Search
Close this search box.

Atık İhracatı Hakkında Yazı

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.50-1597/7
Konu: Atık İhracatı

22.05.2007/015121
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi: 15/11/2001 tarihli, 28895 sayılı talimat yazımız.

Bilindiği üzere, taraf olduğumuz Basel Sözleşmesi ve Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre Atık İhracatında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, atığın ihracatında sakınca olmadığına dair düzenlenen izin yazıları Müsteşarlığımıza gönderilmekte, Müsteşarlığımızca da ihracatın yapılacağı ilgili Gümrük Müdürlüklerinin bağlı bulunduğu Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine talimat verilmek suretiyle işlemler yürütülmekte olup ihracatı gerçekleştiren atığın miktarı ve hangi beyanname kapsamında yapıldığına ilişkin Gümrük Müdürlüklerinin yazıları, Başmüdürlük kanalıyla Müsteşarlığımıza, Müsteşarlığımız tarafından da anılan Bakanlığa (her sevkiyat için olmak üzere) bildirilmektedir.

Atık İhracatında 28/05/2007 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur.

-Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, firmaların başvuruları üzerine verilen “atık ihracatında sakınca bulunmadığına dair” izin yazıları ve ekinde fatura ile firma dilekçesinin birer örneği, ihracat işleminin gerçekleştirileceği Gümrük Müdürlüğü/Müdürlüklerinin bağlı olduğu Başmüdürlüğe, anılan Bakanlık tarafından gönderilecektir.

– İlgide kayıtlı talimat yazımız her ne kadar “kullanılmış araba lastikleri” ihracatı ve transiti konusunda yazılmış olsa da, (o tarihte ilk gelen atık transit talebi kullanılmış lastik olduğundan) genel anlamda tüm atıkların transit ve ihracat işlemleri bu yazımızda belirtildiği şekilde yürütülmekte idi. Mezkur talimat yazımızda belirtilen hususlar yalnızca Atık Transiti ile ilgili olarak uygulanmaya devam edilecektir.

– Atık ihracatının gerçekleştirilmesinin ardından, söz konusu atığın çıktığına dair olup bu yazımız öncesinde Müsteşarlığımıza gönderilen bilgi ve belgeler bundan böyle Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından öncelikle firmalardan temin edilecek, firmaların eksik bilgi alınması veya şüphe durumunda Müsteşarlığımız kanalıyla temin edilmesi yoluna gidilecektir.

-28.05.2007 tarihinden önce Çevre ve Orman Bakanlığınca verilen ve gümrük idarelerine tarafımızca verilen atık ihracat izin yazıları ile ilgili olarak Müsteşarlığımıza bilgi verilmesine gerek kalmamıştır.

-Ancak Bakanlıkça ihtiyaç duyulması halinde, belirtilen tarihten önceki yazıları kapsamı atıkların ihracatına ilişkin bilgilerin doğrudan ilgili gümrük idarelerinden temin edilebileceği hususu Çevre ve Orman Bakanlığına bildirilmiştir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
S. Umman HAMİDOĞULLARI
Gümrükler Genel Müdür v.

DAĞITIM:
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top