Search
Close this search box.

Para-Kredi Koordinasyon Kurulunun Yurt Dışı Turizm Fuarlarına Destek Karar 2018/15

Kaydet
Please login

09.07.2018 Tarihli 30473 Sayılı Resmi Gazete

KURUL KARARI

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulundan:

Tarih : 06/07/2018

Karar No : 2018/15

Konu : Yurt Dışı Turizm Fuarlarına Katılımın ve Turizm Tanıtma ve Pazarlama Faaliyetlerinin Destelenmesine İlişkin Karar

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunca;

Kültür ve Turizm Bakanlığının 29/10/2017 tarihli ve E.224664 sayılı, 08/01/2018 tarihli ve E.16455 sayılı yazıları dikkate alınarak; 2016/8706 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığından Belgeli Konaklama ve Deniz Turizmi Tesislerinin İhracatçı Sayılması İçin Sağlamaları Gereken Döviz Miktarına İlişkin Kararına dayanılarak hazırlanan ekli “Yurt Dışı Turizm Fuarlarına Katılımın ve Turizm Tanıtma ve Pazarlama Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Karar’ın kabulüne, karar verilmiştir.

YURT DIŞI TURİZM FUARLARINDA KATILIMIN VE TURİZM TANITMA VE PAZARLAMA FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN KARAR

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Kararın amacı, yurt  dışında düzenlenen turizm fuarlarına katılımın artırılması ve yurtdışında gerçekleştirilecek tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine gerekli desteğin sağlanmasıdır.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Karar kapsamındaki desteklerden; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen veya iştirak edilen turizm fuarlarına bireysel veya grup olarak bölge tanıtımı yapacak turizm sektöründe faaliyet gösteren sektör meslek birlikleri, dernekler, vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan  belgeli seyahat acenteleri, turizm işletmeleri, Kültür veTurizm  Bakanlığından belgeli bir önceki mali yıl içerisinde bireysel olarak 750.000 (yediyüzellibin) Amerikan Doları ve muadili dövizi yurtdışından sağlayan Türkiye’nin tanıtımını yapacak asli fonksiyonu konaklama olan işletmeler ile deniz turizmi tesisleri işletmeleri, katılım masraflarının, yurtdışında gerçekleştirecekleri tanıtım ve pazarlama faaliyetleri kapsamında özel proje giderlerinin bu Karar kapsamında tespit edilen esaslar ve oranlar çerçevesinde Tanıtma Genel Müdürlüğü bütçesinin ilgili tertiplerindeki ödeneklerle sınırlı olmak kaydıyla ödenmesi yolu ile yararlandırılır.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Karar, Bakanlar Kurulunun 28/3/2016 tarihli ve 2016 /8706 sayılı Kültür veTurizm Bakanlığından Belgeli Konaklama ve Deniz Turizmi Tesislerinin İhracatçı Sayılması İçin Sağlamaları Gereken Döviz Miktarına İlişkin Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Kararda geçen;

a) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,

b) Bakanlık Yurtdışı Temsilciliği: Kültür ve Tanıtma Müşavirlik ve Ataşeliklerini,

c) Bölge: Türkiye siyasi haritasında yer alan il, ilçe veya beldeyi,

ç) İlgili sektör meslek birliği, derneği, vakfı, seyahat acenteleri: Turizm sektöründe faaliyet gösteren sektör meslek birliklerini, dernekleri, vakıfları ve Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli seyahat acentelerini,

d) İşletme: Turizm sektöründe faaliyet gösteren ve bu önceki mali yıl içerisinde yurt dışından 750.000 (yediyüzellibin) Amerikan Doları ve muadili döviz miktarını sağlayan asli fonksiyonu konaklama olan Bakanlık belgeli ticari işletmeleri ile aynı döviz miktarını sağlayan deniz turizmi tesisleri işletmelerini ve ayrıca 21/06/2005 tarihli ve 25852 sayılı Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (e) bendinde geçen turizm işletmelerini,

