Search
Close this search box.

Genelge 2009/5 – İcraen Satılan Eşyanın Kıymeti Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.12.00-010.06
Konu:  İcraen satılan eşyanın kıymeti

17/04/2009
GENELGE
(2009/5)

Türkiye Gümrük Bölgesine serbest dolaşıma sokulmak üzere getirilen eşya gümrük gözetimi ve denetimi altında bulunduğu sırada serbest dolaşıma girmeden hacze konu edilebilmektedir.

Bilindiği üzere, Gümrük Kanununun 23 üncü maddesi, “Eşyanın gümrük kıymeti, Gümrük Tarifesinin ve eşya ticaretine ilişkin belirli konularda getirilen tarife dışı düzenlemelerin uygulanması amacıyla, bu bölümde yer alan hükümler çerçevesinde belirlenen kıymettir.” hükmünü amirdir.

Bu çerçevede, henüz serbest dolaşımda olmayan ve alacak-borç ilişkisi nedeniyle haczedilen, daha sonra icraen satış sonucunda yeni sahibi tarafından serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulmak istenen eşyanın gümrük vergisinin hesaplanmasında esas alınacak kıymeti, icraen satıştaki ihale bedeli değil, eşyanın 4458 sayılı Gümrük Kanununun 23 ilâ 31 inci maddelerine göre tespit edilen kıymetidir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top