Search
Close this search box.

Genelge 2009/9 – Kısmi Muafiyet kapsamı Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.16.00.134.99-S.3400
Konu: Kısmi muafiyet kapsamı geçici ithal eşyasının
kısmi vergi tahakkukunda kıymetin belirlenmesi

28/04/2009
GENELGE
(2009/09)

Müsteşarlığımıza intikal eden hadiselerden, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Geçici İthalat Rejimi kapsamında kısmi muafiyet suretiyle yurda geçici ithali yapılan eşyadan her ay için alınması gereken %3 verginin hesaplanmasında vergi tahakkukuna esas alınacak kıymete ilişkin bir takım tereddütler oluştuğu anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 3 üncü maddesinin 8 inci bendinde, “gümrük vergileri” ve 9 uncu bendinde “ithalat vergileri” tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 133 üncü maddesi ile kısmi muafiyet suretiyle Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşyadan her ay için alınacak ithalat vergilerinin nasıl belirleneceği ve 181 inci maddesi ile söz konusu eşyanın gümrük yükümlülüğünün ne zaman doğacağı düzenlenmiştir.

Anılan Kanun hükümlerine göre, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulan eşyanın gümrük vergilerinin hesaplanmasında esas alınacak kıymeti hangi usullere göre belirleniyor ise kısmi muafiyet suretiyle Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşyadan her ay için alınması gereken %3 verginin hesaplanmasında da aynı usullerin esas alınması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM :
Merkez Birimlerine
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top