Search
Close this search box.

Genelge 2009/57 – Gümrük Antrepoları Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GUM.0.06.14.00-010.06.02
Konu: Gümrük Antrepolarının açılması, işletilmesi ve karşılaşılan çeşitli sorunlar

13/5/2009
GENELGE
(2009/57)

Gümrük Antrepolarının açılması, işletilmesi ve karşılaşılan çeşitli sorunların çözümüne yönelik olarak aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur:

1. Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) İçerisinde Yer Alan Antrepolar

OSB sınırları içerisinde, firmalar tarafından antrepo açma ve işletme talebinin karşılanması OSB mevzuatına göre mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla;

1. Daha önceden Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde açılıp işletilmesine izin verilen ve halen faaliyetine devam eden A ve B tipi genel antrepoların faaliyetlerine devam etmesi,

2. OSB sınırları içerisinde yeni A ve B tipi genel antrepo açma başvurularının kabul edilmemesi,

3. Hali hazırda OSB sınırları dışında açılıp işletilmesine izin verilen A ve B tipi genel antrepoların OSB sınırları içerisindeki bir adreste faaliyet göstermeye ilişkin adres değişikliği taleplerinin kabul edilmemesi,

4. OSB sınırları içerisinde açılıp işletilmesine izin verilen A ve B tipi genel antrepoların başka bir firmaya devir ve OSB sınırları içerisindeki adres değişikliği taleplerinin kabul edilmemesi,

5. OSB sınırları içerisinde açılıp işletilmesine izin verilen A ve B tipi genel antrepoların bağlı bulundukları gümrük idaresinden başka bir gümrük idaresine bağlanması taleplerine izin verilmesi,

gerekmektedir.
2. Antrepo İşleticilerinin Yükümlülükleri

02.03.2000 tarihli ve 23981 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2000/186 sayılı 07.02.2000 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı Eki Gümrük Antrepoları Açılması ve İşletilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 12. maddesinin 1. ve 2. fıkralarına göre;

Gümrük idaresi tarafından taahhütlerine uymayan ve ilgili mevzuattaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen antrepo sahiplerine duyuru yapılarak tayin edilecek uygun bir süre içinde bu ödevlerini yerine getirmelerinin istenilmesi durumunda, işletilmesi ve karşılan çeşitli sorunlar

a. Taahhütlerin yerine getirilmesine kadar geçecek süre zarfında antrepoya eşya girişi yapılmasına izin verilmemesi,

b. Taahhütlerin yerine getirilmesi için tayin edilecek sürenin, yapılan ilk tebligattan itibaren başlamak üzere en fazla bir yıl olması,

c. Bu sürenin sonunda taahhütlerine uymayan ve ilgili mevzuattaki yükümlülükler yerine getirilmeyen antreponun açma izninin iptal edilmesi,

uygun bulunmuştur.
3. Antrepo Açılışlarında Aranılan Belgeler

Antrepo açma ve işletme taleplerine ilişkin olarak Müsteşarlığımıza intikal eden dosyaların tetkiki neticesinde Cumhuriyet Başsavcılıklarınca düzenlenen ve ilgili firma ortaklarının adli sicil kayıtlarını gösteren adli kayıt sorgulama sonuçlarından bazılarında, firma ortağının adli sicil kayıt durumunun, bazılarında ise adli sicil arşiv kaydı durumunun belirtildiği görülmüştür.

Bilindiği üzere, Adli Sicil Yönetmeliği ile madde metinlerinde “affa uğramış olsalar bile” ibaresi bulunan kanunlarda belirtilen suçlara ilişkin bilgilerin özel kanunlarda gösterilen hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından istenebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan Gümrük Antrepoları Açılması ve İşletilmesine İlişkin Usul Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesi gereğince; antrepo açma işletme taleplerine ilişkin Cumhuriyet Başsavcılıklarınca düzenlenen adli kayıt sorgulama sonuçlarında antrepo işleticisi firma ortaklarının adli sicil kayıtlarının yanı sıra adli sicil arşiv kaydı bulunup bulunmadığının mutlak suretle aranılması, sabıka kaydına “adli sicil kaydı vardır” veya “adli sicil arşiv kaydı vardır” şeklinde kayıt olduğunda buna dair resmi makamlarca onaylı mahkeme kararı örneğinin sabıka kaydı belgesine eklenmesi hususu uygun bulunmuştur.

