08.02.2024 Tarihli 32454 Sayılı Resmi Gazete
YÖNETMELİK
Ticaret Bakanlığından:
TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 12/4/2013 tarihli ve 28616 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “onaylı” ibaresi ve aynı fıkranın (g), (ğ), (h), (ı), (i) ve (k) bentleri yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “(b), (d), (i), (j), (k) ve (l)” ibaresi “(b), (d), (j) ve (l)” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Ürün senetlerinin güven içinde ticaretinin ve takibinin yapılabilmesini teminen Borsa ile sözleşme yapılır. Sözleşmede; ürün senetlerinin Borsaya kota ettirilmesi, hareketlerinin kontrol ve takibi, teyidi, iptali, bilgi akışının düzenli olarak sağlanması, lisanslı depolardaki ürünlerin gerektiğinde elektronik ortamda Borsaca incelenmesi ve kontrolü ile aralarındaki bilgi iletişim sistemine ilişkin hususlar ve Bakanlıkça belirlenecek diğer hususlar yer alır. Bakanlık, sözleşmeleri matbu olarak düzenleyebilir.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin altıncı fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“(5) Yeni ücret tarifesi, tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra depolanan ürünlere ve tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten önce depoda bulunan ürünlere yeni tarife tarihinden itibaren uygulanır.”
“Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün lisanslı depolarda depolanan ürünleri için tahakkuk eden depolama ücretleri aylık dönemlerde Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından lisanslı depo işletmelerine ödenir. Buna ilişkin usul ve esaslar Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Elektronik Kayıt Kuruluşunun görüşleri alınarak Bakanlıkça belirlenir. Bu fıkra kapsamındaki ödemeler, usul ve esasların Bakanlığın resmî internet sitesinde yayımlanmasından itibaren yapılmaya başlanır.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 47- (1) Lisanslı depo işletmesi, Borsa düzenlemeleri çerçevesinde vadeli işlem sözleşmelerindeki ürün teslim yükümlülüğünün yerine getirilmesi, ürün dağıtım ve teslim noktası olması görevlerini üstlenebilir. Buna ilişkin hususlar ile Borsanın ve lisanslı depo işletmesinin hak ve yükümlülükleri Borsa ile lisanslı depo işletmesi arasında yapılacak sözleşme ile belirlenir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 3- (1) Bu Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre 2024 yılının Ocak ayında onaylanan lisanslı depo ücret tarifesi, lisanslı depolarda bulunan tüm ürünler için bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren uygulanmaya başlanır.”
MADDE 6- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (g), (ğ), (h), (ı), (i) ve (k) bentlerinin eski hali;
g) Yöneticiler ile varsa şube sorumlularının ismi, T.C. kimlik numarası, ikamet adresi ve eğitim durumunu gösterir beyanname,
ğ) Personelin isim, unvan, görev ve sorumlulukları ile iş tanımlarını gösterir personel ve organizasyon şeması,
h) İşletmenin bina ve tesislerinin mülk sahibi veya kiracısı olunduğuna dair yazılı beyan,
ı) İşletme ve depolar ile varsa şubelerin yerleşim planı,
i) Ürün senetlerinin Bakanlıkça bastırılmasını ihtiva eden dilekçe,
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının eski hali;
(2) Birinci fıkranın (b), (d), (i), (j), (k) ve (l) bentlerinde belirtilen belgeler, Lisans Başvurusu İnceleme Komisyonu raporunun Bakanlıkça uygun görülmesinden sonra verilir.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının eski hali;
MADDE 14 – (1) Ürün senetlerinin güven içinde ticaretinin ve takibinin yapılabilmesini teminen borsa ile sözleşme yapılır. Sözleşmede; ürün senetlerinin borsaya kota ettirilmesi, hareketlerinin kontrol ve takibi, teyidi, iptali, bilgi akışının düzenli olarak sağlanması, lisanslı depolardaki ürünlerin gerektiğinde her zaman veya üçer aylık dönemleri geçmemek üzere Bakanlıkça uygun görülecek sürelerde borsaca incelenmesi ve kontrolü ile aralarındaki bilgi iletişim sistemine ilişkin hususlar ve Bakanlıkça belirlenecek diğer hususlar yer alır. Bakanlık, sözleşmeleri matbu olarak düzenleyebilir.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinin beşinci fıkrasının eski hali;
(5) Yeni ücret tarifesi, tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra depolanan ürünler ve yeni tarifenin yürürlüğe girmesinden önce depolanıp tarifenin yürürlük tarihinden sonra Borsada alım satıma konu olan ürünler için geçerli olur. Bu durumda, ürünün Borsada alım satıma konu olduğu tarihe kadar eski ücret tarifesi, bu tarihten itibaren ise yeni ücret tarifesi uygulanır.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinin altıncı fıkrasının eski hali;
(6) Ürün senedinin satıldığı veya devredildiği güne kadar tahakkuk eden depolama ücretleri, lisanslı depo ücret tarifesi çerçevesinde borsa veya takas hizmetlerini sunan yetkili kuruluş veya işleme aracılık eden kuruluş tarafından satış bedelinden mahsup edilerek izleyen ilk beş iş gününde ilgili lisanslı depo işletmesinin hesabına aktarılır.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin 47 nci maddesinin eski hali;
MADDE 47 – (1) Lisanslı depo işletmesi, vadeli işlem ve opsiyon borsalarında işlem gören kontratlarda ürün teslimi şartı varsa, bu borsalarla yapacağı sözleşme çerçevesinde, ürün senedi vasıtasıyla bu kontratlardaki ürün teslim yükümlülüğünün yerine getirilmesi ve lisanslı deponun ürün dağıtım ve teslim noktası olması görevlerini üstlenebilir.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.