e) Katılımcı: Yurt dışı turizm fuarlarına katılan bu karar kapsamında geçen işletmeyi ve ilgili sektör meslek birliklerini, dernekleri, vakıfları, seyahat acentelerini,

f) Reklam Faaliyeti: Yurt dışında basın yayın araçları yoluyla toplumun ortak yer ve tesislerinden yararlanılarak yazılı sözlü, görüntülü veya işaretlerle yapılan tanıtım faaliyetini,

g) Yurt Dışı Turizm Fuarı: Yurt dışında ülkelerin ya da yörelerin turizm değerlerini sergilemek amacıyla düzenlenen büyük sergiyi,

ifâde eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Desteklenecek Faaliyetler
Yurt Dışı Fuarlarında Katılımcıların Desteklenmesi

MADDE 5 – (1)  Bakanlık tarafından iştirak edilen veya desteklenen yurtdışı turizm fuarlarına, Bakanlık standı dışında katılan grup olarak bölge tanıtımı yapacak katılımcıların; yer kirası ile stant inşası ve dekarasyonuna ilişkin toplam giderlerinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde %50’si ödenir. Bu miktar her fuar için 50.000 (ellibin) ABD Dolarını geçemez.

(2) Bakanlık tarafından iştirak edilen veya desteklenen yurtdışı turizm fuarlarına Bakanlık standı dışında bireysel olarak katılan katılımcıların; yer kirası ile stant inşası ve dekorasyonuna ilişkin toplam giderlerinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde % 50′ si ödenir. Bu miktar her fuar için 10.000 (onbin) ABD Dolarını geçemez.

Desteklenecek fuarların tespiti

MADDE 6 – 
(1) Bakanlığın iştirak edeceği ve destekleyeceği turizm fuarları bit önceki yılın Eylül ayında Bakanlıkça belirlenerek duyurulur.

Yurtdışında gerçekleştirilecek tanıtım ve pazarlama faaliyetleri

MADDE 7 – (1) İlgili sektör meslek birliğinin,  derneğin, vakfın, seyahat acentelerinin ve işletmelerin;

a) Bireysel veya grup olarak, bölge tantımı amacıyla yurtdışında gerçekleştirecekleri festival, kokteyl, çalıştay, sergi ve benzeri etkinliklerine ilişkin yer kirası, ikram ve  organizasyon giderlerinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde % 50’si ödenir. Ödenecek destek miktarı her bir etkinlik için bireysel faaliyetlerde 10.000 (onbin),  grup faaliyetlerinde 25.000 (yirmibeşbin) ABD Dolarını geçemez.

b) Bölge tanıtımı için hazırlanan projeleri kapsamındaki reklam giderlerinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi hainde % 50’si ödenir. Reklam faaliyetlerinde ödenecek destek miktarı her bir etkinlik için bireysel faaliyetlerinde 40.000 (kırkbin), grup faaliyetlerinde 250.000 (ikiyüzellibin) ABD Dolarını geçemez.

(2) Mali yıl içinde yapılacak ödemeler toplamı, bireysel faaliyetler için 150.000 (yüzellibin), grup faaliyetlerinde 750.000 (yediyüzellibin) ABD Dolarını geçemez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Genel Hükümler
Ödeme esasları

MADDE 8- (1) Bu Kararda belirtilen faaliyetlerin desteklerden yararlanabilmek için, fatura ve bankacılık sistemi çerçevesinde düzenlenen ödeme belgeleri ile tevsik edilmesi zorunludur. Katılımcı tarafından yapılmayan ödemeler, fuar destek başvurusu kapsamında değerlendirilmeye alınmaz.

(2) Karar kapsamındaki desteklerden faydalanmak isteyen ilgili sektör meslek birliği dernek, vakıf, seyahat acenteleri ve işletmeler bireysel veya grup olarak katılacakları turizm fuarı ya da gerçekleştirecekleri faaliyete ilişkin projeyi yurtdışından temin ettikleri döviz miktarına ilişkin belgeler ile birlikte fuar ya da faaliyetin başlamasından en az 3 ay öncesinde Bakanlığa sunmaları gerekmektedir.

