T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü
Sayı : B.21.0.GMG.0.06.01-305.01.24/
Konu : KEMT Varakası
21.06.2012/03158
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
İlgi : 04.05.2012 tarih ve 2317 sayılı yazımız.
İlgide kayıtlı yazımızla 5607 sayılı Kanuna muhalefetten açılan davalara gümrük idaresinin katılabileceğini, dolayısıyla gümrük idaresince bu kanuna istinaden yapılan yakalamalarda Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası düzenlenmesi gerektiği; 4733 sayılı Kanunun 8/4. fıkrası uyarınca tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilere el konulması, muhafazası ve tasfiyesinin Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca yapılmakla birlikte, söz konusu eşya 5607 sayılı Kanun hükümlerine göre kaçak eşya olarak nitelendirilemeyeceği için bunlar hakkında Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası düzenlenmesine, dava defterine kaydedilmesine ve müdahil olunmasına gerek bulunmadığı talimatlandırılmıştı.
Cizre Cumhuriyet Başsavcılığının 23.05.2012 tarih ve 2012/1597 sayılı yazısında, “4733 sayılı Kanun kapsamına girebileceği düşünülen kaçak mamuller için de (sigara, alkol, puro vs.) KEMT belgesi düzenlenmesine devam edilmesi, bugüne kadar KEMT belgesi düzenlenmediği için ikmal edilmeyen dosyaların ivedi şekilde KEMT belgelerinin düzenlenerek dosyasının tekemmül ettirilmesi, Cumhuriyet Başsavcılıklarının KEMT belgesi düzenlenmesi yönündeki açık talimatına rağmen KEMT belgesi düzenlenmemesi halinde ilgililerin sorumlu olacağının bilinmesi,” hususları belirtilmiştir.
Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan 04.06.2012 tarihli ve 112956 sayılı yazıda da, mevcut durumda “Gümrük Müdürlüklerinden KEMT varakası temin edilemediğinden yürütülen soruşturmaların eksiksiz tamamlanması mümkün olmamaktadır” denilmektedir.
Söz konusu hususlarla ilgili olarak Hukuk Müşavirliğinin 18.06.2012 tarihli ve 2542 sayılı yazısında;
“5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun “Davaya Katılma” başlıklı 18 inci maddesine göre;
‘MADDE 18 – (1) Bu Kanunda tanımlanan suçlar dolayısıyla açılan davalarda mahkeme, iddianamenin bir örneğini ilgili gümrük idaresine de gönderir. Başvurusu üzerine, ilgili gümrük idaresi açılan davaya katılan olarak kabul edilir.’
Maddede belirtildiği üzere gümrük idaresinin katılma talebinde bulunabileceği davalar 5607 sayılı Kanunda tanımlanan suçlar dolayısıyla açılan kamu davalarıdır.
4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinde; 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa yapılan tek atıf dördüncü fıkrada yer alan ‘Bu fıkrada belirtilen ürünlere el konulması, muhafazası ve tasfiyesi ile bunları ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ikramiye ödenmesi hususlarında 21.03.2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda kaçak eşya için öngörülen usuller uygulanır.’ hükmü olup bu madde hükmüne açılan ceza davalarında Bakanlığımızın müdahil olma görev ve yetkisi bulunmamaktadır.
4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesi gereğince, bu maddede düzenlenen suçlarda müdahil idare, kabahat fiillerinde de idari para cezası vermeye yetkili idare Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumudur.
5607 sayılı Kanunun 18 inci maddesi gereğince Bakanlığımızın görev ve yetkisi 5607 sayılı Kanunda tanımlanan suçlar ile sınırlandırılmış bulunduğundan 4733 sayılı Kanuna aykırılık nedeniyle açılan davalara Bakanlığımızın müdahil olma görev ve yetkisi bulunmamaktadır.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğince ilgi (a)da kayıtlı yazımız ile 4733 sayılı Yasanın 8/4 üncü maddesi uyarınca el konulan tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilerle, 5015 sayılı Yasa uyarınca el konulan akaryakıt ve akaryakıt ürünleri ile ilgili olarak KEMT Varakası düzenlenmesine ve açılan davalara katılınmasına gerek bulunmadığı yönünde görüşümüz bildirilmiştir. Ancak, uygulamada savcıların dosyanın tekemmül ettirilmesi için hala KEMT Varakasının düzenlenmesini talep ettikleri ve KEMTV düzenlenmediği takdirde mahkemelerin iddianameleri iade ettikleri görülmektedir. İlgi (a)da kayıtlı yazımızda belirttiğimiz görüşümüzde bir değişiklik bulunmamakla birlikte, savcılıkların ve mahkemelerin uygulamaları nedeniyle idaremiz ve yargı organları arasındaki tereddütlerin ve problemlerin ortadan kaldırılmasını teminen 4733 ve 5015 sayılı Kanun kapsamında olduğu düşünülen eşyalar için de savcılıkların ve mahkemelerin KEMTV düzenlenmesi yönündeki taleplerinin yerine getirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.”
denilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Ali GÜLŞEN
Bakan a.
Daire Başkanı
DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri
(İpekyolu hariç)
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.