Ambarlı Gümrük Müdürlüğü İş Akış Süreci ve Çözüm Önerileri Toplantı Kararları

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü
Ambarlı Gümrük Müdürlüğü

Sayı: E-42214587-100-00107544314
Konu: Toplantı Karar Alma Tutanağı

İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLER DERNEĞİ

İlgi : 21.02.2025 tarihli ve 2025/0779-BU sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı Ambarlı Gümrük Müdürlüğü iş akışı sürecinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konulu yazınız ekinde yer alan gündem maddeleri görüşülmek üzere Ambarlı Limanı Mülki İdare Amiri Ünal KILIÇARSLAN başkanlığında 28.02.2025 tarihinde gerçekleşen toplantıda alınan kararlara ilişkin düzenlenen Toplantı Karar Tutanağının bir örneği ilişikte gönderilmiştir.

Bilgilerine rica ederim.

Ali TOPÇU
Gümrük Müdürü

 

EK: 1 adet Toplantı Karar Tutanağı

TOPLANTI KARAR TUTANAĞI

İstanbul Gümrük Müşavirleri Demeği’nin 21.02.2025 tarihli 2025/0779-BU sayılı Ambarlı Gümrük Müdürlüğü iş akışı sürecinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konulu yazıları ekinde yer alan gündem maddeleri görüşülmek üzere Ambarlı Limanı Mülki İdare Amiri Ünal KILIÇARSLAN başkanlığında 28.02.2025 tarihinde gerçekleşen toplantıda aşağıda yer alan hususlara ilişkin mutabakata varılmıştır.

1) Hilrsan ve Mardaş limanlarından yapılacak açık yük çıkışları için, çıkış işlemleri bir gün önceden tamamlansa da yetersiz ekipman ve işçi sayısından dolayı çıkışların mesaiye kalması ve bundan dolayı Gümrük Müşavirliği firmalarının mağduriyet yaşaması,

Karar: Hürsan ve Mardaş Liman yetkilileri ile görüşülmüş, yoğunluk durumlarına göre ilave tedbirlerin alınacağı bildirilmiştir.

2) Parsiyel yüklerin ambara boşaltma işlemlerinin daha akıcı ve hızlı olması sağlanarak Gümrük Müşavirliği firmalarının mağduriyetlerinin giderilmesi,

Karar: Parsiyel yüklerin ambara boşaltma işlemlerinin daha hızlı olması yönünde ilgili limanlara uyarıda bulunulmuştur.

3) Liman işletme sahalarının doluluğıı/yoğunluğundan dolayı gemilerin Ambarlı açıklarında beklemesi sonucu ETA tarihlerinde ve boşaltmalarda gecikmelerin yaşanması ve Gümrük Müşavirliği firmalarının mağdur edilmesi,

Karar: Liman işletmelerine operasyonel sebeplerden dolayı ETA tarihlerinde gecikme yaşanmaması için gerekli uyarılarda bulunulmuştur.

4)Ambarlı Gümrük Müdürlüğünde, uygulamada sarı hat kaldırılmış görüntüsü mevcut olup sadece teoride olduğu gözlemlenmektedir. Uygulamada, tekstil eşyası beyannamesi var, kırmızı hatta sevk edilecek, sıra da beklesin denilmekte. 4000 rejimle açılan tüm ithalat beyannameleri müdürlük talimatı denilerek konteynerler ambar önüne alınarak tüm konteynerlerin boşaltılması istenmektedir. Ambar önü hizmetini 15-20 günden önce hiçbir liman karşılamamaktadır. Antrepo beyannamesi muayene aşamasında numune alıp tahlile göndermek istediğinde, konteyner boşaltmadan Kimyahane ’ye sevk edilemez deniliyor. İthalat beyannamesini muayene ettirdikten sonra Ant i damping, İGV, EMY vergileri alınmış olup, emsal tahlil raporu olanlar dahil kesinlikle tahlile gidecek denilmektedir. Kumaşta emsal uygulanamaz denilmektedir. Kimyahane sonucu gelince raporla birlikte İTKİB’e fiıyatı uygun mu diye yazı yazılmaktadır. Kaçak muhafazanın tutanak tuttuğu vergi kaybı olmayan işlemler de savcılığa gönderilmekte ve eşya üzerindeki yasağın kaldırılması 4-5 gün sürmektedir.

Karar: Müdürlüğümüzde sarı hattın kaldırılması yönündeki iddia ve bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Bazı eşyalara ilişkin ithalat özelinde hassasiyet mevcuttur, işlemler bu çerçevede yürütülmektedir. Söz konusu sarı hattan kırmızı hatta yönlendirmelerde ilgili muayene memurunun beyanname ve eki belgelerin kontrolü sonucu uyumsuzluk olması nedeniyle şevklerin yanında Müdürlüğümüz Risk Analizleri Servis Şefliğinin, Bölge Müdürlüğümüz Risk Analizleri Şube Müdürlüğü’nün, KÎM’in yönlendirmeleri olabildiği gibi Bakanlığımız Ticaret Müfettişlerinin rapor ve talimatları, Bakanlığımız gizli yazılarına istinaden de yönlendirmeler yapılabilmektedir.

