Search
Close this search box.

Genelge 2006/10 – Yazılı Talep Üzerine Müsteşarlık Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:  B.02.1.GÜM.0.06.00.09.259/2130
Konu:

G E N E L G E
(2006/10)

İLGİ :a) 2000/56 sayılı Genelge.
b) 2003/24 sayılı Genelge.
c) 2006/07 sayılı Genelge.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 8 inci maddesinin 1 inci bendi; “Kişiler gümrük idarelerinden gümrük mevzuatının uygulanması hakkında bilgi talep edebilirler.

Ancak bu tür bir talep, fiilen tasarlanan bir ithalat ya da ihracat işlemine dayanmıyorsa reddedilebilir.” hükmünü amirdir. Anılan Kanunun 9 uncu maddesinin 1 inci bendi ise; “Yazılı talep üzerine Müsteşarlık veya yetkilendirdiği gümrük idaresi tarafından bağlayıcı tarife veya bağlayıcı menşe bilgisi verilir.” denilmekte olup, Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) verilmesine yönelik usul ve esaslar 1 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) ve ilgide kayıtlı Genelgelerle belirlenmiştir.

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda tarife pozisyonuna ilişkin bilgi talebi Bağlayıcı Tarife Bilgisi olarak özel bir düzenlemeye tabi tutulduğu halde, Müsteşarlığımıza BTB talebi haricinde tarife pozisyonu tespiti ile ilgili çok sayıda firma talebi intikal etmektedir.

Sözkonusu taleplerin fiilen tasarlanan bir ithalat veya ihracat işlemine dayanıp dayanmadığı anlaşılamamakta, yetersiz bilgi ve belgelerle yapılan müracaatlar Müsteşarlığımızda gereksiz iş yoğunluğu yaratmakta, verilen tarife pozisyonu görüşleri ise bu konuda özel bir düzenleme ve güvenlik çalışması bulunmadığından, esas alınabilirliği bakımından gümrük idarelerinde haklı bir tereddüte yol açmaktadır.

Ayrıca mezkür taleplerin, gümrük idarelerinde mevcut ve itiraz süreci devam eden bir ihtilafla alakalı olduğu durumlara sıkça rastlanmakta olup, bu gibi taleplerin karşılanması ise 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 242 inci maddesi uyarınca cereyan eden yasal prosedüre müdahale anlamına gelmektedir.

Bu itibarla, bundan sonra BTB talebi haricinde tarife pozisyonuna ilişkin olarak Müsteşarlığımıza yapılan bilgi talepleri değerlendirilmeyecektir.

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine intikal edecek bu tür taleplerin daha özel bir düzenleme olan BTB talebi şeklinde yapılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

D A Ğ I T I M :
Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top