Search
Close this search box.

Genelge 2004/14 – Onaylanmış Kişiler İçin Aranacak Mali Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.45.1443-142
Konu: Onaylanmış Kişiler İçin Aranacak Mali Standartlar

14.05.2004
GENELGE
(2004/14)

Bilindiği üzere, Onaylanmış Kişi Statü Belgesi” için yapılacak müracaatta aranacak belgeler, belgenin kullanımı, süresi, yenilenmesi, geçici olarak geri alınması ile iptaline ilişkin usul ve esaslar ile basitleştirilmiş usuller, basitleştirilmiş kontrol yöntemi, basitleştirilmiş işlem kapsamında A.TR düzenleme, onaylama ve vize işlemleri ile kısmi teminat işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirleyen 31 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) 23.01.2004 tarihli 25355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Tebliğin “Onaylanmış Kişi Statü Belgesi İçin Aranacak Genel Koşullar” başlıklı 3’üncü maddesinin (k) bendinde A Sınıfı Onaylanmış Kişi için, mali yapısının sağlamlığının Sermaye Piyasası Kurulunun belirlediği denetim ilke ve kuralları ile genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre anılan Kurulca belirlenen şartları taşıyan ve bağımsız denetim yetkisi verilen denetçi tarafından son 2 (iki) yılı esas alınmak üzere mali tabloları incelenerek rapora bağlanmış olması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Konuyla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığından alınan görüş doğrultusunda, bahsi geçen Raporun aşağıda belirtilen ilkelere göre hazırlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.

1- Bağımsız denetim raporu, mali tablolar üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olan veya olması muhtemel her türlü mevzuat aykırılıklarını ve mali tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun hazırlanıp hazırlanmadığını belirtmelidir. Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinden sapmaların tespiti halinde, bu sapmaların mali tablolar üzerindeki etkisinin makul bir yaklaşımla hesaplanarak raporda belirtilmesi gerekir.

2- Bağımsız denetim raporu, muhasebe politikalarının bir önceki yılla tutarlı olarak uygulanıp uygulanmadığını, muhasebe politikalarında bir değişiklik varsa bu değişikliklerin neler olduğunu açıklamalıdır.

3- Mali tabloların, genel kabul görmüş muhasebe kavramlarından tam açıklama kavramına uygun bulunmaması halinde bu husus, gerekçeleriyle birlikte raporda belirtilmelidir.

Bağımsız denetçi raporunda olumlu, olumsuz veya şartlı görüş bildirir ya da görüş bildirmekten kaçınır. Buna göre, “Olumlu Rapor”, firmanın mali durum ve faaliyet sonuçlarının gerçeği yansıttığı anlamına gelmekte; “Olumsuz Rapor” ise bunun aksini ifade etmektedir. Bir bütün olarak mali tabloların güvenilirliğini bozmayacak aykırılıkların olması halinde ise “Şartlı Rapor” düzenlenmektedir. Konuya ilişkin olarak, bağımsız denetim raporunun açıklama bölümünde,

a) Olumlu görüş içeren raporda, bu görüşü etkilemeyen, ancak ilgililerin dikkatine sunulması gerekli hususlara,

b) Olumsuz görüş içeren raporda, olumsuz görüşe yol açan nedenler ile bunların mali tablolar üzerindeki etkilerine,

c) Şartlı görüş içeren raporda, görüşün dayanağını oluşturan aykırılıklara,

d) Görüş bildirmekten kaçınma halinde, kaçınmaya yol açan nedenlere yer verilmesi şarttır.

Bu kapsamda, bağımsız denetim raporunun ana unsuru bağımsız denetçi görüşü olup, denetlenen şirketin mali durumu hakkında önemli bir gösterge oluşturmaktadır.

Ayrıca, mali tablolar, tutarlılık esası dikkate alınarak iki hesap dönemini karşılaştıracak şekilde düzenlenmeli; mali tablolarda yer alan hesap kalemlerini açık ve anlaşılır bir duruma getirmek için gerekli görülen bilgiler, mali tabloların ayrılmaz parçaları olan dipnotlarda verilmelidir. Mali tablolarda sunulan bilgi ; işletmenin gelecekteki mali durum ve performansı ile temettü, ücret ödemeleri ve işletmenin yükümlülüklerini vadesinde ödeme gücü gibi konular hakkında tahmin yapmaya elverişli bir temel sağlamalıdır. Bu kapsamda, işletmelerin likiditesi, mali yapısı, faaliyetleri ve kârlılığı başta olmak üzere, ekonomik karar verme sürecine etkinlik kazandıran ve oran analizlerine temel oluşturan verilerin bağımsız denetim raporunda yer alması gerekmektedir.

Bu itibarla, 31 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği hükümlerine istinaden A Sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgesi için başvuruda bulunan firmaların anılan Tebliğin 3/k maddesi uyarınca hazırlatacakları mali raporların, yukarıda belirtilen ilke ve esaslara uygun olarak düzenlenmesi, ayrıca söz konusu raporların sonuç bölümünde, bağımsız denetçinin ilgili firmanın mali yapısının sağlamlığına ilişkin değerlendirmesine de yer verilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top