Search
Close this search box.

Genelge 2000/21 – Yazılı Beyanlar Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.33.961/24
Konu:

GENELGE
2000/21      

04.11.1999 tarih ve 23866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun “Yazılı Beyanlar” başlıklı eşyanın muayenesi ve numune alınmasını düzenleyen 66 ncı maddenin 1 inci fıkrasının son bendi “…Kurye çantalarının gümrük işlemleri, Milli Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları ile Gümrük Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir.” hükmünü, aynı kanunun “Diğer Beyanlar” başlıklı yetkili makamlardan gönderilecek resmi yazıların beyanname olarak kabul edileceği halleri düzenleyen 72 maddesinin (b) fıkrası; “Diplomatik muaflık ve ayrıcalıklardan yararlananların ancak kendi adlarına veya elçilik adına gelecek eşya için karşılıklı olmak şartıyla misyon şeflerinden veya muaflık hakkı tanınmış heyet başkanlarınca gönderilen yazılar ile kurye çantalarına ait kurye mektupları,

Bu mektupların şekli, kapsayacağı bilgiler ve göreceği işlemler Dışişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı’nca müştereken tespit olunur.” hükmünü amirdir.

Bu itibarla Türkiye’de bulunan diplomatik ve konsolosluk misyonları ile uluslararası kuruluşların temsilcilikleri adına yurtdışından gönderilen veya anılan kuruluşlarca yurtdışına gönderilen kurye mektupları ile kaplarına uygulanacak esaslar aşağıda belirtilen esaslara göre yürütülecektir.

A. Türkiye’de bulunan diplomatik ve konsolosluk misyonları ile uluslararası kuruluşların temsilcilikleri adına yurtdışından gönderilen veya anılan kuruluşlarca yurtdışına gönderilen kurye mektuplarında yer alması gereken hususlar :

Kurye mektuplarında; kuryenin adı soyadı, pasaport numarası, kurye mektubunu düzenleyen ülke Dışişleri Bakanlığı veya diplomatik temsilciliğin açık adı ve mührü, kurye kaplarının parça sayısı ile ilgili bilgilerin mutlaka bulunmasına dikkat edilecektir. Kurye mektupları ve kaplarının ithal/ihracında bu amaçla hazırlanan ekte birer örneği gönderilen formlar (Form E, Form F) kullanılacaktır.

B. Kurye Kaplarına Uygulanan Esaslar :

1. Bir diplomatik kurye, bir gün içinde en fazla 30 kg ağırlığında azami beş adet kurye kabını bir kurye mektubu veya konşimento ile ülkemize sokabilir. Kapların ağırlığının 30 Kg’dan fazla olduğu hallerde keyfiyet hayırhahlıkla değerlendirilerek bu limitin parça başına en çok 5 Kg. kadar aşılmasına, ilgili gümrük müdürünün veya müdür yardımcısının takdiriyle re’sen izin verilebilir. Diplomatik kurye kaplarının ülkeye girişinde Form E, çıkışında Form F belgeleri kullanılır. Yukarıda belirtilenden daha ağır veya daha fazla sayıda kurye kabı için Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış Takrir (Form A) belgesinin ibrazı gereklidir.

2. Yurtdışından uçak veya başka ulaşım araçlarıyla gelen ve kurye refakatinde olmayan veya gönderen devletin Dışişleri Bakanlığı’ndan imzalı ve mühürlü resmi belge ile uçağın pilotuna emanet edilen diplomatik kaplardan, bir gün içinde en fazla 30 Kg. ağırlığına sahip en fazla beş adet kurye kabı tek bir konişmento ile ülkemize sokulabilir. Diplomatik kurye kaplarını, gümrük giriş kapılarımızın bulunduğu yerlerde, gümrüksüz sahalarda (transit hall), Kurye Karşılama Kartı (Terminal Büro Giriş Kartı) hamili diplomatik misyon görevlilerinin Form E (Giriş Beyanı) veya Form F (Çıkış Beyanı) belgeleri ile teslim etmeleri veya teslim almaları gerekir.