4. Kamera Takip Sistemi, Elektronik Ölçüm Cihazları Ve Tank Takip Programı

Bilindiği üzere, 26.05.2005 tarihli 25826 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 12 seri numaralı Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Antrepo Rejimi) ile A tipi genel antrepolarda kurulacak kamera sistemleri ile akaryakıt antrepolarında kurulu bulunan elektronik ölçüm cihazlarının bilgisayar bağlantılarının oluşturularak elektronik ortamda ilgili gümrük ve başmüdürlükten gözetim yapılması ve antrepodaki yakıt miktarının izlenmesini sağlayan sistemin altyapısı ve uygulamaya ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

Bu itibarla, uygulamaya yön vermek amacıyla gümrük idareleri ve antrepo işleticileri tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar maddeler halinde aşağıya sıralanmıştır.

a. Antrepo kamera ve akaryakıt tankları takip programı için http://medbim.gumruk.gov.tr/antrepo adresi tahsis edilmiş olup, bu programa ayrıca http://medbim.gumruk.gov.tr/ adresinden DİĞER linkinden ulaşılabilir.

b. Antrepo kamera ve akaryakıt tankları takip programına girebilmek için hali hazırda kullanılan BİLGE kullanıcı kodları kullanılacaktır. Programa giriş yetkisi, sadece yönetici profiline sahip BİLGE kodlarına verilmiştir.

c. Antrepolardan kamera kayıtları istenirken 1 günlük kamera kaydını içeren dosyanın yaklaşık olarak antrepodaki kamera sayısı ve cihazların özelliklerine göre 5-10 GB yer tutacağı, dolayısıyla bu büyüklükte bir dosyanın gönderilmesinin teknik anlamda kolay olmadığı, emek ve zaman israfına neden olacağı göz önüne alınmalıdır.

d. Bazı firmaların hazırlamış oldukları internet adreslerine kullanıcı kodu ve şifre ekranı koymuş oldukları görülmüş olup, karmaşaya meydan vermemek amacıyla; kod ve şifrelerin kaldırılması, teknik ve benzeri sebepler nedeniyle kaldırılamıyor ise kullanıcı kodu ve şifrenin aşağıdaki gibi düzenlenip standart, hale gelmesi gerekmektedir.
KullanıcıKodu:GMRKANTR

Şifre : ANTR2006

Diğer taraftan, akaryakıt antrepolarına genel veya özel olmalarına bakılmaksızın tank takip sistemleri kurulması gerekmekte olup, bu nedenle A tipi genel antrepo statüsündeki akaryakıt antrepolarında ayrıca kamera takip sistemi kurulmasına gerek bulunmamaktadır.

4458 sayılı Gümrük Kanunun 174 üncü maddesinden kaynaklanan sorumlulukları nedeniyle, genel antrepo işleticiliği yapan PTT Genel Müdürlüğü ve bağlantılarına (Posta İdaresi) ait genel antrepo sayılan yerlere, yukarıda belirtilen 12 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği hükümlerinin uygulanmaması gerekmektedir.

5. Görgü Tutanakları Ve Ödenmiş Sermaye

Bilindiği üzere; 10 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği’nde (Antrepo Rejim). 14 ve 15 seri no.lu Tebliğlerle yapılan değişiklikle, gerek anılan Tebliğde belirtilen heyet tarafından imza altına alınan görgü tutanakları ve gerekse antrepoda yapılacak değişiklikler ile Ek-5 no.lu formun doldurulmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş bulunmaktadır.

Bu itibarla;

a. Açılmış ve işletilmekte olan antrepolarda yapılan değişikliklere ilişkin olarak düzenlenen görgü tutanaklarının, 10 seri no.lu Tebliğin değişik 2 nci maddesinde belirtilen esas ve usullere uygun olacak şekilde eksiksiz olarak düzenlenmesi ve görgü tutanaklarında; yapılan değişiklik sonucunda antreponun, Gümrük Yönetmeliğinin 286 ncı maddesinde yazılı bulunan şart ve nitelikleri taşıyıp taşımadığı ve eşyanın güvenli bir şekilde muhafazasını sağlayacak durumda olup olmadığı bilgisine yer verilmesi. işletilmesi ve karşılan çeşitli sorunlar

b. Antrepolarda yapılan değişikliklerin Müsteşarlığa bildirilmesine ilişkin düzenlenen anılan Tebliğ eki Ek-5 no.lu formların, söz konusu formun altında yazılı bulunan açıklamalara uygun olarak düzenlenmesi ve bu formlara, yapılan değişiklik yanında, antreponun açılışına ilişkin bilgiler dahil olmak üzere, antrepoda yapılan daha önceki değişikliklere ilişkin bilgilerin kaydedilerek gönderilmesi,

gerekmektedir.
Diğer taraftan, ödenmiş sermaye tutarları, başka bir talimata gerek olmaksızın her yıl Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan olunacak yeniden değerleme oranında arttırılarak 2003/18 sayılı Genelge hükümleri gereğince işlem yapılması gerekmektedir.

6. Antrepodaki Eşyanın Farklı GTİP’de Beyan Edilmesi

Antrepo rejimine ilişkin beyannamede eşyanın farklı bir G.T.İ.P de beyan edilmesi halinde Gümrük Kanununun 241. maddesinin uygulanması gerekmektedir. Antrepo rejimini sona erdiren ve serbest dolaşıma giriş, dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme veya geçici ithalat rejimlerinden birine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak yapılan beyan ve muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda vergi kaybına neden olan bir aykırılığın tespiti halinde ise Gümrük Kanununun 234. maddesinin tatbik edilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM :

Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top