Search
Close this search box.

Genelge 2009/35 – Yolcu İşlemleri Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.10.00-010.06-02
Konu: Yolcu İşlemleri

4/5/2009
GENELGE
(2009/35)

Özellikle turizm sezonlarında ülkemize gelen ve giden yolculara hizmet sunan kamu görevlilerinin olumlu yaklaşım, tavır ve davranış benimseme suretiyle ekonomimizin önemli bir sektörünü oluşturan turizme katkı yapması kaçınılmazdır. Bu bağlamda, yurdumuza gelenlerin muhatap olduğu kamu görevlilerinden gümrük personelinin giyim, kuşam ve görünüm bakımından örnek oluşturmasının yanı sıra hızlı, etkin ve verimli hizmet sunumunun Türkiye, Türk İnsanı ve Türk Gümrüğü imajının oluşumunda büyük önemi bulunmaktadır.

Bu çerçevede,

1- Gelen ve giden yolculara kolaylık ve işlemlere sürat sağlamak üzere işaret levhaları konulacak, ayrıca yolculara yardımcı olmak üzere memurlar görevlendirilecektir.

2- Yolcular hakkında yazılı, imzalı ve adresli ihbar mektupları bulunmadıkça veya geçerli bir gerekçeye dayanılarak idare amirlerince ve gümrük muayene memurlarınca lüzum görülmedikçe yolcuların yurda giriş ve çıkışlarında araçlarından inmeden sözlü beyanlarıyla ve sadece harici muayene ile yetinilecektir.

3- Vergiye tabi eşyası olanlar ile hakkında ciddi ihbar veya kuvvetli şüphe bulunduğu için aramaya tabi tutulacaklar mutlak surette ve hızla ayrı yere alınacaklar ve bu kişilerin işlemleri diğer işlemleri
aksatmayacak şekilde yapılacaktır.

4-Yolcu salonlarının, gümrük sahalarının ve özellikle lavabo ve umuma mahsus kullanım yerlerinin hijyenik koşullarda temiz ve bakımlı tutulması sağlanacaktır. Bu husus İdare Amirleri tarafından sürekli denetlenecektir.

5- Gümrük İdareleri turistlere ülkemiz hakkında olumlu ilk izlenimi verecek tarzda temsil görevi yapan kuruluşlardır. Turistlere ve gelen-giden yolculara karşı güler yüzlü ve kibar olunması Ülkemizin ve gümrük idaremizin imajı bakımından çok önemlidir. Bu konuda azami hassasiyet gösterilecektir.

6- Yolculara ve yurtdışında çalışan ve özlem içinde ve yol yorgunluğuyla yurdumuza gelen vatandaşlarımıza son derece iyi muamele edilmesi, problemlerini çözücü, gerektiğinde mevzuatı açıklayıcı ve ikna edici olunması büyük önem arz etmektedir. Kendilerinin güler yüzle karşılanması ve mükerrer işlemlere meydan vermeksizin çok hızlı bir şekilde gümrükten geçirilmesi teşkilatımız açısından zevkli bir görev addedilmelidir.
Turizm mevsimlerinin yolcu işlemleri açısından başarılı bir şekilde geçirilmesi için bütün personel tarafından yukarıda belirtilen hususlara hassasiyetle uyulması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

M. Emin ZARARSIZ
Müsteşar

DAĞITIM:
Merkez ve taşra teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top