T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.13.407-3092
Konu: KDV Ceza uygulamaları
GENELGE
(2008/21)
Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 51 inci maddesinin uygulanması ve 2004/26 sayılı Genelgenin Katma Değer Vergisi kapsamında uygulanabilirliği hususlarında tereddütler olduğu anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “İthalatta matrah” başlıklı 21 inci maddesinde ithalatta matrahı oluşturan unsurlar sayılmış, aynı Kanunun “Matrah farklarına uygulanacak işlemler” başlıklı 51 nci maddesinde ise, mükelleflerin ithalde beyan ettikleri matrahla tahakkuk veya inceleme yapanların veyahut teftişe yetkili kılınanların buldukları matrahlar üzerinden hesaplanan vergi farkları hakkında Gümrük Kanunu uyarınca gümrük vergisindeki esaslar dairesinde ceza uygulanacağı belirtilmiştir.
Gümrük Kanununun 234 üncü maddesinde ise, serbest dolaşıma giriş rejimine veya bir geçici muafiyet düzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak, yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrolü sonucunda tespit edilen aykırılıklar ile ilgili olarak yapılacak cezai işlemler düzenlenmiştir.
Bu hükümlerden yola çıkılarak, ithalatta KDV matrahı noksanlığında aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır:
1. Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 21 inci maddesinde yer alan unsurların noksan beyan edilmesi durumunda Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 51 inci maddesi delaletiyle Gümrük Kanunu’nun 234 üncü maddesi uygulanacaktır.
Yürürlükten kaldırıldı (11/8/2008 tarihli 2008/21 sayılı genelgenin 2 nci maddesinin yukarıdaki Genelge ile yürürlükten Mülga).
2. Katma Değer Vergisi oranının yanlış beyan edilmesi nedeniyle ortaya çıkacak vergi farkları ithalatta matrahı değiştirmediğinden, Gümrük Kanunu’nun 234 üncü maddesi kapsamına girmemektedir. Ancak yükümlünün KDV oranını yanlış beyan etmesi nedeniyle Gümrük Kanunu’nun 241/1 maddesine göre işlem yapılacaktır.
3. EUR-1, FORM A, A.TR Dolaşım Belgeleri gibi tavizli vergi uygulamasına esas teşkil eden belgelerin (ceza kanunları hükümleri saklı kalmak kaydıyla) sahte olduğunun veya kabul edilebilir nitelikte olmadığının tespiti gibi durumlarda 2008/1 sayılı Genelge hükümlerine göre işlem tesis edilir. Ancak, KDV Kanunu’nun 51 inci maddesi, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 234/1-b maddesi ile temas ettiğinden, KDV vergi farkı açısından %5’i aşma koşulu aranmaz.
4. Noksan alındığı anlaşılan gümrük vergisi, KDV matrahına dahil unsurlardan olduğundan, noksan alınan gümrük vergilerinden dolayı KDV matrahının düşük beyan edilmesi sonucu KDV’nin eksik tahsil edilmesi de KDV Kanununun 51 inci maddesi kapsamında bulunmaktadır.
Tarife sınıflandırmasında yanlışlık ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda ayrıca ceza öngörülmeyen rejim ihlali gibi nedenlerle Katma Değer Vergisi uygulanmamasına veya Katma Değer Vergisi uygulanacak miktarın noksan tespit edilmesine neden olunan durumlarda da KDV Kanununun 51 inci maddesi delaletiyle Gümrük Kanununun 234 üncü maddesi uygulanacaktır.
Örneğin, tarife sınıflandırmasında yanlışlık yapıldığının anlaşılması ve tespit edilen GTİP’de vergi oranının daha yüksek olması durumunda, fark gümrük vergileri nedeniyle KDV matrahının noksan beyanı söz konusu olacaktır.
Keza, sınır ticareti kapsamında bulunmayan eşyanın bu kapsamda işleme tabi tutulması halinde de, KDV matrahını oluşturacak unsurlar teşekkül ettirilmeyeceğinden KDV matrahının noksan beyanı söz konusu olacaktır.
5. Katma Değer Vergisi Kanununun 40/4 maddesi, “İthalatta alınan Katma Değer Vergisi, gümrük giriş beyannamesindeki beyan üzerine tarholunur. Bu fıkra hükmüne göre tarhiyata esas alınacak beyannamelerde, vergi matrahının unsurları ile vergi oranının açıkça gösterilmesi gereklidir.” hükmünü amirdir.
Diğer taraftan, bazı mevzuat düzenlemeleri gereği değişikliklerin (örneğin ÖTV oranlarında artış olması ancak söz konusu değişikliklerin henüz sisteme tanıtılamamış olması gibi) henüz yapılmadığı hallerde de, gerek KDV Kanununun 40/4, gerekse de Gümrük Kanununun 61/3 maddesi uyarınca, yükümlülerin beyanlarını o tarihte yürürlükte bulunan mevzuata uygun olarak yapmaları gerekmektedir.
Bu çerçevede, KDV matrahına dahil edilmesi gereken bir unsurun (örneğin; ithalat sırasında ödenmesi ve KDV Kanunu madde 21/b kapsamında matraha dahil edilmesi gereken vergi, resim, harç ve paylar), BİLGE Sistemi tarafından hesaplanmaması nedeniyle matraha dahil edilmemesi sonucunda eksik tahsil edilen KDV ile ilgili olarak, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 40/4 üncü ve Gümrük Kanunu’nun 61/3 üncü maddesi hükmü uyarınca ve anılan KDV Kanununun 51 inci maddesi delaletiyle Gümrük Kanununun 234 üncü maddesi uygulanacaktır.
yürürlükten kaldırılmıştır.(2008/21 sayılı Genelgenin 6 ncı maddesinin yukarıdaki Genelge ile yürürlükten Mülga).
6. 2004/26 sayılı Genelge hükümleri, Katma Değer Vergisi matrahının eksik beyan edilmesi hallerinde de uygulanacaktır.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.