Search
Close this search box.

Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması Hk

Kaydet
Please login

T.C.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı: E-21817801-320.03.01.02-13834122
Konu: Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması
ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik (ISPM 15)

Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği
Mebusevleri Mahallesi Anıt Caddesi Şafak Apt. 8/7 Tandoğan Anadolu Ankara. 06570 Tandoğan
/Ankara

Uluslararası ticarette, ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili düzenlemeler Birleşmiş Milletler bünyesinde 1946 yılında kurulan Gıda ve Tarım Örgütünce (Food and Agriculture of United Nations FAO) yapılmaktadır. FAO tarafından bitkisel materyallerin ithalat ve ihracatının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla kısa adı IPPC (International Plant Protection Convention: Uluslararası Bitki Sağlığı Konvansiyonu) olan bir sözleşme hazırlanmıştır. Bu sözleşme 1952 yılında imzaya açılmış olup ülkemiz 11/07/1988 tarihinde imzaladığı ve 18/06/1989 tarih ve 20199 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren bu sözleşme ile Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonuna taraf olmuştur.

Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonuna (IPPC) taraf olan üye ülkeler, ihraç yolu ile ülkelerine gelen mal ve malzeme ile birlikte taşıma, koruma gibi amaçlarla kullanılan ahşap ambalaj malzemelerin FAO tarafından yayınlanan ISPM 15 (Uluslararası Bitki Sağlığı Önlemleri- Uluslararası Ticarette Ahşap Ambalaj Malzemesi Standardı) standardına uygun olarak ısıl işleme tabi tutulmasını istemektedirler.

İlgili ülkelerin yetkili otoriteleri, ISPM 15 standardına göre ısıl işlem uygulaması yapılmamış ahşap ambalaj malzemesinin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, kendi ülkelerini zararlı organizmalardan korumak için ülkelerine gelen ihraç ürününü, ya hiç kabul etmeden ambalaj malzemesi ve ihraç ürünü ile birlikte ya da üzerinden ihraç ürünü alarak sadece ahşap ambalaj malzemesini ülkemize geri göndermektedirler.

Alman geri bildirimlerden dolayı hem ihracatçımız hem de ülke ekonomisi çok büyük zarar görmekte, ihraç edilen ürünün satış işleminin aksamasının ve ülkemize döviz girişinin engellenmesinin yanında, ihracatçı ürünün geri iade edilme sürecindeki nakliye ve diğer işlemlerin ücretlerini ilave olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Bunun sonucunda da, uluslararası ticarette kullanılan Türkiye menşeli ürünlerde zararlı organizma riskinin olabileceği algısı oluşmakta ve ülkemiz uluslararası piyasada prestij kaybetmektedir.

Şuan yürürlükte olan 25/05/2019 tarih ve 30784 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl îşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik” kaldırılarak yeni yönetmelik 26 Temmuz 2024 tarih ve 32613 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış, yeni yönetmeliğin yürürlük tarihi maddelerine göre değişiklik göstermekle birlikte 01/01/2025, 1/7/2025 ve 31/12/2026 olarak belirlenmiştir.

İhracat işlemlerinde resmi kontroller, zirai karantina ve il müdürlüklerimizde görevli inspektörler tarafından titiz bir şekilde yapılmaktadır. İnspektörler ihraç edilecek ürünün bitki ve bitkisel ürün olması durumunda ihraç edilen ürünle birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemesini mezkur yönetmeliğe ve 1SPM 15 standardına uygunluğunu kontrol etmekte uygun olması durumunda ihracat işlemlerine izin vermektedir.

Fakat ihraç edilen ürün bitki ve bitkisel ürün dışında kalan mermer, beyaz eşya, makine ekipman, oto yedek parça, cam, elektronik eşya vb. gibi diğer sanayi ürünü ise inspektörler beyan edilmediği sürece ihraç edilen bu sanayi ürünleri ile birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemelerini görmemekte ISPM15 işaretlemesi yapılıp yapılmadığını ve ISPM 15 standardına uygunluğunu denetleyememektedir.

