Search
Close this search box.

Genelge 2009/30 – İmalatçı Firma Bilgisi Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.08.00-010.06.01
Konu: İmalatçı Firma Bilgisi

4/5/2009 
GENELGE
(2009/30)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, 16.06.2003 tarihli, 2003/12 sayılı Genelgemiz uyarınca ihracatçılar tarafından yapılan imalatçı firma bilgisinin düzeltilmesi, sonradan eklenmesi yönündeki taleplerinin karşılanmadığı halde Gümrük Kanunu’nun 241/1. maddesi uyarınca usulsüzlük cezası uygulandığı veya uygulanmak istendiği; bir kısım ihracatçıların çok sayıda imalatçı firmadan ihraç kaydıyla satın aldıkları malları tek gümrük beyannamesi ile ihraç ettikleri belirtilerek imalatçı/ tedarikçi firmaların adlarının yer aldığı beyanname eki listelerin ibraz edildiği şekliyle gümrük idaresi tarafından onaylanmasının talep edildiği anlaşılmaktadır.

Gümrük beyannamesi üzerinde münhasıran ihraç eşyasının imalatçısına ilişkin bilgilerin kaydedilmesi için oluşturulan bir alan bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ihracatçı firmaların isteğine bağlı olarak beyannamenin 44 nolu sütununa imalatçı firma bilgilerinin kaydedilmesi mümkündür. Ancak 44 nolu sütuna kaydedilen bilgisinin doğru olup olmadığının gümrük idaresi tarafından araştırılması ve teyit edilmesi mümkün değildir.

Bu bakımdan 44 nolu sütuna kaydedilen imalatçı firma bilgilerinin düzeltilmesi ya da değiştirilmesi veya, ihracat sırasında beyannamenin 44 nolu sütununa kaydedilmiş olan imalatçı firma bilgisinin ihracat gerçekleştirdikten sonra beyanname eklenmesi veya ihracatçı tarafından hazırlanan imalatçı firma listelerinin beyannameye eklenerek bu listelerin gümrük idaresi tarafından onaylanması yönündeki taleplerin gümrük idarelerince karşılanmasına imkan bulunmamaktadır.

Keza, vergi iade ve mahsup taleplerinin karşılanmasında karşılaşılan sorunların Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) nezdinde gündeme getirilmesi; ayrıca ihraç eşyası ile bu eşyayı imal/tedarik eden firma arasındaki illiyet bağının ihracatçı firmanın mali kayıtları üzerinden teyit edilmesine yönelik düzenlemelerin de anılan Bakanlık tarafından yerine getirilmesinin gerekli olduğu; imalatçı/tedarikçi firmaların isimlerinin yer aldığı listede kayıtlı bilgilerin gümrük idaresi tarafından doğrulanmasının ve onaylanmasının mümkün olamayacağı; ihraç eşyasının imalatçısı veya tedarikçisi olan firmaları gösterir listelerin gümrük idarelerince onaylanmasının Müsteşarlığımızca uygun görülmediği yönündeki görüşlerimiz anılan Bakanlığa da bildirilmiştir.

Bu çerçevede, ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin 44 nolu sütununa imlatçı firma bilgilerinin kaydedilmiş olması halinde beyannamenin idaresi tarafından onay ve muayenesine ilişkin işlemlere devam edilecek, imalatçı firma bilgisinin düzeltilmesi ya da değiştirilmesine yönelik taleplerin karşılanmayacağı hususunda beyan sahipleri bilgilendirilecektir.

Öte yandan, gümrük idaresi tarafından teyit edilmesi mümkün olmayan imalatçı firma bilgisinin düzeltilmesi, değiştirilmesi veya beyannamede olmayan bu bilginin, sonradan eklenmesine yönelik düzeltme taleplerinin karşılanmaması gerekmekte, dolaysıyla 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 241/1. maddesinin tatbikine gerek bulunmamaktadır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM:
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top