Search
Close this search box.

(AB) İthalat Kontrol Sistemine (ICS2) Duyuru Metni ve SSS

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

(AB) İTHALAT KONTROL SİSTEMİNE (ICS2) DUYURU METNİ VE SSS

 

İTHALAT KONTROL SİSTEMİ 2 (IMPORT CONTROL SYSTEM, ICS2)

Avrupa Birliği (AB), hayata geçirdiği İthalat Kontrol Sistemi (Import Control System, ICS2) aracılığıyla gümrük idareleri ve ekonomik operatörler arasındaki bilgi değişimi ve depolama işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.

ICS2 sistemi, ekonomik operatörlerin AB’ye doğrudan veya AB’den transit şekilde üçüncü ülkelere gerçekleştirilecek sevkiyatlarına ilişkin bilgi ve verilerin Yükleme Öncesi Kargo Bilgisi (PLACI) ve varış öncesi Giriş Özet Beyanları (ENS) aracılığıyla AB Gümrük İdareleri’ne sunulmasını gerekli kılan bir elektronik gümrük sistemidir.

Sistem ile kargo ve taşımaya ilişkin risk analizinin gerçekleştirilip güvenliğe ilişkin tehditlerin önlenebilmesi, uluslararası gümrük işlemlerinin kolaylaşması ve ekonomik operatörler ve AB Gümrük İdareleri arasındaki bilgi alışverişinin basitleşmesi amaçlanmaktadır.

Sistemden pek çok ticari aktör etkilenecek olup, AB sınırları içinde ve dışında posta operatörleri, ekspres kargo taşımacılığı, havayolu kargo taşımacılığı, denizyolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığı, AB sınırları dahilinde belirli son alıcılar, lojistik firmaları bu aktörler arasında yer almaktadır. Bu yönüyle, doğrudan AB’ye veya AB’den transit olarak başka bir ülkeye eşya gönderen Birlik dışındaki, Türkiye dahil, tüm ihracatçılar sistemden etkilenecektir.

Sistem kapsamında, AB’nin ihtiyaç duyduğu verilerin girilmemesi halinde, taşımaya ilişkin işlemler AB sınırında durdurulup, eşyanın gümrük işlemleri yapılmayacak, yetersiz beyanlar reddedilecek ya da ticaret akışını sekteye uğratacak tedbirler söz konusu olabilecektir.

Sistem, sevkiyat kapsam ve şekline göre üç sürüm halinde uygulanmaktadır. Havayolu kargo taşımacılığı ön yükleme ve havayolu posta taşımacılığı ön yükleme için Sürüm 1, 15 Mart 2021 tarihi itibarıyla; havayolu genel kargo taşımacılığı ile havayolu taşımacılığı ve posta taşımacılığı için Sürüm 2 ise, 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla halihazırda AB gümrüklerinde uygulanmaktadır.

Deniz yolu, karayolu ve demiryolu taşımacılıklarını kapsayan Sürüm 3’ün operasyonel süreci öncelikle deniz yolu taşımacılığına konu sevkiyatlar için 3 Haziran 2024 tarihi itibarıyla AB gümrüklerinde başlayacaktır. Karayolu ve demiryolu taşımacılığı için ise sisteme geçişin 1 Nisan 2025 tarihinde başlaması planlanmaktadır.

Sürüm 3’e ilişkin ekonomik operatörlere yönelik yayımlanan belgelere aşağıdaki çevrimiçi bağlantılar üzerinden ulaşılabilmektedir:

  • Sistem kapsamına ilişkin:

Import Control System 2 (ICS2) – European Commission (europa.eu).

ICS2 (europa.eu)

Economic Operators Registration and Identification number (EORI) – European Commission (europa.eu).

  • ICS2 Sürüm 3’e ilişkin faydalı belgeler;

Sürüm 3’e geçiş prosedürlerine ilişkin için Kılavuz.

