Search
Close this search box.

Genelge 2003/4 – Gümrük Vergi Alındısı Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.GÜM.0.06.00.07.203-4182 09.04.2003
Konu:

GENELGE
(2003/ 4)

İlgi: 15.10.2001 tarihli, 2001/31 sayılı Genelge.

Bilindiği üzere, ilgide kayıtlı genelgenin 4 üncü maddesinde bankaca bilgisayarda üretilecek olan ”Gümrük Vergi Alındısı” nın yetkililerce imzalanacağı hükme bağlanmıştır.

Ancak, gümrük vergilerinin banka şubeleri aracılığıyla tahsilatı sisteminde, geliştirilen yapı neticesinde gümrük muhasebe memuru, gümrük vergilerinin banka şubeleri aracılığıyla Saymalık hesabına aktarıldığını ve buna ilişkin Gümrük Vergi Alındısını internet ortamında görebilmekte ve buna göre tahsilat sonlandırma işlemi yapabilmektedir. Bu yapı ise bilgisayar sistemi bulunan tüm gümrük idarelerinde mevcut bulunmaktadır. Ayrıca, internet bankacılığı sayesinde yükümlülerin banka şubesine gitmeden internet aracılığı ile gümrük vergilerini ödemesi ve buna ilişkin üretilen Gümrük Vergi Alındısını internet üzerinden bilgisayar çıktısı olarak alması mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla, yükümlünün kendi bilgisayarından çıktısını aldığı Gümrük Vergi Alındısını ayrıca bankaya imzalatıp onaylatması; gümrük vergilerinin bankalar aracılığıyla tahsil edilmesine imkan tanıyan düzenleme ile hedeflenen işlemlerin basitleştirilmesi ilkesiyle örtüşmediğinden ve bilgisayar sistemi bulunan tüm gümrük idarelerinde ödemenin sistemde teyit sorgulaması mümkün bulunduğundan gümrük vergilerinin internet aracılığıyla ödenmesi halinde yükümlü tarafından bilgisayar çıktısı alınan Gümrük Vergi Alındısının ilgili banka şubesine imzalatılıp onaylanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Umman HAMİTOĞULLARI
Gümrükler Genel Müdür V.

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top