Search
Close this search box.

İşlenmemiş Altın İthali Hakkında Yazı

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.02.1.GÜM.0.06.00.17.521-5145
KONU : İşlenmemiş Altın İthali

TELEFAKS

22.06.2004/017434
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE
İSTANBUL

Maliye Bakanlığından (Gelirler Genel Müdürlüğü) alınan 18.06.2004/28381 tarih/sayılı yazı ve eki Hazine Müsteşarlığının anılan Bakanlığa muhatap 18.06.2004/37827 tarih/sayılı yazısının birer fotokopisi ilişikte gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Cahit GÖKÇELİK
Genel Müdür Yardımcısı

EKLER:
EK-l)yazı fot.(3 sayfa)


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.0.68/6802-2-167
KONU : İşlenmemiş Altın İthali

18.06.2004/28381
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞINA
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)

İLGİ: a) İstanbul Altın Borsasının 07.06.2004 tarihli ve 504 sayılı yazısı.
b) Hazine Müsteşarlığı’nın 18.06.2004 talihli ve B.02.1.HM.0.BAK.05.02/82-05-T/21
sayılı yazısı.

Bilindiği üzere, 12.05.1988 Tarih ve 88/12944 sayılı Kararnameye İlişkin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğin “Fona Kesinti Yapılmayacak Krediler” başlıklı 3 üncü maddesinin (18) numaralı bendine göre, “Kuyumculukla iştigal eden gerçek ve Tüzel kişilerce kullanılan altın kredileri” (20) numaralı bendine göre ‘Türkiye’de yerleşik kişilerce yurt dışından sağlanan, ortalama vadesi asgari l yıl olan döviz ve altın kredileri (Fiduciary işlemler hariç)” kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisinden istisnadır.

Ayrıca, 11.08.1989 tarihli ve 20249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 89/14391 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 7 nci maddesinin (a) bendinde, “Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye’ye ithali ve ihracı serbesttir. Ancak, işlenmemiş kıymetli madenlerin ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat Rejim, Karar ve Yönetmelikleri uygulanmaz. İşlenmemiş kıymetli madenlerin ithali, Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi Kıymetli Maden Aracı Kuruluşları tarafından yapılır. Ancak Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri işlenmemiş kıymetli madenleri üç iş günü içinde Borsaya teslim etmek zorundadır.” hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, Hazine Müsteşarlığından alınan ve yazımız ekinde yer alan ilgi (b) yazıda, 32 sayılı Kararın ilgili maddelerinde tanımlanan “işlenmemiş kıymetli maden”lerin, İstanbul Altın Borsası üyesi kuruluşlarca ithali KKDF mevzuatının uygulanması açısından kredili ithalat olarak değerlendirilmemiştir. Hazine Müsteşarlığınca KKDF mevzuatının uygulanması açışından kredili ithalat olarak değerlendirilmeyen bu işlemin, 12.05.1988 tarihli ve 88/12944 sayılı Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar ve 6 Sıra No.lu Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Tebliği hükümlerine göre kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisine tabi tutulmaması gerekeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Kemal UNAKITAN
Maliye Bakanı


T.C.
BAŞBAKANLIK
Hazine Müsteşarlığı

SAYI :B.02.1.HM.0.BAK.05.02/82-05-T/21
KONU : İşlenmemiş altın ithalatı

18.06.2004/37827
MALİYE BAKANLIĞINA

Bilindiği üzere, gelirleri itibariyle bütçenin önemli bir büyüklüğüne ulaşan … sisteminin disiplin altına alınması amacıyla 03.07.2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4684 sayılı Kanunla, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) 01.01.2002 tarihi itibariyle tasfiye edilmiştir. 4684 sayılı Kanunun Geçici 3 üncü maddesinin (a) bendi ile KKDF kesintilerinin, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilmesine devam olunacağı ve doğrudan Genel Bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine hesabına intikal ettirileceği, kesinti oranlarını sıfıra kadar indirmeye veya 15 puana kadar yükseltmeye veya kesintiyi tümüyle kaldırmaya Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu kesintilerin tahakkuk ve tahsilinin Bakanlığınızca vergi gelirlerine ilişkin yetki kapsamında takip edileceği ve kesintilerin tahsilinde 6183 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış ve bu konuda vergi dairelerine gönderilen … tarihli ve 2002/4 sayılı Genelge ile fon kesintilerinin 88/12944 sayılı Karar ve T.C. Merkez Bankasının 6 sıra No’lu Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu hakkında Tebliği hükümlerine ve bu konuda yayımlanmış talimatlara göre yürütüleceği bildirilmiştir.

Sözü edilen 6 Sıra No’lu Tebliğ hükümlerine göre, kabul kredili, vadeli … ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat yurt dışından sağlanan … kredisi Kabul edilerek %3 oranında fon kesintisine tabi tutulmuştur. .