  • Uygunluk testlerine ilişkin belgeler ve yararlı linkler için:

Circabc (europa.eu),

ICS2 Release 2 – Library (europa.eu),

UUM&DS (europa.eu). (Rehber Belge)

ICS2 – Library (europa.eu)

Circabc (europa.eu)

Circabc (europa.eu)

Circabc (europa.eu)

  • Bireysel Uygunluk Testine İlişkin Prosedürler için:

ICS2 Release 3 – Library (europa.eu)

  • Dağıtım Penceresine ilişkin belgeler için:

ICS2 – Library (europa.eu)

  • Çevrimiçi Eğitim Materyalleri için:

Training catalogue (europa.eu)

  • Yönlendirici Broşürler için:

Import Control System 2 – Release 3 – European Commission (europa.eu)

  • ICS2 sistemi için faydalanılabilecek AB mevzuatına aşağıdaki bağlantılardan erişim sağlanabilir:

952/2013 sayılı Birlik Gümrük Kodu:

EUR-Lex – 02013R0952-20200101 – EN – EUR-Lex (europa.eu)

2023/2879 sayılı Komisyon Uygulama Kararı – BGK Çalışma Programı:

Implementing decision – 2023/2879 – EN – EUR-Lex (europa.eu)

2015/2446 & 2015/2447 sayılı Komisyon Uygulama Yönetmelikleri – PLACI ve tam ENS veri gereksinimleri:

EUR-Lex – L:2021:063:TOC – EN – EUR-Lex (europa.eu)

2015/2447 sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği – PLACI Hava Kargo Güvenliği yönlendirmeleri ve AB gümrük idarelerine karşı ticaret erbaplarına ilişkin yükümlülükler RfI, RfS, DNL (Madde 186):

EUR-Lex – L:2021:063:TOC – EN – EUR-Lex (europa.eu)


İTHALAT KONTROL SİSTEMİNE İLİŞKİN SIK SORULAN SORULAR

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) nedir?

ICS2 sistemi, ekonomik operatörlerin AB’ye doğrudan veya AB’den transit şekilde üçüncü ülkelere gerçekleştirilecek sevkiyatlarına ilişkin yükleme öncesi PLACI ve varış öncesi ENS verilerinin AB Gümrük İdareleri’ne sunulmasını gerekli kılan detaylı kargo bilgisi ve risk analizi esaslı bir elektronik gümrük sistemidir.

https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/customs-security/import-control-system-2- ics2-0 en

ICS2 ne değildir?

ICS2, eşyaların serbest dolaşıma sokulması için ithalat beyanı oluşturulmasını kapsayan bir sistem değildir.

ICS2 hangi ülkelerde uygulanmaktadır?

Sistem, AB üye ülkeleri (27) ile birlikte İsviçre, Norveç ve Kuzey İrlanda’da uygulanmaktadır.

ICS2’dan kimler etkilenecek?

Sistemden, AB sınırları içinde ve dışındaki posta operatörleri, ekspres kargolar, havayolu kargo taşımacılığı, denizyolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığı, AB’deki alıcılar, lojistik firmaları içeren ekonomik operatörler etkilenecektir.

ICS2’da uygulama hangi aşamadadır?

Sistemin üç aşama halinde uygulanması planlanmıştır:

1. Aşama – Havayolu kargo taşımacılığı ön yükleme ve havayolu posta taşımacılığı ön yüklemeyi kapsamaktadır.

15 Mart 2021 tarihi itibarıyla AB’de ve ilgili ülkelerde uygulanmaya başlamıştır.

https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/customs-security/import-control-system-2- ics2-0/import-control-system-2-retease-1 en

2. Aşama – Havayolu genel kargo taşımacılığı ile havayolu taşımacılığı ve posta taşımacılığını kapsamaktadır.

1 Mart 2023 tarihi itibarıyla AB’de ve ilgili ülkelerde uygulanmaktadır.

https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/customs-security/import-control-system-2- ics2-0/import-control-system-2-release-2 en

3. Aşama – Deniz yolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığını kapsamaktadır.

Deniz yolu taşımacılığı için 3 Haziran 2024 tarihi itibarıyla hayata geçirilecektir.

