Search
Close this search box.

Genelge 2001/43 – İhracatta Laboratuvar Tahlili Aranılmaması Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.546-40
Konu: İhracatta Laboratuvar Tahlili Aranılmaması

GENELGE
(2001/43)

 Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun “Gümrükçe Onaylanmış İşlem veya Kullanım” başlıklı IV. Kısmının “Gümrük Rejimleri” başlıklı 2. Bölümünde yer alan 66/6. Maddesinde ; “Laboratuvar tahlillerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”,

Gümrük Yönetmeliği’nin “Laboratuvar Tahliline Tabi Tutulacak Eşya” başlıklı 218/1. Maddesinde ; “Gümrük idare amiri tarafından muayene memuruna fiziki muayene” havalesi ile sevk edilen beyanname muhteviyatı eşyanın, bu Yönetmeliğin 22 no’lu ekinde yer alan listede bulunması halinde, bu eşyanın gümrük vergisinin tahakkuk ettirilmesinde veya muaflık veya Dış Ticaret Rejimi veya yasaklık ya da kısıntı hükümlerinin uygulanmasında cins, nev’i ve niteliğini ve dolayısıyla Türk Gümrük Tarife Cetveli’ndeki yerini tespit edebilmek için muayene memurunca bu tespitin yapılmasının mümkün olamaması nedeniyle gerek duyulması halinde, laboratuvar analizi yapılır. İdare amirinin “belge kontrolü” havalesi verdiği hallerde, söz konusu eşya bu Yönetmeliğin 22 no’lu ekinde yer alsa dahi kimyevi tahlile gönderilmez.

  Fiziki muayeneye sevk edilen ve bu Yönetmeliğin 22 no’lu ekinde yer alan eşyanın, muayene memurunca tarife pozisyonunun tespit edilebilmesi halinde, söz konusu eşyanın kimyevi tahlile gönderilmesine gerek yoktur.

 İthalinde süreklilik bulunan eşyanın göndericisi, alıcısı ve menşeinin aynı olması, keza eşyanın özelliklerini belirleyici belgelerinde farklılık bulunmaması ve aynı Başmüdürlük bünyesinde herhangi bir gümrük laboratuvarında düzenlenmiş, beyanname tescil tarihi itibarıyla en fazla bir yıl öncesine dayanan ve aynı eşyaya ait tahlil formunun gümrükçe tasdikli nüshasının ibraz edilmesi halinde, daha önce yapılan tahlile itibar edilir. Ancak, Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 27, 28, 29 ve 39 uncu fasıllarında yer alanlar ile dökme olarak gelen kimyasal maddeler bu kapsam dışındadır. …”,

Bilgisayar Sistemi Bulunan Gümrük İdarelerinde Yürütülecek İşlemlere İlişkin Yönetmelik’in “Tahlile Gönderilecek Eşya” başlıklı 22. Maddesinde; “…

 Ancak, aynı eşyanın daha önceden yaptırılan tahliline itibar edilebiliyorsa (bu durum eşyanın ithalinin süreklilik göstermesi, özelliklerini belirleyici belgelerinde farklılık olmaması ve şüphe edilmemesi halleri dikkate alınarak tespit olunur.) eşya tahlile gönderilmez.

 Muayene kriterlerine göre eşyanın sistem tarafından, “Teslimden Sonra Kontrol”e veya “Belge Kontrolü”ne sevk edilmesi halinde, söz konusu eşya Gümrük Yönetmeliği’nin 22 no’lu ekinde yer alsa dahi kimyevi tahlile gönderilmez. …”

Denilmektedir.

Bu çerçevede, Gümrük Kanunu’nun 150/4 üncü maddesinin ; gerektiğinde ihraç eşyasının cinsine, niteliklerine ve ihracatın özelliğine göre ihracatın daha kolay yapılmasını sağlayacak usul ve esasları belirleme konusunda Müsteşarlığımıza verdiği yetki doğrultusunda, ülkemiz ekonomisi açısından ihracatın taşıdığı önem dikkate alınarak, kuvvetli şüphe veya ihbar halleri saklı kalmak koşuluyla, ihraç eşyasını kimyevi tahlile göndermeden işlem yapılması uygun bulunmuştur.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

DAĞITIM:

 Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top