Search
Close this search box.

Genelge 2000/25 – İdari Yargı Mercilerine Yapılan İtirazda Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.09.259/2899
Konu:

G E N E L G E
2000/25

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 245/2 nci maddesinde ” İdari yargı mercilerine yapılan itirazda, gümrük idaresine itiraz sırasında kullanılan bilgi ve belgeler dışında herhangi bir bilgi ve belge kullanılamaz” denilmektedir.

Aynı Kanunun 195 ve müteakip maddeleri uyarınca yükümlüler kendilerine tebliğ edilen gümrük vergilerine karşı mezkur Kanunun 242 nci maddesinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda idari itiraz yoluna başvurabilmekte, dava açılabilmesi için de idari itiraz yollarının tüketilmiş olması gerekmektedir. Diğer taraftan, yükümlülerin, gümrük idaresine verdikleri beyanname ve bu beyanname eki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle gümrük idaresi tarafından hesaplanan gümrük vergilerine itirazları mümkün bulunmamaktadır.

4458 sayılı Gümrük Kanununun 245/2 nci maddesindeki düzenleme, gümrük idaresine itiraz sırasında kullanılmayan bir belgenin idari yargı organına götürülen uyuşmazlıkta kullanılamayacağına ilişkindir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 21 nci maddesinde ” Sonradan İbraz Edilen Belgeler” başlığı altında yapılan düzenlemede “Dilekçeler ve savunmalarla birlikte verilmeyen belgeler, bunların vaktinde ibraz edilmelerine imkan bulunmadığına mahkemece kanaat getirilirse, kabul ve diğer tarafa tebliğ edilir.” denilmektedir.

Bu düzenleme ile hukuk usulündeki ” iddia ve savunmanın teksifi ve değiştirilip genişletilmemesi” ilkelerine idari yargılama usulünde de yer verilmiştir. Taraflar, iddia ve savunmalarının dayanağını teşkil eden tüm olayları ve diğer maddi sebepleri iddia ve savunmaları sırasında yargı organına sunmak zorundadır. Bu hükme göre dilekçe ve savunmalarla birlikte verilmeyen belgelerin sonradan kabul edilebilmesi “bunların vaktinde ibraz edilmelerine imkan bulunmadığına” mahkemenin kanaat getirmesine bağlı bulunmaktadır.

Dolayısıyla, 4458 sayılı Kanunla getirilen düzenleme de 2577 sayılı Kanunun 21 nci maddesinde yer alan hükme koşut bulunmaktadır. İdari itiraz sırasında ibraz edilmeyen bir belgenin dava dilekçesine eklenmesi halinde itiraz konusu iddianın genişletilmesi gibi bir sonuç ortaya çıkacağından idari itiraz neticesinde idarenin verdiği kararın hukuka uygun olup olmadığı mahkemece denetlenemeyecektir.

Bu itibarla, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 242 nci maddesine göre yapılan idari itiraz işlemi sırasında idareye sunulmayan bir belgenin mahkemeye sunulması idari itiraz yolu tüketilmeden, konunun yargı organı önüne götürülmesi sonucunu doğuracağından, mükellefler tarafından Müsteşarlığımız aleyhine açılan bu tür davalara karşı savunma yapılırken, idari itiraz sırasında idareye sunulmayan belgelerin yukarıda belirtilen gerekçe ile Gümrük Kanununun 245/2 nci maddesine istinaden kabul edilmemesi yönünde Mahkemeler nezdinde savunma yapılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

DAĞITIM :
Tüm Gümrük Başmüdürlüklerine.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top