Search
Close this search box.

Genelge 2024/13 – Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi

Kaydet
Please login

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-82858591-010.06-00098699328
Konu: Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği
Rehberi

GENELGE
(2024/13)

Bilindiği üzere 10/9/2020 tarihli ve 31240 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği (11/1/2024 tarihli ve 32426 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile değişik)’nin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 24/5/2024 tarihli ve 2024/8 sayılı Genelge ekinde “Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi” yayımlanmıştır. Söz konusu Rehberin “9-Antrepo Rejimine Tabi Eşyanın Elleçleme İşlemlerine İlişkin Tespit” bölümünde güncelleme yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bu çerçevede, 2024/8 sayılı Genelge eki “Ek-1 Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi”nin “9.3.3 Antrepo Dışında Yapılacak Elleçleme Faaliyetleri” bölümünün “ç. Antrepo Dışında Yapılacak Elleçleme Faaliyetlerine İlişkin Ortak Hükümler” alt başlığının ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Elleçleme yapılmak üzere antrepodan geçici çıkışı yapılacak serbest dolaşımda olmayan eşya için tahakkuk edebilecek gümrük vergileri kadar teminat, denetleyici gümrük müdürlüğünce eşya sahibinden istenir. Bu kapsamda, Gümrük Yönetmeliğinin 493 maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendinde sayılan eşya sahibinin götürü teminatı da kullanılabilir.”

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Sezai UÇARMAK
Bakan a.
Bakan Yardımcısı


2024/8 sayılı Genelge eki “Ek-1 Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi”nin “9.3.3 Antrepo Dışında Yapılacak Elleçleme Faaliyetleri” bölümünün “ç. Antrepo Dışında Yapılacak Elleçleme Faaliyetlerine İlişkin Ortak Hükümler” alt başlığının ilk paragrafının yukarıdaki Genelge ile değiştirilmeden önceki (eski) hali;

Elleçleme yapılmak üzere antrepodan geçici çıkışı yapılacak serbest dolaşımda olmayan eşya için tahakkuk edebilecek gümrük vergileri kadar teminat, denetleyici gümrük müdürlüğünce eşya sahibinden istenir. Bu kapsamda, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına haiz eşya sahibinin Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği uyarınca verilmiş olan götürü teminatı da kullanılabilir.

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top