Search
Close this search box.

DİR Kapsamında Yemlik Buğday İthalatı

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
EKONOMİ BAKANLIĞI
İhracat Genel Müdürlüğü

Sayı : 63534806-110.01
Konu : DİR Kapsamında Yemlik Buğday İthalatı

TELEFAKS

– AKDENİZ İHR.BİR.GEN.SEK. – MERSİN
– ANTALYA İHR. BİR. GEN. SEK. – ANTALYA
– DOĞU KAR.HUB.BAKL.ve MAM.İHR.BİR.GEN.SEK. – TRABZON
– DOĞU ANADOLU İHR.BİR.GEN.SEK. – ERZURUM
– DENİZLİ İHR.BİRL.GEN.SEKR. – DENİZLİ
– G.DOĞU ANAD.İHR.BİRL.GEN.SEKR. – GAZİANTEP
– EGE İHR. BİR. GEN. SEK. – İZMİR
– İSTANBUL İHR.BİR.GEN.SEK. – İSTANBUL
– KARADENİZ İHR. BİR. GEN. SEK. – GİRESUN
– ORTA ANADOLU İHR.BİRL.GEN.SEKR. – ANKARA
– ULUDAĞ İHR.BİR.GEN.SEK. – BURSA

Bilindiği üzere, tarım ürünleri ihracatını öngören dahilde işleme izin belgesi (DİİB) düzenlenmesi esnasında uyulacak esaslar, İhracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği‘ne istinaden düzenlenen İhracat: 2011/1 sayılı “Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi” ile belirlenmiştir.

Bu kapsamda, mezkur Genelge’de 25/04/2014 tarihinde yapılan değişiklik ile, Bakanlığımızca DİR kapsamında kanatlı eti, balık, yumurta ve hayvan yemi ihracatına karşılık buğday ithalatı öngören Dahilde İşleme İzin Belgelerine (DİİB) “DİR çerçevesinde yem hammaddesi olarak ithal edilecek buğdayın, TS 2974 çerçevesinde düşük vasıflı ekmeklik buğday vasfında olması gerekmektedir.” özel şartı eklenecektir. Ayrıca, yem hammaddesi ithalatını öngören belgeler kapsamında eşdeğer eşya olarak buğday ithalatına izin verilmeyecektir.

Bu çerçevede, yukarıda belirtilen şartı içeren DİİB’ler kapsamındaki buğday ithalatında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı inspektörleri tarafından alınacak numuneler mühürlü bir şekilde ithalatçısına teslim edilerek, masrafları İhracatçı tarafından karşılanmak kaydıyla, adı geçen standarda göre buğdayın sınıfını tespit etmeye yönelik gerekli analizleri gerçekleştirmek üzere ekte liste halinde gönderilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili laboratuvarlarına yönlendirilecektir. Söz konusu laboratuvarlar tarafından bu kapsamda gerçekleştirilen analizlere ait sonuç raporları, belge kapatma esnasında ilgili İhracatçı Birliğine ve ithalat aşamasında Gümrük İdaresine ibraz edilmek üzere 3 nüsha halinde düzenlenerek ithalatçıya teslim edilecektir.

Söz konusu özel şartın bulunduğu DİİB’lerin taahhüt hesaplarının kapatma işlemleri esnasında, anılan analiz sonuç raporunun Genel Sekreterliğinizce aranması gerekmektedir.

Diğer taraftan, kanatlı eti, balık, yumurta ve hayvan yemi ihracatına karşılık buğday ithalatı öngören DİİB’ler kapsamında. Genel Sekreterliğinizce TMO’ya gönderilecek buğday hak ediş yazılarında da, hak edişe konu olan buğdayın TS 2974:2009 standardında belirlenen “Düşük Vasıllı Ekmeklik Buğday” sınıfında olması gerektiğinin belirtilmesi hususu önem arz etmektedir.

Bilgilerini ve keyfiyetin ilgili ihracatçı firmalara duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.

EKLER:

1- Laboratuvar listesi

İhracat Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top