Search
Close this search box.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliği 2002/1

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

12.02.2002 Tarihli 24669 Sayılı Resmi Gazete

TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (2002/1)

Madde 1- Dampinge karşı vergi ile telafi edici vergilerin 99/13482 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar’ın 5 inci maddesi uyarınca, menşe ülkedeki üreticiler esasında değişen miktar veya oranlarda belirlendiği hallerde, ithalatın belirli bir üretici firma için tespit edilen vergi miktar veya oranından istifade edilerek yapılabilmesini teminen, gümrük idarelerince ithal edilecek ürünün vergiye konu üretici tarafından üretildiği tevsik eden “Üretici Belgesi” aranır. Söz konusu belgenin ibraz edilememesi halinde “diğerleri” kapsamında belirlenen vergi tatbik edilir.

Bu uygulama, geçici önlemlere ilişkin işlemler için de geçerlidir.

Madde 2- Üretici tarafından firmanın antetli kağıdına yazı makinesi ile İngilizce lisanında düzenlenen ve başlıca aşağıdaki bilgileri içeren Üretici Belgesi’nin bir örneği EK’te yer almaktadır.

a) Belgenin tanzim yeri ve tarihi,

b) Eşyayı üreten firmanın adı ve adresi,

c) Satıcı veya eşyayı gönderen firmanın adı ve adresi,

d) Türkiye’deki alıcı firmanın adı ve adresi,

e) Üretici belgesinin gümrük beyanına esas fatura ile ilişkisini gösterecek referanslar (faturanın veya konşimentonun tarih ve sayısına veya akreditif numarası ve bankasına ilişkin bilgi)

f) Eşyanın cinsi ve nev’inin detaylı açıklaması,

g) Varsa eşyanın markası,

h) Eşyanın satış birimine (kilo, metro, adet gibi) göre miktarı,

i) Eşyanın üretiminin hangi temel safhalarının belgeyi düzenleyen üretici firma tarafından gerçekleştirildiğine dair açıklama,

j) Belgeyi düzenleyen üreticinin bahse konu ürünün kendi üretimi olduğuna ve bilgilerin denetime açık bulunduğuna dair beyanı,

k) Beyanı vermeye yetkili üretici firma görevlisinin adı, soyadı, unvanı ve imzası.

Madde 3- Üretici belgesindeki beyanlar ile ürünlerin ithal işlemlerini yerine getirmek amacıyla gümrük idarelerine ibraz edilen belgelerdeki ifadeler arasında önemsiz veya şekli farklılıkların bulunması, belgenin gümrüğe sunulan ürünlere tekabül ettiğinin ve üreticisinin kesinlikle ibrazı kaydıyla, söz konusu üretici belgesinin geçerliliğini kendiliğinden ortadan kaldırmaz.

Madde 4- Üretici firmadan Türkiye’ye satışları ve düzenlendiği üretici belgeleri ile ilgili bilgiler ve belge suretleri belirli sürelerle talep edilebilecektir.

Madde 5- Bu Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihe kadar mevcut bir dampinge karşı vergiye tabi olup da gümrüğe gelmiş mallara, bu Tebliğ hükümleri uygulanmaz.

Yürürlük

Madde 6- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 7- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.


EK

COMPANY LETTERHEAD
(as printed)

PRODUCER CERTIFICATE

a) Issue Date and Place:

b) The name and full adress of the producer of the goods:

c) The name and full adress of the seller or trader of the goods:

d) The name and full adress of the customer in Turkey:

e) The date and number of invoice or the Bill of Lading, or the number of Letter of Credit and the name of issuing bank to which production certificates relates:

f) Full description of the goods:

g) If any, brand name of the goods:

h) Quantity of the goods (in kg, meter, pieces etc.):

i) Main production stages completed by the producer issuing the certificate:

j) Certification clause: I, the undersigned, certify that the goods covered by this certificate was manufactured by …… (the Company). I undertake that the information provided in this certificate is correct and verifiable.”

k) The name, title and signature of the authorized person of the producer:

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Mevzuatlar İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top