T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.08.232-3260
Konu:
GENELGE
2001/3
İlgi: 17.07.1997 tarihli 1997/11 sayılı Genelge.
Bilindiği üzere 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 2867 sayılı Kanunla değişik 21. maddesi; ”Kaçak zannı ile tutulan giriş veya çıkış kaçağı eşyanın ve bunların naklinde kullanılan araçların sahip veya taşıyıcıları, eşyanın veya aracın zaptını müteakip;
A) Giriş kaçağı eşya ile her türlü kaçak eşyanın naklinde kullanılan yabancı vasıtanın gümrük idaresince tespit edilecek gümrüklenmiş değerine,
B) Çıkış kaçağı eşya ile her türlü kaçak eşyanın naklinde kullanılan millileşmiş veya yerli nakil vasıtasının, mahallin en büyük mülki amiri veya görevlendireceği memurun başkanlığında, gümrük ve hazine yetkilileri ile belediye temsilcisi ve varsa ticaret odası temsilcisinden oluşan heyet marifeti ile tespit edilen FOB değerine,
Muadil bir meblağı depozito ederek veya Kanuni faizi de kapsayacak şekilde muteber banka mektubu veya hazine tahvil ve bonolarını teminat göstererek, eşya ve aracın teslimini gümrük idarelerinden veya yetkili ve görevli adli mercilerden isteyebilirler.
Bu istem söz konusu eşya ve aracın, benzeri kaçak eşyanın ve aracın sürümünü kolaylaştıracak neviden olup olmadığı, dış ticaret rejimi ve 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve kararlara aykırılık teşkil edip etmediği yönlerinden, gümrük idaresi tarafından incelenerek bu husustaki görüşleri ile birlikte adli mercilere intikal ettirilir.
Yukarıdaki esaslarla birlikte eşya veya 47 nci maddeye göre zaptedilen taşıma aracının muhafazasının gerekip gerekmediği de nazara alınarak, kaçak eşya ve aracın teslim edilip edilmeyeceği, hazırlık soruşturması sırasında mahalli asliye ceza mahkemesince evrak üzerinde, duruşma sırasında ise yetkili ve görevli mahkemece eşya ve taşıma aracı ile ilgili olarak yargılama esnasında gerek duyulacak nitelikleri belirtir bir tespit raporunun istihsalini müteakip karara bağlanır.
Teslim istemi doğrudan adli mercilere yapılmış ise, yukarıda belirtilen hususlar hakkında gümrük idaresinin görüşleri alındıktan sonra karar verilir.
Özel olarak kaçak eşya naklinde kullanılmak üzere gizli tertibatla mücehhez olan vasıtalar teslim edilmez” hükmünü amirdir.
Buna göre mahkeme kararı gereğince, teminat karşılığı sahiplerine teslim edilmiş nakil vasıtaları ile ilgili olarak dava sonucuna göre yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.
1) Kesinleşmiş mahkeme kararına ilişkin gümrüğünce yapılan tebligatın ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ayniyetine uygun olarak teslim edilmesi halinde, vasıta teslim alınarak teminat iade edilecektir. Ancak ayniyetine uygun olarak teslim edilmeyen vasıtaların eksik çıkan parçalarına ilişkin olarak tahakkuk eden miktar teminattan mahsup edilecektir .
2) Bir ay içerisinde teslim edilmeyen araçların yakalanması hususu faks yazı ile Emniyet Müdür1üklerine bildirilecektir.
3) Emniyet Müdürlüklerinin 1 ay içinde cevap vermemesi veya aracın bulunamadığını bildirmeleri halinde;
a) Kesinleşmiş mahkeme kararında; ”aracın müsaderesine, araç bulunamadığı takdirde teminatın irad kaydedilmesine” şeklinde hüküm bulunması halinde teminat irad kaydedilecek durum infazla sorumlu Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilecektir.
b) Kesinleşmiş mahkeme kararında sadece “aracın müsaderesine” şeklinde hüküm bulunması halinde yukarıdaki madde hükümlerinin uygulandığından bahisle, gümrük idaresi tarafından infazla sorumlu Cumhuriyet Başsavcılığına durum bildirilecek hazine kaybının önlenmesi bakımından teminatın irad kaydedilip kaydedilmeyeceğine ilişkin CMUK’nun 402. maddesi gereğince ilgili mahkemeden karar alınması talep edilecektir.
4) Kesinleşmiş mahkeme kararına istinaden teminatı irad kaydedilen araç için mahkeme kararı yerine getirilmiş olduğundan ve mahkeme kararına istinaden araçlar üzerine konulan “satılamaz devredilemez” şerhinin ise, mahkemece kaldırılması gerektiğinden, ilgililerin bu konuda yargılamanın yapıldığı mahkemeye müracaat etmeleri gerekmektedir.
İlgililerin mahkemeye müracaatı üzerine, mahkemeler tarafından şerhin kaldırılmasında sakınca olup olmadığı hususunun gümrük idaresinden sorulması halinde, teminat faizle birlikte alacağı karşılıyorsa sakınca bulunmadığının bildirilmesi, aksi takdirde aradaki fark ilgiliden tahsil edildikten sonra sakınca bulunmadığının bildirilmesi gerekmektedir.
5) Teminatın irad kaydedilmesi gerektiğinde; nakit dışındaki teminatın kabul edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre belirlenen faiz ile birlikte nakte çevrilerek irad kaydedilmesi, Banka Teminat Mektuplarının da bahsi geçen Kanun’a göre belirlenen faizi de kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
6) ilgide kayıtlı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Müsteşar
DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.