Search
Close this search box.

Genelge 2008/6 – Gümrük Yükümlüğünün İthalat Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.11.358.4014
Konu:

07.02.2008
GENELGE
(2008/6)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan bedelsiz araç ithalatı taleplerinde araç kıymetli hesaplanmalarında amortisman indirimi için esas alınacak tarih hususunda tereddüt hail olduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 193/1 maddesi “Bu Kanunla konulmuş aksine hükümler ve 2 nci fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir eşyaya uygulanacak ithalat veya ihracat vergileri tutarı, bu eşyaya ilişkin gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihteki vergi oranları ve diğer vergilendirme unsurlarına göre belirlenir” hükmünü amiridir.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun 181/1-a maddesinde ithalatta gümrük yükümlüğünün ithalat vergilerine tabi eşyanın serbest dolaşıma girmesi halinde doğacağı, aynı maddenin 2 inci fıkrasında ise gümrük yükümlüğünün söz konusu gümrük beyannamesinin tescil tarihinde başlayacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla 2000/16 sayılı Genelge kapsamında bedelsiz araç ithalinde amortisman indiriminin hesaplanmasında serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihinin esas alınması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Arif KÜMBÜL
Genel Müdür

DAĞITIM

Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top