Search
Close this search box.

AFAD İle Protokol Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 22263645-380.09.01
Konu : AFAD İle Protokol

07.06.2018/34958723
DAĞITIM YERLERİNE

Ülkemizin afet ve acil durum faaliyetlerine destek sağlamak, acil ve insani yardım faaliyetleri kapasitesinin arttırılması amacıyla sosyal sorumluluk projesi kapsamında, tasfiyelik hale gelen malzemelerin Tasfiye Yönetmeliğinin 58/(1) ve 59/(1) ve (2)-(e) maddeleri çerçevesinde tahsis ve özel yolla tasfiyesi suretiyle AFAD’a verilmesine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen 05/06/2018 tarihli Protokolün örneği ilişikte gönderilmektedir.

Söz konusu Protokol uyarınca, AFAD’a tahsisi uygun görülen tasfiyelik hale gelen eşya ve malzemelerden insani yardım faaliyetlerinde kullanılmaya mahsus tekerlekli sandalyeler, akülü engelli araçları ile tıbbi malzeme ve cihazların Tasfiye Yönetmeliğinin 58 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca AFAD’a bedelsiz tahsisini, diğer eşya ve taşıtların yine anılan Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca özel yolla tasfiyesinin yetki limitleri dahilinde değerlendirilmesi ve satışa sunulup ancak satılamayan eşyanın yine 59 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendi uyarınca AFAD’a bedelsiz olarak veya taraflarca belirlenecek bedelle verilmesi ile tahsise uygun malzemelerin yetkili temsilcileri tarafından yerinde görülmesi talebinde adı geçen kurum yetkililerine gerekli kolaylığın gösterilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Rıza Mehmet KORKMAZ
Bakan a.
Genel Müdür V.

Ek: Protokol (3 sayfa)

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri


T.C.
BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI
İLE
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
ARASINDA
ACİL VE İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİN BEDELSİZ TEMİNİ
HAKKINDA
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

1. TARAFLAR

1.1. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI

Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 159 Çankaya / Ankara

Telefon : 0 312 258 23 23

Faks : 0 312 220 26 12

İşbu protokolde bundan böyle “AFAD” olarak anılacaktır.

1.2. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 151 Çankaya / Ankara

Telefon : 0 312 449 42 00

Faks : 0312 449 42 30

İşbu protokolde bundan böyle “BAKANLIK” olarak anılacaktır.

Taraflar 1.1. ve 1.2. maddelerinde belirtilen adreslerini tebligat adresi olarak kabul etmişlerdir. Adres değişiklikleri, değişikliğin meydana gelmesinden itibaren 7 iş günü içinde yazılı olarak karşı tarafa tebliğ edilmedikçe en son bildirilen adrese yapılacak tebligat ilgili tarafa yapılmış sayılır.

1. AMAÇ

Bu Protokolün amacı; Devletimizin afet ve acil durum faaliyetlerine destek sağlamak, AFAD’ın acil ve insani yardım faaliyetleri kapasitesinin arttırılması amacıyla, tasfiyelik hale gelen eşya ve malzemelerin sosyal sorumluluk çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca AFAD’a tahsis edilmesi ve özel yolla tasfiye edilmesidir.

2. KAPSAM

İşbu protokol, AFAD’a tahsisi uygun görülen tasfiyelik hale gelen eşya ve malzemelerin insani yardım faaliyetlerinde kullanılmaya mahsus tekerlekli sandalyeler, akülü engelli araçları ile tıbbi malzeme ve cihazların Tasfiye Yönetmeliğinin 58 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca AFAD’a bedelsiz tahsisini, diğer eşya ve taşıtların yine anılan Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca özel yolla tasfiyesini ve satışa sunulup ancak satılamayan eşyanın yine 59 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendi uyarınca AFAD’a bedelsiz olarak veya taraflarca belirlenecek bedelle verilmesine ilişkin usul, esas ve yükümlülükleri kapsar.

3. DAYANAK

Bu Protokol; 4458 sayılı Gümrük Kanunu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliği, 25/6/2013 tarihli ve 28688 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tasfiye Yönetmeliği ve 29/5/2009 tarihli ve 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve sair ikincil mevzuatlara dayanılarak hazırlanmıştır.

