T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : 85593407-156.02
Konu :Â “Jet-Ski”, “Motorbot”, “Sert Polietilen Bot” ve “Tekne” Ticari
İsimli Eşyanın KDV Oranı
03.07.2017/26205632
DAĞITIM YERLERİNE
“Jet-Ski”, “Motorbot”, “Sert Polietilen Bot” ve “Tekne” ticari isimli eÅŸyanın KDV oranı ile ilgili Maliye Bakanlığından alınan 06.06.2017 tarihli ve 50169878-200.03-E.68631 sayılı yazı iliÅŸikte gönderilmektedir.
Bilgi ve gereÄŸini rica ederim.
Erkan ERTÜRK
Bakan a.
Daire Başkanı
EKLER:
EK 1. Bir adet yazı örneği.
DAÄžITIM:
İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
T.C.
MALİYE BAKANLIGI
Gelir İdaresi Başkanlığı
ACELE
Sayı: 50 169878-200.03-E.68631                                 06.06.2017
Konu: “Jet-ski”, “motorbat”, “sert polietilen
bot” ve “tekne” ticari isimli eÅŸyaların
KDVoranı
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)
Dumlupınar Bul. No: 151 Eskişehir Yolu 9.Km. 06800 Çankaya/ANKARA
İlgi: a) 24/04/2017 tarihli ve 24445749 sayılı yazınız.
b) 16/05/2017 tarihli ve 25036968 sayılı yazınız.
İlgi (a)’ da kayıtlı yazınızda 8903 tarife pozisyonunda sınıflandırıldığı belirtilen “jet-ski”, “motorbat” ve “sert polietilen bat (ÅŸiÅŸirilebilir olmayan, boyu 2,5 metreden fazla, ağırlığı 100 kg’dan fazla, motor takılarak hareket ettirilen, spor amaçlı)” ticari isimli eÅŸyaların; ilgi (b)’de kayıtlı yazınızda ise 8903.99.99.00.19 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) numarasında sınıflandırıldığı belirtilen “motorbat” ve “tekne” ticari isimli eÅŸyaların katma deÄŸer vergisi (KDV) oranı hususunda bilgi istenilmektedir.
KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.
Bununla birlikte, 2017/9759 sayılı Kararname ile 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 19 uncu sırası deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve 03.02.2017 tarihinden itibaren “yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemileri” bu sıra uyarınca % l oranında KDV’ye tabi tutulmuÅŸtur.
DiÄŸer taraftan, UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığının Bakanlığınıza da intikal ettirildiÄŸi anlaşılan 27.04.2017 tarihli ve 36056 sayılı yazısında “… yapısı bakımından bir deniz aracının tekne olarak kabul edilmesine iliÅŸkin bir kısıtlama olmayıp yukarıda belirtilen tanımlar göz önüne alınarak; sabit karinalı ve kenarları ÅŸiÅŸme malzemeden olanlar ile motoru dıştan veya içten takmalı olan tüm teknelerin “yat, kotra, tekne ve gezinti gemileri” kapsamında olması gerektiÄŸi deÄŸerlendirilmektedir.” ifadesine yer verilmiÅŸtir.
Buna göre, ilgide kayıtlı yazılarınızda 8903 tarife pozisyonunda sınıflandırıldığı belirtilen “jet-ski” hariç olmak üzere, “motorbat”, “sert polietilen bot (ÅŸiÅŸirilebilir olmayan, boyu 2,5 metreden fazla, ağırlığı 100 kg’dan fazla, motor takılarak hareket ettirilen, spor amaçlı)” ve “tekne” ticari isimli eÅŸyaların 2007/13033 sayılı (BKK) eki (I) sayılı listenin 19 uncu sırası kapsamında deÄŸerlendirilerek % l oranında KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereÄŸini arz ederim.
e-imzalıdır
Mahmut SÜTCÜ
Bakan a.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.