Bakanlığımıza yapılan geri bildirimlerin çok büyük bir kısmını resmi kontrol görevlisi inspektörler tarafından kontrolü yapılamayan bu ürün grupları oluşturmaktadır. İhracatçılarımızın mağdur olmamaları, çok büyük fedakârlıklarla ve emeklerle ürettikleri ürünlerin, ihracat işlemlerinde karşı ülkede sorun yaşamaması, ihracatçımızın hiçbir ürününün kullanılan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı geri iade edilmemesi için yeni yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 01/01/2025 tarihine kadar Bakanlık olarak yoğun bir bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılarak, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Yeni yönetmelikte, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemesinin paydaşları olan izin belgeli işletmelere, ihracatçılara, piyasada ikinci elci olarak tabir edilen tedarikçilere ve işaretleme aparatını satan veya imal ederek satan işletmelere bir takım sorumluluklar yüklenmiştir. Her bir paydaşın kendi sorumluluğu içerisinde, izin belgeli işletmelerin yeni yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi üretip işaretlemesi, ihracatçıların kullanması, tedarikçilerce ticaretini yapması ve işaretleme aparatı satan işletmelerin her isteyene işaret aparatı satmaması durumunda alman geri bildirimlerin asgari düzeye ineceği göz önüne alındığında ihraç ettiğimiz ürünlerle ilgili olarak ülkemiz uluslararası piyasada prestij kazanacağı değerlendirilmektedir.

01/01/2025 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmeliğin ihracatçılanmızca çok iyi incelenmesi durumunda ileride yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçileceği muhakkaktır. Yeni yönetmelik ile ihracatçılarımıza yüklenen sorumluluklar kapsamında yapmış oldukları ihracatlar da yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi kullanmaları ve ihtiyaç duydukları ahşap ambalaj malzemelerini bakanlıkça ruhsatlandırılan izin belgeli işletmelerden veya tedarikçilerden alma zorunluluğu getirilmiştir.

Bakanlıkça ruhsatlandırılan izin belgeli işletmeler ve tedarikçilere ait bilgiler Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanmakta olup ihracatçılarımızın mutlaka internet sitesinde isimleri yer alan işletmelerin herhangi birinden ahşap ambalaj malzemelerini temin etmeleri aksi durumda bu konuda ihracatçılarımıza idari para cezasının uygulanacağının bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda özellikle ihracatçıların kendi satın alma biriminde görevli çalışanlarını bilgilendirmeleri, ihracatta kullanılacak ahşap ambalaj malzemesi satma yetkisi bulunmayan, Bakanlığın resmi internet sitesinde bilgileri bulunmayan işletmelerden ahşap ambalaj malzemesi almamaları gerekmektedir.

01/01/2025 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmeliğin tarafınızca detaylıca incelenmesi ve sonrasında üyeniz olan kayıtlı ihracatçılarınıza yeni yönetmelik kapsamında getirilen sorumluluklar ve idari yaptırımlar hakkında gereken bilgilendirmenin yapılması hususunda gereğini bilgilerinize rica ederim.

Dr. Ersin DİLBER
Bakan a.
Genel Müdür V.

Ek:

1 – Yönetmelik (52 Sayfa)
2 – İhracatçıların Ahşap Ambalaj Malzemesi Alımında Dikkat Edeceği Hususlar (10 Sayfa)

Dağıtım:

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİNE
Meşrutiyet Cd. No:46 TÜSÎAD Genel Sekreterlik
Binası – Tepebaşı BEYOĞLU / İSTANBUL
MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİNE
Sütlüce Mh. İmrahor Cd. No:28 34445 BEYOĞLU / İSTANBUL
Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği
Mebusevleri Mahallesi Anıt Caddesi Şafak Apt. 8/7
Tandoğan Anadolu Ankara, 06570 Tandoğan/Ankara
İstanbul Gümrük Müşavirliği Derneği
Hacımimi Mahallesi, Kemeraltı Cad. No:35 K: 1-2-3
Kalaycıoğlu İşhanı 34 425 Tophane-Beyoğlu/İSTANBUL
İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği
Atatürk Cad. No : 384 K:6 D:11
Berrin Reşat Aksoy Plaza / Alsancak – İzmir
Mersin Gümrük Müşavirleri Demeği
Mahmudiye Mah. 121. Cd. Metropol Mertim
Gökdelen İş Merkezi Kat: 14 Akdeniz / MERSİN

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top