Search
Close this search box.

Genelge 2009/23 – Altın İhracatında Ekspertiz Raporu Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.08.00-010.06.01
Konu: Altın İhracatında Ekspertiz Raporu

4/5/2009
GENELGE
(2009/23)

  Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan; sergi, fuar, toplantı ve benzeri etkinliklerde gösterime ya da kullanıma sunulmak üzere getirilecek kıymetli maden ve taşlardan mamul eşyanın, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında geçici ithalata ilişkin gümrük beyannamesi ve Eşyanın Geçici Kabulü için ATA Karneleri Hakkındaki Gümrük Sözleşmesi eki sözleşmelere uygun düzenlenmiş ATA Karnesi kapsamındaki geçici ithali sırasında, ekspertiz raporu aranılıp aranılmayacağı konusunda tereddüt edildiği anlaşılmıştır.(Değişik: Genelge 2010/5).

Hazine Müsteşarlığından alınan 30.01.2004 tarihli, 5237 sayılı yazıda; Müsteşarlıklarının 11.09.2003 tarihli, 55570 sayılı yazısında bahsi geçen “…geçici ithal konusu kıymetli maden ve taşlardan mamul eşyanın ihracı hariç olmak üzere…” ifadesinin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithali yapılan işlenmiş veya işlenmemiş kıymetli maden ve taşları, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a ilişkin 32/5 sayılı Tebliğ’in 8. maddesi gereğince kapsadığı, diğer taraftan kıymetli maden ve taşlardan mamul eşyanın geçici ithalinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün ekspertiz raporunun aranılmasına gerek bulunmadığı bildirilmektedir.

Bu itibarla;

1-Sergi, fuar, toplantı ve benzeri etkinliklerde gösterime ya da kullanıma sunulmak üzere getirilecek kıymetli maden ve taşlardan mamul eşyanın,

a- 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında geçici ithalata ilişkin gümrük beyannamesi, (Değişik: Genelge 2010/5).

b-Eşyaların Geçici Kabulü İçin ATA Karneleri Hakkındaki Gümrük Sözleşmesi eki sözleşmelere uygun düzenlenmiş ATA Karnesi, Kapsamındaki geçici ithali sırasında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün ekspertiz raporunun aranılmasına gerek bulunmamaktadır.
2-Dahilde İşleme Rejimi kapsamında geçici ithali yapılan kıymetli maden ve taşlardan mamul eşyanın ihracı hariç olmak üzere, kıymetli maden ve taşlardan mamul eşyanın ihracatında ekspertiz raporunun bulunmaması durumunda ihracat işlemlerinin ekspertiz raporu aranılmaksızın tamamlanması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM:
Tüm Gümrük veMuhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top