Search
Close this search box.

Genelge 2001/41 – Muayene Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:B.02.1.GÜM.0.06.00.46.1091-1618
Konu:

15.11.2001
GENELGE
(2001/41)

 Bilindiği üzere, İhracat: 2001/7 sayılı Dahilde İşleme İzni Hakkında Tebliğ , 31.10.2001 tarih ve 24569 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek gümrük işlemleri aşağıda belirtildiği şekilde yerine  getirilecektir.

 1. İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ kapsamındaki Dahilde İşleme İzin talepleri Gümrük Yönetmeliğinin 81 nolu Ek’inde yer alan ve her türlü giriş, çıkış, transit işlemlerini yapmaya yetkili kılınan gümrük müdürlükleri tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır.

2. BİLGE Sistemi bulunan gümrük müdürlüklerinde muayene memuru tarafından “Muayene” ekranının aşağıda belirtilen bilgiler, içerir meşruhatlar ile manuel işlem yürüten gümrük müdürlüklerinde muayene memuru tarafından beyannamenin (D) tablosuna aynı yönde verilecek meşruhatlarla, dahilde işleme izni kabul edilir.

 İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinde belirtilen Dahilde İşleme işlemleri için tescil ettirilen gümrük beyannamesi üzerinden verilen söz konusu Dahilde İşleme İzinleri, asgari giriş beyannamesi tarih ve sayısı, ithal eşyası cinsi, dahilde işleme izni süresi sonunu, ek süre, çıkış beyannamesi tarih ve sayısı ile çıkış eşyası cinsi bilgilerini içeren ve BİLGE Sistemi bulunan gümrük müdürlüklerinde bilgisayar ortamında hazırlanmış bir döküm programında, diğer gümrük müdürlüklerinde ise, aynı bilgileri içerir bir defterde takip edilir.

  3. İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesinin (c), (d), (e), (f), (g) bendleri kapsamında ithali talep edilen eşya için, fatura veya proforma fatura aslı ve Türkçe tercümesinin ibraz edilmesi halinde bu belgelere göre, bu belgelerin ibraz edilememesi halinde ise gümrük idaresince tespit edilecek kıymete göre eşyanın vergileri teminata bağlanır.

 İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ’in 4 üncü maddesi kapsamında ithali talep edilen eşya için ilgilisi tarafından düzenlenen ve bir örneği bu Genelge ekinde yer alan “Dahilde İşleme İzni Başvuru Formu” aranır.

4. İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde, giriş gümrük müdürlüğünün adı ile giriş beyannamesinin tarih ve sayısı çıkış beyannamesine kaydedilir.

 İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ’e istinaden verilen Dahilde İşleme İzni kapsamında çıkış işlemini yapan gümrük müdürlüğü, bu işleme ilişkin gümrük çıkış beyannamesinin bir örneğini giriş işlemini yapan gümrük müdürlüğüne gönderir.

5. İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ kapsamında ithalat işlemlerini gerçekleştiren gümrük müdürlüğü tarafından, Dahilde İşleme İzninin süresinin sona erdiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde, izin sahibine bildirimde bulunularak, Dahilde İşleme İzni kapsamında ithal edilen eşyanın işleme faaliyeti sonucunda elde edilen eşya olarak ihraç edildiğinin kanıtlanması istenir. Söz konusu eşyanın ihraç edildiğinin kanıtlanmasından sonra, ithalat işlemleri sırasında alınmış olan teminat ilgili gümrük müdürlüğünce iade edilir.

  6. İzin sahibinin söz konusu bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde Dahilde İşleme İzni ile ithal edilen eşyanın süresi içinde yurt dışı edildiğini kanıtlayamaması halinde, ilgili gümrük müdürlüğünce izin kapsamında alınmış olan teminatlar irada kaydedilir.

  7. İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamında ithaline izin verilen eşyanın, tahsis yerinde ve tahsis amacına uygun olarak kullanılmaması ile süresi içerisinde (Ek süre dahil) yurt dışı edilmemesi halinde, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238    ve 207   nci maddeleri uygulanarak, sözü edilen eşyanın serbest dolaşıma girişi sağlanır ve ayrıca gümrük vergilerinin iki katı para cezası alınır.

