27.11.2024 Tarihli 32735 Sayılı Resmi Gazete
MİLLETLER ARASI ANDLAŞMA
Karar Sayısı: 9144
19 Ocak 2024 tarihinde Lefkoşa’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne İthal Edilen Ürünlerin Ürün Güvenliği Denetimi Konusunda İşbirliğine Dair Uygulama Protokolü”nün onaylanmasına, 244 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci ve 3 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.
26 Kasım 2024
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NE İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERİN ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMİ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNE DAİR UYGULAMA PROTOKOLÜ
İşbu Protokol, 12 Ağustos 2016 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ürün Güvenliği Konusunda İşbirliği Protokolü”nün uygulanması hususunda hükümler içerir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti (buradan sonra ‘Taraflar’ olarak anılacaktır), iki ülke arasındaki dostane ilişkilerden hareketle ve “ürün güvenliği ve denetimi”nin öneminin bilincinde olarak; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne ithal edilecek ürünlerin güvenliğini geliştirme konusunda kararlıdırlar.
Bu cihetle, KKTC’ye Türkiye dışı ülkelerden ithal edilecek ürünlerin denetimi alanında Taraflar arasındaki etkin işbirliğini sağlayacak bir mekanizma inşa etmek üzere;
Taraflar, uluslararası hak ve yükümlülüklerine halel getirmeyecek şekilde aşağıdaki hükümler üzerinde anlaşmaya varmışlardır:
Madde 1
Kapsam
İşbu Protokol, KKTC’ye ithal edilecek ürünlerin ithalat denetimi sisteminin yapılandırılması ve bu denetimlerde Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS)’nin kullanılmasına yönelik hususları belirlemektedir.
Madde 2
İşbirliği Alanları
İşbu Protokol, KKTC’de Avrupa Birliği (AB)’nin ilgili teknik mevzuatı ile uyumlu bir ürün güvenliği denetimi yapılabilmesini teminen; KKTC’nin ithalat denetimi altyapısının mevzuat ve teknik yönden geliştirilmesi, TAREKS’in KKTC’nin yapacağı ithalat denetimlerinde kullanımı, KKTC’de ürün güvenliği ve denetimi uygulamalarını yürütecek personelin eğitimi ve ilerleyen dönemde gerekli görülmesi halinde KKTC tarafına TAREKS benzeri risk esaslı bir elektronik denetim sistemi kurulması konularında işbirliğini kapsamaktadır.
Madde 3
Uygulama
İşbu Protokol çerçevesinde, KKTC tarafından AB teknik mevzuatı ile uyumlaştırılması tamamlanmış olan ürün gruplarının;
- İthalat denetimi süreçlerinin, mevzuat, denetim prosedürleri ve teknikleri açısından geliştirilmesi, var olan yapıların güncellenmesi
- İthalat denetimlerine ve/veya piyasa gözetimi ve denetimine yönelik uygulamalı eğitim verilmesi,
- Bu ürün gruplarında halihazırda devam eden ithalat denetimleri için TAREKS sisteminden faydalanılması
hususlarında teknik destek sağlanacaktır.
Madde 4
Yetkili Birimler
İşbu Protokolde yetkili birimler, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’dır.
Madde 5
Gizlilik Şartı
İşbu Protokol hükümlerinin uygulanmasında aksi açıkça belirtilmedikçe ve taraflar birbirlerinin yazılı iznini almadıkça her türlü veri, bilgi ve belgelerin üçüncü şahıslarla paylaşımı yasaktır.
Madde 6
Anlaşmazlıkların Halli
İşbu Protokol hükümlerinin yorumlanmasından veya uygulanmasından doğan her türlü anlaşmazlık, Taraflar arasında müzakereler yoluyla 12 Ağustos 2016 tarihinde imzalanan
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ürün Güvenliği Konusunda İşbirliği Protokolü” ile ihdas edilen “Ürün Güvenliği Teknik İşbirliği Komitesinde çözümlenecektir.
Madde 7
Yürürlüğe Girme ve Sonlanma
İşbu Protokol. Tarafların, anılan belgenin yürürlüğe girmesi için gerekli iç yasal usullerinin tamamlandığım birbirlerine diplomatik yollarla bildirdikleri son yazılı bildirimin esas alındığı tarihte yürürlüğe girecektir.
İşbu Protokol, Tarafların karşılıklı yazılı rızalarıyla her zaman değiştirilebilir. Değişiklikler bu maddenin 1 inci fıkrasında öngörülen usule uygun şekilde yürüdüğe girer.
İşbu Protokol, yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 1 yıl süre ile yürürlükte kalır ve sona erdirilmediği müddetçe birbirini izleyen 1 yıllık süreler halinde otomatik olarak yenilenir. Taraflardan her biri işbu ProtokoTü sona erdirme niyetini diğer tarafa diplomatik yollarla yazılı olarak herhangi bir zamanda bildirebilir. Bu durumda, işbu Protokol, yazılı bildirimin alındığı tarihten itibaren 3 ay sonra sona erdirilmiş olacaktır.
İşbu Protokol’ün feshi, Taraflar yazılı olarak aksini kararlaştırmadığı takdirde devam etmekte olan veya tamamlanmış proje ve faaliyetleri etkilemez.
İşbu Protokol 19 Ocak 2024 tarihinde Lefkoşa’da iki nüsha olarak imzalanmıştır.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ADINA | KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ADINA |
Prof. Dr. Ömer BOLAT Ticaret Bakanı |
Olgun AMCAOĞLU |
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.