Search
Close this search box.

Genelge 2001/34 – Düzenlenmiş İthal Lisansı Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

 Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.46.1091-1390
Konu:

GENELGE
(2001/34)

Bilindiği üzere, kotaya tabi ürünlerin ithalatında Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca düzenlenmiş İthal Lisansı aranmakta ve fiili ithal sırasında ithalata ilişkin bilgiler ilgili gümrük idarelerince İthal Lisanslarının arka yüzünde yer alan hanelere işlenmektedir.

08.02.2000 tarihli 23958 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat: 2000/4 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’nin , 16.10.2001 tarihli 24555 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat: 2001/9 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ’in   11 inci maddesi ile değişik 30 uncu maddesinde; Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamındaki ihracatın A.TR dolaşım belgesi eşliğinde Topluluk üyesi ülkelere yapılması durumunda, işlem görmüş ürünlerin üretiminde, ithali Gözetim ve Korunma Önlemlerine tabi eşyanın kullanılması halinde, bu maddelere ilişkin ithal lisansı (kota) ve/veya gözetim belgesinin aranacağı hüküm altına alınmıştır.

  Bu çerçevede;

1. Kotaya tabi ürünlerden yalnızca Avrupa Birliği’ne ihraç edilecek ürünlerin bünyesinde kullanılacağı beyan edilen ürünlerin ithalinde ithal lisansı aranacaktır.

 2. Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılacak ithalatla ilgili olarak ithal lisansı ibraz edilmesi halinde ithalata ilişkin bilgilerin fiili ithal sırasında, ithal lisanslarının Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan ithalattan sonra ibraz edilmesi durumunda ise ibrazı anında ithal lisanslarına işlenecektir.

 3. Her iki durumda da sadece lisans üzerinde belirtilen kota miktarı kadar ithalat ithal lisansı ile irtibatlandırılabilecek ve sözü edilen işlemler ithal lisanslarının geçerlilik süresi içerisinde yapılabilecektir.

4- Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan ithalatla ilgili olarak ibraz edilen ithal lisanslarına işlenmesi gereken bilgilerin ilgili mevzuata uygun olarak eksiksiz ve zamanında işlenmesi ve hatalı uygulamalara mahal verilmemesi konusunda gümrük idarelerince gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

 Bilgi ve gereğini rica ederim.

H. Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü

D A Ğ I T I M :

  Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top