Search
Close this search box.

İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Karar 6729

Kaydet
Please login

26.01.2023 Tarihli 32085 Sayılı Resmi Gazete

KARAR

Karar Sayısı: 6729

Ekli “İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”m yürürlüğe konulmasına; 1567 sayılı Kanunun 1 inci, 474 sayılı Kanunun 2 nci, 3283 sayılı Kanunun 2 nci, 4458 sayılı Kanunun 16 ncı, 22 nci ve 55 inci maddeleri ile 2976 sayılı Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir.

25 Ocak 2023

Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI

İTHALATTA KORUNMA ÖNLEMLERİ HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

MADDE 1- 10/5/2004 tarihli ve 2004/7305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararın 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,

b) Genel Müdürlük: Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünü,”

MADDE 2Aynı Kararın 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Müsteşarlık” ibaresi “Bakanlık” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrası ile dördüncü fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu Karar ile İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu oluşturulmuştur. Kurul; İthalat Genel Müdürü veya görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yanı sıra Bakanlığın Gümrükler, İhracat, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği genel müdürlüklerinin yetkili birer temsilcisi ile Genel Müdürlüğün ilgili Daire Başkanından oluşur. Kurul Başkanı, konunun niteliğine göre danışma mahiyetinde ilgili uzmanları Kurul toplantılarına çağırabilir.”

“f) Cumhurbaşkanı kararı çıkarılması için öneride bulunmak.”

MADDE 4- Aynı Kararın 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Müsteşarlıkça” ibaresi “Bakanlıkça” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Kararın 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 12- Bu Karar hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.”

MADDE 6- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Karar hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.


İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararın 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin yukarıdaki Karar ile değiştirilmeden önceki (eski) hali;

a) Müsteşarlık : Dış Ticaret Müsteşarlığını,


İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararın 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin yukarıdaki Karar ile değiştirilmeden önceki (eski) hali;

b) Genel Müdürlük: Dış Ticaret Müsteşarlığı ithalat Genel Müdürlüğünü,


İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının yukarıdaki Karar ile değiştirilmeden önceki (eski) hali;

Madde 4- Bu Karar ile “ithalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu” oluşturulmuştur. Kurul; İthalat Genel Müdürü veya görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliğinin yanısıra, Müsteşarlığın İhracat, Avrupa Birliği ile Anlaşmalar Genel Müdürlüklerinin yetkili birer temsilcisi ve Genel Müdürlüğün ilgili Daire Başkanından oluşur. Kurul Başkanı, konunun niteliğine göre danışma mahiyetinde ilgili uzmanları Kurul toplantılarına çağırabilir.


İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararın 4 üncü maddesinin  (f) bendinin yukarıdaki Karar ile değiştirilmeden önceki (eski) hali;

f) Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması için öneride bulunmak.


İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararın 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının yukarıdaki Karar ile değiştirilmeden önceki (eski) hali;

Korunma önlemi uygulanan bir malın korunma önlemiyle korunması amaçlanan katma değere sahip nitelikteki aksam ve parçalarının ithalinde bu aksam ve parçalar veya bunlar kullanılarak üretilen eşya korunma önlemine tabi eşya sayılır. Söz konusu aksam ve parçaların farklı tarihlerde ve/veya farklı gümrüklerden ve/veya farklı ithalatçılar tarafından ithalinde de bu fıkra hükümleri uygulanır. 5 inci madde kapsamında geçici korunma önlemi uygulanması durumunda da bu fıkra hükümleri geçerlidir. Korunma önlemiyle korunması amaçlanan katma değere sahip nitelikteki aksam ve parçaların tespiti Müsteşarlıkça yapılır.


İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Kararın 12 nci maddesinin yukarıdaki Karar ile değiştirilmeden önceki (eski) hali;

Madde 12- Bu Karar hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top