Karayolu ve demiryolu taşımacılıkları için 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla AB’de uygulamaya alınacaktır.

https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/customs-security/import-control-system-2- ics2-0/import-control-system-2-retease-3 en

Halihazırda posta operatörleri, ekspres kargolar ve havayolu kargo taşımacılığı için sisteme veri girişi zorunluluğu başlamıştır. Denizyolu taşımacılığı için ise 3 Haziran 2024 tarihi itibarıyla sevkiyatın AB gümrüklerine varışı öncesi, ENS bilgilerinin sisteme iletimi zorunlu hale gelecektir.

ICS2 sistemi ile amaçlanan nedir?

Sistem ile;

  • gelişmiş kargo bilgileri ve risk analizi sayesinde, tehditlerin erken tespit edilebilmesive gümrük makamlarının tedarik zincirinin en uygun noktasında müdahale edebilmesi,
  • güvenliğe ilişkin tehditlere karşı AB tek pazarının korunurluğunun arttırılması,
  • güvenlik kontrollerinin risk esaslı yapılması sayesinde AB dışındaki yasal ticaret akışının kontrol edilebilmesi ile birlikte ticaretin de kolaylaştırılması,
  • uluslararası gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması,
  • ekonomik operatörler ve AB Gümrük İdareleri arasındaki bilgi alışverişininbasitleştirilmesi,
  • varış öncesinde yapılacak güvenlik bildirimleri ile taşınan yükün risk kriterlerinin önceden belirlenebilmesi sayesinde işleyiş süreçlerinin hızlanmasını amaçlamaktadır.

ENS belgesi nedir?

AB’ye veya AB’den transit şekilde üçüncü ülkelere gerçekleştirilecek tüm sevkiyatlara ilişkin bilgi ve verilerin AB Gümrük İdarelerine varış öncesi sunulması gerekli elektronik özet beyan belgesidir.

ENS belgesinin sunulması zorunlu mudur?

ENS belgesi, AB’ye veya AB’den üçüncü ülkelere gerçekleştirilecek tüm sevkiyatlar için doldurulması zorunlu bir belgedir.

ENS belgesinin sunulmasından kim sorumludur?

ENS belgelerinin AB gümrüklerine sunulması taşımacının sorumluluğundadır. ENS belgesi bizzat taşımacı tarafından sunulmakla birlikte, taşımacı yerine atanacak bir temsilci de bu işlemi yerine getirebilir. ENS belgeleri bizzat taşımacı tarafından sunulacaksa, taşımacı bu durumda beyan sahibi rolünü de üstlenmektedir.

ENS belgesi hangi verileri kapsamaktadır?

ENS verileri; taraflara ilişkin bilgiler (gönderici, alıcı, satıcı, üretici ve bunların adres, telefon, ve vergi numaraları vs.), ticarete konu eşyaya ilişkin bilgiler (6 haneli GTIP kodu, tanım, ağırlık, konteyner bilgileri ve navlun ücretleri vs.), konuma ilişkin bilgiler (kabul yeri, yükleme, boşaltma, teslimat, sevkiyat güzergahı ve taşıma araçlarının güzergahı vs.), ulaşıma ilişkin bilgiler (taşıma aracı bilgisi, hareket ve varış tarihi ve saatleri vs.) ve destekleyici belgelere ilişkin bilgileri (sevk irsaliyesi, fatura vs) içermektedir.

ENS’de eksik ya da hatalı beyanda bulunulduğu durumlarda cezai yaptırımı var mı?

ENS belgelerinde beyana konu bilgilerin eksik ya da hatalı olması durumunda cezai yaptırımlar mevcuttur. Ancak, tabi olunacak cezai yaptırımların belirlenmesinde üye ülkeler bireysel karar alma hakkına sahip olup her bir durum özelinde ilgili ülkeler nezdinde farklı uygulamalar belirlenebilecektir.

ENS’de girilen bilgileri güncelleme imkânı var mı?

Evet, ENS belgelerinde beyan edilen bilgiler güncellenebilecektir.

PLACI verileri nedir?