 8. İhracat: 2001/7 sayılı Tebliğ’in 7 nci ve 9 uncu maddelerinde yer alan istatistiki bilgilerin üçer aylık dönemler itibariyle Müsteşarlığımıza (Gümrükler Genel Müdürlüğüne) gönderilir.

 Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

  DAĞITIM:

 Merkez ve Taşra Teşkilatına

EKLER

EK 1


Ek 1

1.Adı ve soyadı veya ticari unvanı ve açık adresi

a)Başvuru Sahibinin

b) İşleme faaliyetini yapanın

DAHİLDE İŞLEME İZNİ İÇİN İZİN BAŞVURU FORMU

No: A 000000

Eşya ile ilgili bilgiler her eşya için verilmelidir.

Doldurmadan önce arka yüzdeki notlara bakınız.

2. Dahilde İşleme İznine Konu Eşyanın

a) Ticari ve/veya teknik tanımı

                                   b)Menşei
c) GT.P No:                d)Miktarı (Kg.-Lt.-Mt)                         d) Gümrük kıymeti
3. Tabi tutulacağı işleme faaliyetinin tanımı ve yapısı
4.Verimlilik oranı
5.İşleme faaliyetinin yapılacağı yer
6.İşleme faaliyeti için gereken süre
7. İhraç edilecek eşyanın 8’li veya 12’li GTİP No
8. Gümrük idareleri

a) Giriş gümrük idaresi

b) Rejimin sona ereceği gümrük idaresi
9. Diğer hususlar
Tarih

İmza

Talep Formu İle İlgili Açıklamalar:

İşbu form daktilo veya bilgisayar ile okunaklı bir şekilde, silinti ve kazıntı yapılmadan doldurulacaktır.

1. Adı ve soyadı veya ticaret ünvanı ve açık adresi: İzin hak sahibine ilişkin bilgiler ile işleme faaliyetini yapana ilişkin bilgiler doldurulacaktır.

2. Dahilde İşleme İznine Konu Eşyanın;

 a) Ticari ve/veya teknik tanımı: Tanım, başvuru konusunda karar verilebilmesini sağlayabilmek için yeterince açık ve detaylı olmalıdır.

 b) Menşei: Gümrük Kanununda yer alan menşe kriterlerine uygun olmalıdır.

c) GTİP No: Eşyanın 8’li 12’li GİP’i yazılmalıdır.

 d) Miktarı (KG.-Lt.-Mt): Miktar birim olarak ifade edilmelidir.

d) Gümrük kıymeti: Eşyanın bilinen hususlar ve belgeler esas alınarak FOB/CF/CIF kıymeti belirtilecektir.

  3. Tabi tutulacağı işleme faaliyetinin tanımı ve yapısı: 2001/7 sayılı Tebliğin 4. Maddesinde belirtilen işlemlerden hangisine tabi tutulacağı belirtilir.

 4. Verimlilik oranı: Stok kayıtlarındaki verimlilik oranı baz alınarak doldurulur.

5. İşleme faaliyetinin yapılacağı yer: İşleme faaliyetinin yapılacağı yer veya yerlerin adresleri açık ve eksiksiz belirtilecektir.

 6. İşleme faaliyeti için gereken süre: İşleme faaliyetinin gerçekleştirilmesi için gereken süre belirtilecektir.

 7. İhraç edilecek eşyanın 8’li veya 12’li GTİP No: İşleme faaliyeti sonunda elde edilen ve ihracı yapılacak olan eşyanın 8’li veya 12’li GTİP’i yazılacaktır.

8. Gümrük idareleri;

 a) Giriş gümrük idaresi: Eşyanın giriş beyanının yapılacağı,

 b) Rejimin sona ereceği gümrük idaresi: Rejimin kapatılacağı,Gümrük idarelerinin isimleri belirtilecektir.

9. Diğer hususlar: Eğer varsa, gümrük idaresi için önemli olabilecek her türlü bilgi yazılacaktır.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top