3. Kurye kapları, ilgili ülke Dışişleri Bakanlığı veya diplomatik temsilciliğin mührü ile kapatılmış olmalıdır.

4. Kuryenin taşıdığı kap sayısı, kurye mektubunda belirtilen kap sayısından fazla olmamalıdır.

5. Diplomatik kurye kaplarının ilke olarak ışın kontrolünden geçirilmemesi gerekmektedir. Makul ölçülerden büyük veya ciddi şüphe uyandıran kurye kapları ancak Dışişleri Bakanlığı’nın onayı ile ilgili ülke temsilciliğinden hazır bulunan bir görevlinin önünde açılabilir. Işın kontrolü yapılması veya açılması hususunda ilgili temsilciliğin itirazı olan kurye kapları, Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alındıktan sonra ülkeye sokulmadan gönderen devlete iade edilir.

6. Kendisine kurye emanet edilmiş uçak pilotları, kurye çantasını diplomatik temsilciliğin havalimanı giriş kartı sahibi yetkilisine havalimanının gümrüksüz bölgesinde teslim etmek zorundadır. Pilotlar sözkonusu kurye evrakını gümrükten geçirme hakkına haiz değildir.

Bilgilerine rica ederim.

Müsteşar a.
Fethi Şahin HOROZ
Gümrükler Genel Müdürü

EK: 4 adet Form

FORM E

FORM F

FORM H

FORM G


FORM: E

KURYE MEKTUBU

(Giriş Beyanı)

Temsilciliğin adı :………………….

Belge No :………………….                                                                                                                     Tarih: ………………..

…………………………….. GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE

………………………………………..adına gelen aşağıda nitelikleri kayıtlı ……………………………. Kurye Torbasının 4458 sayılı Kanun hükümlerine göre gümrüklerinizden geçişine izin verilerek …………………………………………………….teslimini saygılarımla rica ederim.

Torbanın çıkış yeri :……………………………………………………………..

Torbayı teşkil eden paket adedi :………………………………………………………………………………….

Ağırlıkları :………………………………………………………………………………….

Torbanın gönderildiği Havayolları Şirketi :…………………………………………………………………………

Uçuş sayısı :………………………………………………………………………………….

Havalimanına geliş tarihi :………………………………………………………………………………….

Yük Taşıma Senedi (Konşimento) numarası :…………………………………………………………………..

İşbu Belgede nitelikleri belirten…………………………………………….. kurye torbasının ……………………………… ait resmi yazışmaları, belgeleri, resmi basılmış veya basılmamış evrakı içerdiği ve içinde eşya bulunmadığı beyan olunur.

Misyonun Mühürü
Misyon Şefinin
adı ve imzası

NOT : Kurye mektubu onay tarihinden itibaren bir ay müddetle geçerlidir. İşbu Belgeye Konşimento eklenmelidir.


FORM: F

KURYE MEKTUBU

(Çıkış Beyanı)

Temsilciliğin adı : ………………….

Belge No :………………….                                                                                                                             Tarih :……………..

 

……………………………. GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE

…………………………………………mize ait ………………………………………………. numaralı …………………….. adet paketten müteşekkil …………………………..kilo ağırlığında…………………….. adet ………………………………Kurye torbasına,…………………………………’ne gönderileceklerinden/ gönderileceğinden 4458 sayılı Gümrük Kanununa göre çıkış müsaadesi verilmesini saygılarımla rica ederim.

Misyonun Mühürü
Misyon Şefinin
adı ve imzası


Form G

……………………………AYINDA …………………………..GÜMRÜĞÜNDE E FORMU İLE İŞLEM GÖREN DİPLOMATİK KARGO

BELGE NO TEMSİLCİLİĞİN ADI ÇIKIŞ ÜLKESİ PAKET ADEDİ AĞIRLIĞI TAŞINDIĞI HAVA YOLLARI ŞTİ.

 


Form H

……………………………AYINDA …………………………..GÜMRÜĞÜNDE F FORMU İLE ÇIKIŞI YAPILAN DİPLOMATİK KARGO

BELGE NO GÖNDEREN TEMSİLCİLİĞİN ADI GİDECEĞİ ÜLKESİ PAKET ADEDİ AĞIRLIĞI TAŞINDIĞI HAVA YOLLARI ŞTİ.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top