Search
Close this search box.

Serbest Bölge İşlem Formu – Asgari Ücret Tarifesi Hk

Kaydet
Please login

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : 82858591-622.01[GGM-ASGARİ ÜCRET TARİFESİ]
Konu : Serbest Bölge İşlem Formu – Asgari Ücret Tarifesi Hk.

24.04.2018/33840620
DAĞITIM YERLERİNE

Gümrük Müşavirleri Asgari Ücret Tarifesinin uygulanmasında, Türkiye’den serbest bölgelere eşya gönderilmesi işleminde kullanılan Serbest Bölge İşlem Formlarının gümrük müşavirlerince düzenlenmesi durumunda SB-1 hizmet kodunda belirlenen ücret üzerinden indirim yapılıp yapılmayacağı ile ilgili tereddütler bulunduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 22.04.2010 tarih ve 27560 sayılı Resmi Gazete ile değişik Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin “İhraç Edilen Mallar” başlıklı 30 uncu maddesinde “Türkiye’den Bölgeye sevk edilen mallar, dış ticaret rejimine tabi tutulur ve bu rejime göre ihraç edilmiş sayılır. Bölge ile diğer ülkeler ve Serbest Bölgeler arasında dış ticaret rejimi uygulanmaz. Bölgeden yurtdışına mal gönderilmesi ve hizmet verilmesi serbesttir.” denilmektedir. Bu çerçevede, ülke içerisinden serbest bölgelere gönderilen eşya, ihracat rejimi hükümlerine tabi tutulmaktadır.

Öte yandan, 30.12.2015 tarih ve 29578 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Gümrük Müşavirleri ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri Asgari Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğin 5/1-a maddesinde; Ek-1’deki tabloda “Özellik Arz Eden İşlemler” başlığı altında yer alan iş ve işlemlerin ihracata ilişkin olması durumunda ücretler yarısı oranında indirim yapılarak uygulanabilir denilmektedir.

Söz konusu maddedeki indirim, Türkiye’de ve serbest bölgede işlem yapan gümrük müşavirinin aynı kişi olması durumunda uygulanabilir. Ancak Türkiye’de ve serbest bölgede işlem yapan gümrük müşavirinin farklı kişiler olması durumunda, asgari ücret normal tarifeden uygulanır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

e-imzalıdır

Remzi AKÇİN
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği
Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği
Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği
İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği
Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top