AB’ye veya AB’den transit şekilde üçüncü ülkelere havayolu ile gerçekleştirilecek sevkiyatların verilerinin yükleme öncesi sunulması gerekli (7+1) veri setidir. 7+1 veri setinde; göndericinin adı/ünvanı, göndericinin adresi (posta kodu dahil), alıcının adı/ünvanı, alıcının adresi ve EORI numarası, detaylı mal tanımı ve 6 Haneli GTIP Kodu, kilosu, adeti ve varsa HAWB numarası yer almaktadır.

PLACI verileri, havayolu kargo taşımacılığını, ekspres kargoları ve posta sevkiyatlarını kapsamaktadır.

ENS ve PLACI tam veri setine nereden ulaşabilirim?

PLACI ve tam ENS veri gereksinimlerine EUR-Lex – L:2021:063:TOC – EN – EUR-Lex (europa.eu) sitesinden ulaşılabilir.

ICS2 sürümlerine göre PLACI ve ENS bilgileri nasıl iletilecektir?

Havayolu ekspres ve havayolu posta sevkiyatları için ön yükleme minimum veri setinin (PLACI) doldurulması ve havayolu posta taşımacılığı sevkiyatlarının gümrüğe sunulma prosedürlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Havayolu ile gerçekleştirilecek tüm sevkiyatlar için tüm ENS veri setinin sunulması, varış bildiriminin yapılması ve havayolu ekspres ve havayolu kargo taşımacılığı sevkiyatlarının gümrüğe sunulma prosedürlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Deniz yolu, demiryolu ve karayolu taşımacılıkları için (bu ulaşım türleri ile gerçekleştirilen ekspres ve posta sevkiyatları dahil) tüm ENS veri setinin sunulması, deniz yolu taşımacılığı için varış bildiriminin yapılması ve tüm sevkiyatlar için gümrüğe sunulma prosedürlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

ENS dosyalama işlemleri nelerdir?

ENS belgesinin hazırlanıp AB’nin ilgili sistemine (https://customs.ec.europa.eu/gtp) yüklenmesinde ana sorumluluğun kimde olduğuna göre dosyalama işlemleri Tekli Dosyalama ve Çoklu Dosyalama olarak ikiye ayrılmaktadır.

Çoklu dosyalama nedir?

İki veya daha fazla ENS dosyasından meydana gelen ENS belgeleridir. Çoklu dosyalama işlemlerinin yapılmasında, taşımacı, aracı firma ve nihai alıcı birlikte rol/sorumluluk alır

Tekli dosyalama nedir?

Sevkiyata ilişkin tüm bilgiler tek bir ENS belgesi olarak dosyalanmaktadır. Tekli dosyalama işlemleri taşımacı tarafından gerçekleştirilir.

Karayolu ve demiryolu taşımacılıkları için kullanılacak dosyalama türleri nelerdir?

F50, F56, F57, F58, F59 olmakla birlikte, bunlardan F50 dışında kalanlar 2026’dan sonra kullanılmaya başlanacaktır.

ICS2 sistemine veri aktarımı için istisnalar var mıdır?

ICS2 sistemi Avrupa Birliği ülkelerine (Norveç, İsviçre ve Kuzey İrlanda dahil olmak üzere) varış yapacak veya bu ülkelerden transit olarak geçecek tüm kargo, kurye ve posta gönderileri için zorunludur.

Belirli şartlar altında sadece posta mektup gönderileri, diplomatik gönderiler ve askeri amaçlı taşınan yükler için istisna sağlanacaktır.

ICS2’da ihracatçının rolü nedir?

İhracatçı, sevkiyat kapsamındaki eşyaların PLACI ve ENS verilerinin taşımacılara eksiksiz ve doğru bir şekilde iletilmesinden sorumludur.

ICS2’da ekonomik operatörlerin sorumluluğu nedir?

Ekonomik operatörler, ihracatçı tarafından eşyaya ilişkin iletilen PLACI ve ENS verilerinin belirlenen süreler içerisinde AB gümrük sistemine elektronik olarak girilmesinden sorumludur.

MRN numarası nedir?

Hareket Referans Numarası (MRN) ENS belgesinin ICS2 sistemine yüklenmesi akabinde onaylanması, kabulü ve kayıt altına alınması sonucu ENS belgesinin iletildiği üye ülke gümrük idaresince ana konşimento esas alınarak atanan bir numaradır.