(3) Bakanlık söz konusu başvuruları inceleyerek, uygun gördüğü talepleri ilgili işletmeye, sektör meslek birliğine, derneğe, vakfa, acenteye bildirir. Yıl içerisinde uygun görülen talep miktarı toplamı bu amaçla yılı bütçesine konacak ödenek miktarını geçemez.

(4) a) İşletmeler ilgili sektör meslek birliği, dernek, vakıf, acente tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sona erdikten sonra, gerçekleşen harcamalara ilişkin, 9 uncu maddede belirtilen belgeler, faaliyetin bitiş tarihini mütakip en geç 2 (iki) ay içerisinde hizmetin gerçekleştiği ülkede bulunan Bakanlık yurtdışı temsilciliğine intikal ettirilir. İlgili yurtdışı temsilciliğine gerekli incelemenin yapılmasını müteakip uygun görülenlerin ödemesi Bakanlık yurtdışı temsilcilikleri tarafından işletmelere, ilgili sektör meslek birliğine, derneğine, vakfına, acenteye yapılır.

b) Bakanlık yurtdışı temsilciliğinin bulunmadığı ülkelerde yapılan harcamalara ilişkin yurtdışı ödemeleri, faaliyetin yapıldığı ülkeye akredite olan Bakanlık yurtdışı temsilciliklerince yapılır.

(5) a) İbraz edilen belgelerdeki giderler fatura tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası çapraz kurları ve döviz alış kuru esas alınarak Bakanlık yurtdışı temsilciliğinin bulunduğu ülke parası cinsinden ödenir.

b) Bakanlık yurtdışı temsilciliği tarafından ilgili yurtdışı temsilciliğinin bulunduğu ülke parası cinsinden yapılacak ödemelerle ilgili olarak; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın her döviz cinsi için bir çapraz kur açıklamadığı durumlarda, ödemeler ABD Doları olarak Bakanlık yurtdışı temsilcilikleri tarafından işletmelere, ilgili sektör birliğine, derneğine, vakfına, acenteye yapılır.

İbraz Edilecek Belgeler

MADDE 9 – (1) Harcamalara ilişkin faturalar, alt faturalar ve etkinliğin yapıldığını gösterir belgeler Bakanlığa ibraz edilmek zorundadır.

Müeyyide

MADDE 10 – (1) Bu Karar kapsamında katılımcılar tarafından yanıltıcı ve/veya gerçeğe aykırı bilgi ve belge verilmesinden dolayı haksız ödeme yapıldığının, katılımcının ülkemiz imajına zarar verdiğinin tespiti halinde geri alma işlemi için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Cezai müeyyide gerektiren diğer hallerde ise, ilgililer hakkında ayrıca gerekli takibat yapılır.

Uygulama

MADDE 11- (1) Bu Karar hükümleri çerçevesinde destekten yararlananlar, aynı faaliyetleri için başka kamu kurumlarınca sunulan diğer destek programlarından yararlandırılamazlar.

Yetki

MADDE 12 – (1) Bu Kararda düzenlenen hususlara ilişkin usul ve esasları belirlemeye, genelgeler çıkarmaya, uygulamaya ilişkin talimatlar vermeye, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye Bakanlık yetkilidir.

Yürürlükten kaldırılan düzenleme

MADDE 13 – (1) Para Kredi ve Koordinasyon Kurulunun 03/11/2010 tarihli ve 2010/11 sayılı Kararı ve anılan Karara istinaden hazırlanan, 14/11/2010 tarihli ve 27759 saydı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2010/9 nolu Yurt Dışı Turizm Fuarlarına Katılımın ve Turizm Tanıtma ve Pazarlama Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Kararı Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top