Bu kapsamdaki ithalat işlemlerinde fon tahsilatının yapılıp yapılmadığın kontrolünün sağlanmasını teminen T.C. Merkez Bankası tarafından Gümrük Müsteşarlığına gönderilen 24.07.1996 tarih, 103053 sayılı yazıda, fiili ithalat esnasında mal bedelinin transfer edildiğinin gümrük idarelerine tevsik edilmemesi halinde, bu ithalatın kredili ithalat olarak kabul edilmesi ve fon kesintisinin yatırıldığına dair makbuzun aranılmasının gerektiği bildirilmiştir.

Bu defa, İstanbul Altın Borsasından alınan ve dağıtımlı olarak Gümrük Müsteşarlığına da gönderildiği anlaşılan bir örneği ekli 11.05.2004 tarihli yazıda kurulduğundan bugüne kadar İstanbul Altın Borsası üyelerince, ithalat bedelinin peşin ödenip ödenmediğine bakılmaksızın KKDF kesintisi ödenmeden kıymetli maden ithalatı gerçekleştirilirken, son zamanlarda Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlüğünde bedeli peşin ödenmeyen işlenmemiş kıymetli maden ithalatında KKTC kesintisinin ödendiğine dair belge ibrazı uygulamasına geçildiği, belge ibraz etmeyen üyelerinin işlenmemiş kıymetli madenlerini gümrükten çekemedikleri ifade ile, bu yeni uygulamanın İstanbul Altın Borsasının kuruluş amacına aykırı sonuçlar doğuracağını gelecek vaadeden kuyumculuk sektörünün uluslararası rekabet gücünü de olumsuz yönde etkileyeceği belirtilmiş ve kanunun değerlendirilmesi talep edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı’ndan alınan bir örneği ilişikte 13.05.04 tarih, 13546 sayılı yazıda ise gümrük işlemlerinin gerçekleştirildiği bilgisayar programı olan BİLGE sisteminde ödeme şekillerinin T.C Merkez Bankasının 29.03.2004 tarihli ve 26960 sayılı yazısında belirtilen ödeme şekilleri esas alınarak yeniden kodlandığı, bundan önceki uygulamada gümrük beyannamesinin finansal ve bankacılık bilgilerine ilişkin bölümünde yeralan; bedelsiz, ödeme sekli belli değil, yurtdışı kredili ve mahsuben takas ödeme şeklinin uygulamadan kaldırıldığı, yeni kodlama sistemine dahil olmayan bir ibareyle gümrük beyannamesine girilmesinin mümkün bulunmadığı, ithalat işlemlerinde ödeme şekillerine bağlı olarak KKDF tahsilatının yapıldığı belirtilerek, işlenmemiş kıymetli maden ithalatında ödeme şeklinin belirlenmesine ve KKDF kesintisine ilişkin uygulama konusundaki tereddütlerin, ilgili kurumlarla irtibata geçilerek açıklığa kavuşturulmasına ve gümrük idarelerinde uygulamaya esas teşkil edecek görüşümüzün bildirilmesine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bilindiği üzere, mali sistemin önemli bir parçasını oluşturan altın sektörünün gelişiminin sağlanması amacıyla Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararda kıymetli madenlere ilişkin belirli hükümlere yer verilmiştir.

Nitekim 32 sayılı Kararın 7. maddesi hükmü uyarınca, kıymetli maden aracı kuruluşları işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalatını yapmakla ve ithal ettikleri kıymetli madenleri üç gün içinde borsaya teslim etmekle yükümlüdürler. Bu cümleden olarak, İstanbul Altın Borsasında faaliyet göstermek üzere Hazine Müsteşarlığından izin alan Borsa üyelerinin unvanları Gümrük Müsteşarlığına bildirilmektedir.

Ayrıca işlenmemiş kıymetli madenlerin gümrük işlemleri sırasında yürürlükteki İthalat Rejimi esasları uygulanmamakta olup, ilgili gümrüğe beyan verilmek suretiyle kıymetli madenler, aracı kuruluş tarafından teslim alınmaktadır.

Buna göre, işlenmemiş kıymetli maden ithalatının yürürlükteki İthalat Rejimine tabi tutulmaması, gümrük işlemlerinin “beyan esası”na göre tamamlanması, ithal edilen istenmemiş kıymetli madenlerin üç gün içinde Borsa Takas Merkezine teslim edilmesi, böylece istenmemiş altın ithalatına münhasır kambiyo mevzuatında yer alan lehe düzenlemeler ve Takas Merkezine teslim edilen işlenmemiş altının Borsada satışının gerçekleşmesini müteakip bedelinin yurtdışına ödenmesi hususu ile İstanbul Altın Borsasının gelişiminin desteklenmesi gerektiğine dair mülahazalar alınarak, tanımı 32 sayılı Kararın ilgili maddelerinde yapılan işlenmemiş kıymetli madenlerin İstanbul Altın Borsası üyesi kuruluşlarca ithaline ilişkin işlemlerin KKDF mevzuatının uygulanması açısından kredili ithalat olarak değerlendirilmemesi ve bugüne kadarki uygulamalarda da olduğu gibi KKDF kesintisine tabi tutulmamaması gerekmektedir.
Takdirlerine arz ederim.

Ali BABACAN
Devlet Bakanı

Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü
İnönü Bulvarı No: 36. 06510 Balgat ANKARA

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top