MRN numarası ne işi yarar ve neden önemlidir?

MRN numarası bir varış özet beyan numarasıdır. Bu numara sayesinde, sevkiyatın AB gümrüklerine varışı sonrası ithalat çekim işlemlerine başlanır. MRN numarasının olmaması halinde, gümrük cezaları uygulanabilecek ve ithalat çekim süreçlerinde gecikmeler yaşanabilecektir.

EORI numarası nedir?

Ekonomik Operatör Kayıt ve Tanımlama Numarası (EORI), Avrupa Birliğinin tamamında geçerli olan bir numara olup, ekonomik operatörlere bir üye ülkenin yetkili gümrük idaresince verilen numaradır.

Ekonomik operatör gümrük işlemlerinde veya bir gümrük yetkilisiyle yapacağı tüm işlemlerde bu numarayı kullanacaktır.

EORI numarası almak zorunlu mudur?

EORI numarası, ihracata konu eşyanın alıcısı AB ülkelerinden biri olduğu durumlarda zorunludur. AB varışlı olmayan eşyalar için EORI numarası alma zorunluluğu olmamakta, bu ülkeler için vergi numaralarının yazılması tavsiye edilmektedir.

Türkiye’de yerleşik firmalar bu numarayı alabilir mi?

Türkiye’den doğrudan AB’ye gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde EORI numarasının edinilmesi zorunlu tutulmaktadır. Türkiye’de yerleşik olan firmalar, EORI numarasını sevkiyatın gerçekleşeceği ilk varış gümrük idaresinden edinmelidir.

ICS2 işleyişi hangi adımlardan oluşmaktadır?

Yükleme öncesi sevkiyata ilişkin PLACI verilerinin girilmesi, ön risk analizinin yapılması, yüklemeye ilişkin onayın alınması, yükleme onayı alınan sevkiyatların taşıta yüklenmesi, varış öncesi sevkiyatlara ilişkin ENS bilgilerinin sisteme girilmesi, ENS risk analizin yapılması ve onayının alınması, sevkiyatlara bir MRN numarasının tanımlanması, taşımacı tarafından eşyanın AB’ye varışını takiben ilk giriş gümrük idaresine bir varış bildirimi yapılması, sevkiyatın boşaltılmasını takiben kontrol için üye ülke gümrük idarelerine sunum bildirimi yapılıp sevkiyata konu eşyaların gümrüğe sunulması ve eşyaların bir sonraki gümrük prosedürüne (geçici depolama, serbest dolaşım gibi) tabi tutulması süreçlerinden oluşmaktadır.

ICS2 sistemine erişim nasıl sağlanacak?

Taşımacılar, sisteme Paylaşımlı Tacir Portalı (STI/STP) üzerinden aşağıdaki bağlantılar vasıtasıyla erişim sağlayabileceklerdir.

Uyumluluk testleri için: https://conformance.customs.ec.europa.eu/euctp

Uygulamaya giriş yapmak için: https://customs.ec.europa.eu/gtp

Dağıtım penceresine nasıl erişebilirim?

Dağıtım penceresi için ilgili link için: ICS2 – Library (europa.eu)

Karayolu ve demiryolu taşımacılıkları için dağıtım penceresi hangi tarih aralığında aktif olacaktır?

1 Nisan 2025 ilâ 1 Eylül 2025 aralığında aktive olacaktır. Bu tarihlere kadar ekonomik operatörlerin halihazırda yaptıkları gibi eski ICS veya NCTS üzerinden ENS belgelerini düzenlemeye devam etmesi gerekmektedir.

Ro-Ro operatörleri için dağıtım penceresi ne zaman aktif olacaktır?

Ro-Ro operatörleri 1 Nisan 2025 tarihi öncesinde, karayolu ile uyumlu olacak şekilde dağıtım penceresi talep edebilecektir. Ro-Ro taşımacılığı, hem denizyolu hem de karayolu taşımacılıkları dahilinde sürdürüldüğü için, dağıtım penceresine ilişkin tarihler üye ülke gümrük idareleri tarafından olay bazında belirlenecektir.

