Search
Close this search box.

İhracat Rejimi Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.18.545-1521
Konu :

26.03.2008/07911
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, ayni sermaye ihracatında izlenecek prosedür ile ilgili olarak gümrük idarelerinde tereddütler yaşandığı anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar’ın 10 uncu maddesinin 1 inci fıkrası; “Türkiye’de yerleşik kişilerin, yurt dışında yatırım yapmak veya ticari faaliyette bulunmak amacıyla şirket kurmaları, ortaklığa katılmaları ve şube açmaları için, nakdi sermayeyi bankalar aracılığıyla, ayni sermayeyi ise gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde ihraç etmeleri serbesttir.” hükmünü amirdir.

Bu çerçevede ayni sermaye ihracatlarına ilişkin gümrük beyannamelerinde ödeme şekli sütununda bedelsiz ödeme şekline ait 7 nolu kodun işaretlenmesi, beyannamenin 44 nolu sütununa ihracatın ayni sermaye ihracatı olduğuna dair şerh düşülmesi suretiyle işlemlerin sonuçlandırılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
S.Umman HAMİDOĞULLARI
Gümrükler Genel Müdür V.

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top