olmak koşulu ile taşıtta bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında uygun bir yerde ücretsiz taşınır.”

MADDE 13Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin kırk beşinci fıkrasında yer alan ““görülmüştür” şerhi düşülen” ibaresi “Bakanlığa bildirilen/iletilen” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin sekizinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(8) B2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı taşıtların yurt dışına çıkış yaptığı saatten itibaren 24 saat geçmedikçe veya Bakanlıkça özel izin düzenlenmediği sürece, aynı taşıtların yeniden yurt dışına çıkışlarına izin verilmez.”

MADDE 16– Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

a) İkinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bakanlığa fiziki olarak bildirilen ücret tarifeleri, Bakanlık evrak kaydına girdiği tarihten itibaren dört iş günü sonrasında uygulanmaya başlanır.”

b) Üçüncü fıkrasında yer alan ““görülmüştür” şerhi verilmiş” ibaresi “Bakanlığa bildirilen/iletilen” şeklinde değiştirilmiştir.

c) Altıncı fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bakanlığa bildirilen/iletilen ücret tarifeleri, uygulanmaya başlandığı tarihten itibaren dört ay geçmeden yeniden belirlenemez.”

ç) Dokuzuncu fıkrasında yer alan ““görülmüştür” şerhi verilen” ibaresi “Bakanlığa bildirdikleri/ilettikleri” şeklinde değiştirilmiştir.

d) On beşinci fıkrasında yer alan ““görülmüştür” şerhi verilen” ibaresi “Bakanlığa bildirdikleri/ilettikleri” şeklinde değiştirilmiştir.

e) Aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(17) Yolcu terminalleri ile kalkış veya varış noktası havalimanları/havaalanları olan tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetleri için Bakanlığa bildirilen/iletilen ücret tarifeleri, Bakanlıktan “Görülmüştür” şerhi alınmadan uygulanmaya başlanamaz. Bu fıkra kapsamında “Görülmüştür” şerhi alınan ücret tarifeleri için ikinci fıkrada öngörülen bekleme süreleri uygulanmaz.”

MADDE 17Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dokuzuncu fıkrasında yer alan “12 saat” ibaresi “3 saat” şeklinde değiştirilmiş, onuncu ve on üçüncü fıkralarında yer alan “48 saat” ibareleri “6 saat” şeklinde değiştirilmiştir.

“(2) Tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunacak yetki belgesi sahipleri, onaylanmış zaman tarifelerini, fiili olarak faaliyet gösterdikleri merkezi adres, şube ve acentelerinde görülebilecek bir yere asmak veya bu yerlerde elektronik olarak görüntülemek zorundadırlar. Ayrıca, zaman tarifelerinin bir örneğinin yolcu taşıması yapan taşıtlarında bulundurmaları zorunludur. Bu fıkranın birinci cümlesine aykırı hareket edenlere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır.”

MADDE 18Aynı Yönetmeliğin 66 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “Karayolu” ibaresi “Ulaştırma Hizmetleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19Aynı Yönetmeliğin 70 inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “13 üncü maddenin altıncı fıkrası,” ibaresinden sonra gelmek üzere “14 üncü maddenin yirmi beşinci fıkrası,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 20Aynı Yönetmeliğin 73 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “gereğince düzenlenecek” ibaresinden sonra gelmek üzere “H türü” ibaresi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(9) Uluslararası karayolu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılmak üzere ikili veya çok taraflı anlaşmalar çerçevesinde temin edilen izin/geçiş belgesi ücretleri Bakanlıkça belirlenir. Geçiş belgesi ücretleri, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında her takvim yılı başından geçerli olmak üzere arttırılır.”

MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin geçici 1 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(9) 1/1/2020 tarihi ila bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih arasında;

a) C3, L1, M2, N2 veya P2 yetki belgesine sahip olan gerçek veya tüzel kişilerin L2,

b) C2, L2 veya M2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde sözleşmeli olarak çekici veya kamyon cinsi taşıtları kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin L2,

c) C2, L1, L2, M1, M2, N1 veya N2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde sözleşmeli olarak çekici, kamyon veya kamyonet cinsi taşıtları kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin K1,

yetki belgesi müracaatında bulunmaları halinde; 1/7/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yetki belgesi ücretinde %75 indirim uygulanır. Ancak, bu fıkra kapsamında düzenlenecek yetki belgeleri için 73 üncü maddenin dördüncü fıkrası uygulanmaz. Bu fıkra, her bir gerçek veya tüzel kişi için bir defaya mahsus olmak üzere uygulanabilir. Bu fıkra kapsamındaki müracaatlar ile yapılacak iş ve işlemlerin, 1/7/2023 tarihine kadar sonuçlandırılması zorunludur.”

MADDE 22- Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “1/1/2023” ibaresi “1/1/2024” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(6) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla geçerli C2 veya L2 yetki belgesi sahibi olan gerçek veya tüzel kişiler hakkında, 14 üncü maddenin yirmi beşinci fıkrası, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay süreyle uygulanmaz.

(7) 14 üncü maddenin dokuzuncu fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi 1/1/2024 tarihine kadar uygulanmaz.”

MADDE 23- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“C2 ve L2 yetki belgelerine ilişkin geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 10- (1) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen ve geçerli bulunan C2 yetki belgeleri başka bir işleme gerek kalmaksızın ve taşıt kartı ücreti ile yetki belgesi değişim ücreti alınmaksızın aynı geçerlilik tarihi esas alınarak L2 yetki belgesi ile değiştirilir.

(2) Birinci fıkraya göre değiştirilen C2 belgeleri için varsa daha önce verilmiş ve kaldırılmamış olan uyarmalar yeni düzenlenen L2 yetki belgeleri için verilmiş sayılır.

(3) Birinci fıkraya göre adlarına L2 yetki belgesi düzenlenmiş gerçek veya tüzel kişiler için, 14 üncü maddenin dokuzuncu fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen sermaye şartı, düzenlenen L2 yetki belgesinin ilk yenileme tarihine kadar aranmaz.

(4) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihte geçerli bulunmayan ve birinci fıkra kapsamında değiştirilemeyen C2 yetki belgelerinin yenilenmesinin veya 71 inci madde kapsamında yeniden düzenlenmesinin talep edilmesi halinde, bu yetki belgeleri için L2 yetki belgelerine ilişkin hükümler uygulanarak talepler karşılanır.

(5) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve geçerli bulunan L2 yetki belgesi geçerlilik tarihlerine, başka bir işleme gerek kalmaksızın 10 yıl ilave edilir.

(6) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihte geçerli C2 ve L2 yetki belgesi bulunan gerçek veya tüzel kişilerin, geçerli bulunan C2 yetki belgeleri başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilir ve C2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtlar, ücret alınmadan aynı firmanın L2 yetki belgesi eki taşıt belgesine ilave edilir. Bu fıkra kapsamında C2 yetki belgesi iptal edilenlerin, L2 yetki belgesi eki taşıt belgesine yeni ilave edecekleri ilk 150 adet taşıt için taşıt kartı ücretinde %90 indirim yapılır.

(7) Bu Yönetmelikte ve alt düzenleyici işlemlerde C2 yetki belgesine yapılmış olan atıflar L2 yetki belgesine yapılmış sayılır.

(8) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni C2 yetki belgesi talepleri karşılanmaz.”

MADDE 24- Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inin ücret tablosundaki “L2” simgesinin bulunduğu satırda yer alan “397.162” ibaresi “664.046” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 25– Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 26- Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.


Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin  6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinin eski hali;

c) B3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak, kendi personelinin taşımasını yapacaklara,

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendinin eski hali;

c) D3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak, kendi personelinin taşımasını yapacaklara,

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin eski hali;

b) Yüz kilometreye kadar şehirlerarası taşımalarda; ilgili illerden alınacak, D4 yetki belgesi düzenlenmesinin o illerdeki mevcut arz/talep dengesi ve taşıma düzeni bakımından bir sakıncası olmadığına dair ilgili İl Trafik Komisyonu veya UKOME kararlarını (bu illerden birinin veya her ikisinin il sınırları ile belediye sınırları aynı/çakışık olan bir il veya iller olması halinde ise ilgili büyükşehir belediyesi/belediyeleri UKOME kararlarını) Bakanlığa sunması ve Bakanlığa sunulacak kararlarda, düzenlenecek D4 yetki belgesi için kullandırılacak taşıma hatları ve taşıma güzergahları ile taşıt belgesine kaydedilecek taşıtların sayısı ve koltuk kapasitelerinin belirtilmesi,

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin Beşinci fıkrasının (a) bendinin eski hali;

a) F1 yetki belgesi için başvuranların, faaliyet gösterilen yer ilçe ise 2.000 Türk Lirası, il ise 6.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya faaliyette bulunduğu yerleşim biriminde kalkış yerindeki terminaller birleştirilmiş ise bu terminallerdeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. F1 yetki belgesi sahipleri en fazla 10 adet firmayla olmak üzere, sadece tarifeli olarak faaliyet gösterecek A1 ile D1, D2 ve/veya D4 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir. Ancak, D4 yetki belgesi sahipleriyle yapılan sözleşmeler bu sayıya dahil edilmez.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin Beşinci fıkrasının (b) bendinin eski hali;

b) F2 ytobüs cinsi özmal taşıtlarla… ibaresi için başvuranların, 6.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya faaliyette bulunduğu yerleşim biriminde kalkış yerindeki terminaller birleştirilmiş ise bu terminallerdeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. F2 yetki belgesi sahipleri en fazla 10 adet firmayla olmak üzere, sadece tarifeli olarak faaliyet gösterecek A1 ile B1, B2, D1, D2 ve/veya D4 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir. Ancak, D4 yetki belgesi sahipleriyle yapılan sözleşmeler bu sayıya dahil edilmez.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin Dokuzuncu fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendinin eski hali;

2) Merkezinde veya şubesinde, lojistik işletmeciliği faaliyetine uygun, en az 500 m2’lik açık, kapalı veya taşıt park alanı olarak kullanılabilecek bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları,

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin Dokuzuncu fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendinin eski hali;

3) Her bir şube için (2) numaralı alt bentte belirtilen nitelikleri haiz en az 100 m2’lik kapalı ve/veya açık alana sahip bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları,

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin  Dokuzuncu fıkrasının (b) bendinin eski hali;

b) L2 yetki belgesi için başvuranların;

1) En az, 5 birim taşıt ve 200 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları,

2) Merkezinde veya şubesinde, lojistik işletmeciliği faaliyetine uygun, en az 1.000 m2’lik açık, kapalı veya taşıt park alanı olarak kullanılabilecek bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları,

3) Her bir şube için (2) numaralı alt bentte belirtilen nitelikleri haiz en az 100 m2’lik kapalı ve/veya açık alana sahip bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları,

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin on dördüncü fıkrasının (ç) bendinin eski hali;

ç) Yolcu terminallerinden yararlanacak taşıtlar için ücret tarifesinin veya hizmetin ücretsiz olduğuna dair belgenin “Bakanlıktan görülmüştür.” şerhi düşülmesi şarttır.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin on beşinci fıkrasının eski hali;

(15) A, B, C, D, L, M, N ve P türü yetki belgelerinden birini almak için başvuranların; faaliyetleri sırasında kullanacakları/kullandıkları kısa unvanları ile taşıtları üzerine yazdıracakları kendilerini tanıtan tescilli logo, amblem ve benzeri işareti Bakanlığa bildirmeleri ve bildirilenlerin dışında herhangi bir logo, amblem ve işaretin kullanılmaması şarttır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma verilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin on altıncı fıkrasının eski hali;