Ulaşım sorunu çözümü için 16.20-16:50/08:00-09:00 saatleri arasında kalkan ring servise ekleme yapılarak akşam 17:30 sabah 08:30 saatlerine ring koyulması,

Karar: İlave servis konulacaktır.

6) Özellikle Mardaş etaplarda, Hürsan ambarda yağmurlu havalarda, sıcakta bekleme alanının olmaması, temel ihtiyaçların giderilebileceği (Tuvalet,çay, su) yerin bulunmaması. Not: Mardaş 4. Etap bekleme ve çay servisi bulunmamaktadır.

Karar: Mardaş ve Hürsan limalarınca fiziki imkanların iyileştirileceği yönünde karar alınmıştır.

7) Limanlarda tespit vermek çok prosedürlü, hafıfletilmelidir.

Karar: Limanlarda tespit işlemlerinin benzer prosedürlerle yapılması yönünde görüş birliği oluşmuştur.

8) GTİP farklılığı nedeniyle KMK 5607 uygulanmaktadır. Bu bir idari işlemdir. Gümrük Kanunu içinde cezası belirlenmiş işlemlerin savcılığa intikal ettirilmemesi talep edilmektedir.

Karar: Müdürlüğümüzce Gümrük Kanunu kapsamında işlem yapılmakla beraber, Kaçak İstihbarat Müdürlüğü tarafından 5607 sayılı KMK 3/2 maddesi çerçevesinde işlemler yürütülmektedir.

9)    İşlemleri mesai saatleri içerisinde tamamlanmış olan parsiyel çıkış işlemlerinin de fiili konteyner işlemleri gibi gece 24:00 ‘a kadar mesaisiz olarak limanlardan gerçekleştirilebilmesine olanak sağlanması.

Karar: İdaremize ilave personel ihtiyacı doğuracağından şu aşamada gece 24:00’e kadar limanlardan parsiyel çıkış işlemlerinin yapılması mümkün bulunmamaktadır.

10)       Marport ve Kumport limanlarında tespit talebi verilen eşyaları işçiler, 4-5 koli ya da palet indirip konteynerin arkası görülecek şekilde boşaltmamaktadır. İşçiler tespitte ancak bu kadar boşaltabileceklerini belirterek konteynerin arka tarafının görülmesi istenmesi halinde, ambar önü talep edin şeklinde yönlendirme yapmaktadırlar. 500 USD doldurma 500 USD tekrar boşaltma ücreti alınmaktadır. Ayrıca ambar önü taleplerinde en az 10 gün sıra beklenmektedir.

Karar: İlgili limanlara söz konusu talepler iletilmiş, limanlarca söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirilmiştir. Ayrıca, konu hakkında ilgili tarafların araştırma başlatması hususunda görüş birliği oluşmuştur.

11)    Sanayici firmaların ithal edeceği ham maddelerde 20 konteyner aynı cins eşya da olsa, 20 konteyner için de tam tespit 20 x-ray talep edilmektedir.

Karar: Sanayici firmaların ithalat işlemlerinde tüm konteynerlerin x-ray’a sevk edilip tamamının açılması ile alakalı Müdürlüğümüzce bir tespit bulunmamakla birlikte tam muayene kriterleri hariç olmak üzere ilgili personel ayrıca bilgilendirilecektir.

Sonuç olarak.; sektörel sorunlara çözüm bulmak adına yapılan toplantıda yukarıda bahsi geçen sorunlar ve alınacak önlemlerle ilgili gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmesi ile bundan böyle yaşanabilecek sorunlarda her daim işbirliği içerisinde karşılıklı yardım ve istişareyle hareket edilerek çözüme kavuşturulması, sağduyulu dayanışma konsunda mutabık kalınmış olup işbu tutanak aşağıda ismi geçenler tarafından imza altına alınmıştır.

Ali TÖPÇÜ
Gümrük Müdürü
Taner ÇAVUŞOĞLU
Kaçak İstihbarat Müdürü
Serdar KESKİN
İst. Güm. Müş. Derneği Başkanı
Gürdal KARADENİZ
Altaş Temsilcisi
Gökhan UZUN
Akçansa Temsilcisi
Haluk DİLEK
Hürsan Temsilcisi
Gökçen KAMALAK
Kumport Temsilcisi
Alper ŞENEL
Kumport Temsilcisi
Bülent ARSLAN
Kumport Temsilcisi
Mehmet KAYA
Mardas Temsilcisi
Gökhan İRİS
Marport Temsilcisi
Nilay BİLEN
Marport Temsilcisi
Mesut ŞEN
Marport Temsilcisi

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top