Sisteme erişim için tavsiye edilen bir bilgi işlem altyapısı mevcut mu?

Ekonomik operatörlerin sisteme erişimi sağlayacak bilgi işlem altyapısı için kendi bilgi işlem sistemlerini geliştirmeleri veya bu yönde hizmet veren şirketlerden destek almaları tavsiye edilmektedir.

Küçük işletmeler için arayüz hizmeti sağlayan bir portal mevcut mu?

Komisyon tarafından oluşturulan tacir portalının bir parçası olan ve ENS beyanname sayısı fazla olmayan küçük işletmeler için ICS2 STI STP isimli bir portal bulunmaktadır. Söz konusu portal için: https://conformance.customs.ec.europa.eu/euctp ve https://customs.ec.europa.eu/gtp/

ICS2 sistemine doğru ve zamanında veri girilmemesi sonucu hangi durumlarla karşılaşılabilecektir?

Gerekli verilerin sisteme eksik iletilmesi veya zamanında iletilmemesi sonucunda, eşyalara ilişkin risk analizi tamamlanamayacak ve gönderilerin ilgili taşıta yüklenmesi için ekonomik operatörler tarafından AB gümrüklerinden onay alınamayacaktır. Onay alınmaması durumunda da, eşyanın gümrük işlemleri yapılmayacak, bunun sonucunda ise ticaret akışına zarar verecek yaptırımlar doğabilecektir.

ICS2 sistemini kullanmak ücretli midir?

Hayır, sistem için herhangi bir kullanım ücreti bulunmamaktadır.

Mavi Hat ve Yeşil Hat sahibi firmalar için bilgilerin beyanında ve izinli göndericilerde istisnai bir durum var mıdır?

Bu yetkiye sahip göndericiler için herhangi bir istisna mevcut değildir.

TIR ile yapılan gönderilerde süreç nasıl ilerleyecektir?

Yükleme öncesi kargo bilgi sistemindeki risk analizi taşıt bilgisinden bağımsız işletildiğinden, önemli olan yük bilgilerine ait 7+1 veri setinin ICS2 sistemine aktarılmasıdır.

PLACI ve ENS verilerin aktarılmasında, taşıma işleri organizatörlerinin herhangi bir bildirim zorunluluğu var mıdır?

PLACI ve ENS bilgilerinin aktarımında nihai sorumluluk taşımacıdadır. Ancak, taşıma işleri organizatörleri HAWB bazında elektronik veri bildiriminde bulunabilecek ve yükleme onayı alabilecektir.

Gümrüksüz gönderiler için işlemler nasıl ilerleyecektir?

AB’nin STI/STP sistemine doğrudan bağlantı sağlanarak veri aktarımı sağlanabileceği gibi, CHAMP ve Descartes gibi aracı hizmet sağlayıcı firmalar üzerinden veri aktarımı da yapılabilir.

Multimodal taşımacılıkta sorumluluk paylaşımı nasıl olacaktır?

Yükleme öncesinde ilk taşımayı gerçekleştiren ekonomik operatör tarafından PLACI verileri ICS2 sistemine iletilmeli ve yükleme onayı alınmalıdır. ENS bildirimi ise varış öncesi taşımayı yapan ekonomik operatör tarafından gerçekleştirilmelidir.

ICS2’da yer hizmetleri firmalarının bir rolü var mıdır?

Yer hizmetleri firmalarının ICS2 sistemine herhangi bir veri aktarma yetkisi bulunmayıp, bu veri aktarımı EORI numarasına sahip ekonomik operatörler olan havayolları ve taşıma işleri organizatörleri tarafından gerçekleştirilecektir.

Gönderilerde son anda değişiklik olması halinde süreç nasıl etkilenecektir?

Risk analiz süreci en baştan başlamak üzere veriler tekrar gönderilecek ve eşyalara ilişkin onay sürecinin sonlanması beklenecektir.

Sisteme ilişkin ilâve sorular için bilgi kaynağı nedir?

Sisteme ilişkin daha kapsamlı sorular için AB Komisyonunun bu web sitesinden yararlanmak mümkündür.

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top