(16) G, L, N ve T türü yetki belgeleri için bu maddede istenilen fiziki yer ve mekan şartlarının sağlandığına dair Bakanlığın ilgili bölge müdürlüğünce düzenlenmiş uygunluk denetim tutanağının bulunması ve söz konusu şartın, yetki belgesi sahiplerinin adres değişikliği dâhil olmak üzere faaliyetleri süresince sağlanması zorunludur. Ayrıca, T türü yetki belgeleri için ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenmiş işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı ile fiziki yer ve mekan şartının sağlandığı alanda yakıcı, yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışılan işlerle oksijen LPG dolum ve depoları, bunlara ait dağıtım merkezleri, perakende satış yerleri, taşocakları, akaryakıt istasyonları ve benzeri yerler için belediyelerden alınmış çalışma ruhsatının bulunması şarttır. Ancak, meskun mahal dışında bulunan yerler için sağlanması gereken yüzölçümü dışındaki diğer şartlar Bakanlıkça düzenlenir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin yirminci fıkrasının eski hali;

(20) M ve P türü yetki belgesi sahipleri haricindeki diğer yetki belgesi sahibinin faaliyeti esnasında, bu maddede belirlenen asgari kapasite  T yetki belgeleri için belirlenen alan şartı hariç olmak üzere, yetki belgesi alma şartlarından herhangi birini kaybetmesi ve kaybedilen şartın veya şartların, kaybedildiği tarihten itibaren doksan gün içerisinde giderilmemesi veya tamamlanmaması halinde, yetki belgesi sahibinin, ilgili yetki belgesi kapsamındaki faaliyeti geçici olarak durdurulur. Bu şekilde faaliyeti geçici olarak durdurulan yetki belgesi sahibi, kaybedilen şartı/şartları sağlaması/tamamlaması halinde faaliyetine izin verilir. Ancak, bu maddede belirtilen ve asgari kapasite şartı dışındaki şartın/şartların kaybedildiğinin, yine bu fıkrayla tanınmış doksan günlük süreden sonra tespiti halinde, geçici faaliyet durdurma işlemi süre verilmeksizin uygulanır ve yetki belgesi sahibine ayrıca 25 uyarma verilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin yedinci fıkrasının eski hali;

(7) H, R ve T türü yetki belgesi sahipleri, firmaları adına tescil edilmiş ve 14 üncü madde ile 15 inci maddenin onuncu fıkrasında öngörülen şartları haiz her bir şube için ayrıca yetki belgesi almaları zorunludur. Ancak, sadece şube için yetki belgesi talepleri karşılanmaz.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin  24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendinin eski hali;

1) Yetki belgesi eki taşıt belgelerine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 12 yaşından büyük olmaması şarttır.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin  24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin (1) numaralı alt bendinin eski hali;

1) D1, D2 ve D3 Yetki belgesi eki taşıt belgelerine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 12 yaşından büyük olmaması şarttır.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrasının eski hali;

(3) Yetki belgesi sahipleri bir yetki belgesi için birden fazla kısa unvan kullanamazlar.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin  30 uncu maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesinin eski hali;

kullanabilirler. Bu fıkranın, (a) bendine uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma, (b) bendine uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma, (d) veya (e) bendine uymayan yetki belgesi sahiplerine 20 uyarma verilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinin (ç) bendinin eski hali;

ç) Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullananlarının, ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları,

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin altıncı fıkrasının eski hali;

(6) Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesinin kırk beşinci fıkrasının eski hali;

(45) Yolcu terminalleri ile tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan yetki belgesi sahipleri, “görülmüştür” şerhi düşülen ücret tarifeleri ile “onaylanmış” zaman tarifelerine uymak zorundadırlar. Bu fıkraya aykırı hareket edenlere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 45 inci maddesinin sekizinci fıkrasının eski hali;

(8) 24/4/2019 tarihli ve 30754 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğe göre “Gönderen” statüsünde bulunanların faaliyetleriyle ilgili U-ETDS sistemine iletecekleri veriler kabul edilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 55 inci maddesinin sekizinci fıkrasının eski hali;