4. YÜKÜMLÜLÜKLER

A. Bakanlığın Yükümlülükleri

(1) Protokolün uygulanmasına yönelik olarak ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine gerekli duyuruları yapmak,

(2) Ambarlarda bulunan tasfiyelik haldeki insani yardım amaçlı eşya ve malzemelerin AFAD’a ilgili mevzuat uyarınca tahsisi ve özel yolla tasfiyesini sağlamak,

(3) Bu kapsamda bedelsiz tahsisi veya özel yolla tasfiyesi uygun bulunmasına rağmen AFAD tarafından tesliminin talep edilmemesi veya talep edilmekle birlikte uygun bulunma onayının tebliğinden itibaren otuz iş günü içinde teslim alınmaması halinde ilgili eşya ve malzemelerin bedelsiz tahsis tasarrufunu kaldırmak ve diğer yollarla tasfiye edilmesini sağlamaktır.

B. AFAD’ın Yükümlülükleri

(1) Protokolün uygulanmasına yönelik gerekli görevlendirmeleri yapmak,

(2) Tahsis edilen tasfiyelik haldeki acil ve insani yardım amaçlı eşya ve malzemenin teslim alınmasını sağlamak,

(3) Protokol kapsamında yapılacak olan her türlü iş ve işlemlerin mevzuata göre yürütülmesini sağlamak ve denetlemek,

(4) Bakanlığın ambarlarında bulunan tasfiyelik haldeki eşya ve malzemelerin acil ve insani yardımda kullanılmasının uygun olup olmayacağını tespit etmek,

(5) Bedelsiz verilmesi ve özel yolla tasfiyesi uygun bulunan malzemelerin ilgili birimlerce uygun bulunma onayının tebliğinden itibaren otuz iş günü içinde teslim almak,

(6) Bedelsiz verilen malzemelerin amacı dışında kullanılmasını engelleyici tedbirlerin alınmasını sağlamak,

(7) Yurtdışında kullanıma konu edilmek üzere tahsis edilen veya özel yolla tasfiye edilen eşyanın amacı dışında yurtiçinde kullanılmasını engelleyici tedbirleri almaktır.

5. DİĞER HÜKÜMLER

Protokol tarafı olan kurumlar, protokolde yer alan yükümlülüklerini ve yetkilerini hiçbir ad altında başka bir gerçek ya da tüzel kişiye devredemez.

6. PROTOKOLÜN SÜRESİ

Bu protokol süresiz geçerlidir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tahsis ve teslim edilen malzemelerin, kullanım alanlarının dışında tasarruf edildiğinin tespit edilmesi halinde doğrudan fesih hakkını kullanır, AFAD ve Bakanlıkça protokolün devamını engelleyecek mevzuat değişikliğinin getirilmesi halinde öncelikle mutabakat yolu aranır, bulunmaması halinde ise protokolün feshi yoluna gidilebilir.

7. UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

Protokolde belirtilmeyen hususlarda çıkacak sorunların çözümünde, Protokolün amacına uygun olarak, taraflar arasında ilgili mevzuat, iyi niyet, karşılıklı anlayış ve uzlaşma kuralları uygulanır. Taraflar arasında yapılacak görüşmelerde nihai sonuç alınamaması halinde söz konusu hususlar AFAD Başkanı ve Bakanlık Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürünün bilgisine ivedilikle sunulur ve müşterek karara göre hareket edilir.

8. PROTOKOLDE DEĞİŞİKLİK VE İLAVELER

Protokolün yürürlükte olduğu süre içerisinde taraflarca gerek görülmesi halinde esaslar aynı kalmak üzere değişiklikler ve ilaveler yapılabilir. Bu değişiklikler ve/veya ilaveler yapıldığı tarih itibari ile geçerli olur. Gerekli görülen hallerde Ek protokol yapılabilir. Ek protokoller işbu Protokolün ayrılmaz bir parçası kabul edilir.

9. YÜRÜRLÜK

Bu Protokol hükümlerini, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü müştereken yürütür. Protokol 9 (dokuz) madde ve 3 (üç) sayfadan ibaret olup 05/06/2018 tarihinde iki nüsha olarak imza edilmiştir. İşbu Protokol imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.

BAŞBAKANLIK
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Adına
Dr. Mehmet GÜLLÜOĞLU
Başkan

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Adına
Cenap AŞÇI
Müsteşar

Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top