Search
Close this search box.

Genelge 2001/37 – İdarenin Evrak Kayıt Memur Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07.203-4552
Konu:

GENELGE
(2001/37)

Müsteşarlığımıza intikal eden bilgilerden, yükümlüler tarafından verilen dilekçelerin kayda alınmadığı veya kayda alınmadan önce idare amirinin havalesine sunulduğu, bunun da süre aşımı başta olmak üzere birtakım keyfi uygulamalara neden olduğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, Anayasamızın 74 üncü maddesi; “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM’ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı bildirilir.

Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir.”

3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 3 üncü maddesi; “Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler.” hükmüne amirdir.

 Keza, aynı Kanunun 7 nci maddesinde; “Türk vatandaşları kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç iki ay içinde cevap verilir. İşlem safahatının duyurulması halinde alınan sonuç ayrıca bildirilir.” hükmü yer almaktadır.

 Bu nedenle, bundan böyle Gümrük Başmüdürlüklerine veya Gümrük Müdürlüklerine vatandaşlar veya yükümlüler tarafından verilmek istenen dilekçelerin veya yazıların,

1- İdarenin evrak kayıt memuruna teslim edilerek, bu memur tarafından evrak kaydına alınması sağlanarak ve ilgiliye kayıt tarih ve sayısını içerir bir pusula verilecektir.

2- Evrak kaydına giren dilekçe veya yazı daha sonra gereği için idare amirinin havalesine gönderilecektir.

3- Yukarıda belirtilen şekilde işlem ifa etmeyen amir veya memurlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre disiplin kovuşturması yapılacaktır.

 Bilgi ve buna göre gereğini rica ederim.

 H.Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü
Müsteşar a.

   DAĞITIM

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top