Search
Close this search box.

Genelge 2001/33 – Bedelsiz İthal Edilen Araçlar Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.11. 354-23
Konu: Bedelsiz ithal edilen araçlara uygulanacak navlun sigorta

GENELGE
(2001/33)

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167 nci maddesi 5 inci fıkrası (a) bendi gereğince ithal edilen araçların kıymetine aynı kanunun 27 nci maddesi 1 inci fıkrası (e) bendi uyarınca ilave edilecek navlun ve sigorta ücreti hakkında fiilen ödenen bedelin tespit edilememesi halinde aşağıdaki esaslar uygulanır.

1-Amerikan menşeli olup Amerika’dan satın alınıp Amerika limanlarından gemiye yüklendiği taşıma belgeleriyle kanıtlanan, yeni veya eski otomobillerden,

Türkiye limanlarına kadar aktarmasız veya Atlantik veya Akdeniz limanlarından birine çıkarıldıktan sonra, yine denizyoluyla kesintisiz gelenlerin CİF fiyatının tespitinde toplam navlun ve sigorta bedeli olarak fiilen ödenen meblağ göz önünde bulundurulur.

Fiilen ödenen bedelin belirlenememesi halinde aynı otomobillerin FOB fiyatına,

Ağırlığı 1200 kg’a kadar olanlarda 650. -ABD Doları

Ağırlığı 1201-1600 kg’a kadar olanlarda 700.-ABD Doları

Ağırlığı 1600 kg’dan fazla olanlarda 800.-ABD Doları

 Navlun ve sigorta bedeli olarak ilave edilir.

2-Avrupa menşeli otomobillerin aynı şekilde FOB fiyatına,

 Ağırlığı 1200 kg’a kadar olanlarda 150.-EURO

 Ağırlığı 1201-1600 kg ‘a kadar olanlarda 200.-EURO

 Ağırlığı 1600 kg’dan fazla olanlarda 230.-EURO

 İlave edilecektir.

3-Birinci maddede belirtilen otomobillerin, Amerika’dan Avrupa’nın Atlantik veya Akdeniz limanlarına kadar denizyoluyla gelenlerine, taşıma ve sigorta için, fiilen ödenen tutar, bunun belirlenememesi halinde, fiilen ödeme yerine geçmek üzere, yukarıda belirtilen ağırlıklara göre sırasıyla Amerika-Avrupa arası navlun ve sigorta bedeli olarak 300.-ABD Doları 400- ABD Doları ve 500.-ABD Doları ve bunların taşımanın devamı olarak, Avrupa-Türkiye navlun ve sigorta bedeli olarak da ilaveten yine ağırlıklarına göre, sırasıyla,150.-EURO, 200.-EURO ve 230.-EURO ilave edilecektir.

4-Montajı Avrupa’da yapılan Amerika ve Uzakdoğu menşeli eski ve yeni otomobillere ağırlık sırası aynen korunarak keza 150.-EURO, 200.-EURO ve 230.-EURO navlun ve sigorta bedeli eklenecektir.

 5-Uzakdoğu menşeli olup da Avrupa’dan satın alınan eski ve yeni model otomobillerin FOB kıymetlerine de üçüncü maddelerdeki esaslara göre aynı bedeller ilave edilecektir.

  6-Uzakdoğu menşeli otomobillerin aktarma dahil doğrudan doğruya Türkiye limanlarına getirilmelerinde FOB kıymetlerine, belirlenmesi halinde fiilen ödenen bedel, aksi halde birinci maddede Amerikan menşeli otomobiller için belirtilen bedeller ilave edilecektir.

7- Yakındoğu ülkelerinden veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden getirilen Avrupa menşeli otomobiller için belirlenmesi mümkünse fiilen ödenen navlun ve sigorta bedeli, mümkün değilse ikinci maddede Avrupa menşeli otomobillere tatbik edilen usul Amerika ve Uzakdoğu menşeli otomobiller için de üçüncü maddede Amerikan menşeli otomobillere uygulanan navlun ve sigorta bedeli ilave edilir.

 8- Motorsikletler için, FOB kıymetlerine

 50 kg’a kadar 15.-EURO

100 kg’a kadar 25.-EURO

 100 kg’dan fazla 50.-EURO

Navlun ve sigorta bedeli olarak ilave edilir.

 9-Sekizinci maddede belirtilen motorsikletlere ait navlun ve sigorta ücretlerinin, söz konusu araçların Avrupa menşeli olmaları halinde belirtilen tutarda aynen alınması, Amerika ve Uzakdoğu menşeli olmaları halinde sekizinci maddedeki meblağların iki katının navlun ve sigorta ücretleri olarak esas alınması gerekmektedir.

Bilgi alınmasını ve yukarıda belirtilen şekilde işlem yapılmasını rica ederim.

  H. Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top