(8) B2 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı taşıtın/taşıtların yurtiçine girdiği tarihten itibaren 48 saat geçmedikçe veya Bakanlıkça özel izin düzenlenmediği sürece, aynı taşıtın/taşıtların yeniden yurtdışına çıkışlarına izin verilmez.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının eski hali;

(2) Yolcu terminalleri ve tarifeli yolcu taşımaları ile ilgili ücret tarifeleri, yetki belgesi sahiplerince, Bakanlıkça belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde fiziki veya elektronik olarak hazırlanarak Bakanlığa bildirilir/iletilir. Bu ücret tarifelerinin uygulamaya konulmasından önce, Bakanlık tarafından ücret tarifelerine fiziki veya elektronik olarak “görülmüştür” şerhinin verilmesi zorunludur. Ücret tarifesi elektronik belge olarak da düzenlenebilir. Bu fıkraya aykırı hareket edenlere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 56 ncı maddesinin altıncı fıkrasının eski hali;

“(6) Ücret tarifelerinin geçerlilik süresinin asgari dört aylık olarak belirlenmesi zorunludur. Bakanlık tarafından “görülmüştür” şerhi verilen ücret tarifeleri, şerhin verildiği tarihten itibaren dört ay geçmeden yeniden belirlenemez. Bakanlık, taşıma maliyetlerine etki eden unsurların önemli orandaki artış ve azalışlarını dikkate alarak bu süreleri değiştirebilir.”

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 56 ncı maddesinin on beşinci fıkrasının eski hali;

(15) Tarifeli yolcu taşımacılığı yapan yetki belgesi sahipleri, “görülmüştür” şerhi verilen ücret tarifelerindeki, kalkış, ara durak ve varış noktalarında meydana gelen/gelebilecek değişiklikler ile verilmiş hattın iptali veya yeni hat almaları halinde, bu değişikliklerin meydana geldiği tarih esas olmak üzere, bu değişikliklere ilişkin gerekli işlemleri 7 iş günü içerisinde bu maddeye göre tamamlamak zorundadırlar. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma verilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 57 nci maddesinin ikinci fıkrasının eski hali;

(2) Tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunacak yetki belgesi sahipleri tarafından hazırlanan zaman tarifeleri, Bakanlıkça belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde fiziki veya elektronik olarak hazırlanarak Bakanlığa bildirilir/iletilir. Bu zaman tarifelerinin uygulamaya konulmasından önce, Bakanlık tarafından fiziki veya elektronik olarak onaylanmış olması zorunludur. Zaman tarifesi, süresi bitim tarihi itibariyle başka bir işleme gerek kalmaksızın yeni tarife alıncaya kadar aynı süre için geçerli olur. Zaman tarifesi elektronik belge olarak da düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 5 uyarma verilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 57 nci maddesinin dokuzuncu fıkrasının eski hali;

(9) Tarifeli yolcu taşımalarında; Bakanlıkça onaylanmış zaman tarifesinde yer alan her sefer için taşıt tahsis edilmesi ve seferin yapılması ile mücbir sebeple seferin yapılamayacak olması halinde, bu durumun tarifede belirtilen saatten en geç 12 saat öncesinden Bakanlığa elektronik olarak bildirilmesi zorunludur. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 3 uyarma verilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 57 nci maddesinin onuncu fıkrasının eski hali;

(10) Tarifeli yolcu taşımalarında; Bakanlıkça onaylanmış zaman tarifesinde yer alan bir saatin 10 dakika öncesi veya sonrasına ,48 saat öncesinden Bakanlıktan onay almak şartıyla ek sefer konulabilir. Bu ek sefer için yolcu taşıma bileti düzenlenmesi ve taşıt tahsis edilmesi zorunludur. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 10 uyarma verilir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 57 nci maddesinin on üçüncü fıkrasının eski hali;

(13) Yetki belgesi sahipleri, Bakanlıkça onaylanmış zaman tarifesinde yer alan seferlerinden (gidiş ve dönüş) herhangi birisini; yolcu bileti satılmaması ve en az 48 saat öncesinden bildirimde bulunulması kaydıyla yapmayabilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 10 uyarma verilir.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top