Search
Close this search box.

Arap ve İngiliz Atlarının İthalat ve İhracatı Yönetmelik 29.02.2012

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

29.02.2012 Tarihli 28219 Sayılı Resmi Gazete

YÖNETMELİK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

SAFKAN ARAP VE İNGİLİZ ATLARININ SOY KÜTÜĞÜ, KAYITLARI, İTHALAT VE İHRACATI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 19/4/2011 tarihli ve 27910 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c), (h), (i), (u) ve (v) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,”

“h) İl At Islah Komisyonu: İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü ile iki veteriner hekimden oluşan komisyonu,”

“i) Özel hara: Bakanlık tarafından belirlenen koşullara uygun olarak gerçek veya tüzel kişiler tarafından safkan Arap ve İngiliz atı yetiştirmek amacıyla kurulan at yetiştirme işletmesini,”

“u) Yarış Otoritesi: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,”

“v) Yüksek Komiserler Kurulu: 3/6/2011 tarihli ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesi ile 6132 sayılı Kanunun 8 inci maddesi hükümlerine göre oluşturulan sürekli Kurulu,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Aygırlardan: Kendisinin en az Kv8, Kv9, Kv10, Kv23, Kv24, Kv25 koşularını kazanmış olması veya Grup A2, A3 koşularında tabela 1, 2, 3, 4 yapmış olması veya babası veya babasının Grup A2, A3 koşusu kazanmış en az bir tayının olması veya anasının bu bentte sayılan derecelerden birini yapmış bir tayının olması,

b) Kısraklardan: Kendisinin en az Şart 3, Şart 4, Şart 5, Kv6, Kv7, Kv8, Kv9, Şart 12, Handikap13, Handikap14, Handikap15, Handikap16, Handikap17, Kv18, Kv21, Kv22, Kv23, Kv24, Kv25, A2, A3 koşularında bir birincilik veya Grup yarışlarında tabela 1, 2, 3, 4 yapmış olması veya babası veya babasının Grup A2, A3 koşuları kazanmış en az bir tayının olması veya anasının bu bentte sayılan derecelerden birini yapmış bir tayının olması,”

“(6) Damızlık belgesi almış olan aygır ve kısrakların damızlık olarak kullanıldıkları müddetçe her yıl Bakanlıkça belirlenen ve isimleri ilan edilen hastalıklardan salim olduğuna dair rapor almaları halinde vizeleri, il müdürlükleri tarafından yapılır ve at kayıt defterlerine işlenerek bunların listeleri, her yıl Aralık ayı içinde Bakanlığa gönderilir. Vize ile ilgili sorumluluklarını süresi içerisinde yapmayan il müdürlüğü personeli hakkında mevzuata göre gerekli işlemler tesis edilir. Bakanlıkça belirlenen hastalıklar nedeniyle vizesi yapılmayan atlar, derhal Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Yüksek Komiserler Kuruluna bildirilir. Vize alamayan atlar damızlıkta kullanılamaz ve bu durum at sahibine hemen tebliğ edilir. Bu atların taylarına pedigri verilmez. Damızlık kısrakların damızlık belgesi verilen ilde yıllık vizelerinin yapılması esastır. Başka bir ile transferi halinde kayıtlı olduğu ilden kaydının da transfer olduğu ile yapılması gereklidir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesindeki “hayvan sağlığı” ibaresinden sonra gelmek üzere “, yetiştiriciliği ve su ürünleri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin sonuna “Türk soy kütüğüne kayıtlı ve Türkiye’deki aygırlardan gebe kısrakların yurt dışında doğan taylarının ithalinde kısrağın ölmesi halinde taylar yalnız getirilir.” cümlesi eklenmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde geçen “yapılmış olması” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 2011 yılı itibarıyla en az 4 jenerasyonunun belli olması” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

“12) Yıllık damızlık vizeleri,”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesindeki “cezası verilir” ibaresinden sonra gelen “ve” ibaresi “, para cezasını yatırmadığı takdirde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin son cümlesindeki “cezası verilir” ibaresinden sonra gelen “ve” ibaresi “, para cezasını yatırmadığı takdirde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Haralarda at yetiştirme, tohumlama ve kayıt tutma hizmetleri için sorumlu bir veteriner hekim bulundurulması zorunludur.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “31/12/2011” ibaresi “30/6/2012” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasındaki “Tarım ve Köyişleri” ibaresi, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
19/4/2011 27910

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.


Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c), (h), (i), (u) ve (v) bentlerinin eski hali;

c) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

h) İl At Islah Komisyonu:İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü ile iki veteriner hekimden oluşan komisyonu,

i) Özel hara:Gerçek veya tüzel kişiler tarafından safkan Arap ve İngiliz atı yetiştirmek amacıyla kurulan at yetiştirme işletmesini,

u) Yarış Otoritesi: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

v) Yüksek Komiserler Kurulu: 7/8/1991 tarihli ve 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 26 ncı maddesi ile 6132 sayılı Kanunun 8 inci maddesi hükümlerine göre oluşturulan sürekli kurulu,

Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinin eski hali;

a) Aygırlardan: Kendisinin en az Kv6, Kv7, Kv8, Kv9, Şart 12, Handikap 13, Handikap 14, Handikap 15, Handikap 16, Handikap 17, Kv18, Kv21, Kv22, Kv23, Kv24, Kv25, A2, A3 koşularında bir birincilik veya Grup koşularında tabela 1, 2, 3, 4 yapmış olması veya babasının Grup koşusu kazanmış en az bir tayının olması veya anasının bu bentte sayılan derecelerden birini yapmış bir tayının olması,

b) Kısraklardan: Kendisinin en az Şart 3, Şart 4, Şart 5, Kv6, Kv7, Kv8, Kv9, Şart 12, Handikap13, Handikap14, Handikap15, Handikap16, Handikap17, Kv18, Kv21, Kv22, Kv23, Kv24, Kv25, A2, A3 koşularında bir birincilik veya Grup yarışlarında tabela 1, 2, 3, 4 yapmış olması veya babasının Grup koşularında kazanmış en az bir tayının olması veya anasının bu bentte sayılan derecelerden birini yapmış bir tayının olması,

Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin altıncı fıkrasının eski hali;

(6) Damızlık belgesi almış olan aygır ve kısrakların damızlık olarak kullanıldıkları müddetçe her yıl Bakanlıkça belirlenen ve isimleri ilan edilen hastalıklardan salim olduğuna dair rapor almaları halinde vizeleri, il müdürlükleri tarafından yapılır ve at kayıt defterlerine işlenerek bunların listeleri, her yıl Aralık ayı içinde Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça belirlenen hastalıklar nedeniyle vizesi yapılmayan atlar, derhal Bakanlığa bildirilir. Vize alamayan atlar damızlıkta kullanılamaz ve bu durum at sahibine hemen tebliğ edilir.

Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin eski hali;

a) Hara sahibinin kendi kısrakları dışında on baş ve üzerinde kısrak tohumlanması durumunda; at yetiştirme, tohumlama ve kayıt tutma hizmetleri için sorumlu bir veteriner hekim bulundurulması zorunludur.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top