Search
Close this search box.

Ortak Transit Rejiminde Süre Aşımı – GGM

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-96603261 -120.01.05-00102084703
Konu: Ortak Transit Rejiminde Süre Aşımı

DAĞITIM YERLERİNE

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nce. Ortak Transit Rejimi çerçevesinde gerçekleştirilen ülkemiz varışlı taşımalarda hareket gümrük idaresince belirlenen transit sürelerinin, özellikle güzergah boyunca geçilen ülkelerdeki mecburi beklemeler ve sınır geçiş noktalarındaki yoğunluklar ile ülkemiz sınır kapılarındaki giriş yönlü kuyruklardan; aynca çok modlu taşımacılıkta modlar arası geçişteki beklemelerden kaynaklı olarak yetersiz kalabildiği, bu durumda varış gümrük idarelerimizce 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesi hükmü çerçevesinde transit rejiminde süre aşımına ilişkin olarak cezai işlem ifa edilmesi nedeniyle mağduriyetler yaşanabildiği hususları Bakanlığımıza iletilmiştir.

Bilindiği üzere. 20/5/1987 tarihli Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşme’nin “Eşyanın sunulması için süre sınırı” başlıklı EK I 34 üncü maddesi. Gümrük Genel Tebliği (Seri No:4) (Transit İşlemleri)’nin “Transit süresi” başlıklı 25 inci maddesi ile 2012/4 sayılı Genelgenin 8 inci maddesi hükümlerine göre hareket gümrük idaresince transit süreleri belirlenmekte ve transit süre aşımı durumunda Gümrük Kanununda belirtilen ilgili cezai müeyyideler varış gümrük idaresince uygulanmaktadır.

Bu çerçevede. Ortak Transit Rejimi kapsamında ülkemiz varışlı taşımalarda transit süre sınırı belirlendikten sonra; taşımacılık sektörünün elinde olmayan sebepler nedeniyle ortaya çıkan süre aşımı durumlarında karşılaşılan cezai müeyyideler nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin asgariye indirilebilmesi amacıyla. 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin transit süre aşımına ilişkin ilgili hükümlerinin uygulanmasında. Ortak Transit Rejimi kapsamında ülkemiz varışlı taşımalar için hareket gümrük idaresince belirlenen süre sınırına 48 saat ilave edilerek değerlendirme yapılması; bir başka deyişle, transit süre sınırının hareket gümrük idaresince verilen süreye 48 saat eklenmiş olarak değerlendirmeye alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan. Ortak Transit Rejimi kapsamında ülkemiz varışlı taşımaların çok modlu taşımacılık kapsamında (Ro-Ro. Ro-La) gerçekleştirildiği durumlarda ise taşımacılık sektörünün elinde olmayan sebepler nedeniyle ortaya çıkan mod değişikliği kaynaklı beklemelerin geçerli bilgi ve belge ile tevsiki halinde (feribot/tren bileti). 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin transit süre aşımına ilişkin ilgili hükümlerinin uygulanmasında söz konusu bekleme süreleri de dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top